POLÍTIQUES ECONÒMIQUES. LA POLÍTICA FISCAL.

1,676 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,676
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
543
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

POLÍTIQUES ECONÒMIQUES. LA POLÍTICA FISCAL.

 1. 1. POLÍTICA FISCAL Treball realitzat per: Joan Talens Torres
 2. 2. ÍNDEX1. Polítiques Econòmiques 1.1. Objectius de les polítiques econòmiques. 1.2. Tipus de política econòmica2. Política fiscal 2.1. Tipus de política fiscal3. Pressupostos Generals de lEstat 3.1. Ingressos públics dels PGE 3.2. Diferència entre impost i taxa 3.3. Despeses públiques del PGE 3.4. Saldo pressupostari 3.5. Política keynesiana i política neoliberal 3.6. Dèficit públic
 3. 3. Polítiques econòmiquesLes polítiques econòmiques són les formes en què lEstat intervé en leconomia per a complir uns objectius econòmics relacionats amb la producció, locupació i els preus, a través de variables com ara els impostos, la despesa pública o el preu del diner.
 4. 4. Objectius de les polítiques econòmiquesCreixement econòmic sostenible.LEstat intervé per sostenir lincrement de la producció de béns i serveis en el temps. Lobjectiu fonamental és millorar el benestar dels ciutadans.Plena ocupació.No té cap sentit deixar recursos sense utilitzar, cosa que és aplicable al factor humà. Els indicadors que mesuren el nivell docupació, són les taxes dactivitat, docupació i atur.Estabilitat de preusControlar els preus dels béns i serveis és fonamental perquè els consumidors conserven poder adquisitiu i per a evitar la incertesa que genera la inflació.
 5. 5. Tipus de política econòmicaDins de la política econòmica està:Política fiscal: és lús de la despesa governamental i la recaudació dimpostos per influir en leconomia.Política monetària: conjunt de mesures que pren el banc central duna nació amb lobjectiu de mantenir lestabilitat dels preus mitjançant la variació de la quantitat de diners en circulació.Política exterior: intervenció de lEstat per a regular les transaccions amb altres països o economies.A la microeconomia està:Política de rendes: pretén aconseguir lestabilitat de preus controlant la inflació.
 6. 6. Política FiscalLa política fiscal és lactuació intencionada del sector públic, mitjançant la recaptació de fons o ingressos públics i laplicació de despeses públiques (G).
 7. 7. Tipus de política fiscalPolítiques fiscals discrecionals: són les que apliquen els governs quan volen influir sobre els ingressos o les despeses intencionadament.Estabilitzadors automàtics: són els ingressos o despesses públiques o disminueixen paral·lelament al nivell de producció dun país.Efectes sobre leconomia:Quan es redueixen els impostos o síncrementa la despesa pública per a estimular la demanda total o agragada de béns i serveis es diu que la política fiscal és expansiva.En canvi, quan sapugen els impostos o es redueix la despesa pública per a aconseguir els objectius contraris, es diu què és restrictiva.
 8. 8. Pressupostos Generals de lEstat.Els instruments de la política fiscal es materialitzen en els Pressupostos Generals de lEstat (PGE), relació detallada de les despeses i les previsions dingressos. Aquest pressupost ha destar dacord amb el pla econòmic de lEstat, en el qual es detallen els objectius econòmics i les previsions sobre levolució del conjunt de leconomia per a un any.
 9. 9. Els ingressos públics dels PGECotitzacions socials: són les quantitats que els treballadors afiliats a la Seguretat Social paguen perquè, en situacions de necessitat, ells i les seues famílies tinguen dret a cobertura.Tributs: en els PGE són els ingressos públics més importants, ja que suposen la meitat del tot allò recaptat. Distingim entre impost i taxa.Altres ingressos: Tranferències corrents. Ingressos patrimonials Alienació o venda dinversions Tranferències de capitals
 10. 10. Diferència dimpost i taxaEls impostos són pagaments que exigeixen les administracions públiques sense que el contribuent rebi res a canvi, és a dir, no proporciona un benefici directe a qui els paga. Per exemple: l IVA, lIRPFLes taxes són pagaments a canvi dutilitzar un servei públic o una activitat que proporcionen un benefici directe a lusuari. Per exemple: recollida de brossa, permís de conduir, taxes acadèmiques.
 11. 11. Despeses públiques del PGELa despesa pública és el conjunt de despeses efectuades per lAdministració pública.Les despeses públiques es classifiquen en:Despeses corrents: són les despeses generals que tenen lobjectiu de proporcionar a la societat serveis públics. Per exemple: sanitat, educació, justícia...Despeses dinversió: són les que es destinen a mantenir i ampliar la capacitat productiva del país. Per exemple: hospitals, carreteres, aeroports...Tranferències i subvencions. LEstat obté recursos en forma dimpostos, cotitzacions socials... i després els transfereix a les persones o empreses més necessitades. Per exemple: beques destudi, pensions de jubilació , subsidis de desocupació...
 12. 12. Saldo pressupostariEls efectes de la política fiscal sobre leconomia són totalment diferents en funció que el pressupost estiga equilibrat (ingressos = despeses), en dèficit (ingressos < despeses) o en superàvit (ingressos > despeses).El dèficit públic sorgeix quan es gasta més del que singressa. Actualment Espanya pateix dun fort dèficit.
 13. 13. Política keynesiana i política neoliberal.Les polítiques basades en el model econòmic keynesià defensen que lEstat sha dendeutar per a assolir la plena ocupació i lestabilitat. Defensen que el dèficit no és roín.Les polítiques neoliberals critiquen lendeutament de lEstat. Opinen que la política fiscal és innecessària perquè creuen que el mercat es regula sol i que la despesa pública sha de limitar a allò estrictament necessari.
 14. 14. Finançament del dèficit públicPer a finançar el dèficit públic, lEstat pot optar per:Emetre deute públic: lEstat demana diners a empreses i particulars a canvi de títols valor que atorguen a qui els posseeix el dret a la devolució dels diners a un interés fix pactat.Apujar els impostos: augmentar els impostos ja existents o establir-ne de nous frena la demanda de béns i serveis.Augmentar els diners en circul.lació: Aquesta mesura sol augmentar els preus, raó per la qual els Estats són molt previnguts a lhora daplicar aquesta mesura.Reduir la despesa pública: disminuir el que destinalEstat a determinats serveis. Actualment ho està fentel govern amb una sèrie de retallades en educació,sanitat, inversions...

×