Trusselpresentasjon

260 views

Published on

Norske journalister opplever i stadig større grad at noen forsøker å true dem til taushet. Hvordan takler redaksjonen og den enkelte journalist trusler? SKUP har dybdeintervjuet journalister og redaktører om sine opplevelser og hvordan redaksjonen håndterer trusler fra ulike miljøer. I flere år har presseorganisasjonene bedt Riksadvokaten prioritere trusler mot journalister. Hva gjør politiet med slike saker? Med frilansjournalist Kjetil Stormark, Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud, TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther, NJ-rådgiver Trond Idås, VGs organisasjonsdirektør Nina Søgaard og Aftenpostens nyhetsredaktør Ole Erik Amlid. Programleder: Ingunn Solheim (NRK).

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
260
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
38
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Trusselpresentasjon

 1. 1. Trusler.Hovedfunn fra intervjuundersøkelse 2013. Kjetil Stormark
 2. 2. Hovedfunn: TrusselrapportRapporten baserer seg på 12 dybdeintervjuer i januar-februar-mars i år med redaktører, redaksjonsledere ogjournalister i de toneangivende riksmediene: VG,Aftenposten, NRK, TV 2, Dagsavisen. Dagbladet og DNønsket ikke å delta. Flere enkeltjournalister har ogsåtakket nei til å delta.Supplerende bakgrunnsintervjuer med kilder i mediene ogpolitiet.Nødvendig med løfter om anonymitet i flere av desupplerende intervjuene – for å få ut vesentlig og relevantinformasjon
 3. 3. Hovedfunn: TrusselrapportHVEM TRUER?Organiserte kriminellePolitiske og religiøse ekstremisterNæringslivsfolk/håndverkere/bedriftsledere som føler atinntekts- og livsgrunnlaget deres blir truet av journalister(Stalkere: Ikke et spesifikt nyhetsfenomen)
 4. 4. Hovedfunn: TrusselrapportHVEM BLIR TRUET?Krimjournalister – mest mennAlle journalister som lager kritiske og avslørende artiklerer utsattUndersøkende forbrukerjournalisterEn overrepresentasjon av kvinner som blir truet, spesieltTV-programledere og innenfor den undersøkendeforbrukerjournalistikken
 5. 5. Hovedfunn: TrusselrapportHVORDAN BLIR TRUSLENE FRAMSATT?Mest på epost. Noe på tlf. Noen få brev.Stadig mer avanserte trusselmetoder – mer ”elegant” ogindirekte.Nye typer trusler: TV 2 Hjelper deg-reporter truet medidentitetstyveri
 6. 6. Hovedfunn: TrusselrapportFlere alvorlige trussel- og voldssaker som ikke er offentlig kjentog som heller ikke er blitt anmeldt til politiet. Banket opp med jernstenger Journalist spontanaborterte etter trusler og trakassering Trussel mot TV 2-journalist før publisering av amb-saken VG-journalist truet tre år etter at han sluttet i VG Trusler mot NRK Dagsrevyen (i to omganger) fra ransmiljøetMye skam, skyldfølelse og tabuer fortsatt knyttet til å snakke omtrusselsaker – fra journalistenes side.For krimjournalister er det et reelt dilemma for mange at de følerat de vil miste respekt i miljøet og dermed kilder dersom deerkjenner at de er redde.
 7. 7. Hovedfunn: TrusselrapportRammeverk og instruksverk for håndtering av trusselsakeri mediehusene er i varierende grad etablert.Flere mediehus er kommet langt, men har fortsatt etstykke igjen å gå. Spesielt hva gjelder å etablere rutinerfor håndtering av trusselsaker som er integrert ifht HMS-rammeverk og internkontrollrutiner.Mediehusene snakker for dårlig sammen. P E Kokkvoldforeslår at det nedsettes en egen sikkerhetskomite fordrøfting av sikkerhetsspørsmål mediehusene imellom.
 8. 8. Hovedfunn: TrusselrapportUenighet om hvor stort problemet med trusler egentlig er.Ledende reportere mener at redaksjonsledelsen i flere avde store mediehusene mangler kompetanse til å kunnehåndtere trusselsaker på en tilfredsstillende måte.Det er mer friksjon, diskusjon og uenighet internt imediehusene rundt trusselproblematikk enn det som erkjent utad. Temaet oppleves som meget sensitivt. Myefølelser i sving.Få reportere tør å åpent uttale det de frykter kan bliopplevd som kritikk av sin egen ledelse.
 9. 9. Hovedfunn: TrusselrapportSvært få trusselsaker som blir anmeldt, fører tiletterforskning. Enda færre saker fører til påtalemessigereaksjoner og/eller dom.Selv om riksadvokaten har bedt om at etterforskning ogpåtale av journalister skal prioriteres høyere, er det fortsattbekymringsfulle holdninger i politiet: Søndre Buskerud pdmener at et team fra TV 2 Hjelper deg som ble overfaltfysisk i 2007 (gjentatt i ferskt brev) stod for ”enprovokasjon” da de forsøkte å innhente tilsvar. Dermedville politiet ikke straffeforfølge saken.
 10. 10. Hovedfunn: TrusselrapportNorske journalister som reiser til Syria og andre områderder militante islamister er i sving, risikerer å bli kidnappetog/eller drept pga antipatier som er formidlet fraytterliggående islamister i Norge.Dette alvorlige trusselbildet er bare formidlet til noen fåriksredaksjoner i Oslo. NRK og muligens VG er informert,mens TV 2, Aftenposten og Dagsavisen har ikke kjent tildette.
 11. 11. Les hele rapporten på www.skup.no

×