Atlas zwierząt

17,656 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
17,656
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
40
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Atlas zwierząt

  1. 1. WIELKI <br />ATLAS<br />ZWIERZĄT<br />
  2. 2. EURAZJA<br />Eurazja zajmuje przeszło trzecią część kuli ziemskiej (ok. 53,4 mln km kwadratowych) i składa się z dwóch części świata: Europy i Azji. Opływają ją oceany: Atlantycki, Spokojny i Indyjski, a<br />od północy Morze Arktyczne. <br />Największe na Ziemi słodkowodne jezioro – Bajkał i największy bezodpływowy zbiornik – Morze Kaspijskie także znajdują się w Eurazji. I największy półwysep – Arabski, i najbardziej deszczowe <br />miejsce we wschodniej Indii,<br /> i najwyższa góra – Mont Everest <br />także są w Eurazji. Tu występują wszystkie przyrodnicze strefy naszej planety.<br />A wszędzie swoiste, niepowtarzalne życie!!!<br />
  3. 3. TUNDRA, TAJGA <br />I LASY LIŚCIASTE<br />Tundra to pokryte torfowiskami bezdrzewne pustkowia, gdzie rosną karłowate krzewy i krzewinki, turzyce, trawy i mchy. Lato trwa tutaj zaledwie 2 miesiące. Wtedy rozmarza wierzchnia warstwa gleby, a głębiej istnieje wieczna zmarzlina. Przez pozostałą część roku panuje zima. Zwierzętom trudno zdobywać pokarm, dlatego jest ich mało. Latem gnieżdżą się tu wodne ptaki.<br />Na południe od tundry rozpościera się strefa lasów iglastych zwana w Azji tajgą. <br />Klimat jest tu łagodniejszy( czasami temp. spada do -50 stopni C) <br />Świat zwierząt jest znacznie <br />bogatszy.<br />Jeszcze dalej na południe rosną lasy liściaste zrzucające liście na zimę. <br />Lasy te w Azji występują na Dalekim Wschodzie, w Europie <br />zostały wycięte lub w dużym stopniu <br />przekształcone.<br />
  4. 4. Zwierzęta żyjące na tym obszarze<br />Jeleń szlachetny <br />Żywi się owocami, różnymi ziołami, grzybami; zimą wykopuje spod śniegu mchy i porosty oraz obgryza korę krzewów i drzewek. Dorosłe samce noszą poroże. Służy ono do staczania walk w czasie godów. Z początkiem roku odpada a nowe rośnie do jesieni. Jelenie żyją w małych stadach, którym przewodzi samiec. Wiosną na świat przychodzi zwykle jedno młode. Łania zostawia samego jelonka ukrytego w zaroślach, gdy idzie się najeść. Opiekuje się nim do jesieni.<br />
  5. 5. Renifer<br />Latem przebywa w tundrze, żywiąc się soczystymi trawami i krzewinkami, a zimą wędruje na południe aż do polarnej granicy lasów. U reniferów zarówno samce jak i samice mają poroże. Żyją w dużych stadach. Zostały częściowo udomowione przez ludy Arktyki. Młode rodzą się pod koniec zimy, w czasie wędrówki na tundrowe pastwiska. W tym czasie wiele osłabionych dorosłych i młodych staje się łupem wilków.<br />
  6. 6. Gęś mała<br />Gnieździ się w tundrze, w Europie tylko na Skandynawii. To mały ptak: waży do 2 kg, dł. ciała 60 cm, rozpiętość skrzydeł 105 cm. Gniazdo zakłada na ziemi, usłane trawami i mchem. Składa 4-6 kremowobiałych jaj. Pożywieniem gęsi są delikatne liście, nasiona, kłącza i soczyste korzenie różnych roślin. Odbywa sezonowe wędrówki: w maju-kwietniu leci na północ, a w <br />sierpniu – październiku odlatuje na południe.<br />Wydaje wysokie, piszczące głosy.<br />
  7. 7. Zając polarny<br />Żyje w strefie tundry i lasotundry. Zimą jego futro jest białe, a latem brązowe. Pokarmem zająca polarnego są liście różnych roślin, a zimą miękkie gałązki i kora z pędów krzewów.<br />
  8. 8. Żubr<br />To król puszczy. Pokarmem żubra są zioła i miękkie pędy krzewów i drzew, zimą suche trawy wygrzebywane spod śniegu. Lubi tarzać się w błocie lub suchym pyle.<br />W czasie rui tworzą duże stada do 40 sztuk. Ciąża trwa przez okres 265 dni, młode żubry po przyjściu na świat ważą do 35 kg i są pod opieką matki przez 2 lata życia.<br />
  9. 9. Mors<br />Duży gatunek drapieżnego ssaka morskiego. Dorosłe samce mogą mieć nawet 4m długości i do 1300 kg wagi. Najbardziej rzucają się w oczy wielkie kły (u samców i samic). Morsy nie mają małżowin usznych. Na ich górnej wardze są grube włosy czuciowe. Mors pełnił ważną rolę w życiu ludzi z Arktyki, którzy polowali na niego dla mięsa, skór, tłuszczu, ciosów i kości. <br />Pokarmem morsów są głównie skorupiaki i małże, które odkrywa lub wykopuje z dna morskiego, wykorzystując swoje wielkie kły.<br />
  10. 10. Niedźwiedź brunatny<br />Żyje w Europie i Azji. Należy do największych lądowych ssaków drapieżnych, choć nie gardzi pokarmem roślinnym: owocami, soczystymi bulwami i cebulami. Wielkim jego przysmakiem jest miód dzikich pszczół, za którym potrafi wspiąć się na drzewo, Na zimę zapada w sen. Niedźwiedzica w czasie snu rodzi 2-3 niedźwiadki. Początkowo bardzo nieporadne, ssą przez sen mleko i szybko rosną.<br />
  11. 11. Wydra morska<br />Gatunek drapieżnego ssaka. Długość – 130 cm, długość ogona – 30 cm, waga do 45 kg.<br />Jej pokarm stanowią małże, skorupiaki, jeżowce i inne morskie zwierzęta. Aby dostać się do mocno zamkniętego małża, używa kamienia do rozbicia jego muszli.<br />
  12. 12. Pozostałe zwierzęta żyjące w tym rejonie<br />Głuszec<br />Wilk<br />Soból<br />
  13. 13. STEPY, PUSTYNIE, GÓRY<br />Im dalej na południe tym częściej lasy zamieniają się w stepy, a stepy przechodzą w pustynie. W lasostepach <br />zimą leży śnieg i jest chłodno, a latem jest<br /> ciepło i wilgotno. Żyje tu wiele gryzoni, <br />zwierząt kopytnych i gadów.<br />W gorących piaskach żyją pająki, jaszczurki, susły.<br />W wysokich górach również bytują różne zwierzęta. Niektóre z nich rzadko schodzą na równinę - im wyżej, tym mniej wrogów.<br />
  14. 14. Zwierzęta żyjące na tych obszarach<br />Pantera śnieżna<br />Żyje w górach. W ciągu dnia przebywa w trudno dostępnych kryjówkach. Ma bardzo gęste i puszyste futro. Z nastaniem zmierzchu i w nocy wychodzi na polowanie. Poluje na ssaki kopytne, zające, ptaki. Pantera śnieżna jest samotnikiem, tylko na czas godów spotykają się te piękne koty.<br />
  15. 15. Dżejran<br />Dżejran to średniej wielkości gazela, żyjąca na stepach i półpustyniach. Zapuszcza się też w góry do 3000m n.p.m. Przebywa w małych grupach po 2-5 osobników, łącząc się w stada tylko na czas wędrówek. Pije raz na tydzień! Samica dżejrana rodzi jedno czasami dwa młode. Ma lirowato wygięte rogi.<br />
  16. 16. Jak<br />Duże i silne zwierzę, zamieszkujące wysokie góry. Ma długą sierść. Ze zmysłów najlepiej rozwinięty ma węch. Pokarmem jaka są różne rośliny, często wygrzebywane spod śniegu dużymi i mocnymi racicami. Pasie się nocą. W dzień najczęściej śpi. W lecie samica rodzi jedno młode, którym opiekuje się ponad rok. Jak został już dawno temu udomowiony przez ludy gór i dostarcza im mleka, mięsa i skór.<br />
  17. 17. Waran z Komodo<br />Największa na Ziemi jaszczurka. Dorosłe okazy mają ponad 3 m długości i 150m kg wagi! Ma bardzo silne kończyny uzbrojone w długie zakrzywione pazury. Ogon długi i mocny. Stale bada otoczenie wysuwając długi ruchliwy język. Jego pokarm stanowią różne mniejsze zwierzęta, które połyka w całości lub rozrywa. Bez trudu umie upolować małą sarnę. Żywi się także padliną. <br />Samica składa ok. 25 jaj, z których wylegają się młode warany, długości 30 cm. Są bardzo żarłoczne i szybko rosną.<br />
  18. 18. Takin<br />Jest podobny do krowy, ale silny i ciężko zbudowany. Ciężar do 350 kg, wysoki ok. 130 cm. Samce mają wygięte w tył długie rogi (do 60 cm), u samic są one znacznie mniejsze. Żyją w stadach. Jego zwyczaje są słabo poznane. <br />
  19. 19. Muflon<br />Dzika górska owca. Zamieszkuje trawiaste bądź zalesione strome zbocza. Żyje w niewielkich stadach, na czele których stoi samiec. Samce w okresie rui staczają ze sobą liczne walki (zwycięzca -> przywódcą stada). Jedzą trawy i zioła, młode gałązki.<br />
  20. 20. Pozostałe zwierzęta <br />żyjące w tym rejonie<br />Suhak<br />Lis pospolity<br />
  21. 21. Markur<br />Wielbłąd dwugarbny<br />Uszak mandżurski<br />
  22. 22. LASY TROPIKALNE<br />W Południowej i Wschodniej Azji stale wieją wilgotne wiatry znad oceanu: pasaty i monsuny. Jest szczególnie wilgotno – rosną tam wielopiętrowe podmokłe lasy. Palmy, akacje, gigantyczny bambus, olbrzymie tropikalne drzewa gęsto oplecione lianami.<br />
  23. 23. Panda wielka<br />Zwana jest również bambusowym niedźwiedziem. Żyje w górskich lasach południowych Chin. Ma do 150 cm długości. Głowa biała z czarnymi uszami i „oczami”, łapy czarne, grzbiet biały. Posiada tzw. szósty palec, przeciwstawny pozostałym, który ułatwia chwytanie pędów bambusów (pokarm). Dziennie je przez 10-12 godz. Prowadzą samotny tryb życia.<br />Tylko w czasie godów łączą się pary. Samice wydają młode na świat raz do roku. Nie zapadają w sen zimowy.<br />
  24. 24. Tapir malajski<br />Długość jego ciała sięga 250 cm, wysokość w kłębie 90 -120 cm, długość ogona 5 -10 cm, masa ciała waha się w granicach 250 -350 kg. Samica jest większa od samca. Jego charakterystyczne ubarwienie prawdopodobnie stanowi dobry kamuflaż w cienistym lesie, szczególnie nocą przy blasku księżyca. Aktywność tego zwierzęcia przypada na porę nocną. <br />Żywi się wyłącznie pokarmem roślinnym, głównie liśćmi drzew i krzewów oraz roślinnością bagienną i wodną. Zaloty tego gatunku polegają na tym, że samiec i samica biegają w kółko wydając świszczące odgłosy i obwąchując sobie nawzajem zewnętrzne narządy płciowe. Po 13 miesiącach ciąży samica rodzi zwykle jedno, rzadko dwoje młodych. Po tygodniu może już ono podążać za matką. Usamodzielnia się w drugim roku życia.  Tapir malajski może żyć ok. 30 lat.  <br />
  25. 25. Gibon białoręki<br />Jeden z najmniejszych gatunków małp człekokształtnych. Długość ciała do 60 cm, masa ciała od 4-8 kg, przeciętnie 5,5 kg. Prowadzą dzienny i nadrzewny tryb życia, schodząc na ziemię tylko sporadycznie. Ciąża trwa ok. 7 miesięcy. Samica rodzi jedno młode w miocie. Tworzy grupy rodzinne 2-6 osobników z wyraźnie zaznaczonym udziałem samca w wychowaniu młodych. Preferują owoce o dużej zawartości cukru, zwłaszcza owoce figowców.<br />
  26. 26. Gawial gangesowy<br />Gatunek krokodyla. Gawial wyróżnia się spośród krokodyli bardzo długim i wąskim pyskiem, u samców silnie rozszerzonym na końcu. W pysku znajdują się liczne, lekko zagięte zęby. Grzbiet pokryty jest czterema podłużnymi rzędami dużych płyt kostnych. Długość do 7 mMasa ciała do 1000 kg. Pokarm to głównie ryby, ale znane są wypadki, że napadały na ludzi. Samica gawiala składa do 40 jaj, zagrzebując je w piasku. Wylęgające się młode mają ciało o długości ok. 40 cm, z czego na pysk przypada 4 cm, a na ogon 22 cm.<br />
  27. 27. Nosacz sundajski<br />Gatunek małpy. Samiec ma wydatny, rozszerzony na końcu nos w kształcie ogórka, u starych samców nos wydłuża się do 10 cm i zwisa. Nos samicy jest mniejszy i zadarty ku górze. Przeciętnej budowy, dorosły samiec osiąga masę ciała od 16-22 kg, samica 7-12 kg. Ciało samca ma długość do 72 cm, samicy - do 60 cm. Nosacze sundajskie prowadzą dzienny, głównie nadrzewny tryb życia. Największą aktywność wykazują od późnego popołudnia do zmroku. Żywią się liśćmi, owocami i nasionami. Zjadają również drobne bezkręgowce. Żyją w małych, trwałych grupach. Po 166-dniowej ciąży samica rodzi jedno małpię, które pozostaje przy niej około roku. Samce osiągają dojrzałość płciową w siódmym roku życia.<br />
  28. 28. Pozostałe zwierzęta <br />żyjące w tym rejonie<br />Niedźwiedź himalajski<br />Paź żeglarz<br />Paw<br />
  29. 29. Jawajska żaba latająca<br />Gaur<br />Orangutan<br />
  30. 30. AFRYKA<br />Ogromny kontynent o powierzchni 29,2 mln km kwadratowych. Opływają go oceany Atlantycki i Indyjski oraz morza Śródziemne i Czerwone. To najgorętszy kontynent kuli ziemskiej. W północnej Afryce znajduje się największa pustynia świata – Sahara. W Afryce są tylko dwie pory roku: sucha i deszczowa. Pora sucha jest szczególnie upalna. Roślinny świat Afryki jest niezwykle bogaty i osobliwy. Tu rosną unikalne rośliny. Afryka to ojczyzna licznych zbóż, warzyw i kawy.<br />
  31. 31. SILNE, SZYBKIE, ROZUMNE…<br />W strefie równikowej olbrzymi obszar zajmują sawanny. Są to płaskie lub lekko pagórkowate równiny, gdzie porosłe trawami tereny przechodzą tu i ówdzie w rzadkie zagajniki gęstych kolczastych krzewów. W czasie zbawiennej pory deszczowej sawanna pokrywa się wysokimi trawami. Takiej jak na sawannie obfitości rzadkich, rzeczywiście unikalnych zwierząt, nie ma w żadnym innym zakątku kuli ziemskiej.<br />
  32. 32. Zwierzęta żyjące na tym obszarze<br />Hipopotam<br />Zamieszkuje brzegi jezior i rzek. Nocą wychodzi na pastwiska. Jego pokarmem jest trawa, opadłe owoce i rośliny wodne. Doskonale pływa i nurkuje, chodzi również po dnie. Gruczoły potowe wydzielają czerwoną ciecz, która chroni skórę przed długim działaniem wody.<br />
  33. 33. Ścierwnik biały<br />Jest to mały sęp (65 cm). Głowa i szyja pokryte nagą żółtą skórą. Żywi się padliną. W Afryce jego przysmakiem są jaja strusie, które rozbija trzymanym w dziobie kamieniem.<br />
  34. 34. Szpringbok<br />Mała gazela żyjąca stadami. Jest bardzo ostrożna i w razie najmniejszego zagrożenia ucieka. Dorosły samiec wykonuje wysokie skoki w górę, ostrzegając inne pasące się w pobliżu zwierzęta. A dla drapieżnika ma to znaczyć: „jestem zdrowy i silny”. Uciekając wykonują kilkumetrowe skoki w górę.<br />
  35. 35. Czerwonak<br />Duży (140 cm wysokości) ptak brodzący. Zamieszkuje płytkie słone i słonawe jeziora. Gnieździ się w dużych koloniach. Ma długie różowe nogi, duży zgięty różowy dziób z czarnym końcem i różowate upierzenie. Odżywia się drobnymi zwierzętami i planktonem odcedzanym za pomocą dzioba.<br />
  36. 36. Gnu pręgowane<br />Antylopa przypominająca trochę byka, trochę konia. Ma zakrzywione rogi. Żyją w dużych stadach. Mają dobry słuch i węch. Podejmują sezonowe wędrówki. Głównym wrogiem gnu jest lew, ale także hieny. Szczególnie narażone są młode lub osłabione osobniki. Młode rodzą się z nadejściem pory deszczowej, gdy jest pod dostatkiem świeżych traw.<br />
  37. 37. Pozostałe zwierzęta <br />żyjące w tym rejonie<br />Sęp płowy<br />Gepard<br />
  38. 38. Zebra równikowa<br />Żyrafa<br />
  39. 39. W RÓWNIKOWEJ DŻUNGLI<br />Dżungle zajmują wielkie przestrzenie afrykańskiego kontynentu. To kraina wiecznego lata, gdzie temperatura stale jest wysoka. Lasy są wiecznie zielone. Dniem i nocą w dżungli nie milkną dźwięki: gardłowo krzyczą papugi, przekrzykują się w gałęziach małpy.<br />
  40. 40. Żako<br />Największa papuga Afryki (30 cm długości). Żyje w małych stadach. Żeruje w koronach drzew. Pokarmem są różne owoce. Wydaje gwizdy oraz ochrypłe skrzeczące okrzyki. Oswojona, łatwo może nauczyć się wymawiać słowa. Może ich zapamiętać ponad 100.<br />
  41. 41. Pyton królewski<br />Należy do <br />najmniejszych dusicieli. <br />Jego długość nie przekracza 2m. Jest pięknie ubarwiony. Ciekawe jest zachowanie tego węża: przestraszony zwija się w kulisty kłębek z głową schowaną do środka. Żywi się małymi ssakami. Prowadzi nocny tryb życia.<br />
  42. 42. Okapi<br />Jest większe od konia, a szyję ma krótszą niż żyrafa. Prowadzi nocny tryb życia: w dzień przebywa ukryte w gęstwinie. Żywi się liśćmi i gałązkami. Okapi jest bardzo rzadko spotykane i podlega ochronie<br />
  43. 43. Lampart<br />Żyje samotnie, jest bardzo skryty i ostrożny. Zamieszkuje zarośla, lasy i sawanne drzewiastą. W ciągu dnia zwykle ukrywa się na drzewie. Często poluje w nocy. Zakrada się powoli jak najbliżej ofiary, po czym kilkoma susami ją dopada. Posila się na drzewie. Bardzo dobrze pływa i czasem poluje na ryby.<br />
  44. 44. Koczkodan diana<br />Jeden z największych koczkodanów i najpiękniej ubarwiony. Zwykle przebywa w najwyższych partiach koron drzew. Aktywny za dnia, nocą śpi w kryjówkach. Żyje w grupach rodzinnych po kilkanaście osobników. Odżywia się owocami, liśćmi, je także jaja i pisklęta.<br />
  45. 45. Pozostałe zwierzęta <br />żyjące w tym rejonie<br />Nierozłączka czarnogłowa<br />Żaba goliat<br />Toko żółtodzioby<br />
  46. 46. Kameleon<br />Słoń afrykański<br />Lew<br />
  47. 47. NASI KUZYNI<br />Szympans<br />Pawian<br />Goryl<br />
  48. 48. AUSTRALIA<br />Najmniejszy kontynent Ziemi. 90% gatunków zwierząt zamieszkujących Australię, to endemity (z gr. Endemos= miejscowy) – nigdzie więcej poza Australią nie występują. Są wśród nich zwierzęta reliktowe. Ze ssaków wyższych, przed przybyciem człowieka, żyły w Australii tylko nieliczne gryzonie<br /> i nietoperze.<br />
  49. 49. MIESZKAŃCY PUSTYŃ I PÓŁPUSTYŃ<br />Większą część Australii zajmują pustynie. Panuje tam nieznośny upał. Okalają je półpustynie z zaroślami kolczastych krzewów akacjowych i eukaliptusami. Półpustynie przechodzą w sawanny, sawanny – w lasy eukaliptusowe. W górach, gdzie jest dostateczna wilgotność, rosną drzewiaste paprocie, a wzdłuż wybrzeży palmy.<br />
  50. 50. Moloch<br />Mała jaszczurka. Jej ciało pokrywają sterczące pionowo kolczaste łuski, przez co wygląda na bardzo groźnego potwora. Kolce odstraszają wrogów. Pokarmem molocha są głównie mrówki. Ma ciekawe przystosowanie, które pozwala wykorzystywać wodę z rosy. Naskórek na głowie ma mikroskopijne rowki, którymi woda spływa w kierunku szczęk i jest połykana. Samica molocha składa 10 jaj, które zakopuje w piasku.<br />
  51. 51. Kolczatka<br />Ssak, który znosi jaja. Znane jest 5 gatunków kolczatek. Skórę pokrywają włosy i ostre kolce. Pysk długi i wąski pozbawiony jest zębów. Język długi. Pokarmem kolczatki są głównie mrówki. Mocne łapy zakończone są długimi pazurami. Kolczatka składa 1 jajo, które umieszcza w torbie na brzuchu. Młode wylęga się po ok. 10 dniach. W torbie pozostaje jeszcze przez 2 miesiące.<br />
  52. 52. Kazuar hełmiasty<br />Duży i silny ptak nielotny. Waży do 100 kg i ma 1,5 m wysokości. Ma mocne nogi, ale z reguły nie biega. Na głowie jest duża kostna narośl. Pomaga mu ona przedzierać się przez zarośla. Jest ptakiem osiadłym. Żywi się owocami, nasionami, liśćmi, bezkręgowcami oraz drobnymi kręgowcami. Prowadzi samotny tryb życia. Samica składa kilka zielonych jaj do małego dołka w ziemi i zostawia je samcowi. W okresie godowym samica „podrzuca” jaja kilku samcom. Ojciec sam je wysiaduje, a następnie opiekuje się potomstwem. <br />
  53. 53. Kea<br />Duża papuga. Z długim i cienkim, mocno zakrzywionym ostrym dziobem. Często osiedla się w pobliżu siedzib ludzkich. Jej pokarm stanowią owoce, owady i inne bezkręgowce. Czasami żywi się padliną. Znane są przypadki napadania tych papug na pasące się owce. Papuga siada raz po raz na grzbiecie owcy i skubie mocnym dziobem, aż owca wymęczona padnie. Wtedy całe stado papug mam wielką ucztę <br />
  54. 54. Pozostałe zwierzęta <br />żyjące w tym rejonie<br />Mrówkożer workowaty<br />Kret workowaty<br />
  55. 55. RAJSKIE PTAKI<br />Zaliczane są do najpiękniej ubarwionych ptaków świata. Samce w okresie toków urządzają niezwykłe popisy, strosząc swoje ozdoby i <br />przybierając niezwykłe pozy. Gniazdo zbudowane jest z patyków w koronie drzew. Samica składa do niego 1-2 jaja. Pokarmem rajskich ptaków są owoce, owady oraz nadrzewne płazy i jaszczurki.<br />
  56. 56. Cudowronka błękitna<br />
  57. 57. Lirogłów<br />
  58. 58. Latawiec królewski<br />Latawiec królewski<br />
  59. 59. Ornithoptera alexandrae<br />
  60. 60. Złotokryz królewski<br />
  61. 61. AMERYKA PÓŁNOCNA<br /> Część świata zwana Ameryką składa się z dwóch kontynentów : Ameryki Północnej i Ameryki Południowej. Granice między nimi stanowi Przesmyk Panamski. Powierzchnia Ameryki Północnej razem z wyspami wynosi 24,25 mln km2. Opływają ją: Ocean Spokojny, Atlantyk i Morze Arktyczne.<br />
  62. 62. Zwierzęta żyjące na tym obszarze<br /> KARIBU<br />To odmiana renifera , zamieszkujące polarne rejony Ameryki Północnej. Latem przebywa na zielonych pastwiskach a z jego końcem podejmuje wędrówkę na południe. Jego pokarmem są soczyste rośliny tundrowe a zimą wygrzebywane spod śniegu muchy i porosty oraz suche trawy.<br />
  63. 63. WYDRA KANADYJSKA<br /> Żyje nad rzekami i zbiornikami wodnymi Ameryki Północnej z wyjątkiem rejonów polarnych i pustynnych. Jest doskonale przygotowana do życia w wodzie. Między palcami ma błonę pławną, a spłaszczony ogon służy jako ster. Po ziemi porusza się trudniej niż pod wodą. Nory wykopuje na brzegu. Jedne służą tylko do odpoczynku, a w innych samica rodzi i karmi młode. Pożywieniem wydry kanadyjskiej są ryby, wodne gryzonie i ptaki.<br />
  64. 64. MORS<br />UCHATKA KALIFORNIJSKA<br />
  65. 65. RYŚ RUDY <br />Najbardziej rozpowszechniony dziki kot w Ameryce Północnej. Żyje w lasach od nizin po góry. Zasiedla tereny trawiaste, skaliste, bagienne i pustynne. Jest mniejszy od rysia europejskiego, ale łapy ma równie duże i szerokie oraz gęsto pokryte sierścią. Żyje samotnie. Prowadzi nocny tryb życia. Ryś rudy poluje zazwyczaj z zasadzki na zające, młode jelenie, ptaki oraz gryzonie. Łapie także ryby. Ma doskonały wzrok i słuch, węch słabszy.<br />
  66. 66. BÓBR KANADYJSKI<br />Żyje z rodzinami nad zalesionymi brzegami rzek i jezior. Ich mieszkanie stanowi konstrukcja nazywana żeremiem, usadowiona na wodzie i zbudowana z gałęzi, gliny i mułu. Ma ona 2-3 m wysokości. Ponad poziomem <br /> wody znajduje się komora <br /> mieszkalna. Poziom wody <br /> bobry regulują budując <br />tamy.Mogą zbudować tamę<br /> 100m dł. Najdłuższa miała <br /> 690m i była zbudowana na <br /> rzece Jefferson.<br />Pożywieniem bobra są liście, młode gałązki i kora. Bobry nie zapadają w sen zimowy.<br />
  67. 67. SKUNKS<br />To mały (40cm) ssak z rodziny łasicowatych, z puszystym długim ogonem. Zamieszkuje lasy i prerie Ameryki Północnej. Ma czarne futro z białymi pasami. Często zadziera ogon <br /> góry, żeby było go<br /> widać z daleka.<br />Rzadko kto na <br />Niego poluje,<br />Ponieważ skunks<br />Ma bardzo skute-<br />czną broń chemiczną<br />Napadnięty podnosi ogon, warczy i tupie<br />Przednimi łapami, a jeśli to nie odstraszy wroga to odwraca się tyłem i wystrzykuje z gruczołów położonych blisko odbytu okropnie cuchnącą ciecz.<br />
  68. 68. ŻABA RYCZĄCA<br />Największa żaba Ameryki Północnej. Ma 20 cm dł. i waży 600gramów. Żyje nad brzegami rzek porośniętych krzewami. Żywi się owadami, małymi ssakami, pisklętami ptaków, mniejszymi żąbami i gadami, które przychodzą do wody. Zje wszystko, co zdoła złapać i połknąć. Samce mają mocny i chrypliwy głos. Wiosną, gdy są ich dziesiątki, z wody unosi się ogłuszający hałas. Samica składa do 20 tys. Jajeczek. Rozwój kijanek trwa 1-2 lata. <br />
  69. 69. BAZYLISZEK PŁATKOGŁOWY<br />FRYNOSOMA ROGATA<br /> LEGWAN ZIELONY<br />
  70. 70. ZAJĄC WIELKOUCHY<br />KOTOFRETKA<br />TERAPENA KAROLIŃSKA<br />
  71. 71. W LASACH TROPIKALNYCH I SUBTROPIKALNYCH<br />W lasach tropików i subtropików żyje wiele zwierząt charakterystycznych dla tych sfer Ziemi. Lecz są też takie zwierzęta, które żyją tylko w lasach północnoamerykańskich i nigdzie więcej, nazywamy je ENDEMITAMI.<br />
  72. 72. WARZĘCHA RÓŻOWA<br />Jest jedynym przedstawicielem warzęch żyjącym w Ameryce. Łatwo je rozpoznać po długim, płaskim dziobie przypo- minającym wielką łyżkę. <br />Przód ciała ma biały, spód i skrzydła różowe. Nogi są czerwone. Głowa bez piór brązowa. Żyje na bagnach wzdłuż wybrzeży morskich. <br />
  73. 73. KONDOR KALIFORNIJSKI<br />To duży, bardzo rzadko spotykany ptak, zamieszkujący niegdyś rozległe pustynne i górskie obszary południowej części Ameryki Północnej. Dziś żyje tylko kilkadziesiąt tych pięknych ptaków. Kondor kalifornijski osiąga 3m rozpiętości skrzydeł. Czarne upierzenie z białymi skrzydłami kontrastuje z nogą, <br />czerwonopomarańczową<br /> głową i szyją. Żywi się<br /> padliną. Samica składa <br /> tylko jedno, rzadko dwa <br /> jaja do roku. Wysiaduje <br /> je przez 6tyg. <br />
  74. 74. KARDYNAŁ SZKARŁATNY<br />DYDELF PÓŁNOCNY<br />PRZEPIÓR KALIFORNIJSKI<br />KINKAŻU<br />
  75. 75. AMERYKA POŁUDNIOWA <br />Ameryka Południowa jest osobnym kontynentem o powierzchni 18,28mln km2. Żyje tu wiele endemicznych zwierząt występujących tylko na tym kontynencie.<br />
  76. 76. Zwierzęta żyjące na tym obszarze<br />BEKARI OBROŻNY<br />To gatunek małej dzikiej świni żyjącej w niewielkich stadach w lasach lub krzewiastych zaroślach.<br />AMAZONKI<br />Są największą, liczącą 30 gatunków grupą ptaków w rodzinie papug. Żyją tylko w Ameryce Południowej.<br />
  77. 77. OCELOT<br />Zamieszkuje lasy na stokach Andów do wysokości 4000m n.p.m.<br />Żyje pojedynczo; bardzo rzadko spotykany.<br />
  78. 78. Znamy 16 gatunków tych drapieżnych, słodkowodnych ryb. <br />Dorastają do 40cm. Młode są pięknie ubarwione, dojrzałe srebrzysto szare z boków, z licznymi złocistymi plamkami, brzuch czerwonawy. <br />Tylko dwa gatunki mogą zagrozić człowiekowi.<br />PIRANIE<br />Polują ławicą na osłabione lub ranne zwierzęta. Szczególnie gdy zwierze krwawi, dostają istnego obłędu i z furią atakują.<br />
  79. 79. KOLIBRY<br />To niezwykła rodzina ptaków licząca 332 gatunki. Najwięcej jest ich w subtropikalnej strefie Andów.<br />Są niezwykle pięknie ubarwione: czerwone, zielone, żółte, z metalicznym szmaragdowym lub niebieskim połyskiem. Podstawowym pokarmem kolibrów jest nektar spijany z kwiatów oraz drobne owady i pajęczaki. Są to najmniejsze ptaki świata.<br />
  80. 80.
  81. 81.
  82. 82.
  83. 83.
  84. 84. AGA<br />WYJEC RUDY<br />TAMARYNA WĄSATA<br />
  85. 85. NIEDŹWIEDŹ ANDYJSKI<br />WILK GRZYWIASTY<br />
  86. 86. NANDU SZARE<br />KONDOR WIELKI<br />
  87. 87. ŻABA DARWINA<br />MRÓWKI ATTA<br />
  88. 88. WAMPIR<br />
  89. 89. To mały, wielkości myszy nietoperz. Żyje w dużych koloniach zarówno w górach jak i na nizinach. Wieczorem wylatuje ze swojej kryjówki poszukując ofiary-ssaka. Ostrymi i cienkimi zębami nacina skórę, tak lekko, że śpiące zwierzę nic nie czuje i zlizuje wypływającą krew. Ślina wampira zawiera substancje zapobiegające krzepnięciu krwi i rana długo jeszcze krwawi. Zdarza się, że wampiry spijają krew ze śpiącego człowieka, ale najczęściej ich ofiarą padają konie, świnie i bydło.<br />
  90. 90. wampir<br />vs<br />WAMPIR<br />
  91. 91. PTASZNIK<br />To grupa dużych, kosmatych pająków żyjących w tropikalnych lasach. Dł. ciała do 11cm, a wraz z rozstawionymi odnóżami 25cm. Prowadzą nocny tryb życia. W dzień siedzą ukryte w norach ziemnych i dziuplach. Polują na duże owady, małe ptaki, jaszczurki i ssaki. Jad niektórych gatunków może być śmiertelny dla człowieka.<br />
  92. 92. ANTARKTYDA<br />
  93. 93. Kontynent Antarktyda, o powierzchni 14mln. Km2.rozciąga się wokół południowego bieguna Ziemi. Otaczają go oceany: Atlantycki, Indyjski i Spokojny. Antarktydę pokrywa duża warstwa lodu. W centrum kontynentu grubość pokrywy lodowej dochodzi do 4km, ku brzegom maleje. W wielu miejscach lądolód schodzi do oceanu tworząc lodowce szelfowe kończące się wysokimi barierami lodowymi. To od nich odrywają się ogromne góry lodowe. <br />
  94. 94. Zwierzęta żyjące na tych obszarach<br />ALBATROS WĘDROWNY<br />Największy z albatrosów, o rozpiętości skrzydeł 350 cm i wadze do 11kg. Gnieździ się na antarktycznych wyspach. Gniazdo buduje samica a materiał przynosi samiec. Oboje rodzice wysiadują 1 jajo, co trwa około 80dni.<br />
  95. 95. Należy do zębowców czyli waleni mających zęby. U kaszalota jest ich 60 i wszystkie tkwią w żuchwie. Żywi się rybami, kałamarnicami i ośmiornicami, za którymi nurkuje nawet do głębokości 2000 m. Dorosły samiec ma około 20m, samica około 15m. Głowa stanowi 1/3 wagi całego ciała. <br />KASZALOT<br />
  96. 96. PŁETWAL BŁĘKITNY<br />SEJWAL<br />
  97. 97. LAMPART MORSKI<br />Ma do 3,5m dł. I małą głowę, przypominającą nieco głowę węża. Jest drapieżnikiem. Poluje na inne gatunki fok, pingwiny, kałamarnice i ryby.<br />FOKA KRABOJAD <br />Jest najliczniej występującą foką na Antarktyce. Zwierzęta cały rok przebywają na pływających krach lodowych, ale latem można spotkać cale stada wylegujące się na wybrzeżach. Dorosłe foki mają 2m dł. Żywią się drobnymi skorupiakami-krylem.<br />
  98. 98. SŁOŃ MORSKI<br />Nazywany również mirungą, jest największym przedstawicielem rodziny fok. Dorosłe samce mierzą do 6,5 m i ważą do 3,5 tony. Samice są znacznie mniejsze- odpowiednio 3,5m i 900kg. Skóra pokryta bardzo rzadkimi włosami, jednolicie szaro zabarwiona. <br />Dorosłe samce mają nos przekształcony w twór przypominający małą trąbę Pełni on funkcje rezonatora wydawanego głosu. Wiosną słonie morskie gromadzą się na wolnych od lodu wybrzeżach i odbywają gody. <br />
  99. 99. FOKA WEDDELLA<br />SKUA<br />PETREL OLBRZYMI<br />FOKA ROSSA<br />
  100. 100. PINGWINY<br />
  101. 101. PINGWINY to nie latające ptaki morskie, charakterystyczne dla zimnych rejonów, południowej półkuli. Znamy 18 gatunków pingwinów zgrupowanych w 6 rodzajów. Pingwiny to ptaki chłodnych wód antarktycznych , a kilka gatunków zasiedla także rejony wysunięte dalej na północ, będące pod wpływem zimnych prądów oceanicznych.<br />
  102. 102. PINGWIN ZŁOTOCZUBY<br />PINGWIN GALAPAGOSKI<br />
  103. 103. PINGWIN KRÓLEWSKI<br />PINGWIN CESARSKI<br />
  104. 104. PINGWIN ADELI<br />
  105. 105. THE END<br />

×