2010 03 23 Open In Een Context

654 views

Published on

Presentatie voor een Microsoft evenement over interoperabiliteit.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
654
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2010 03 23 Open In Een Context

 1. 1. Hans Bos<br />Microsoft Nederland BVhans.bos@microsoft.comtwitter.com/hansbos<br />OPENIn een Context<br />
 2. 2. “Herebe dragons…”<br />
 3. 3. interoperabiliteit<br />
 4. 4. Interoperabiliteitis niet hetzelfde als ‘open’<br />
 5. 5. open<br />
 6. 6. open<br />
 7. 7. How,<br />Why,<br />AndWhereDouglas Adams<br />“Survival,Inquiryandsophistication”<br />
 8. 8. Interoperabiliteit in SOFTWARE<br />A<br />A<br />A<br />API<br />API<br />Standaard Y<br />Interface A<br />Interface A<br />X<br />X<br />Interface B<br />Interface B<br />API<br />Standaard Y<br />API<br />B<br />B<br />I<br />II<br />III<br />
 9. 9. Je bent dus eigenlijk slachtoffers ‘kwijt’. <br />Ambulancepersoneelhoorteigenlijktemeldendatze met gewonde X naarziekenhuis Y gaan.<br />Dat is vooral in de beginfasenietgebeurd, maar daarzijnwellichtlegitiemeredenenvoor.<br />Inspectie Openbare Orde en VeiligheidPoldercrash 25 februari 2009http://www.ioov.nl/contents/pages/99928/2009072302ioov_poldercrash_compleet.pdf<br />INTEROPERABILITEIT in de praktijk<br />
 10. 10. interoperabiliteit<br />Semantiek<br />Organisatie<br />Politiek<br />Juridisch<br />Data<br />Techniek<br />Applicaties<br />Infrastructuur<br />
 11. 11. Techniek<br />Semantiek<br />Organisaties<br />Interoperabiliteitis geen technisch probleem<br />
 12. 12. interoperabiliteit<br />
 13. 13. interoperabiliteit<br /><ul><li>Ondersteuning van virtualisatie met meerdere leveranciers en platformen
 14. 14. Toegang tot bestands formaten naar keuze (ODF, PDF, XPS en veel meer)
 15. 15. Bedrijfskritische toepassingen verbinden via BizTalk adapters voor SAP, Oracle en veel meer
 16. 16. Toegang tot Azure services via SOAP, REST, XML en veel meer</li></li></ul><li>interoperabiliteit<br /><ul><li>Interop Vendor Alliance voor industrie interoperabiliteit
 17. 17. Samenwerking met open source gemeenschappen zoals Apache, Mozilla, PHP.net en Samba
 18. 18. Ontwikkelaars verbinden en laten samenwerken via Port25 en Codeplex
 19. 19. Samenwerken met bedrijven zoals EMC, Novell en Oracle</li></li></ul><li>DEELNEMERS<br />Dutch Ministry of Defense <br />European Commission<br />Treasury Board of Canada Secretariat <br />FOKUS<br />French Association for the Development of eGov Procedures<br />Government of Andhra Pradesh<br />Hessen Ministry of Defense<br />Japanese Government Program Office<br />NATO<br />Sao Paulo State Court of Justice <br />SITA South Africa<br />http://www.microsoft.com/interop/featured/IECCouncil.aspx<br />WERKGROEPEN<br />Office productivityandcollaboration tools<br />Identity management<br />Systems management<br />Developer<br />Business Processmodeling<br />Interoperability executive customer council<br />
 20. 20. interoperabiliteit<br /><ul><li>Interop Vendor Alliance voor industrie interoperabiliteit
 21. 21. Samenwerking met open source gemeenschappen zoals Apache, Mozilla, PHP.net en Samba
 22. 22. Ontwikkelaars verbinden en laten samenwerken via Port25 en Codeplex
 23. 23. Samenwerken met bedrijven zoals EMC, Novell en Oracle</li></li></ul><li>interoperabiliteit<br /><ul><li>Microsoft neemt deel aan meer dan 150 standaardisatie organisaties
 24. 24. Ondersteuning van ODF, PDF en XPS naast Open XML
 25. 25. Samenwerking met IBM en EMC over Content Management Interoperable Services specificatie</li></li></ul><li>interoperabiliteit<br /><ul><li>Meer dan 50.000 pagina’s aan technische documentatie
 26. 26. Licenties voor technologie zoals Exchange ActiveSync
 27. 27. Meer dan 1.000.000 downloads van protocol documentatie voor MS Business Solutions producten
 28. 28. De Microsoft Open SpecificationPromise</li></li></ul><li>Open Standaarden zijn één van de middelen<br />
 29. 29. Appendix I: Open Standaarden in context<br />Standaardenvoorinteroperabiliteitzijneenkritische factor in de duurzamegroei van de IT industrie.<br />Microsoft werktjaarlijkssamen met meerdan 150 organisatiesbetrokkenbijstandaardisatie. We participerenook in diverse andereinitiatievenvoor het ontwikkelen van specificaties, of we publiceren Microsoft specificatiesom de interoperabiliteit van onzeproducten en dienstentevergroten.<br />Interoperabiliteitis het meestgeholpen met eengebalanceerdeaanpak van standaarden, producten, communities en toegang tot intellectueeleigendom. Wijinvesteren in alle element hiervanalsonderdeel van onzeholistischebenadering van interoperabiliteit.<br />Microsoft is committed to delivering interoperability by design.<br />“doc” formaat<br />“open xml”<br />Open Specificatie:Onder OSP beschikbaar via Microsoft, British Library, en US Library of Congress<br />Open Standaard: ISO/IEC 29500<br />
 30. 30. “…the story of how Thomas Edison managed to convince the authorities in New York to use AC rather than DC to power the nation's first electric chair, and then ran around talking about that “deadly AC” in his efforts to make the nation's early electric grid DC rather than AC.  His last great hurrah in that effort, was the widely publicized killing of Topsy, a rogue circus elephant, by 6000 volts of "deadly" AC.”<br />The Savage Tale of The First Standards War<br />Tom McNichol<br />
 31. 31. Appendix I: Open Standaarden in context<br />Standaardenvoorinteroperabiliteitzijneenkritische factor in de duurzamegroei van de IT industrie.<br />Microsoft werktjaarlijkssamen met meerdan 150 organisatiesbetrokkenbijstandaardisatie. We participerenook in diverse andereinitiatievenvoor het ontwikkelen van specificaties, of we publiceren Microsoft specificatiesom de interoperabiliteit van onzeproducten en dienstentevergroten.<br />Interoperabiliteit is het meestgeholpen met eengebalanceerdeaanpak van standaarden, producten, communities en toegang tot intellectueeleigendom. Wijinvesteren in alle element hiervanalsonderdeel van onzeholistischebenadering van interoperabiliteit.<br />Microsoft is committed to delivering interoperability by design.<br />“doc” formaat<br />“open xml”<br />Open Specificatie:Onder OSP beschikbaar via Microsoft, British Library, en US Library of Congress<br />Open Standaard: ISO/IEC 29500<br />
 32. 32. Open XML - Oorsprong<br />1998: Office 2000 beta versie met HTML en XML voor Vector Markup (VML), Metadata en meer.<br />2000: Office XP beta met meer XML en SpreadsheetML.<br />2001: Office XP beschikbaar. Na Excel’sSpreadsheetML, nu begin met XML basis voor Word: WordML.<br />2002: Office 2003 beta met XML voor Word en Excel.<br />2003: Office 2003 beschikbaar. Office 2003 XML formaten zijn ‘royalty free’ beschikbaar.<br />2004: EU IDA vraagt Microsoft de XML formatentestandaardiseren.<br />2005: Office Open XML formatenaangebodenaanEcmavoorstandaardisatie<br />2006: Na 3 draft publicaties, keurt Ecma in december Office Open XML goed als open standaard ‘Ecma 376’<br />2007: Office Open XML DIS 29500 proces begint bij ISO/IEC<br />2008: Office Open XML wordt ISO/IEC standaard (ISO/IEC 29500)<br />2009: Begin onderhoud in WG4 en interoperabiliteit met ISO/IEC 26300:2006 (ODF) in WG 5 van SC 34<br />
 33. 33. Appendix II:Een onvolledig overzicht van Open XML in toepassingen<br />Apple iWorks (Macintosh)<br />Corel Wordperfect Office X4 Suite (Windows)<br />IBM Lotus Symphony (Windows, Linux)<br />Microsoft Office (Windows/Macintosh)<br />OpenOffice (Windows, Macintosh, Linux)<br />Sun StarOffice (Windows/Mac OSX/Linux)<br />ThinkFree Office (Windows/Mac/Linux)<br />280Slides (web presentations)<br />All-Format Writer (Symbian/Nokia)<br />Altsoft XML2PDF (.NET dev tool)<br />AltViewer documents preview<br />Altova XML Spy<br />Apache POI (Java API)<br />Apple iPhone<br />DataViz MacLinkPlus (Macintosh)<br />DocumentsToGo (Palm)<br />DOCX to RTF Converter (Macintosh)<br />DOCX convertor (Palm)<br />Docx2Doc (web conversion service)<br />ExcelPackage (.NET API)<br />Gnumeric spreadsheet (Windows, Linux)<br />Jarte (free Windows word processor)<br />Madcap Flare 3.0 (help authoring)<br />Mindjet MindManager (mindmaps)<br />Monarch V10 (report generator)<br />Neo Office 2.1 (Macintosh)<br />Nuance OmniPage 16<br />Open ERP Software<br />Open XML/ODF Translator<br />Open XML Writer<br />OPEMXML4J (Java API)<br />PHPExcel (API for PHP)<br />PythonOffice (API for Python)<br />SlideRocket (web presentations)<br />SlideShare (web presentations)<br />Xpertdoc Studio 2007 (reporting tool)<br />Zoho (web-based word processing)<br />
 34. 34. Appendix III:Microsoft en Open Standaarden<br />Standardization is a useful first step in promoting interoperability, but more work is required among vendors to achieve the goal:<br />Shared stewardship in the ongoing evolution of the standards as they are maintained by the standards body. Microsoft is committed to being an active participant in the evolution of ODF, Open XML, XML Paper Specification and PDF standards. Microsoft has already made contributions to ODF in OASIS and is actively participating in the maintenance of Open XML in ISO/IEC.<br />Transparency. Vendors must be transparent when implementing standards in their own products. By publishing these implementation notes Microsoft is helping other developers and vendors make informed decisions on how they create their own implementations. In addition to the ODF notes, Microsoft will also publish similar implementation notes for Open XML in the coming months. This information will be updated over time as products change and based on feedback.<br />Collaboration. Vendors must collaborate with other vendors to identify and resolve real-world issues among implementations, and build tools and solutions to improve interoperability over time. Events such as the DII workshops around the world enable technical vendor discussions, labs and solution-enablement programs that help vendors develop solutions for effective data exchange between product implementations of document format standards.<br />http://www.microsoft.com/presspass/press/2008/dec08/12-16ImplementationNotesPR.mspx<br />
 35. 35. InteroperabiliteitIs Niet hetzelfde als ‘open’“Survival,Inquiryandsophistication”Interoperabiliteitis geen technisch probleemOpen Standaarden zijn één van de middelen<br />
 36. 36. Acceptatie van paradigma’s<br />Dit is waardeloze nonsens <br />Interessant, maar zeer controversieel <br />Het is waar, maar niet relevant<br />Ik heb het altijd al gezegd<br />Naar Haldane, 1963<br />
 37. 37. Computer technologies are not neutral– they are laden with human, cultural and social values.  We need to define a new agendafor human-computer interaction in the 21st century – one that anticipates and shapes the impact of technology rather than simply reacts to it.Being Human, Human Computer Interaction in the year 2020http://research.microsoft.com/en-us/um/cambridge/projects/hci2020/default.html<br />Being Human<br />
 38. 38. Hans Bos<br />Microsoft Nederland BVhans.bos@microsoft.comtwitter.com/hansbos<br />OPENIn een context<br />

×