Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Gelanggang hoki

5,364 views

Published on

This is one of the presentations about Hockey

Published in: Education
 • Be the first to comment

Gelanggang hoki

 1. 1. HOKI : GELANGGANG PERMAINAN DAN ALATAN PERMAINAN
 2. 2. KANDUNGANGELANGGANG PADANG BULATAN MEMUKUL & HOKI MENJARINGPENGGUNAAN SUDUT TIANG BENDERATIANG GOL & BENDERA PENGGUNAAN PAPAN PAKAIAN DAN PERALATANKAYU HOKI & BOLA HOKI PEMAIN
 3. 3. GELANGGANG PADANG HOKI
 4. 4. • Padang hoki berbentuk segi empat tepat.• Padang hoki mempunyai bentuk dan saiz yang tetap dan semua tanda-tanda adalah ditentukan di dalam peraturan-peraturan. Panjang : 100 ela Lebar : 60 ela lebar• Garisan lebar dikenali sebagai garisan belakang atau garisan gol, kerana pintu gol diletakkan di atas garisan tersebut.• Garisan panjang dikenali sebagai garisan tepi.
 5. 5. GARISA N TEPIGARISANBELAKA
 6. 6. • Anda akan dapat perhatikan bahawa padang hoki dibahagikan kepada dua bahagian oleh garisan tengah• Setiap bahagian itu dibahagikan kepada dua oleh garisan 25 ela. Jadi, padang telah dibahagikan kepada empat sukuan.
 7. 7. KAWASAN BULATAN MEMUKULSatu garisan yang panjangnya 4 ela dilukis selariuntuk menunjukkan keluasan pintu gol.Jarak 16 ela dilukis daripada pintu gol. Garisan 16itu dipanggil sebagai bulatan memukul.Satu titik untuk strok penalti ditandakan di depansetiap pintu gol. Titik tersebut mempunyai diameter6 inci dan 7 ela jauh daripada depan garisan pintugol
 8. 8. BULATAN MENJARING• Bulatan menjaring ini dilukis secaraputus-putus dengan jarak 5 ela daripada bulatan pukulan.
 9. 9. PENGGUNAAN SUDUT• Garisan 5 ela jaraknya bersebalahan tiang gol itu merupakan sudut penalti pertahanan.• Garisan 10 ela jaraknya bersebelahan tiang gol itu merupakan sudut penalti penyerang.• Penjuru padang dipanggil sudut jauh.
 10. 10. TIANG-TIANG BENDERA • Empat tiang bendera di setiap sudut padang dan dipanggil bendera sudut. Tingginya 4 kaki minimum dan 5 kaki maksimum, dan diletakkan di luar sudut.• Tiang-tiang bendera pada setiap penjuru padang, di setiap belah tengah padang pada jarak 1 ela di luar garisan-garisan tepi.• Tiang-tiang bendera juga dicadangkan untuk garisan- garisan 25 ela
 11. 11. TIANG GOL1. Di tengah-tengah setiap garisan belakang;a. Tiang-tiang gol dan palang gol berwarna putih, segi empat sama, berukuran 51 mm lebardan 75 mm dalam.b. Tiang-tiang gol tegak berjarak 3.66 meter (ukuran lebar bahagian dalam).c. Tiang-tiang gol hendaklah diletak di atas tanda luar iaitu bahagian hadapan tiang gol menyentuh tepi sebelah luar garisan belakang.
 12. 12. d. Ketinggian palang mendatar 2.14 meterdariparas tanah (ukuran dalaman) dan dipasangkepada tiang-tiang gol.e. Tiang-tiang gol tidak boleh terjulur melebihiketinggian palang mendatar.f. Bentuk kedua-dua tiang gol dan palangmendatar wajib mematuhi piawaian yangditetapkan oleh badan standard negara yangberkenaan.
 13. 13. 1. Dipasang kepada bahagian belakang tiang-tiang gol dan palang2. Gol pada jarak tidak melebihi 150 mm, dan hendaklah melitupi bahagian luar papan belakang dan tepi.3. Hendakalah dipasang dengan cara yang dapat memastikan bola
 14. 14. 4. Tidak menembuhi celah-celah di antara jaring dan tiang-tiang gol, palang mendatar, papan tepi dan papan belakang.5. Dipasang secara kendur supaya bola tidak memantul semula6. ke dalam padang permainan.7. saiz mata jaring (mesh) tidak melebihi 45 mm.
 15. 15. PENGGUNAAN PAPAN1. Papan Tepi (Side Board)a. Panjang : 120 meter (minimum) ; ketinggian 460mmb. Diletak di atas padang tegak lurus (90 ) kepada garisan belakang, dipasang kepada bahagian tiang gol tetapi tanpa menambahkan kelebarannya, dan kepada bahagian hujung papan belakang.c. Dicat dengan warna gelap di seebelah dalamnya.
 16. 16. 2. Papan Belakang (Back board)a. Panjang : 3.66 meter, ketinggian : 460mmb. Diletak di atas padang pada hujung papan tepi.c. Dicat dengan wana gelapdi sebelah dalamnya.
 17. 17. 1.Permukaan rata di belah kiri sahaja. Bahagian untuk bermain ialah seluruh permukaan rata kayu dan sepanjng bahagian pemegang di atas dan sepanjang bahagian pemegang di atas permukaan rata tersebut.2.Belakang kayu ialah baki keseluruhan kayu
 18. 18. 3.Hulu kayu, iaitu bahagian lebih bawah daripada tempat penyambung (splice), mesti berbentuk melengkung, dibuat daripada kayu, tumpul (rounded edges) dan tidak berlubang, berlekuk atau sebarang tambahan. Bahagian hulu yang melengkung boleh mempunyai panjang maksimum 100mm bila diukur secara tegak dari bahagian bawah permukaan rata kayu dan selari kepada pemegang.4.Baki bahagian kayu tidak boleh mengandungi logam atau sebarang bahan logam.
 19. 19. 5.Kecuali ulu kayu yang melengkung, lain-lain bahagian hendaklah lurus. Bila diletak mendatar di atas permukaan yang rata, lengkungan kayu itudengan permukaan yang berkenaan tidak boleh berjarak melebihi 20mm.6.Berat maksimum 737 gram7.Pita (tape) dan damar boeh disapu pada kayu untuk mencegah kehausan dengan syarat permukannya tetap licin.
 20. 20. 8.Saiz kayu, termasuk sebarang bulatan, mesti bleh menembusialat gelang yang mempunyai garis pusat dalaman 51mm. Kayu hoki yang melengkung sehingga 2 sentimeter sama ada dari hujung permukaan kayu ataupun hulunya diluluskan. Walau bagaimana pun, pengenalan bentuk-bentuk baru yang ekstrim tidak dibenarkan.
 21. 21. 1.Berbentuk sfera, keras dan di buat daripada sebarang bahan yang sesuai.2.Berat minimum bulatan 156 gram, maksimum 163 gram.3.Ukuran lilit bulatan: minimum 224 mm, maksimum 235mm4.Permukaan licin tetapi pelipat (seam) atau lekuk- lekuk kecil (indentations) dibenarkan.5.Warna putih atau seperti dipersetujui.
 22. 22. PAKAIAN DAN PERALATAN PEMAIN1.Pemain-pemaina.Dari pasukan yang sama dikehendaki memakai pakaian seragam yang diluluskan oleh persatuan atau kelab mereka.b.Tdak dibenarkan memakai sebarangan yang boleh membahayakan pemain-pemain lain. Pemain- pemain padang digalak sepenuhnya memakai pelindung betis/pergelangan kaki dan mulut.
 23. 23. 2.Penjaga Gola.Dikehendaki memakai baju atau pakaian melitupi sebarang pelindung bahagian di atas tubuhnya. Baju atau pakaian ini hendaklah berlainan warnanya daripada yang dipakai oleh pemain-pemain pasukannya mahupun daripada pasukan lawan.
 24. 24. b.Diwajibkan memasang pelindung kepala (protective headgear) kecuali semasa mengambil (bukan mempertahankan penalti strok. Peralatan pelindung keepala yang sesuai : helmet berpelindung muka dan menutup seluruh kepala termasuk bahagian belakang dan kerongkong disyorkan. Berikut ialah peralatan pelindung yang dbenarkan untuk kegunaan penjaga gol: pelindung tubuh, ped kaki, penendang (kicker), sarung tangan dan pelindung untuk bahagian paha, lengan (upper arm), lengan (forearm) dan siku.
 25. 25. c. Pad, penendang dan pelindung tangan: tidak dibenar mempunyai bahagian tepi yang kasar atau tonjolan.d. Pad: lebar maximum semasa dipasang kepada kaki penjaga gol ialah 300mm.e. Pelindung tangan: lebar maksimum 228 mm semasa diletakkan di atas permukaan yang rata dan menghala ke atas; panjang maksimum 355mm – diukur dari bawah ke penghujung. Tiada pengubahsuaian/ tambahan bagi membolehkan kayu melekat kepada pelindung tangan semasa kayu tidak dipegang.
 26. 26. “You find that you have peace of mind and can enjoy yourself, get more sleep, rest when you play hockey with full of your heart.” - Tengku Ahmad Tajudin TAMAT

×