Dadah

16,841 views

Published on

 • Be the first to comment

Dadah

 1. 1. SEJAUHMANAKAHPENDIDIKAN ANTI DADAH BERKESAN? DPP 403 TUTORIAL 6NORLINDA BINTI MOHD NAPIS DP/3003/11 NORHISHAM BINTI JAMEL DP/2995/11 NOR HANIFAH HANIS BINTI ABDUL RODZI DP/2963/11
 2. 2. Maksud dadah/jenis dadah • Dadah ialah apa jua bahan kimia, sama ada asli @ tiruan, apabila dimasukkan ke dalam tubuh badan secara disuntik, dihidu, dihisap @ dimakan boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisasi dari segi fizikal dan mental (AADK) • Ubat-ubatan/ bahan (spt ganja,heroin, marijuana dsb) yang merosakkan atau membinasakan orang yang menggunakannya berlanjutan (merosakkan kesihatan,membawa maut)- (Kamus Dewan)
 3. 3. Penagihan dadah menurut perspektif pelbagai agama• Islam-istilah khamar digunakan bagi semua bahan yang memabukkan atau yang boleh menghilangkan akal fikiran. Rasulullah SAW pernah bersabda: ‘setiap yang memabukkan adalah khamar dan setiap yang memabukkan adalah haram’- HRM• Budha- ‘pemabuk dan penagih dadah hilang harga diri,daya pertimbangan, akal dan penghancuran diri dari segi kasmani dan rohani’- Anentthava Nikaya• Kristian- ‘Tuhan telah menjemput kita untuk membentuk masyarakat yang adil dan kasih. Dengan ini, kita dikehandaki memperkembangkan potensi kita sepenuhnya
 4. 4. FAKTOR-FAKTOR PELAJAR TERLIBAT DENGAN DADAH1. Kerana ingin tahu .2. Tekanan dari rakan-rakan supaya mencuba .3. Kejahilan atau menerima penerangan yang silap mengenai bahaya akibat dari penggunaan dadah .4. Kurang kemampuan untuk menghadapi kekecewaan dan kehampaan .5. Akibat keadaan peribadi yang kucar-kacir .
 5. 5. 6. Akibat keadaan latar belakang kehidupan yang mengecewakan ( keruntuhan rumah tangga , kematian ibu bapa , dan sebagainya ) .7. Ingin melegakan kekusutan fikiran dan penderitaan .8. Fikiran yang tidak tenteram (Neurosis) .9. Untuk mengelak dari kenyataan hidup . Golongan ini terbahagi kepada dua kumpulan iaitu : a) Golongan miskin yang ingin melarikan diri dari masalah kebendaan. b) Golongan kaya yang ingin melarikan diri dari masalah emosi .
 6. 6. KESAN-KESAN BURUK DADAH1. Merosakkan sistem saraf pusat (otak & saraf tunjang) .2. Dalam keadaan mabuk atau khayal , penagih tidak dapatmengawal pergerakan dan perimbangan badannya .3. Risiko jangkitan HIV/AIDS , Hepatatis dan Sawan apabilamenggunakan alat suntikan yang dikongsi .4. Kesan ke atas wanita mengandung iaitu seperti keguguran, kelahiran bayi songsang , lahir belum cukup bulan , kematianbayi semasa lahir /melahirkan bayi yang tidak sempurna/cacat .5. Melemah dan merosak daya pemikiran , pemahaman, percakapan , pengiraan dan kebolehan menyelesaikanmasalah6. Menyebabkan gangguan emosi dalam kehidupan keluargadan masyarakat .
 7. 7. KESAN-KESAN BURUK DADAH7. Peningkatan kes-kes sosial dan jenayah seperti budaya samseng , kecurian , rompakan , rogol , pembunuhan dan sebagainya . Ini adalah kerana penagih sebenarnya telah mengalami kerosakan otak dan mampu atau sanggup melakukan apa sahaja demi ketagihan mereka kepada dadah .8. Membawa maut kepada : - a. Diri sendiri Contohnya : Akibatnya daripada pengambilan dos yang berlebihan . b. Ahli keluarga Contohnya : Ibu , kerana tindakan ganas/luar kawalan penagih kerana memerlukan wang untuk membeli dadah . c. Orang awam Contohnya : Kemalangan akibat memandu di bawah pengaruh dadah .
 8. 8. DASAR DADAH NEGARA• MATLAMAT mewujudkan negara malaysia yang bebas dari ancaman gejala dadah menjelang tahun 2015 bagi menjamin dan mengekalkan kestabilan dan kesejahteraan hidup masyarakat• OBJEKTIF hapuskan bekalan dadah dan permintaan dadah -keluarga bebas dadah -sekolah bebas dadah -tempat kerja bebas dadah -kawasan bebas dadah
 9. 9. MATLAMAT PENDIDIKAN PENCEGAHAN DADAH DI SEKOLAH• Matlamat Pendidikan Pencegahan Dadah di sekolah adalah untuk memberi pengetahuan, kesedaran dan keinsafan kepada murid, guru, kakitangan pendidikan dan ibu bapa agar mereka menjauhi dan berupaya menentang ancaman dadah.• Pendidikan Pencegahan Dadah boleh :• a) meningkatkan pengetahuan, kefahaman, kemahiran Pendidikan Pencegahan Dadah murid supaya dapat mengelakkan diri daripada terjebak dengan dadah.• b) membangunkan modal insan yang memiliki ketahanan dan jati diri yang tinggi di kalangan murid dan segi fizikal, emosi, mental dan rohani.• c) membentuk budaya sihat, tingkah laku positif dan amalan nilai-nilai murni di kalangan pelajar.• d) melibatkan dan mewujudkan permuafakatan masyarakat sekolah dengan masyarakat luar sekolah dalam usaha mencegah dadah.• e) menyediakan alternatif yang berfaedah supaya dapat menyekat murid sekolah daripada terlibat dengan dadah.
 10. 10. PENDIDIKAN PENCEGAHAN DADAH (PPDa)• VisiSekolah Bebas Dadah Tahun 2012• MisiMelahirkan murid bebas dadah melaluiProgram PPDa yang bersepadu dan menyeluruhdaripada aspek pengurusan dan kepimpinan,kurikulum, kokurikulum dan pembangunansahsiah.
 11. 11. PENDIDIKAN PENCEGAHAN DADAH (PPDa)• Antara program dan aktiviti yang dijalankan di sekolah: -Mesej Pendidikan Pencegahan Dadah -Ujian Pengesanan Dadah (Urine Test) -Skim Lencana Anti Dadah (SLAD) -Program Intelek Asuhan Rohani (PINTAR) -Karnival Pendidikan Pencegahan Dadah -Lorong/sudut/bilik PPDa -Program jangka pendek sekolah : Minggu Sains -Sahabat PEMADAM -Seminar Pendidikan Pencegahan Dadah -Kaunseling Pendidikan Pencegahan Dadah
 12. 12. LANGKAH-LANGKAH MENINGKATKANKEBERKESANAN PENDIDIKAN ANTI DADAH DI SEKOLAH• menjadikan pendidikan anti dadah sebagai salah satu silibus dalam mata pelajaran di sekolah• kerjasama dengan pelbagai pihak seperti pihak polis, PIBG, AADK supaya dapat memantau aktiviti pelajar di luar sekolah• mengadakan seminar kepada ibubapa dalam menangani isu dadah dalam kalangan pelajar
 13. 13. STATISTIK• Perangkaan sosial terpilih siri 12/2010 penagihan dadah berdasarkan statistik AADK seramai 126 153 penagih baru di terima sepanjang tempoh 2000/2008 secara purata melibatkan 14 017 penagih baru setiap tahun.• Bagi tempoh 2001−2004, bilangan penagih dadah baru dikesan melebihi bilangan penagih berulang, namun pada tahun berikutnya sehingga 2008 bilangan penagih berulang menyumbang lebih daripada 50 peratus jumlah penagih dadah di Malaysia.
 14. 14. STATISTIK• AADK (JAN-NOV 2011) golongan belia merupakan golongan yang paling ramai terdedah dengan risiko penagihan. Ini dapat dibuktikan melalui perangkaan majoriti penagih yang dikesan sepanjang Januari-November 2011 adalah belia iaitu seramai 7,970 orang (77.20%). Belia yang berumur antara 19-24 tahun mencatatkan bilangan penagih teramai iaitu 2,704 orang (26.19%). Manakala bagi golongan dewasa, sebanyak 1,892 orang (18.33%) dan remaja seramai 448 orang (4.34%).
 15. 15. STATISTIK BILANGAN PENAGIH MENGIKUT UMUR KETIKA DIKESAN
 16. 16. KESIMPULAN• PENDIDIKAN ANTI DADAH KURANG BERKESAN KERANA -MASIH WUJUD PENINGKATAN DALAM JUMLAH PENAGIHAN DALAM KALANGAN REMAJA - PENINGKATAN PENAGIH DADAH BERULANG ATAU RELAPS -Penghuni Remaja Di PUSPEN Seramai 48 orang penagih remaja yang berumur antara 13-18 tahun menjalani proses rawatan dan pemulihan di PUSPEN seluruh negara sepanjang November 2011. Penghuni berbangsa Melayu merupakan penghuni remaja yang paling ramai iaitu sebanyak 28 orang (58.33%), Cina 4 orang (8.33%), Sabah/Sarawak seramai 9 orang (18.75%) dan lain-lain 7 orang (14.58%)

×