Pendidikan islam ( muzik )

1,485 views

Published on

muzik menurut islam

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,485
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pendidikan islam ( muzik )

 1. 1. DEFINISI NASYID• „Nasyid‟ atau „insyad‟ dihasilkan daripada perkataan „nasyada‟ dan kemudiannya menjadi „ansyada‟ yang bermaksud berpuisi, bersajak, bersyair, mengalun suara atau berzikir.• Nasyid adalah dendangan syair berirama Padang Pasir yang bertemakan Islam, bertujuan menyampaikan dakwah.
 2. 2. DEFINISI DAKWAH• Kegiatan menyeru dan meyakinkan orang lain supaya menerima sesuatu kepercayaan. (Kamus Dewan Edisi ketiga)• Setiap kegiatan yang bersifat menyeru, mengajak dan memanggil orang untuk beriman dan taat kepada Allah s.w.t sesuai dengan garis akidah, syariat dan akhlak Islamiah. (Ensiklopedia Islam)
 3. 3. • Nasyid yang terulung pernah direkodkan dalam sejarah Islam ialah semasa penghijrahan Nabi Muhammad S.A.W dari Mekah ke Madinah. Baginda disambut dengan nyanyian lagu nasyid „Tola‟al Badru‟.
 4. 4. • Pada asalnya nasyid di Malaysia menggunakan senikata dalam bahasa Arab Klasik tetapi kemudiannya berkembang dengan penggunaan bahasa Melayu dan juga bahasa Inggeris.• Pada peringkat permulaan perkembangan, nasyid dipersembahkan secara a capella iaitu tanpa menggunakan muzik iringan.
 5. 5. • Pada zaman 1940-an nasyid kemudiannya mula menggunakan alat-alat muzik membranofon seperti rebana dan kompang sebagai muzik iringan.• Tahun 1950-an nasyid diiringi oleh kumpulan ghazal atau asli.• Pada tahun 1960-an oleh kugiran.• Pada tahun 1970-an oleh orkes dan seterusnya oleh orkestra sehinggalah penggunaan sintesizer dan juga muzik „minus one‟.
 6. 6. • Pada tahun 1990-an, nasyid mula dipertandingkan di peringkat sekolah, negeri dan juga kebangsaan.• Nasyid di Malaysia mengalami perkembangan yang pesat sehinggalah wujudnya fenomena baru iaitu industri muzik nasyid melalui kumpulan- kumpulan nasyid seperti Raihan, Brothers, Rabbani, Hijjaz, Huda, dan juga penyanyi- penyanyi nasyid perseorangan seperti An-Nur, Imad dan lain-lain.
 7. 7. 1. Penyanyi: Jika penyanyi adalah seorang wanita yang tidak halal bagi orang ramai untuk melihatnya dan dikhuatiri akan timbul fitnah dari mendengarkan nyanyiannya.2. Alat muzik: Sebahagian alat muzik menjadi simbol kepada kaum pemabuk atau merupakan lambang sesetengah kaum pondan.
 8. 8. kompang tabla kerincing
 9. 9. 3.Senikata: Iaitu jika terdapat di dalamnya kata- kata yang bersifat keji, maksiat, penghinaan, atau sebarang kata yang bersifat mendustakan Allah Taala, Rasul dan para sahabat.
 10. 10. 4.Pendengar: 1 : Mereka yang dikuasai oleh nafsu syahwat dan gelojak darah muda. Mendengar muzik dalam keadaan tersebut adalah haram baginya, sama ada dia telah dirasuki kesukaan terhadap seorang wanita.
 11. 11. 5.Pendengar : 2 : Iaitu kalangan awam yang tidak kuat kecintaannya kepada Allah Taala, tetapi dia sangat suka mendengarkan muzik meskipun tidak dikuasai oleh hawa nafsu. Maka mendengar muzik bagi golongan ini adalah terlarang.
 12. 12. • Berikut adalah isu yang di bincangkan dan keputusan yang di buat oleh Muzakazah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia dalam persidangan kali ke-2 pada 12-13 mei 1981.
 13. 13. • HARUS:Muzik yang senikata baik,tidak lucah,tidak biadap dan tidak mendorong kepada maksiat,tidak bercampur gaul antara lelaki dengan perempuan,tidak membawa kepada fitnah dan menimbulkan semangat jihad.• HARAM: Sebaliknya.
 14. 14. Menurut Imam Al-Ghazali, tidak ada keterangan yangjelas dari sunnah Nabi SAW yang melarang penggunaanalat muzik. Menurutnya, setiap instrumen muzik yangmempunyai bunyi yang baik tidak dilarang, malah ianyatidak lebih dari kemerduaan suara burung.Seni muzik yang dilarang kepada umat Islam ialahsekiranya ia bersekongkol di dalam keadaan yangbercampur dengan kumpulan peminum arak, penzina danlain-lain perbuatan dosa.(Hj. Abd. Ghani Samsudin, Ishak Hj. Sulaiman, Dr. Engku Ismail Ibrahim,"Seni Dalam Islam", Intel Multimedia & Publication, P.J, 2001, hal. 34-39.)
 15. 15. • “Sesungguhnya semua perbuatan itu harus disertai dengan niat dan tiap-tiap orang akan dinilai menurut niatnya”. [Riwayat Bukhari dan muslim]• “Hai orang-orang beriman janganlah kamu haramkan apa-apa yang baik yang telah Allah halalkan bagi kamu dan janganlah kamu melampaui batas,sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang melampaui batas”. [Qs.Al-maidah,87]
 16. 16. • Dalil Aqli : Alat-alat muzik diharamkan bukan kerana ainnya (zatnya) yang haram, malah hukum haram alat-alat tersebut ditentukan oleh niat dan tujuan ia dimainkan. Ini adalah berdasarkan kaedah Al-Umur bimaqasidiha iaitu sesuatu perkara itu adalah berdasarkan tujuannya (niat).
 17. 17. • Firman Allah yang bermaksud; “Dan ada di antara manusia orang yang membeli Lahwal-Hadith (cerita-cerita dan perkara-perkara hiburan) untuk menyesatkan (dirinya dan orang ramai) dari agama Allah tanpa sebarang ilmu/pengetahuan dan ia menjadikan ayat-ayat Allah sebagai bahan ejekan. Mereka itu bagi mereka azab yang menghinakan”. (Surah Luqman, ayat 6).
 18. 18. • “Sesungguhnya Allah mengharamkan ke atas umatku arak, judi, tuak gandum, gendang dan biola”. (Riwayat Imam Ahmad)• Hadis Nabi s.a.w. yang diriwayat oleh Abu Malik Al-Asy’ari ra menegaskan; “Akan ada di kalangan umat-ku orang-orang yang akan menghalalkan penzinaan, sutera dan alat-alat bunyian (muzik)”. [Hadis riwayat Imam Al-Bukhari]
 19. 19. 1.Nasyid (yang akan dibincangkan)2.Azan,talbiyah,puisi,zikir3.Bacaan Al-Quran4.Lagu ketenteraan5.Lagu kekeluargaan.
 20. 20. • 1.Liriknya yang merangsang semangat berani,gagah perkasa dan jihad.• 2.Liriknya yang meniupkan rasa keinsafan,sedar diri,mengenag kebesaran Allah dan menuju ketakwaan kepada Allah.
 21. 21. 1.Nasyid juga telah menjadi medium melestarikan dakwah secara berhikmah, ini selaras dengan maksud Firman Allah dalam Surah an-Nahlayat 135:“ Serulah kepada jalanTuhan-Mu dengan penuh hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah dengan cara yang baik.”
 22. 22. 2.Nasyid juga turut mengajak manusia untuk berzikir kepada Allah S.W.T di mana unsur- unsur zikir dan doa turut menghiasi seni nasyid, disamping dijadikan sebagai kaedah yang boleh membantu memudahkan hafalan AsmaulHusna, nama-nama nabi, sifat-sifat Allah dan Rasul-Nya, dan nama-nama surah yang terdapat dalam Al-Quran.
 23. 23. 3.Nasyid dan Marhaban, telah menjadi aktiviti alternatif sebahagian remaja Islam masa kini, khususnya dalam mengimarahkan masjid dan surau serta mengisi pelbagai aktiviti hidup dengan perkara yang bermanfaat.4.Nasyid juga telah menjadi medium penyebaran dakwah dalam dunia penyiaran, di mana lagu nasyid telah menjadi salah satu bentuk seni hiburan yang disiarkan di kaca televisyen dan radio.
 24. 24. • Di zaman sains dan teknologi yang serba canggih, umat Islam tidak mungkin dapat dipisahkan daripada kehidupan masyarakat moden. Umat Islam mesti mengorak langkah di dalam bidang bidang seni untuk memaparkan alternatif Islam kepada masyarakat. Filem-filem Islam, drama- drama Islam, dokumentari Islam, hiburan Islam seperti lagu-lagu dan nasyid Islam perlu menggantikan hiburan-hiburan dan siaran-siaran jahiliah yang teramat berleluasa sekarang ini.
 25. 25. RUJUKAN1. Osman Bakar. 1995.”Memahami Konsep Manifestasi Islam dalam Kesenian” dalam kesenian Islam : Suatu Perspektif Malaysia. Kuala Lumpur . Balai Seni Lukis Negara.2..Ruzika Omar Basaree.1995.Kesenian Islam: Suatu Perspektif Malaysia. Kuala Lumpur : Balai Seni Lukis Negara3.Sidi Gazalba.1988.Islam dan Kesenian Islam : Relevansi Islam dengan Seni Budaya Karya Manusia.Jakarta : Penerbit al-Husna.4.Ahmad Kamal Abdullah(1990),Kesenian Islam, Kuala Lumpur:Dewan Bahasa dan Pustaka5.Ruzaika Omar Basaree (1995), Kesenian Islam:Suatu perspektif Malaysia,Kuala Lumpur:Balai Seni Lukis Negara6.Sidi Gazalba (1998) ,Islam dan Kesenian Islam:Relevansi Islam denhan Seni Budaya Karya Manusia,Jakarta:Penerbit al-husna 7.Internet.2011.Shah Alam - http://www.abuanasmadani.com/?p=548 -http://media.isnet.org/islam/Qardhawi/Masyarakat/index.html - www.islam.gov.my

×