Vierdingen 1221038414058396 9

420 views

Published on

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
420
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Pompompom … On-line. Hallo. Dag student,
 • www.flickr.com/photos/7312480@N05/505859454/in/pool-sl_visualethnography_mosaics Ik ben Benedict Wydooghe. Ik doceert ICT, BRONNEN en E-CULTUUR. Ja, hier ben ik. Dit is mijn avatar. Hij ziet er wat serieus uit. Kies gerust een ander figuurtje, straks… Enfin, dit vak leent zich tot afstandsonderwijs, dat zul je zeker ontdekken. Maar eerst iets anders.
 • Afstandsonderwijs mist een belangrijk element uit het dagonderwijs. Probleemstelling van deze les is: hoe kan ik sociaal vaardig zijn met een computer?
 • Illustratie op www.fysiekfysio.nl/column/column.doc/rugklachten_en_zitten-2.jpg . Het sociale, samen werken, het informele, je medestudenten, de groepsdruk, zorgen voor elkaar, hun vragen, hun antwoorden, en… zo voort ontbreken vaak in OHO.
 • Toch zijn er op internet diverse instrumenten te vinden die je als individuele afstandsstudent uit je isolement trekken en jou in een groep opnemen.
 • De top vier van sociale vaardigheden in cyberspace, ziet er zo uit. Vier dingen, die je helpen bij dit vak én in je hele OHO-opleiding. Leren doe je langs formele én informele kanalen, ook op internet E-Communicatie gebeurt via tekst en via beeld Een digitaal overzicht, schept orde in je leven On-line samenwerken is niet moeilijker dan off-line
 • Hoe gaat dit nu concreet in zijn werk? Wel, om deze vier sociale vaardigheden toe te passen in cyberspace heb je instrumenten nodig. Om te leren gebruiken we twee omgevingen: Toledo voor het formele leren, Facebook voor het informele leren. De communicatie verloopt via een hele reeks kanalen. We mailen via de Katho-mail we chatten via Twitter en wisselen ook beeldmateriaal uit. Om het digitale overzicht te bewaren hebben we drie instrumenten: Symballoo, Delicious en Netvibes. On-line samenwerken tenslotte doen we via Wiki’s en blogs.
 • Deze vier vaardigheden behoren tot het zogenaamde sociale internet, Web 2.0 genoemd. We maken de top vier van de sociale vaardigheden concreet.
 • Op vier: LEREN: FORMEEL & INFORMEEL Toledo is een formele leeromgeving. Je zou dit je virtuele school kunnen noemen. Er zijn cursussen, er zijn lesroosters en een valvas... Maar informele contacten tussen studenten zijn minstens even belangrijk.
 • Die informele contacten vinden plaats op Facebook. Als afstandsstudent zorg je dat je beschikt over een Facebook account. In deze omgeving leer je medestudenten kennen, het lijkt op een speelplaats of een rookruimte. Meld je aan, toon wie je bent en stel je zelfvoor. Dat ik de eerste opdracht.
 • Op drie: COMMUNICATIE: MET TEKST & BEELD Je Katho-mail is je digitale brievenbus. Maar soms moet communicatie sneller.
 • Dan is een chat of sms efficiënter. Dat doe je via Twitter . Maak een account aan en ga in de chat (opdracht II).
 • Slideshare helpt je bij presentaties . Zorg voor een login op Slideshare en Flickr (opdracht III).
 • ORDE SCHEPPEN: Ben je het overzicht op internet kwijt? Het is begrijpelijk. Ook daarvoor werden er instrumenten ontwikkeld.
 • Je hebt er drie nodig: Symballoo, Del.icio.us en Netvibes zijn drie tools die je moet leren kennen. Vandaag beperken we ons tot Symbaloo. Het is je eigen online favorietenoverzicht (met Google in het midden). Maak een account aan en link de websites die je vaak nodig hebt.
 • En op één staat SAMENWERKEN On-line samenwerken is de laatste sociale vaardigheid. Een wiki website maakt dit mogelijk. Zo’n site vergt groepswerk en gaat niet over één nacht ijs.
 • On-line samenwerken is het einddoel van de cursus. Verken op http://sadan.wikidot.com de cursus en zoek uit wat een wiki is en hoe die verschilt van een blog.
 • www.flickr.com/photos/andromega/502481887/in/pool-sl_visualethnography_mosaics Maak er iets mooi van en vooral, geniet ervan. Bekijk het als je toegangspoort tot het open hoger onderwijs. Begin alvast met het kiezen van je cybergezicht.  
 • Uit COUPLAND D. JPod. Anthos, Amsterdam, 2006. Zo, het is duidelijk dat je als afstandstudent veel tijd op internet zal doorbrengen. Neem de tijd om ze te leren kennen. Gebruik ze, ze ondersteunen je leren en je communicatie. Nu gewoon nog een naam vinden om dit document op te slaan en klaar is Kees.
 • Tot in cyberspace, welkom in OHO. Pompompon… Offline.
 • Vierdingen 1221038414058396 9

  1. 1. Vierdingen <ul><li>Sociaal vaardig in cyberspace </li></ul>B e n e d i c t W y d o o g h e is _ ONE-LINE
  2. 2. [email_address]
  3. 3. P ro bl eem st ell in g <ul><li>S oci aal v a a rdig met een c o mp ut e r </li></ul><ul><li>t ussen ons ? </li></ul><ul><li>SLI K </li></ul>
  4. 4. hun antwoorden… hun vragen… Je medestudenten GROEPSDRUK! HET SOCIALE
  5. 6. <ul><li>1_ Leren doe je formeel én informeel, ook op het net. </li></ul><ul><li>2_ Communiceren doe je met woord & beeld, ook op het net. </li></ul><ul><li>3_ Schept orde ! Ook in je digitale leven. </li></ul><ul><li>4_On-line samenwerken is niet moeilijker dan off-line. </li></ul>
  6. 7. Katho-mail Slideshare Symballoo Flickr Facebook Wiki’s & Blogs Twitter Toledo VI E R D I N G E N YouTube Picassa Del.icio.us Netvibes
  7. 9. <ul><li>4 </li></ul>
  8. 11. <ul><li>3 </li></ul>
  9. 14. <ul><li>2 </li></ul>
  10. 16. <ul><li>1 </li></ul>
  11. 19. <ul><li>FINAL </li></ul><ul><li>FINAL.FINAL </li></ul><ul><li>Final.FOR REAL </li></ul><ul><li>FINAL.version 2 </li></ul><ul><li>Absolutely.FINAL </li></ul><ul><li>FINAL.2 </li></ul><ul><li>FINAL.3 </li></ul><ul><li>FINAL.3.01 </li></ul><ul><li>FINAL 3.02 </li></ul><ul><li>FINAL.working </li></ul>
  12. 20. In 4Dingen <ul><li>Sociaal vaardig in cyberspace </li></ul>B e n e d i c t W y d o o g h e Benedict Wydooghe is OFF - LINE

  ×