Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
1
SJK (C) KOTA EMERALD 48000
RAWANG SELANGOR
PKSR 2
Bahasa Malaysia Pemahaman Tahun 4
50 Minit
Nama : __________________ (...
2
B. Isi tempat kosong dengan kata nama khas gelaran atau kata nama panggilan yang
betul. (14%)
3
C. Gariskan kata kerja transitif yang betul dalam ayat-ayat di bawah berdasarkan
gambar. (10%)
4
D. Pilih kata perintah yang betul untuk menyampaikan permintaan. Kemudian,
tuliskan. (8%)
E. Baca dan garisi perkataan b...
5
F. Isi tempat kosong dengan kata ganti nama tunjuk yang betul. (8%)
ini itu sini sana
1. “Siapakah nama murid yang melak...
6
H. Lengkapkan petikan dengan penanda wacana yang sesuai. (10%)
7
I. Fahami ayat-ayat di bawah. Kemudian, padankan dengan gambar yang betul. (8%)
8
J. Lengkapkan pantun empat kerat berikut dengan pembayang yang betul. (4%)
K. Baca ayat di bawah. Kemudian, kenal pasti ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

9

Share

Download to read offline

Thn 4 pemahaman BM SJKC

Download to read offline

Thn 4 pemahaman BM SJKC

Thn 4 pemahaman BM SJKC

 1. 1. 1 SJK (C) KOTA EMERALD 48000 RAWANG SELANGOR PKSR 2 Bahasa Malaysia Pemahaman Tahun 4 50 Minit Nama : __________________ ( ) Markah : __________ Tarikh : / 05 / 2014 Tahun : _____________ Tanda tangan ibu bapa : ____________ Disediakan oleh : Cikgu Khuzaimah Bt. Mohd Ali Disemak oleh : ____________________ Lima puluh minit Kertas soalan ini mempunyai sebelas soalan. Anda dikehendaki menjawab kesemua soalan. A. Isi tempat kosong dengan kata nama am yang betul. (8%) pejabat pendaftaran balai polis perpustakaan awam sekolah 1. Encik Khairul membawa sijil kelahiran untuk mendaftarkan nama anaknya bagi mengikuti persekolahan di _____________________ itu. 2. Puan Tina telah melaporkan kejadian ragut yang dilihatnya di perhentian bas itu di _____________________________ yang berhampiran. 3. Suraya dan kakaknya pergi ke _______________________________ untuk meminjam buku cerita. 4. Alex mengikut bapanya ke __________________________________________ untuk mendaftarkan kelahiran adik baharunya.
 2. 2. 2 B. Isi tempat kosong dengan kata nama khas gelaran atau kata nama panggilan yang betul. (14%)
 3. 3. 3 C. Gariskan kata kerja transitif yang betul dalam ayat-ayat di bawah berdasarkan gambar. (10%)
 4. 4. 4 D. Pilih kata perintah yang betul untuk menyampaikan permintaan. Kemudian, tuliskan. (8%) E. Baca dan garisi perkataan berimbuhan apitan yang betul. (8%) 1. Ibu telah selamat melahirkan adik di salah sebuah hospital yang terletak di ibu kota. 2. “Ada banyak kebaikan susu ibu kepada bayi,” kata jururawat itu kepada Puan Halimah. 3. Puan Mei Lan pergi ke klinik desa berhampiran dengan rumahnya untuk menimbang berat anaknya yang masih kecil itu. 4. “Saya akan sentiasa berdoa kepada tuhan agar adik saya diberi kesihatan yang baik,” kata Fan Li.
 5. 5. 5 F. Isi tempat kosong dengan kata ganti nama tunjuk yang betul. (8%) ini itu sini sana 1. “Siapakah nama murid yang melakonkan watak Tun Teja _________ ?” tanya Kai Chun kepada Nisah. 2. “Cis, rupa-rupanya engkaulah yang mencuri ikan-ikan aku selama __________ !” jerit Badang. 3. “Mari kita berehat di bawah pokok di __________ tuanku,” kata Datuk Bendahara sambil menunjuk ke arah pokok di hujung belukar itu. 4. “Letakkan tempayan beras itu di __________,” kata Cempaka kepada Melur sambil menunjuk ke arah para yang terletak hampir dengannya. G. Isi tempat kosong dengan kata ganti nama diri yang betul. (10%) kamu patik saya kalian kami 1. “Ibu, _______________ saya akan pulang lewat kerana ada latihan teater di sekolah,” jelas Siew Min dan Sui Ling kepada ibu mereka. 2. “ _________________ sudah hafal skrip yang saya beri semalam?” tanya Aznan kepada kawan-kawannya. 3. “Kalau tidak silap _________________, inilah rumahnya, tuanku,” kata Datuk Bendahara. 4. “Maafkan ___________________ kerana terlambat datang ke sekolah, cikgu,” kata Janang. 5. “Amboi, bergaya sungguh ________________ hari ini!” kata Azlin kepada Kai Chun.
 6. 6. 6 H. Lengkapkan petikan dengan penanda wacana yang sesuai. (10%)
 7. 7. 7 I. Fahami ayat-ayat di bawah. Kemudian, padankan dengan gambar yang betul. (8%)
 8. 8. 8 J. Lengkapkan pantun empat kerat berikut dengan pembayang yang betul. (4%) K. Baca ayat di bawah. Kemudian, kenal pasti perkataan yang mengandungi “e” talling dan gariskan. (12%) 1. Amirul dan rakan-rakannya menyimen lantai kolam yang telah berlubang itu dengan tekun sekali. 2. “Marilah kita menggunakan gelanggang badminton baharu ini dengan berhemah,” ujar Kim Joon kepada rakan-rakannya. 3. Cikgu Faridah menyemak buku latihan murid-muridnya dengan teliti di dalam bilik guru. 4. “Elakkan diri daripada melakukan vandalisme,” kata guru disiplin kepada murid-murid Kelas Empat Bestari. 5. Penduduk Kampung Sentosa menyewa peralatan sukan itu daripadaSJK(C) Taman Likas. 6. “Saya akan pergi ke pameran keselamatan itu jika ibu saya benarkan,” kata Ling kepada Mohan
 • NurhaniZafirahIbhari

  Apr. 11, 2021
 • vimalasuppaiah

  May. 14, 2020
 • nasrahtiting

  Feb. 24, 2020
 • NorHayatiMohamad

  Aug. 26, 2019
 • fayjesselton

  Dec. 3, 2018
 • wohlrath

  Jul. 16, 2018
 • kavithar29

  Oct. 30, 2017
 • EbenChristy

  Sep. 3, 2017
 • munalimi

  Apr. 25, 2016

Thn 4 pemahaman BM SJKC

Views

Total views

17,264

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1,862

Actions

Downloads

799

Shares

0

Comments

0

Likes

9

×