Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Parti keadilan rakyat ungguli pilihanraya umum

944 views

Published on

sorry la klau da kkurangan...hrap bleh d'jdikan sbg panduan...klau da pa2 yg nk d'perbetulkan, silakan...^_^

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Parti keadilan rakyat ungguli pilihanraya umum

 1. 1. Parti Keadilan RakyatUngguli Pilihanraya Umum Ke-12 Pada 2008, Di Selangor Faktor Kemenangan Dan Kewibawaan Kaum Wanita PKR Dalam PRU ke-12
 2. 2. Kumpulan 9Ahli kumpulan Akira Hidayu Amira Haini
 3. 3. Definisi PilihanrayaPilihanraya merupakan salah satu asas berkerajaan sendiri dan mengisi kemerdekaan sesebuah negara. la adalah satu proses dan satu sistem yang membolehkan rakyat negara bangsa tersebut memilih pemimpin dan parti yang akan membentuk kerajaan. Pilihanraya merupakan salah satu asas utama dalam pengamalan sistem demokrasi bagi negara-negara yang telah merdeka.Kamus Dewan Edisi ke-4, pilihanraya merupakan pemilihan umum yang diadakan untuk memilih wakil di Parlimen, Dewan Undangan Negeri dan sebagainya lagi.
 4. 4. PengenalanPada 8 Mac 2008, rakyat Malaysia telah menjalankan kewajipan mereka sebagai seorang pengundi.Keputusan PilihanRaya Umum Ke-12 kali ini telah mengejutkan banyak pihak terutamanya kerajaan Barisan Nasional (BN).BN hanya memenangi sebanyak 140 kerusi Parlimen daripada 222 kerusi Parlimen yang dipertandingkanPihak pakatan rakyat pula kali ini telah menunjukkan satu kejutan yang besar apabila mereka telah memenangi sebanyak 82 kerusi Parlimen.
 5. 5. Samb…Keputusan pilihanraya ini juga dianggap sebagai satu tsunami politik yang besar melanda kerajaan BN sehingga memaksa BN melakukan “post- mortem” yang teliti bagi menganalisis punca dan faktor kekalahan mereka kali ini.Prestasi calon wanita pembangkang nampak lebih menyerlah dalam PRU tersebut. Ini adalah kerana kesemua (100%) calon wanita dari parti pembangkang yang bertanding di negeri Selangor dan Kuala Lumpur telah menang dengan majoriti yang besar apabila setiap calon wanita yang bertanding telah menang dengan majoriti sekalipun bertanding di kerusi panas.
 6. 6. Faktor Kemenangan PKR di SelangorKempen & manifesto-> utk raih undi yg tinggi kerana rakyat sememangnyamudah terpengaruh-> salah satu strategi yg digunakan adalah menonjolmelalui saluran media massaCalon yg b’sifat jujur, amanah & mesra rakyat-> pengundi lebih b’minat dgn pemimpin yg punyasifat sedemikian-> merasakan PKR boleh bantu mereka utk selesaikanmasalah yg d’hadapi-> pengundi lebih yakin utk sokong
 7. 7. Samb…Analisis kriteria parti-> kebanyakkan mereka perjuangkan isupembangunan & kemiskinan-> calon pemimpin harus punya pengetahuan yangluas dlm merangka & melaksanakan rancanganpembangunan-> turut turun padang utk lihat masalah pendudukPenolakan idea politik pembangunan-> tolak idea yg d’kemukakan oleh BN (d’anggapidea lapuk)-> pembangkang dekati & beri bantuan kpd rakyatscra lansung
 8. 8. Samb…-> dianggap punya prestasi yg cemerlang-> tidak perjuangkan Melayu-Islam shja tapiperjuangkan nasib keseluruhan penduduk (pelbagaietnik)-> sifat keterbukaan jadikan rakyat tidak takut &dapat luahkan segala masalah merekaStrategi pilihanraya-> meletakkan calon dekat pada rakyat telah berikejayaan kpd PKR-> beri impak & implikasi yg besar terhadap corak &pola pengundian
 9. 9. Samb…-> meletakkan calon tetap utk b’tanding ( tidak sptcalon BN yg sentiasa b’tkar setiap kali pilihanrayadiadakan-> calon baru tidak akan peroleh banyak undian-> calon lama dianggap lebih matang & lebihberdedikasi dlm soal pemerintahanPerjuangkan hak, kebebasan & kebajikan rakyat-> prestasi yg m’beransangkan w/p dikawasan ygm’punyai kepelbagaian etnik-> lebih menyerlah & dapat banyak sokongan
 10. 10. Samb…-> menjaga hak integriti rakyat utk pastikankemenangan parti-> ini kerana, sesetengah parti lupa akan janjimereka bila menang dlm sesebuahpilihanraya, tapi pihak PKR sentiasamelaksanakan janji mereka terhadap rakyat.
 11. 11. Kewibawaan Wanita PKR dalam PRU ke-12 di SelangorPilihan Raya Umum 8 Mac 2008 yang lalu menyaksikan penyertaan tertinggi wanita dalam sejarah Pilihan Raya Umum di MalaysiaPenyertaan calon wanita Melayu dari Pakatan Rakyat merupakan antara tumpuan menarik dalam pilihan raya Umum ke 12.Kemenangan calon-calon wanita Pakatan Rakyat telah menyumbang kepada kemenangan besar parti tersebut.
 12. 12. Samb…Peranan dan sikap wanita dalam politik berpotensi untuk mengubah proses penggubalan polisi Awam di Malaysia.Semua calon wanita Melayu pambangkang telah bergiat aktif dalam akiviti kesukarelawan atau NGO sebelum menyartai politik.Kelebihan yang paling ketara yang dapat dilihat ialah calon tersebut bergiat aktif dalam aktiviti “kesukarelawan” atau NGO di mana kepakaran yang telah diterjemahkan melalui badan tersebut
 13. 13. Samb…Penubuhan NGO merupakan satu lagi agen sosialisasi yang dapat membantu masyarakat mengenali parti politik khusus bagi Parti Keadilan Rakyat.Pemikiran lama masyarakat mengenai kepimpinan golongan wanita bangsawan menerusi kesinambungan tradisi kepimpinan oleh suami dan saudara lelaki sahaja kini kian terhakis.Ada beberapa isu dan strategi calon wanita Selangor dalam PRU 12 yang lalu dan berkait rapat dengan kehidupan masyarakat seharian.
 14. 14. Samb…Antara punca kemenangan calon wanita di kawasan Selangor adalah pengalaman dalam NGO dan persediaan selama setahun sebelum pilihan raya Umum diadakan.Manifesto yang dibawa calon wanita pembangkang iaitu “Negara Berkebajikan” menjadi asas perjuangan calon wanita PKR di Selangor.Kemenangan calon wanita pada PRU ke-12 merupakan satu petanda awal masyarakat di Malaysia telah bersedia menerima dan mengakui ketokohan kepimpinan dalam kalangan wanita.
 15. 15. KesimpulanFaktor-faktor tersebut sudah menjelaskan kepada kita mengapa dan bagaimana rakyat boleh merubah angin mereka daripada terus mengundi Barisan Nasional untuk berjuang bersama PKR pada pilihanraya tersebut. Rakyat ternyata lebih bijak untuk melihat, menilai dan memilih parti yang yang mampu membimbing mereka ke arah kemajuan diri, masyarakat dan negara.Ini juga telah membuktikan bahawa kaum wanita telah memainkan peranan yang sangat besar dalam memastikan kejayaan PKR mengungguli negeri Selangor pada pilihanraya tersebut.
 16. 16. Samb…Walau apa jua perubahan yang telah dibawa oleh PKR di negeri Selangor, ia pastinya untuk memastikan kebajikan rakyat terbela dan untuk membangunkan negeri berkenaan ke arah kejayaan.
 17. 17. The end!!!

×