SME 3023TRENDS AND ISSUES IN EDUCATION FOR MATHEMATICAL SCIENCES      (KEMAHIRAN PENYELESAIAN MASALAH)        ...
KEMAHIRAN PENYELESAIAN MASALAH     TAJUK: GURU GAGAL BERTINDAK SEBAGAI PEMUDAH CARA                 ...
MASALAH: GURU GAGAL BERTINDAK SEBAGAI PEMUDAH CARA             PEMBELAJARAN PELAJAR      Langkah 1 : Mer...
Langkah 2 : Menggunakan Pelbagai Kaedah Pengajaran     KELEBIHAN                KELEMAHAN Mengelakka...
Langkah 1 :               Langkah 2 :Merancang Pengajaran Yang      Menggunakan Pelbagai Kaedah Sesua...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Haieri

396 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
396
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Haieri

 1. 1. SME 3023TRENDS AND ISSUES IN EDUCATION FOR MATHEMATICAL SCIENCES (KEMAHIRAN PENYELESAIAN MASALAH) DISEDIAKAN OLEH: MOHD HAIERI BIN MOHD AB.LLAH D20081032204 PENSYARAH: PROF. DR. MARZITA BT PUTEH
 2. 2. KEMAHIRAN PENYELESAIAN MASALAH TAJUK: GURU GAGAL BERTINDAK SEBAGAI PEMUDAH CARA PEMBELAJARAN PELAJAR1. Apakah masalah tersebut? Masalah tersebut ialah guru gagal bertindak sebagai pemudah cara pembelajaran pelajar.Guru hanya masuk ke kelas untuk mengajar semata-mata. Mereka hanya masuk mengajar untukmenghabiskan silibus tanpa memikirkan cara untuk memudahkan pelajar mereka menerimasesuatu pengajaran yang diajar.2. Mengapa wujudnya masalah itu? Masalah tersebut berlaku kerana terdapat guru-guru tidak mengikut standard pengajaranguru yang telah dirancangkan. Antaranya ialah guru tidak merancang pengajaran yang sesuaisebelum memasuki kelas. Pengajaran yang tidak dirancang tidak mampu menarik minat pelajarsemasa proses pembelajaran. Selain itu, terdapat guru yang tidak membuat pemantauan semasaproses pengajaran berlaku. Pemantauan semasa mengajar penting untuk perancangan pengajarankelas berikutnya. Jika pengajaran tersebut didapati tidak sesuai, guru perlulah mengubahpengajaran mereka. Selain itu, masalah ini wujud kerana terdapat guru yang tidak mempelbagaikan kaedahpengajaran mereka. Kebanyakkan guru-guru ini hanya mengajar menggunakan kaedah chalk andtalk semata-mata. Kaedah ini akan membosankan pelajar dan mengurangkan minat pelajar untukbelajar. Dengan ini, kepelbagaian kaedah pengajaran penting sebagai contoh penggunaanpelbagai teknik pengajaran seperti penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi dapatmenarik minat pelajar semasa proses pembelajaran. Selain itu, penggunaan teknik ini dapatmemudahkan pengajaran guru.
 3. 3. MASALAH: GURU GAGAL BERTINDAK SEBAGAI PEMUDAH CARA PEMBELAJARAN PELAJAR Langkah 1 : Merancang Pengajaran Yang Sesuai Kepada Pelajar KELEBIHAN KELEMAHAN Pengajaran lebih tersusun dan  Guru perlu meluangkan lebih masa sistematik. untuk merancang pengajaran yang sesuai kepada pelajar. Pengajaran yang menarik dapat dihasilkan.
 4. 4. Langkah 2 : Menggunakan Pelbagai Kaedah Pengajaran KELEBIHAN KELEMAHAN Mengelakkan sesuatu pengajaran  Tidak semua kaedah dapat tersebut menjadi bosan. dilaksanakan seperti kaedah penggunaan komputer tidak dapat Meningkatkan kefahaman pelajar dilaksanakan oleh semua sekolah dengan kepelbagaian cara kerana tidak semua sekolah pembelajaran yang dilaksanakan. mempunyai kemudahan komputer.
 5. 5. Langkah 1 : Langkah 2 :Merancang Pengajaran Yang Menggunakan Pelbagai Kaedah Sesuai Kepada Pelajar Pengajaran PENYELESAIAN TERBAIK  Langkah penyelesaian terbaik untuk menangani isu ini adalah dengan menggunakan pelbagai kaedah pengajaran.  Guru diharapkan agar dapat mempelbagaikan kaedah pengajaran mereka supaya pengajaran yang dilaksanakan tidak membosankan pelajar. Hal ini juga dapat meningkatkan minat pelajar terhadap pembelajaran.  Penggunaan pelbagai kaedah pengajaran diharap dapat membantu dan memudahkan pelajar dalam pembelajaran mereka. Dengan ini, diharapkan juga pelajar dapat meningkatkan kefahaman dan penguasaan mereka dalam pembelajaran.

×