Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ερευνητικη εργασια β λυκειου 2012 13

2,806 views

Published on

Ερευνητική εργασία Β Λυκείου (Α τετράμηνο 2012-13): "Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η Γνώση είναι δύναμη"

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

ερευνητικη εργασια β λυκειου 2012 13

 1. 1. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΕΜΠΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013 Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
 2. 2. ΙΟΓΕΝΗ•Απλός έρπητας ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ •Μαλακό έλκος•Κονδυλώματα •Χλαμύδια•AIDS •Γονόρροια•Ιογενής ηπατίτιδα •ΣύφιληΜΥΚΗΤΙΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΣΙΤΑ•Καντιντίαση •Ψωρίαση ΠΡΩΤΟΖΩΑ •Τριχομονάδες
 3. 3. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑΝΟΣΗΜΑΤΑ-ΕΡΠΗΤΑΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Τύπος 1 2 ΤΥΠΟΙ Τύπος 2
 4. 4. ΣΥΝΗΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑΕξανθήματα σε: αιδοίο πέος στόμα πρωκτό γλουτούς πόνος και δυσανεξία φαγούρα καύσος πυρετός πονοκέφαλος
 5. 5. ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;
 6. 6. ΔΙΑΓΝΩΣΗ• Μπορεί να μπερδευτεί με τη σύφιλη, το μαλακό έλκος και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
 7. 7. ΘΕΡΑΠΕΙΑΔΕΝ υπάρχει …
 8. 8. Πώς μπορεί να προληφθεί ο έρπητας; Χρήση προφυλακτικών Μπορεί να εμφανιστούν σε περιοχές που δεν καλύπτονται από προφυλακτικό
 9. 9. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;• Οι σύντροφοι θα πρέπει να αποφεύγουν την ερωτική συνεύρεση από την ώρα που βλέπουν ότι πάνε να εμφανισθούν οι φυσαλίδες, μέχρι την ώρα που θα εξαφανισθούν πλήρως.• Το προφυλακτικό προσφέρει κάποια προστασία όταν ο ιός δεν είναι ενεργός.
 10. 10. ΕΡΠΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΗ έγκυος οφείλει να:•ενημερώσει τον γιατρό αν έχει βιώσει ποτέοποιοδήποτε σύμπτωμα. Ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί (νεογνικός έρπητας).
 11. 11. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟ ΕΙΝΑΙ; • Ο ιός του HSV-2 προσβάλει μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού με μόλις 10% των ατόμων στις ηλικίες 15-29 ετών να είναι φορείς, που όμως αυξάνει έως το 35% στην ηλικία των 60 ετών.
 12. 12. HPV HPV O ιός των O ιός τωνανθρωπίνωνανθρωπίνωνθηλωμάτων θηλωμάτων
 13. 13. Ο HPV είναι ιός που προσβάλλει το DNA υγειών κυττάρων του δέρματος και των βλεννογόνων των ανθρώπων. ΥΠΑΡΧΟΥΝ 189 ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΙΟΥ ΟΙ 40 ΕΙΝΑΙ ΟΙ 120 ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΤΑΔΙΔΩΜΕΝΟΙΌλοι οι τύποι του HPV μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής.
 14. 14. 40 μορφές του HPV μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής και μολύνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μερικές μορφές μπορούν να Κάποιες μορφές προκαλέσουν του ιού αυτού δε κονδυλώματα, πουπροκαλούν κανένα μπορούν να σύμπτωμα. εξελιχθούν σε καρκίνο.
 15. 15. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HPV (ΧΩΡΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ) ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΚΩΝΕΣΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ
 16. 16. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HPV ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ.
 17. 17. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HPV ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Ή ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ Ο ΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΈΝΑ ΑΤΟΜΟ ΣΤΟ ΆΛΛΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΥΑΣΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΡΚΙΝΟ.
 18. 18. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HPV ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ ΠΕΟΥΣ ΠΕΟΥΣ
 19. 19. Γυναίκες χωρίς ιστορικό του ιού δεν αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου. Η μόλυνση συνήθως καθαρίζεται γρήγορα από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί σε καρκίνο.
 20. 20. Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ HPV ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α
 21. 21. ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΟΥ ΜΕΣΩ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗΣΕΠΑΦΗΣ.Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥΙΟΥ.
 22. 22. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 2 ΤΡΟΠΟΙ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ HPV HPV DNA ΤΕΣΤAποκαλύπτει τον τύποτου ιού καθώς και αν HPV DNA ΤΕΣΤυπαρχεί συνλοίμωξη.
 23. 23. ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ο ιατρός παίρνει κύτταρα από τον τράχηλο, τα τοποθετεί σε μια αντικειμενοφόρο πλάκα και τα μελετά κάτω από μικροσκόπιο για να εντοπίσει καρκινικά κύτταρα.
 24. 24. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Γεννήθηκε το 1883 και Γεννήθηκε το 1883 και πέθανε το 1962. πέθανε το 1962. Το 1904 ολοκλήρωσε τις Το 1904 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική σπουδές του στην Ιατρική και εργάστηκε ως γιατρός και εργάστηκε ως γιατρός μέχρι το 1910. μέχρι το 1910. Έμεινε 47 χρόνια στην Έμεινε 47 χρόνια στην Αμερική. Αμερική.
 25. 25. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Έκτοτε διαδόθηκε η φήμη Σκοπός του ήταν να του Παπανικολάου, οεντοπίσει σημεία αναφοράς οποίος παρουσιάστηκε σε για τον σεξουαλικό κύκλο πολλά παθολογικά και διαφόρων θηλαστικών. καρκινολογικά συνέδρια Κατά τη μεταφορά αυτών για την εξήγηση των των παρατηρήσεων σε συμπερασμάτων του και ανθρώπους συσχέτισε τις του τρόπου εφαρμογής ιστολογικές μεταβολές με του ονομαζόμενου έκτοτεπροκαρκινικά συμπτώματα «Pap test». σε γυναίκες.
 26. 26. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: ΤΟ TEST PAP ΕΓΙΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ HPV
 27. 27. ΘΕΡΑΠΕΙΑΟΙ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ. 1. ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΑΛΛΕΙΨΗ ΜΕ 1. ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΑΛΛΕΙΨΗ ΜΕ ΑΝΤΙΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΌΠΩΣ Η ΑΝΤΙΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΌΠΩΣ Η ΠΟΔΟΦΥΛΛΙΝΗ ΠΟΔΟΦΥΛΛΙΝΗ 2. Ο ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ 2. Ο ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ
 28. 28. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ  Προστατεύει από τους  Προστατεύει από τους τύπους 6,11,16,18 του τύπους 6,11,16,18 του HPV. HPV.  Διαρκεί 3,5 χρόνια.  Διαρκεί 3,5 χρόνια.
 29. 29. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ  Υψηλή προστασία από  Υψηλή προστασία από τους τύπους 16 & 18. τους τύπους 16 & 18.  Διαρκεί 6,5 χρόνια.  Διαρκεί 6,5 χρόνια.
 30. 30. ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑΔεν παρέχουν ουσιαστική προστασίαενάντια στον ιό. ΟΜΩΣΜειώνουν τις πιθανότητες μετάδοσης τουιού.
 31. 31. HIV HIVO ιός τουO ιός του AIDS AIDS
 32. 32. HIV:O ιός του AIDS ΓΕΝΙΚΑΟ ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός.΄Εχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο μετη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφημεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για ναενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου.
 33. 33. ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΟ HIV μεταδίδεται:•κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής,•μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα•από την μητέρα προς το έμβρυο.Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:ΑίμαΣπέρμαΚολπικά υγράΜητρικό γάλα
 34. 34. ΘΕΡΑΠΕΙΑΗ χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων έχει αλλάξειδραστικά την θεραπεία των μολυσμένων ατόμων απότον ΗΙV, ακόμα και από το στάδιο που είναι απλοίφορείς του ιού.Τα αντιρετροϊκά φάρμακα χορηγούνται και στις έγκυεςπου φέρουν τον ιό, προκειμένου να μειωθεί ηπιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στοπαιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 35. 35. ΘΕΡΑΠΕΙΑΤο πρώτο αντιρετροϊκό φάρμακο, το ΑΖΤ, εισήχθη στηθεραπεία του AIDS το 1987.Σήμερα ποικίλοι αναστολείς της αντίστροφηςμεταγραφάσης έχουν συνδυαστεί για ναδημιουργήσουν φαρμακευτικά συνδυασμένεςθεραπείες, οι οποίες δεν εξαλείφουν τον ιό αλλάεπιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.Η αντιρετροϊκή θεραπεία έχει υψηλό κόστος και υψηλήτοξικότητα.
 36. 36. ΠΡΟΛΗΨΗΗ διαδικασία της πρόληψης μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:α. Πρωτογενή πρόληψη του AIDS που αφορά στη συνεχήενημέρωση όλων των κοινωνικών ομάδων σχετικά με τηναιτιολογία, τους τρόπους μετάδοσης της λοίμωξης καθώς και ταμέτρα προφύλαξης.β. Ενημέρωση και η εκπαίδευση, οι οποίες είναι σημαντικό ναξεκινούν από τη σχολική ηλικία με στόχο την αποφυγήεπικίνδυνων ερωτικών συμπεριφορών, καθώς και την αποφυγήμελλοντικής εμπλοκής με ναρκωτικές ουσίες που επιτείνουν τονκίνδυνο μετάδοσης του HIV .
 37. 37. ΙΟΓΕΝΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣΗΠΑΤΙΤΙΔΑΗΠΑΤΙΤΙΔΑ
 38. 38. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Hπατίτιδα ονομάζεται η διάχυτη νέκρωση καιφλεγμονή του ήπατος. Αν και ηπατίτιδα μπορεί ναπροκληθεί από πολλά αίτια, όπως ιούς, τοξίνες καιφάρμακα, στην κοινή γνώμη ο όρος ηπατίτιδακατά κανόνα αποδίδεται στις ηπατίτιδες από ιούςή ιογενείς ηπατίτιδες.
 39. 39. ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΗ οξεία ηπατίτιδα αναπτύσσεται λίγες εβδομάδες έως μήνεςμετά την είσοδο του ιού της ηπατίτιδας στο ανθρώπινο σώμα. ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΟΡΕΞΙΑ, ΝΑΥΤΙΑ, ΕΜΕΤΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΜΥΑΛΓΙΕΣ, ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
 40. 40. ΧΡΟΝΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΧρόνια ηπατίτιδα αναπτύσσεται στους ασθενείς που δεν κατορθώνουν νααποβάλλουν τον ιό κατά τη φάση της οξείας ηπατίτιδας. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ Οι ασθενείς με χρόνια Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα δεν έχουν κανένα ηπατίτιδα σπανιότατα πρέπει απολύτως σύμπτωμα, αν και να εισαχθούν στο σε μελέτες έχει παρατηρηθεί νοσοκομείο για την ηπατική ότι αναφέρουν σχετικά τους νόσο. Ο συνηθέστερος συχνότερα κόπωση σε λόγος είναι η εισαγωγή τους σχέση με υγιή πληθυσμό. για διενέργεια βιοψία ήπατος. Αντίθετα, οι ασθενείς με επιπλοκές προχωρημένης κίρρωσης έχουν συχνά άμεση ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.
 41. 41. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΑΔεν μεταπίπτει ποτέ σε χρόνια ηπατίτιδα. Στα παιδιάαποτελεί τη συνηθέστερη αιτία ίκτερου, ενώ στουςενηλίκους, συνήθως διαδράμει υποκλινικά. Για την πρόληψη υπάρχει ειδικό εμβόλιο, που πρέπει να κάνουν όσοι ταξιδεύουν σε περιοχές με μεγάλη ενδημικότητα της νόσου, εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μονάδες καθαριότητας και επεξεργασίας τροφίμων.
 42. 42. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ Ο ιός αυτός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αίματος και με τη σεξουαλική επαφή. Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στα νεογνά κατά τον τοκετό. Τα άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β πρέπει να: Τα άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β πρέπει να:Ελέγχονται εφ’ όρου ζωής με εξετάσεις αίματοςΔιατηρούν αυστηρά δικά τους τα προσωπικά τους αντικείμενα (οδοντόβουρτσες,κτλ)Χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά την ερωτική πράξη.
 43. 43. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΒΠΡΟΛΗΨΗΠΡΟΛΗΨΗ Από το 1982 υπάρχει ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β, που είναι το πρώτο προληπτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος.
 44. 44. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΒΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΟΠΩΣΗ ΜΥΪΚΟΙ ΠΟΝΟΙ ΑΝΟΡΕΞΙΑΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ
 45. 45. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΒΕίναι ο πιο συνήθης τύπος και μάλισταένας από τους σοβαρότερους. Παγκοσμίως, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτό. Ανάμεσα τους, 350 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναπτύξει χρόνια Ηπατίτιδα Β.Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποιπαγκοσμίως πεθαίνουν από Ηπατίτιδα Β κάθεχρόνο.
 46. 46. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΒΑποτελεί την 9η αιτία θανάτου καθώς η χρόνια ηπατίτιδα Βείναι υπεύθυνη για σοβαρές επιπλοκές όπως:Κίρρωση του ήπατος Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 200.000 φορείς Ηπατίτιδας Β καιΗπατική ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 20% από αυτούς θα πεθάνουν από τηνΗπατοκυτταρικός καρκίνος ασθένεια.
 47. 47. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C  ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑΜΕΤΑΔΟΣΗΜΕΤΑΔΟΣΗ  ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΙΜΑ  ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤ Α Α Η πλειοψηφία των ασθενών με οξεία ηπατίτιδα C δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν κατορθώνουν να αποβάλλουν τον ιό και μεταπίπτουν σε χρόνια ηπατίτιδα C.
 48. 48. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ D Ο ιός της ηπατίτιδας D μεταδίδεται παρεντερικά, αλλά χρειάζεται τον ιό της ηπατίτιδας Β για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί.ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ E Ο ιός αυτός μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και ο ιός της ηπατίτιδας Α Η ηπατίτιδα Ε δεν απαντάται στην Ελλάδα, εμφανίζεται κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες του τρίτου κόσμου.
 49. 49. ΤΑΤΟΥΑΖ – ΤΡΥΠΗΜΑ ΑΦΤΙΩΝ Το τατουάζ ή το τρύπημα των αφτιών ή άλλες κοσμητικού τύπου παρεμβάσεις με κοινές βελόνες –που έχουν προηγούμενα χρησιμοποιηθεί και δυνητικά μολυνθεί– αποτελούν σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης των ιών της ηπατίτιδας Β και C.
 50. 50. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούνστη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί και η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης,πρόληψης αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης καιθεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί.
 51. 51. ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΗΜπορεί ο όρος «καντιντίαση» να σας είναι άγνωστος, όμως πολλές καθημερινέςενοχλήσεις τελικά οφείλονται σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε μεγαλύτερη συχνότητα και έντασηανάγκασε τους ειδικούς να το ερευνήσουν πληρέστερα
 52. 52. • Καντιντίαση λέγεται η μυκητίαση για την οποία ευθύνεται οποιοσδήποτε ζυμομύκητας από το γένος Candida, με πιο συνηθισμένο τον Candida albicans. O μύκητας αυτός ζει... στους περισσότερους από εμάς χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, καθώς υπό κανονικές συνθήκες ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη φυσιολογική μικροχλωρίδα που υπάρχει στον πεπτικό σωλήνα, δηλαδή από τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς του εντέρου.
 53. 53. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ• Στην υπερβολική και συχνή χρήση αντιβιοτικών, ιδίως απότο στόμα.• Στη λήψη σκευασμάτων όπως τα κορτικοστεροειδή, τααντισυλληπτικά και τα καθαρτικά.• Στην ορμονική θεραπεία που ακολουθούν ορισμένεςγυναίκες.•Στον διαβήτη.•Στη χρόνια δυσκοιλιότητα.• Στην εγκυμοσύνη.• Στο στρες και στην συναισθηματική φόρτιση.• Στη σύγχρονη διατροφή, η οποία είναι πλούσια σευδατάνθρακες και ζάχαρη, άριστες «τροφές» για τοζυμομύκητα
 54. 54. ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ• Oι τοξίνες που παράγονται από το μύκητα Candida μπορεί να προκαλέσουν μια πληθώρα συμπτωμάτων στο πεπτικό, το αναπνευστικό, το λεμφικό, το νευρικό, το αναπαραγωγικό, το ενδοκρινικό και το μυοσκελετικό σύστημα. Έτσι, παρατηρούνται αρκετά συχνά: Λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματολογικά προβλήματα , φαγούρα στα γεννητικά όργανα μυκητιάσεις στα πόδια, στοματίτιδες, κολπίτιδες που υποτροπιάζουν, διαταραχές περιόδου, μειωμένη λίμπιντο.
 55. 55. ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ
 56. 56. • Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της καντιντίασης είναι απλή. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 5-8 μήνες, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, και μπορεί να περιλαμβάνει αντιμυκητιασικά σκευάσματα, που καταστέλλουν την ανάπτυξη του ζυμομύκητα Candida, σκευάσματα που επαναφέρουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου Επιπλέον, καλό θα είναι να αποφεύγεται όσο γίνεται η χρήση αντιβιοτικών και ορμονικών σκευασμάτων, επειδή καταστρέφουν μεγάλο ποσοστό βακτηρίων.
 57. 57. Μυκητιακές τριχομονάδεςΟι μυκητιακές τριχομονάδες είναι μιααρρώστια που είναι μεταδοτική καιαρκετά σοβαρή. θα την αναλύσουμε μεσυντομία ανάλογα με τα συμπτώματακαι τους τρόπους αντιμετώπισης της.
 58. 58. Μόλυνση - μεταφορά:•Συνήθως με τη σεξουαλική επαφή.•Σπάνια μπορεί να μεταφερθεί από πισίνες &υγρές πετσέτες.Ο μικροοργανισμός μπορεί να ζήσει στασωματικά υγρά όπως σπέρμα , ούρα & κολπικάυγρά, εκτός σώματος μόνο για λίγες ώρες . Το πρωτόζωο Trichomonas vaginalis, είναι το μικρόβιο αυτής της αρρώστιας το οποίο μετακινείται με τη βοήθεια της ουράς του.
 59. 59. Συμπτώματα•Τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν, φαίνονται 4 έως 20 ημέρες μετά τημόλυνση. Περιλαμβάνουν ενόχληση, κνησμό (φαγούρα), περίεργημυρωδιά, πόνο κατά την επαφή και την ούρηση, μερικές φορές μικρήαιμορραγία, που διαπιστώνεται ως αλλαγή χρώματος στα υγρά του κόλπου(ροζ υγρά). Η αιμορραγία από τον τράχηλο δεν είναι συχνή.•Στους άνδρες τα συμπτώματα είναι σπάνια και μπορεί να είναι μικρήέκκριση από το πέος και επίπονη ή δύσκολη ούρηση.Επιπλοκές•Μη διαγνωσμένη και αθεράπευτη μόλυνση αυξάνει την πιθανότητα γιαάλλες μολύνσεις.•Οι έγκυες έχουν αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, μικρό βάροςγέννησης νεογνών ή ρήξη των υμένων (σπάσιμο των νερών).
 60. 60. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 61. 61. H metronidazole είναι αρκετά αποτελεσματική για τηθεραπεία. Χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία ή σαν κάψουλες από το στόμα.Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν το metronidazole ή να συμβουλεύονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους, πριν τη χρήση του. Η θεραπεία ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθείται και από τον άντρα.
 62. 62. Τέλος οι τριχομονάδες είναι ιδιαίτερα συνήθεις σεγυναίκες άνω των 30 και των 40(το ενδεχόμενο μόλυνσης είναι, παγκοσμίως, διπλάσιοαπό αυτό της γονόρροιας και των χλαμυδίων μαζί).Ένας λόγος είναι ότι το σύμπτωμα –οι κιτρινοπράσινεςεκκρίσεις με έντονη οσμή– δεν εμφανίζονται σχεδόνστις μισές περιπτώσεις.Επιπλέον, η εξέταση για τη διάγνωση δεν εντοπίζει τιςτριχομονάδες περίπου στο 40% των περιπτώσεων.
 63. 63. ΨΕΙΡΑ ΚΑΒΟΥΡΙΤο μικροσκοπικό άκαρι που προκαλεί τη ψώρα έχει μήκος περίπου 0.4 χιλιοστά και δεν είναι ορατό με το μάτι. Έχει στρογγυλό σώμα και 8 πόδια και σκάβει το δέρμα δημιουργώντας μια αλλεργική αντίδραση.
 64. 64. ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Απλή επαφή Σεξουαλική επαφή Ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ.
 65. 65. ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣΤα σημεία που μπορεί να προσβάλει είναι τα εξής: Ηβική περιοχή Χοντροειδείς τρίχες πάνω από το θώρακα Κοιλιακή χώρα Μουστάκι
 66. 66. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΦΑΓΟΥΡΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΠΛΗΓΗΘΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
 67. 67. ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΠΥΡΗΝΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΦΙΛΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΚΕΡΑΤΙΝΗ ΣΤΙΒΑΔΑ ΤΗ Σ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ. ΑΠΟΚΟΛΛΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΣΤΙΒΑΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΣΥΝΕΧΗ ΕΡΕΘΙΣΜΟ, ΣΟΒΑΡΗΣ ΜΟΡΦΗΣ.ΕΤΣΙ, ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ. ΜΕ ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ.
 68. 68. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΟΝΙΔΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ.ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΟΙΦΕΣ ΚΑΙ ΣΑΜΠΟΥΑΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ…
 69. 69. ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ• Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΌ ΛΙΠΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΕΟΣ.• ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΥΤΉ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Ο ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ, ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ, Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 ΟΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Α,C ΚΑΙ Ε ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΌ ΨΩΡΙΑΣΗ.
 70. 70. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ
 71. 71. Πως μεταδίδεται;• Η γονόρροια συμπεριλαμβάνεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία μεταδίδονται με κάθε μορφής σεξουαλική επαφή (τόσο με κολπική όσο και με πρωκτική ή στοματική).
 72. 72. Ποια είναι τα συμπτώματα;• κιτρινωπή ή πρασινωπή έκκριση από τον κόλπο• φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση• πόνος κατά την περίοδο• πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς• πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας• πόνος στις αρθρώσεις (κυρίως στα γόνατα και το ισχίο)Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στους άνδρες είναι τα εξής:• γαλακτώδης έκκριση από το πέος• φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση
 73. 73. Τι είδους επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η γονόρροια, αν δεν ελεγχθεί;Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει τις εξής:• κολπίτιδα, σαλπιγγίτιδα γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, πρωκτίτιδαΣτους άνδρες μπορεί να προκαλέσει τις εξής:• γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, γονοκοκκική φαρυγγίτιδα, γονοκοκκική αρθρίτιδα• επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα,μόλυνση του ορθού εντέρου, προστατίτιδα
 74. 74. Πως θεραπεύεται;θεραπεύεται με αντιβιοτικά.
 75. 75. Πως μπορεί να προληφθεί;Η γονόρροια, όπως όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προλαμβάνονται με την ασφαλή σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μετάδοση της νόσου είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη.
 76. 76. ΧΛΑΜΥΔΙΑ -ΓΕΝΙΚΑΤα χλαμύδια είναι μια νόσος που μεταδίδεται•με την σεξουαλική επαφή•από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετόΤα αφροδίσια νοσήματα που προκαλούνται από τα χλαμύδια,οφείλονται κύρια στο chlamydia trachomatis και αποτελούν πολύσυχνά αίτια αφροδίσιων στην Ελλάδα.
 77. 77. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑΤα συμπτώματα της μόλυνσης με χλαμύδια, αρχίζουν 7 έως 30 μέρες μετάτη σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο.ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣεκκρίσεις από τον κόλπο ή τον πρωκτό,πόνους ή κράμπες στην κάτω κοιλία,πόνους ή κράμπες στην περιοχή της λεκάνηςΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣεκκρίσεις από το πέος ή τον πρωκτόαίσθημα καύσου ή φαγούρας στην κατάληξη της ουρήθραςπόνους στους όρχειςπόνους κατά την ούρησηπόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
 78. 78. ΔΙΑΓΝΩΣΗΟι πιο αξιόπιστοι τρόποι για να τεκμηριωθεί η διάγνωση τηςμόλυνσης με χλαμύδια είναι τεστ στα εργαστήρια. Ο πρώτοςτρόπος, είναι η συλλογή υγρών από τον κόλπο ή το πέος και ηαποστολή των δειγμάτων σε εργαστήριο για την αναγνώρισητων βακτηριδίων. Ο δεύτερος τρόπος είναι η αναγνώριση τωνβακτηρίων στα ούρα η από δείγμα παρμένο από το πέος.
 79. 79. ΘΕΡΑΠΕΙΑΗ μόλυνση με χλαμύδια θεραπεύεται μεαντιβιοτικά όπως η αζιθρομυκίνη, η δοξυκυκλίνη,η ερυθρομυκίνη και η οφλοξακίνη.Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και εάντα συμπτώματα της νόσου υποχωρούν, είναιαπαραίτητο να λαμβάνουν όλη τη θεραπεία πουτους σύστησε ο γιατρός.Επίσης εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά τηθεραπεία, πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρότους.
 80. 80. ΠΡΟΛΗΨΗΗ πρόληψη της μόλυνσης με χλαμύδια περιλαμβάνειτα ακόλουθα:• Ορθή χρήση του προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή• Μονογαμική σχέση και από τους δύο στο ζευγάρι• Αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων
 81. 81. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΜΑΛΑΚΟ ΕΛΚΟΣ
 82. 82. Το μαλακό έλκος είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνοσεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα επειδή τα έλκηπου προκαλεί αυξάνουν τον κίνδυνο τηςμετάδοσης του AIDS.
 83. 83. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑΑρχικά εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα ένας μικρός καλόγερος ή πληγή. Αργότερα μένει μια ανοικτή πληγή. Οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν πληγές, αλλά μπορεί να έχουν πόνο στην ούρηση ή κωλικούς εντέρου, πόνο στην επαφή, αίμα από τον πρωκτό ή κολπικά υγρά.
 84. 84. ΜΕΤΑΔΟΣΗΜεταδίδεται με:• κολπική• στοματική• ή πρωκτική σεξουαλική επαφή
 85. 85. ΔΙΑΓΝΩΣΗΤο μαλακό έλκος μπορεί να μπερδευτεί με τονέρπητα, τη σύφιλη, και άλλες καταστάσεις. Ημικροσκοπική εξέταση του υγρού των πληγώνείναι απαραίτητη.
 86. 86. ΘΕΡΑΠΕΙΑΗ θεραπεία του μαλακού έλκους είναι εύκοληκαι αποτελεσματική. Χορηγούνται αντιβιοτικά,πενικιλλίνη, τετρακυκλίνες, ερυθρομυκίνη, ταοποία είναι αποτελεσματικά.
 87. 87. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΤο μόνο που μπορεί να βοηθήσει στηνπροστασία από το μαλακό έλκος είναι τοπροφυλακτικό.
 88. 88. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΦΙΛΗ
 89. 89. Η σύφιλη είναι μια μικροβιακήλοίμωξη που προκαλείται από τοβακτήριο ωχρό τρεπόνημα ή ωχράσπειροχαίτη.Εκδηλώνεται αρχικά με έλκη:•στα χείλη•τη γλώσσα•το στόμα•τα βλέφαρα•το πρόσωπο•το στήθος•τα δάκτυλα•τους μαστούς•το έντερο•το περίνεοΚΑΙ στα δύο φύλα.
 90. 90. Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν έλκη: • στο πέος • στο εσωτερικό της ουρήθρας • στους όρχειςΟι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν έλκη: • έξω ή μέσα στον κόλπο • στον τράχηλο ή στην ουρήθρα
 91. 91. Πώς μεταδίδεται;Η σύφιλη συμπεριλαμβάνεται στασεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ταοποία μεταδίδονται με κάθε μορφήσεξουαλικής επαφής (τόσο με κολπική όσο καιμε πρωκτική ή στοματική)Δεν απαιτείται συνουσία για τη μετάδοση, ηαπλή δερματική επαφή αρκεί για ναμεταδοθεί το βακτήριο.Επίσης, μεταδίδεται από τη μητέρα στοέμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης.
 92. 92. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑΠρωτοπαθή ανώδυνα έλκη που εμφανίζονται γιαπερίπου δύο εβδομάδες στο σημείο της μόλυνσηςκαι στη συνέχεια μπορεί να εξαφανιστούν ακόμηκαι χωρίς θεραπεία. Μετά την επούλωση εμφανίζονται συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και εξανθήματα μετά από αρκετά χρόνια εμφανίζονται σοβαρές ασθένειες, όπως τύφλωση, καρδιοπάθειες, αναπηρίες.
 93. 93. ΔΙΑΓΝΩΣΗΤο Ωχρό Τρεπόνημα μπορεί να ανιχνευθεί μεμικροσκόπηση σκοτεινού πεδίου σε ορό πουσυλλέγεται από μαλακά έλκη, ή από υγρές ήδιαβρωμένες βλάβες της δευτερογενούς ήπρώιμης σύφιλης. Οι ειδικότερες διαγνωστικές δοκιμασίες, σήμερα, είναι το τεστ φθοριζόντων σωμάτων τρεπονηματικών αντισωμάτων και η δοκιμασία παθητικής αιμοσυγκόλλησης.
 94. 94. ΘΕΡΑΠΕΙΑΗ σύφιλη θεραπεύεται με φαρμακευτικήαγωγή -ειδικά στα δύο πρώτα στάδια τηςνόσου- η οποία περιλαμβάνει τη λήψηαντιβιοτικών φαρμάκων, όπως είναι:• η πενικιλίνη και• η τετρακυκλίνη. Στη συνέχεια ακολουθούν μακρόχρονες τακτικές αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να αποκλειστεί η υποτροπή με έγκαιρη αντιμετώπιση.
 95. 95. ΠΡΟΛΗΨΗΗ σύφιλη, όπως όλα τα σεξουαλικώςμεταδιδόμενα νοσήματα, προλαμβάνεται μετην ασφαλή σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μετάδοση της νόσου είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη.
 96. 96. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ: • Γιασιράνης Νίκος • Παύλου Βασίλης • Καψούλλη Γιούλα • Σκεμπές Γιώργος • Μανωλάκη Θεοδώρα • Σταμπολής Γιώργος • Μαστροσαββάκη • Σταμπολής Μιχάλης Σταματία • Σφυράκης Παναγιώτης • Μουζουράκης Νικόλας • Τσουρούτη Μαρία

×