Successfully reported this slideshow.
Vasile Alecsandri nr. 1 2                                                 ...
Vasile Alecsandri nr. 1 3                                             Hatcu G...
Vasile Alecsandri nr. 1 4                                                 ...
Vasile Alecsandri nr. 1 5                                                Ha...
Vasile Alecsandri nr. 1 6                                                 ...
Vasile Alecsandri nr. 1 7                                               Hat...
Vasile Alecsandri nr. 1 8                        Hatcu Georgiana               Harta ...
Vasile Alecsandri nr. 1 9                      Hatcu Georgiana          Releveul tuturor cl...
Vasile Alecsandri nr. 1 10   Hatcu Georgiana Piata Libertatii – 1869
Vasile Alecsandri nr. 1 11   Hatcu Georgiana Piata Libertatii – 1898 Piata Libertatii - 1900
Vasile Alecsandri nr. 1 12   Hatcu Georgiana  Piata libertatii 1919 Piata Libertatii - 1925
Vasile Alecsandri nr. 1 13                         Hatcu Georgiana       (www.primariatm.ro/...
Vasile Alecsandri nr. 1 14                                                ...
Vasile Alecsandri nr. 1 15     Hatcu GeorgianaPlan parter – releveu 2008Plan etaj I – releveu 2008
Vasile Alecsandri nr. 1 16   Hatcu Georgiana
Vasile Alecsandri nr. 1 17      Hatcu Georgiana  Plan etaj II – releveu 2008Plan sarpanta – releveu 2008
Vasile Alecsandri nr. 1 18                                           Hatcu Georg...
Vasile Alecsandri nr. 1 19                                                ...
Vasile Alecsandri nr. 1 20      Hatcu GeorgianaFatada Principala – releveu 2008 Fatada laterala – releveu 2008
Vasile Alecsandri nr. 1 21   Hatcu Georgiana
Vasile Alecsandri nr. 1 22              Hatcu GeorgianaFatade curte( sud, respectiv nord) – releveu 2008
Vasile Alecsandri nr. 1 23       Hatcu GeorgianaFatada curte(vest) – releveu 2008
Vasile Alecsandri nr. 1 24                                               Hat...
Vasile Alecsandri nr. 1 25                                                ...
Vasile Alecsandri nr. 1 26   Hatcu Georgiana
Vasile Alecsandri nr. 1 27                                             Hatcu G...
Vasile Alecsandri nr. 1 28   Hatcu GeorgianaDetalii de pe fatade
Vasile Alecsandri nr. 1 29                                             Hatcu ...
Vasile Alecsandri nr. 1 29                                             Hatcu ...
Vasile Alecsandri nr. 1 29                                             Hatcu ...
Primaria Veche Timisoara - referat restaurare
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Primaria Veche Timisoara - referat restaurare

1,595 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Primaria Veche Timisoara - referat restaurare

 1. 1. Vasile Alecsandri nr. 1 2 Hatcu Georgiana Hatcu Georgiana An IVVasile Alecsandri nr. 1 Scurt istoric Constructia este amplasata in Piata Libertatii, la intersectia strazilor V. Alecsandri si 9 Mai, fiind in prezent, una dintre cele mai vechi cladiri din Timisoara. Date foarte multe referitoare la trecutul cladirii nu au fost gasite, majoritatea celor existente fiind legate de cladirea fostei Primarii (Primaria Germana), constructie la care a fost alipita cladirea propusa acestui studiu. Piata Libertatii a purtat diferite denumiri in timp: Piata Paradelor (Paradei), Piata Libertatii, Piata Eugen, si iar Piata Libertatii. Ea este cea mai veche piata a Timisoarei fiind plasata pe o suprafata mai inaltata, protejata de terenul mlastinos. Sub stapanire otomana, trama stradala era neordonata, avand zona centrala dens contruita. Intre anii 1552 – 1716, pe latura de sud a Pietei Libertatii,era bazarul si pe latura nordica existau ‘Baia Portii de la apa’ si cea a ‘Portii de la mal’. Din pacate in prezent nu se pastreaza nici o constructie din aceasta perioada, insa pe fatada Primariei Vechi, in partea dreapta a accesului, se gaseste urmatoarea inscriptie turceasca: (http://ro.wikipedia.org/wiki/Pia%C5%A3a_Libert%C4%83%C5%A3ii_din_Timi%C5%9Foara) ‘In dreapta intrarii se afla o inscriptie in limba turca, datand din secolul al XVII-lea, presupunandu-se ca aici ar fi existat o baie turceasca.’ www.deepinside.ro/timisoara/cladiri.php ’ Pe locul cladirii ( Vechea Primarie) a functionat initial o baie turceasca. Planul arhitectural a fost realizat in 1734 de catre arhitectul Pietro del Bonzo, iar cladirea a adapostit Consiliul Orasenesc intre anii 1737-1949. Restaurari au avut loc in 1782 si 1935’. Informatia ar putea ajuta la gasirea datelor in care, cladirea alipita primariei a suferit modificari ale fatadelor.’ (http://www.timisoreni.ro/info/obiective/Primaria_Veche.)
 2. 2. Vasile Alecsandri nr. 1 3 Hatcu Georgiana Anul 1716 (Mihai Opris- Timisoara, Mica monografie urbanistica, pag22)Planurile Timisoarei prezentate de Perette in anul 1716 ne vor ajuta sa aproximam anul in care afost ridicata constructia si sa aflam cateva din functiunile pe care le-a avut.Intre anii 1716-1780, Timisoara trece sub stapanirea austriaca (17 oct 1716, capitularea garnizoaneiotomane). Inca din anul 1717 au inceput actiuni de sistematizare, precum si ridicarea unor cladirichiar daca, inca nu exista un plan general de reconstructie a orasului(de aceea Generalatul – laturasudica a Pietei Libertatii – e dispus neordonat fata de trama stradala executata ulterior. Doar injurul anului 1725 se adopta un plan de reconstructie, cu strazi orientata est-vest, nord-sud. Preyerafirma ca statuia Sf. Nepomuk a fost ridicata in Piata Libertatii (desi acest fapt nu apare pe nicioharta), ceea ce insemna ca inca din 1722 se prevedea aici un scuar. Harta din anul 1727 prezintadeja 3 constructii ridicate in Piata.
 3. 3. Vasile Alecsandri nr. 1 4 Hatcu Georgiana Harta cetatii 1727( 5- ruinele si terenul baii turcesti) (Mihai Opris- Timisoara, Mica monografie urbanistica, pag31)‘Populatia autohtona, romana si sarba, si sub ocupatia Imperiului Otoman, avea administratie proprie, pastrind-o si subnoua stapinire. La 24 decembrie 1731, primarul Peter Solderer a asezat piatra de temelie, la constructia viitoareiprimarii germane. Dupa unele surse, edificiul a fost terminat in 1734( in stil baroc). Cert este ca la 15 februarie 1735, incladirea noii primarii a avut loc alegerea primarului, fiind reales Peter Solderer. Pe frontispiciul cladirii, este reprezentatastema si sigiliul orasului, primite de comunitatea germana, reprezentind o poarta deschisa, intre doua turnuri ale uneicetati puternic fortificate. In urma restaurarii din 1782 (sub conducerea arhitectului Joseph Aigner), s-a refacut fatada instilul renasterii. Dupa 1849, a fost din nou refacuta, pentru ca la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea sa sufere alte transformari. Cladirea este compusa din doua parti, partea veche avind o fatada simetrica, si o poarta,deasupra careia se afla un balcon si patru ferestre arcuite care se dezvolta pe doua nivele, fiind ferestrele salii desedinte; partea noua a fost inainte o locuinta particulara, pe fatada careia era un ceasornic solar.’ (http://timisoara.online.ro/ghid/ob08_01) ‘Piata Libertatii, detinand rolul de centru militar al orasului, dominata de Casa Comandantului Militar (1744-1752) cufatada decorata stil rococo, Primaria Veche construita intre 1731-1734 pe locul unei bai turcesti, Cancelaria de Razboi(1730) si avand in centru Monumentul Sfanta Maria (1756) sculptat la Viena de Blim si Wasserburger’
 4. 4. Vasile Alecsandri nr. 1 5 Hatcu Georgiana ‘cet.rdstm.ro/files/timisoara.htm ( Comunitatea Evreilor din Timisoara)Conform scurtei istorii prezentate pe acest site, Cancelaria de Razboi a fost ridicata cu un aninaintea Vechii Primarii, fiind tratata in stilul austriac, rezultatd si motivul pentru care, cele douafatade alipite, sunt tratate initial atat de diferit.In anul 1733 o parte din vechiul oras e ocupat cu noi constructii din caramida, putandu-se observadeja spatiu lasat neconstruit pentru doua piete: Piata Iezuitilor si Piata Libertatii. In aceasta etapapiata e descrisa ca avand o forma aproape patrata, posedand o compozitie simetrica in plan, darlaturile nu sunt perfect paralele. Piata avea ca dominanta Casa Generalatului ce ocupa intreagalatura de sud a pietei, iar in partea de nord de afla Primaria Germana, si cladirea alipita, insanespecificandu-se functiunea acesteia( cladirea propusa pentru studiu). Tot in acest an se facpropuneri pentru realizarea Pietei Unirii. Pe harta din anul 1740 se pot observa primele forme ale constructiei. (Mihai Opris- Timisoara, Mica monografie urbanistica, pag38)
 5. 5. Vasile Alecsandri nr. 1 6 Hatcu Georgiana Planurile de raport din anul 1746-47 prezinta forme construite existente pe acesta parcela. (Mihai Opris- Timisoara, Mica monografie urbanistica, pag44) In anul 1752 se face inventarul amanuntit al tuturor cladirilor existente in cetate sau aflate inconstructie, specificandu-se date legate de materiale de constructie, destinatia cladirii, fondurilenecesare pentru ridicare, numele proprietarului, numarul de locuitori etc. In jurul anului 1750,piata este largita, prin retragerea spre apus a frontului ce fusese proiectat in prelungirea actualeistrazi Ungureanu (marcata pe harta de mai sus prin sageata rosie).
 6. 6. Vasile Alecsandri nr. 1 7 Hatcu Georgiana Harta Timisoarei din anul 1752 (Mihai Opris- Timisoara, Mica monografie urbanistica, pag45)Planul cetatii din 17 aprilie 1758 este mult mai detaliat si se poate citi cu usurinta silueta cladirii dinestul partii de nord a Pietei Libertatii, afland totodata ca este o casa burgheza in care este instalat siComisariatul militar, si ca este fosta Cancelarie de Razboi. Laturile Pietei Libertatii sunt mult maibine conturate, avand pe latura estica Garda Principala si Cancelaria de Razboi, iar in partea vesticaCasa Comandantului. Se poate observa si faptul ca piata avea un caracter militar.
 7. 7. Vasile Alecsandri nr. 1 8 Hatcu Georgiana Harta impartirii interioare a orasului (Mihai Opris- Timisoara, Mica monografie urbanistica, pag49)Harta din 20 ianuarie 1786 (F- Comisariatul si Casieria de Razboi) (Mihai Opris- Timisoara, Mica monografie urbanistica, pag82)
 8. 8. Vasile Alecsandri nr. 1 9 Hatcu Georgiana Releveul tuturor cladirilor din cetate 1984(Mihai Opris- Timisoara, Mica monografie urbanistica, pag189)
 9. 9. Vasile Alecsandri nr. 1 10 Hatcu Georgiana Piata Libertatii – 1869
 10. 10. Vasile Alecsandri nr. 1 11 Hatcu Georgiana Piata Libertatii – 1898 Piata Libertatii - 1900
 11. 11. Vasile Alecsandri nr. 1 12 Hatcu Georgiana Piata libertatii 1919 Piata Libertatii - 1925
 12. 12. Vasile Alecsandri nr. 1 13 Hatcu Georgiana (www.primariatm.ro/album/details.php?image_id=529www.oldpostcards.ro/danielt/135/191/timişoara-piaţa-libertăţii.html www.agenda.ro)
 13. 13. Vasile Alecsandri nr. 1 14 Hatcu Georgiana Cladirea in prezentDe ce interesul pentru aceasta cladire? Pentru simplul fapt ca nu cu putin timp in urma, s-a pus inpractica un plan major pentru salvarea sa, prin intermediul primariei. Date despre acest evenimentau putut fi gasite pe siteul (alisim.wordpress.com/tag/primarie/), unde aflam ca s-a facut o licitatiepentru a vinde vechea Cazarma Vieneza, iar cu banii obtinuti de Primaria Timisoara, se va restauracladirea alipita Vechii Primarii.‚Preţ de pornire: vreo 24,7 milioane leiPreţ final dat de Europa Group Bucureşti, subsidiara din România a Investment Baltic Estates Company: 40 milioanelei+TVADurata majorării preţului: vreo 2 minute.Ce face administraţia cu banii: reabilitare Primăria Veche şi construirea locuinţelor electorale de la fosta bază RATT,de pe I.I. de la Brad.Ce fac lituanienii cu proprietatea: hotel de 4 stele.’Cu aceasta ocazie, doua cladiri cu importanta valoare istorica, vor fi salvate de la degradare!!!
 14. 14. Vasile Alecsandri nr. 1 15 Hatcu GeorgianaPlan parter – releveu 2008Plan etaj I – releveu 2008
 15. 15. Vasile Alecsandri nr. 1 16 Hatcu Georgiana
 16. 16. Vasile Alecsandri nr. 1 17 Hatcu Georgiana Plan etaj II – releveu 2008Plan sarpanta – releveu 2008
 17. 17. Vasile Alecsandri nr. 1 18 Hatcu GeorgianaUrmarind forma in plan a cladirii actuale si comparand-o cu forma initiala se pot observa catevadiferente.
 18. 18. Vasile Alecsandri nr. 1 19 Hatcu Georgiana Dreptunghiul din partea stanga , jos a planului, si cel din partea superioara, reprezinta parti existente din plan ce au fost adaugate ulterior, si acum sunt propuse pentru demolare. De asemenea, dreptunghiul central, arata absenta unei parti a cladirii initiale, dar date referitoare la demolarea acesteia nu au fost gasite.In partea sudica a cladirii, la etajul 1, si 2, au functonat pana nu de mult birourile Oficiului de Cadastru, iarparterul a fost inchiriat pentru spatii comerciale, in prezent functionand o alimentara, o frizerie, o farmacie,si sediul Politiei de Proximitate.
 19. 19. Vasile Alecsandri nr. 1 20 Hatcu GeorgianaFatada Principala – releveu 2008 Fatada laterala – releveu 2008
 20. 20. Vasile Alecsandri nr. 1 21 Hatcu Georgiana
 21. 21. Vasile Alecsandri nr. 1 22 Hatcu GeorgianaFatade curte( sud, respectiv nord) – releveu 2008
 22. 22. Vasile Alecsandri nr. 1 23 Hatcu GeorgianaFatada curte(vest) – releveu 2008
 23. 23. Vasile Alecsandri nr. 1 24 Hatcu Georgiana Fatada principala din Piata Libertatii Fatada laterala dreapta pe strada Vasile Alecsandri Fatada Vechii Primarii a fost trata in stil baroc cand a fost ridicata in 1734, fiind transformata intr-ofatada de tip renascentist. Mihai Opris subliniaza faptul ca in anul 1849, in urma asediului, multecladiri au fost afectate, necesitand reparatii. Astfel se explica de ce unele cladiri prezinta influenteeclectice sau neoclasice caracteristice sec XIX.
 24. 24. Vasile Alecsandri nr. 1 25 Hatcu Georgiana‘În anul 1919 când Timişoara ajunge sub stăpânirea românească, edificiul Primăriei era într-o stare cât se poate de rea.Refacerea radicală a faţadei s-a executat în anul 1935, aşa că puţin a mai rămas din aspectul vechiului edificiu. ‘ (Timişoara Monografie istorică – dr. Nicolae Ilieşu, pag. 334-336).In prezent se poate observa tratarea Fatadei Nordice a Pietei Libertatii in aceeasi maniera,uniformizand astfel frontul. Din istoricul prezentat se poate observa tratarea diferita a celor douafatade, pana probabil in anul 1935, cand a avut loc ultima restaurare importanta a fatadei fosteiprimarii.‘La ultima renovare importanta in 1935 ornamentatiile baroce au fost inlocuite cu altele in stilul renasterii.’ www.deepinside.ro/timisoara/cladiri.phpFatada exerioara se afla intr-o stare destul de buna comparativ cu situatia gasita in interiorul cladiriisi in curtea sa interioara, unde se pot observa degradari destul de insemnate.
 25. 25. Vasile Alecsandri nr. 1 26 Hatcu Georgiana
 26. 26. Vasile Alecsandri nr. 1 27 Hatcu GeorgianaPe fatada laterala dreapta( str Vasile Alecsandrii) se poate observa o parte din fosta Casieire deRazboi, ce nu a fost refatadata, si nici nu prezinta acelasi regim de inaltime ca si partea din PiataLibertatii. Aceasta are aspectul unei cladiri alipite, desi cele doua corpuri comunica la niveluletajului 1. In acest corp au functionat pana nu de mult o mica tipografie (parter), si un sediu alpolitiei locale (la etajul 1).Accesul in curtea interioara se face printr-un gang boltit, pozitionat central de fatada discontinua depe str. V. Alecsandrii, ce are amplasat lateral, scara catre etaj, element caracteristic majoritatiicaselor burgheze din sec XVIII.
 27. 27. Vasile Alecsandri nr. 1 28 Hatcu GeorgianaDetalii de pe fatade
 28. 28. Vasile Alecsandri nr. 1 29 Hatcu GeorgianaIn prezent, se propun variante de restaurare, pentru ca sediul unor birour administrativa sa isipoata duce activitatea in aceasta cladire. Corpul ridicat in regim P+1E, este propus spre supreaetajare, astfel uniformizand perspectiva strazii V. Alecsandri, la parterul ei functionand un Sediu alPolitiei Locale, iar in mansarda propusa, va exista un spatiu prevazut pentru sedinte, si un spatiuexpozitional. De asemenea se va propune si o amenajare a curtii interioare, posibil sub forma unuispatiu de asteptare.Se are in vedere si unirea cladirii cu cea a fostei primarii, ce functioneaza azi ca liceu de muzica,putandu-se crea lejer o circulatie continua intre cele doua cladiri.In concluzie, o cladire istorica poate ascunde mult mai mult decat si-ar putea imagina un trecator,mai mult decat se poate observa cu ochiul liber, ascunde chiar pagini din istorie, din viata celor ceau trait in ea.
 29. 29. Vasile Alecsandri nr. 1 29 Hatcu GeorgianaIn prezent, se propun variante de restaurare, pentru ca sediul unor birour administrativa sa isipoata duce activitatea in aceasta cladire. Corpul ridicat in regim P+1E, este propus spre supreaetajare, astfel uniformizand perspectiva strazii V. Alecsandri, la parterul ei functionand un Sediu alPolitiei Locale, iar in mansarda propusa, va exista un spatiu prevazut pentru sedinte, si un spatiuexpozitional. De asemenea se va propune si o amenajare a curtii interioare, posibil sub forma unuispatiu de asteptare.Se are in vedere si unirea cladirii cu cea a fostei primarii, ce functioneaza azi ca liceu de muzica,putandu-se crea lejer o circulatie continua intre cele doua cladiri.In concluzie, o cladire istorica poate ascunde mult mai mult decat si-ar putea imagina un trecator,mai mult decat se poate observa cu ochiul liber, ascunde chiar pagini din istorie, din viata celor ceau trait in ea.
 30. 30. Vasile Alecsandri nr. 1 29 Hatcu GeorgianaIn prezent, se propun variante de restaurare, pentru ca sediul unor birour administrativa sa isipoata duce activitatea in aceasta cladire. Corpul ridicat in regim P+1E, este propus spre supreaetajare, astfel uniformizand perspectiva strazii V. Alecsandri, la parterul ei functionand un Sediu alPolitiei Locale, iar in mansarda propusa, va exista un spatiu prevazut pentru sedinte, si un spatiuexpozitional. De asemenea se va propune si o amenajare a curtii interioare, posibil sub forma unuispatiu de asteptare.Se are in vedere si unirea cladirii cu cea a fostei primarii, ce functioneaza azi ca liceu de muzica,putandu-se crea lejer o circulatie continua intre cele doua cladiri.In concluzie, o cladire istorica poate ascunde mult mai mult decat si-ar putea imagina un trecator,mai mult decat se poate observa cu ochiul liber, ascunde chiar pagini din istorie, din viata celor ceau trait in ea.

×