Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
1
2
Έχουν να φάνε πολλά καρβέλια ακόμη τα παιδιά της Γ΄τάξης….
Ένα από αυτά ήταν…. η επίσκεψη στο κτήμα Μπαΐρι, στην Αξιούπο...
3
Στους μαθητές/τριες εξηγείται ο σκοπός και ο ρόλος του κάθε εργαλείου
και εργασίας, ο οικολογικός τρόπος ζωής των αγροτώ...
4
5
6
7
8
9
10
11
1-ΖΕΨΙΜΟ Προετοίμαζαν το άλογο για τις εργασίες φορώντας του τα
χάμουρα (σαμαράκι, λαιμουδιά, κεφαλαριά και χαλινά).
12
2-ΟΡΓΩΜΑ Μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου όταν το χώμα
μαλάκωνε, ο γεωργός με το άροτρο που τραβούσε το άλογο, έσκ...
13
3-ΣΒΑΡΝΙΣΜΑ Η σβάρνα ψιλοχωμάτιζε και ίσιωνε το οργωμένο
χωράφι.
14
4-ΣΠΟΡΑ Έριχνε με κυκλική και ομοιόμορφη κίνηση τους σπόρους στο
χωράφι. Ξανά οργώνανε και σβαρνίζανε το χωράφι για να ...
15
5-ΦΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ Το σιτάρι φύτρωνε το
φθινόπωρο, το χειμώνα έμενε στάσιμο, αρχές άνοιξης άρχιζε να
μεγαλ...
16
8-ΛΙΧΝΙΣΜΑ Α΄ Διαχώριζαν το σιτάρι από τα άχυρα και τα φύλαγαν για
τροφή των ζώων.
17
18
19
9-ΛΙΧΝΙΣΜΑ Β' Την ημέρα που φυσούσε δυνατά λίχνιζαν. Το σιτάρι
λόγω βάρους έπεφτε κάτω, ενώ τα άχυρα τα έπαιρνε ο αέρας.
20
10-ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ Μάζευαν το σιτάρι και τα κατάλοιπα.
21
22
11-ΑΛΕΣΜΑ Για να κάνουν το σιτάρι αλεύρι, το πήγαιναν στον μύλο
για άλεσμα (νερόμυλο ή ανεμόμυλο). Για λίγες ποσότητες ...
23
24
25
26
12-ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΑ Καθάριζε το αλεύρι από τα πίτουρα και τις ξένες ύλες.
13-ΠΡΟΖΥΜΙ Το φυτό λυκίσκος από το οποίο φτιάχνανε ...
27
15-ΠΙΝΑΚΩΤΗ Ζυμάρι έβαζαν σε κάθε χώρισμα της πινακωτής. Το
σκέπαζαν και το έβαζαν σε ζεστό μέρος. Αυτό φούσκωνε και ότ...
28
Δίπλα ακριβώς από το κτήμα ξεδιπλώνεται ένα πανέμορφο μονοπάτι
μήκους περίπου 250 μέτρων το οποίο διασχίζει κάθετα μια ...
29
30
31
32
Ώρες ατελείωτης χαράς και διασκέδασης στους χώρους αυτούς όπου όλα
είναι φτιαγμένα από υλικά της φύσης.
Στην τραπεζαρία...
33
34
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ' τάξης στο κτήμα Μπαΐρι, στην Αξιούπολη

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ' τάξης στο κτήμα Μπαΐρι, στην Αξιούπολη

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ' τάξης στο κτήμα Μπαΐρι, στην Αξιούπολη

 1. 1. 1
 2. 2. 2 Έχουν να φάνε πολλά καρβέλια ακόμη τα παιδιά της Γ΄τάξης…. Ένα από αυτά ήταν…. η επίσκεψη στο κτήμα Μπαΐρι, στην Αξιούπολη όπου, με βιωματικό τρόπο έμαθαν για τον κύκλο του ψωμιού αρχίζοντας με μια αναδρομή από τον τρόπο που καλλιεργούσαν τη γη οι πρώτοι γεωργοί (προϊστορία). Το κτήμα στο Μπαΐρι στην Αξιούπολη Στην κεντρική Μακεδονία στο δυτικό τμήμα του Ν. Κιλκίς 2 χιλ. βόρεια της Αξιούπολης, πάνω σε ύψωμα, γνωρίσαμε το επισκέψιμο αγρόκτημα “Το κτήμα στο Μπαΐρι” περιτριγυρισμένο από δέντρα υπομεσογειακής βλάστησης με θέα τον Αξιό ποταμό. Σε μία έκταση 7 στρέμματα το παρόν συναντάει το παρελθόν. Στο Κτήμα στο Μπαΐρι σηκώσαμε μπαΐράκι ενάντια στην λήθη. Οι σχολικές επισκέψεις στο κτήμα έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Στο κτήμα έχουν θέσει σαν στόχο την μάθηση και την αναψυχή των μαθητών/τριών δια μέσου της βιωματικής εκπαίδευσης. Οι μαθητές/τριες γνώρισαν τον τρόπο και τα εργαλεία με τα οποία γίνονταν οι παραδοσιακές αγροτικές εργασίες. Εργαλεία που έφτιαχνε ο αγρότης μόνος του από υλικά της φύσης. Οι μαθητές καθισμένοι σε ένα στεγασμένο, παρακολουθούν τις εργασίες που γίνονται από τους συμμαθητές/τριες τους, κάτω από επίβλεψη.
 3. 3. 3 Στους μαθητές/τριες εξηγείται ο σκοπός και ο ρόλος του κάθε εργαλείου και εργασίας, ο οικολογικός τρόπος ζωής των αγροτών, η ανεξαρτησία τους, η αυτάρκεια τους γιατί ότι χρειαζόταν τα παρήγαγαν οι ίδιοι. Επίσης εξηγείται η διαδικασία και ο χρόνος που απαιτούσε μια χειρονακτική εργασία του χθες σε σύγκριση με τους σημερινούς σύγχρονους τρόπους γεωργικής παραγωγής. Ο κύκλος του ψωμιού αρχίζει με μια αναδρομή από τον τρόπο που καλλιεργούσαν τη γη οι πρώτοι γεωργοί (προϊστορία) για να τελειώσει με την μεταφορά του ζυμαριού στο φούρνο.
 4. 4. 4
 5. 5. 5
 6. 6. 6
 7. 7. 7
 8. 8. 8
 9. 9. 9
 10. 10. 10
 11. 11. 11 1-ΖΕΨΙΜΟ Προετοίμαζαν το άλογο για τις εργασίες φορώντας του τα χάμουρα (σαμαράκι, λαιμουδιά, κεφαλαριά και χαλινά).
 12. 12. 12 2-ΟΡΓΩΜΑ Μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου όταν το χώμα μαλάκωνε, ο γεωργός με το άροτρο που τραβούσε το άλογο, έσκιζε και γύριζε το χώμα.
 13. 13. 13 3-ΣΒΑΡΝΙΣΜΑ Η σβάρνα ψιλοχωμάτιζε και ίσιωνε το οργωμένο χωράφι.
 14. 14. 14 4-ΣΠΟΡΑ Έριχνε με κυκλική και ομοιόμορφη κίνηση τους σπόρους στο χωράφι. Ξανά οργώνανε και σβαρνίζανε το χωράφι για να σκεπαστεί ο σπόρος.
 15. 15. 15 5-ΦΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ Το σιτάρι φύτρωνε το φθινόπωρο, το χειμώνα έμενε στάσιμο, αρχές άνοιξης άρχιζε να μεγαλώνει, για να ωριμάσει το καλοκαίρι. 6-ΘΕΡΟΣ Τον Ιούνιο θέριζαν τα στάχυα, για αυτό και ο μήνας αυτός λέγεται Θεριστής. Φορώντας στο ένα χέρι την παλαμαριά και στο άλλο κρατώντας το δρεπάνι έκοβαν τα στάρια, τα έκαναν δεμάτια για να τα μεταφέρουν στο αλώνι. 7-ΑΛΩΝΙΣΜΑ Τα δεμάτια απλώνονταν στο αλώνι για να τα πατήσει η δοκάνα που έσερνε το άλογο. Η εργασία αυτή γινόταν τον Ιούλιο και γι’ αυτό τον μήνα αυτόν τον λένε Αλωνάρη.
 16. 16. 16 8-ΛΙΧΝΙΣΜΑ Α΄ Διαχώριζαν το σιτάρι από τα άχυρα και τα φύλαγαν για τροφή των ζώων.
 17. 17. 17
 18. 18. 18
 19. 19. 19 9-ΛΙΧΝΙΣΜΑ Β' Την ημέρα που φυσούσε δυνατά λίχνιζαν. Το σιτάρι λόγω βάρους έπεφτε κάτω, ενώ τα άχυρα τα έπαιρνε ο αέρας.
 20. 20. 20 10-ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ Μάζευαν το σιτάρι και τα κατάλοιπα.
 21. 21. 21
 22. 22. 22 11-ΑΛΕΣΜΑ Για να κάνουν το σιτάρι αλεύρι, το πήγαιναν στον μύλο για άλεσμα (νερόμυλο ή ανεμόμυλο). Για λίγες ποσότητες άλεθαν αλεύρι στον χειρόμυλο.
 23. 23. 23
 24. 24. 24
 25. 25. 25
 26. 26. 26 12-ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΑ Καθάριζε το αλεύρι από τα πίτουρα και τις ξένες ύλες. 13-ΠΡΟΖΥΜΙ Το φυτό λυκίσκος από το οποίο φτιάχνανε το προζύμι. 14-ΖΥΜΩΜΑ Το προζύμι αναμειγνυόταν με νερό και αλεύρι. Το μείγμα αυτό (ζυμάρι) το ζύμωναν μέχρι να μπορεί να πλάθεται.
 27. 27. 27 15-ΠΙΝΑΚΩΤΗ Ζυμάρι έβαζαν σε κάθε χώρισμα της πινακωτής. Το σκέπαζαν και το έβαζαν σε ζεστό μέρος. Αυτό φούσκωνε και όταν καταλάμβανε όλο το χώρο της πινακωτής, ήταν έτοιμο για ψήσιμο. 16-ΦΟΥΡΝΟΣ Τον άναβαν καίγοντας ξύλα και όταν αυτός άσπριζε από μέσα, έβγαζαν τα κάρβουνα, τον αφήναν λίγο να κρυώσει και έβαζαν το ψωμί για να ψηθεί.
 28. 28. 28 Δίπλα ακριβώς από το κτήμα ξεδιπλώνεται ένα πανέμορφο μονοπάτι μήκους περίπου 250 μέτρων το οποίο διασχίζει κάθετα μια χαράδρα. Ξεκινά από την μια άκρη του κτήματος, καταλήγει στην άλλη και μας οδηγεί στην καρδιά του δάσους. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο δάσος, με υπομεσογειακή βλάστηση. Εδώ θα βρει κανείς μια πολύ μεγάλη ποικιλία ειδών της μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας. Η ολιγόλεπτη διαδρομή αποκαλύπτει μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά στον επισκέπτη, καθώς θα διαβαίνει πάνω από ξύλινα γεφυράκια, που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο και θα αντικρίζει το μικρό καταρράκτη και το τραγουδιστό ρυάκι. Ερχόμενος σε επαφή με το φυσικό μεγαλείο, δεν μπορείς να μην αναλογιστείς στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
 29. 29. 29
 30. 30. 30
 31. 31. 31
 32. 32. 32 Ώρες ατελείωτης χαράς και διασκέδασης στους χώρους αυτούς όπου όλα είναι φτιαγμένα από υλικά της φύσης. Στην τραπεζαρία και στους διάσπαρτους πάγκους κάτω από τα δέντρα οι μαθητές/τριες ξεκουράστηκαν κι έφαγαν. Διασκέδασαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, κούνιες, τραμπάλες και άλλοι χώροι παιχνιδιού . Γνώρισαν και φρόντισαν τα ζώα του κτήματος.
 33. 33. 33
 34. 34. 34

  Be the first to comment

  Login to see the comments

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ' τάξης στο κτήμα Μπαΐρι, στην Αξιούπολη

Views

Total views

172

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

30

Actions

Downloads

2

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×