Lerende organisatie

1,489 views

Published on

over systeemdenken, communicatie en de lerende organisatie als onderwijsvor

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,489
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Lerende organisatie

 1. 1. Out of the Box, into Authenticity Het onderwijs is vandaag de dag nog vooral gericht op het overdragen van algemene ‘waarheden’ aan alle studenten in een opleiding. Studenten krijgen dezelfde vakken, dezelfde inhoud en worden allemaal op dezelfde manier beoordeeld. Daaruit volgt eigenlijk een grote kudde afgestudeerde studenten die allemaal een beetje van hetzelfde zijn. De een is misschien een beetje beter in dit, de ander een beetje beter in dat, maar als je ze op een rijtje zet, dan zie je veel ‘dezelfde producten’. En dat terwijl ieder mens uniek is! Het wordt tijd dat we ons in het onderwijs veel meer gaan richten op de ontwikkeling van de persoonlijke individu, op het onderscheidend vermogen. Onze maatschappij drijft niet op de gemiddelde prestatie van de gemiddelde burger maar juist op het onderscheidend vermogen, op de pieken , de unieke prestaties van (samenwerkende) individuen. Boven het maaiveld voelt het nog steeds eenzaam, het moet er gezelliger worden! Het wordt tijd om te ontslaven. Out of the box, into authenticity! Waarin onderscheid jij je van je medestudenten? Wat is nou echt iets van jou?
 2. 2. Workshop
 3. 3. Workshop
 4. 4. Workshop
 5. 5. Workshop
 6. 6. Workshop Systeemdenken Communicatie
 7. 7. Workshop Communicatie
 8. 8. De manier waarop we denken, bepaalt de wijze waarop we zijn. Als we passief zijn, denken we het verleden. Als we actief zijn, denken we het heden. Als we creatief zijn, denken we de toekomst.
 9. 9. De manier waarop we denken, bepaalt de wijze waarop we zijn. Als we passief zijn, denken we het verleden. Als we actief zijn, denken we het heden. Als we creatief zijn, denken we de toekomst.
 10. 10. De manier waarop we denken, bepaalt de wijze waarop we zijn. Als we passief zijn, denken we het verleden. Als we actief zijn, denken we het heden. Als we creatief zijn, denken we de toekomst.
 11. 11. De wereld bestaat niet uit feiten. De wereld bestaat uit mogelijkheden, die door mensen gedacht worden.
 12. 12. Een mogelijkheid die je niet ziet, bestaat niet. Daaruit volgt: communicatie en opvoeding is het tonen van mogelijkheden.
 13. 13. Een mogelijkheid die je niet ziet, bestaat niet. Daaruit volgt: communicatie en opvoeding is het tonen van mogelijkheden.
 14. 14. Een mogelijkheid begint bij een beeld.
 15. 15. Centrum van ver leve b indingen ndig nt tra nspara bruisen d edia innovatie m ultim trends Co-creation Jonge honden laagdrempelig een twee tien De lerende organisatie open broedpla at s s eteraar wereldverb
 16. 16. Volgt de ontwikkelingen in de omgeving een twee tien de lerende organisatie Vormt de ontwikkelingen in de omgeving
 17. 17. Leren gaat van binnen naar buiten, niet andersom. Talent benutten is de omgeving intelligent maken.
 18. 18. Lerende organisatie - werkt vanuit morele doelen - vormt een gemeenschappelijke visie en communicatie - drijft op gezamenlijke verantwoordelijkheid - is extern gericht - is meer dan kennis verzamelen - is constant gedrag veranderen - is leren op verschillende niveau’s individueel – team – organisatie – omgeving
 19. 19. Lerende organisatie - werkt vanuit morele doelen - vormt een gemeenschappelijke visie en communicatie - drijft op gezamenlijke verantwoordelijkheid - is extern gericht - is meer dan kennis verzamelen - is constant gedrag veranderen - is leren op verschillende niveau’s individueel – team – organisatie – omgeving
 20. 20. m.a.w. In een lerende organisatie werken en leren mensen met elkaar samen om doelen te realiseren die belangrijk zijn voor de medewerkers zelf, voor de organisatie (Een,Twee,Tien) als geheel en voor de samenleving (Ramsey, 1999)
 21. 21. Een twee tien filosofie Leren is het tot realiteit maken van hetgeen we echt willen.
 22. 22. Daarom !
 23. 23. Aanloop - Individueel - Wat heb jij nodig om gelukkig te worden en een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving? - Wat betekent dit voor jouw werk hier? - Team - Welke bijdrage gaan we daar onderling aan leveren? - Verschillen (individualiteit) zijn kansen - Organisatie (Een,Twee,Tien) - Wat is onze missie? - Wat gaan we betekenen voor (geven aan) de omgeving?
 24. 24. Les is less
 25. 25. Leren is more

×