Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sistem pneumatik

31,186 views

Published on

pt2b-dis2010

Published in: Business, Technology

Sistem pneumatik

 1. 1. POLITEKNIK SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH KURSUS SECARA SAMBILAN 2011 nurhidaya@psa.edu.my
 2. 2. BASIC PNEUMATIC Pendahuluan Sistem Pneumatik adalah sistem bendalir yang menggunakan udara atau gassebagai medium untuk penghantaran isyarat dan kuasa. Sitem pneumatic banyakdigunakan di industri dalam bidang-bidang kawalan automatik, mesin-mesinpengeluaran automatik ataupun dalam bidang automasi kos rendah (low costautomation). Ia digunakan samaada secara berasingan atau digunakan secaracombinasi dalam sistem lain seperti system elektrik dan atau sistem hidraulik satusistem hybrid. Semenjak tahun 1960 alat-alat atau komponen-komponen pneumatic yangdinamakan alat-alat fluidics ataupun alat berbendalir telah banyak digunakan untukmembuat keputusan (decision) atau untuk litar logik.
 3. 3. Sifat-sifat Fizikal dan termodinamik udara atau gas Penggunaan udara dalam industri bolehlah digolongkan kepada beberapa bentuk kegunaan seperti berikut:- a) System pembakaran (penggunaan oksigen yang terkandung dalam udara) b) Penggunaan aliran udara yang relatif, contohnya untuk kegunaan kapal udara payung terjun, dan sebagainya c) Daya yang disebabkan oleh angin,seperti kegunaan untuk kapal layar (yatch),dan sebagainyaSistem Pneumatik mengunakan udara termampat sebagai mediummindahan kuasa.Udara termampat adalah udara sekeliling yang telahdimampatkandengan mengunakan pemampat udara kendalian motor letrik.Sistem Pneumatikbanyak digunakan dalam pemasangan komponen elektronik .Sistem tersebut jugadigunakan untuk mengerakkan bahagian ynag mencengkam rim roda semasamenukar tayar.Digunakan juga pada,,,•Mesin memproses makanan.•Mesin gerudi.•Motor udara.
 4. 4. a)Pemampat - ialah alat yang digunakan untuk menyedut bendalir (udara) daripadaruang tekanan rendah dan kemudian memampatkan. Penapisb) - perlu untuk memastikan udara yang digunakan bersih,kering danberkenaan secara konstanc) Penggerak - ialah alat untuk menukar tenaga pneumatic kepada tenagamekanikal. Terdapat 2 jenis pengerak iaitu jenis silinder dan jenis motor. Contoh jenissilinder ialah piston, pelocok dan belos manakala jenis motor pula ialah piston jenis ramyang biasanya kita gunakan pada gerudi dan pengisar pneumatic.d) Injap - terdapat beberapa jenis injap antaranya ialah injap kawalan tekanan, injapkawalan kadar dan injap kawalan arah
 5. 5. cKelebihan dan Kekurangan Sistem Pneumatic Kelebihan a)kuasa keluaran senang dikawal b)beban lebihan dibenarkan dan tidak merosakkan sistem c)anjal (flexible) dan senang diubahsuaikan d)kos pemasangan murah e)senang untuk dijaga Kekurangan a)kecekapan yang rendah b)jika udara kotor ini akan merosakkan sistem c)udara yang tidak bersifat sebagai pelincir d)kuasa yang diperoleh adalah rendah
 6. 6. Sistem asas pneumatik mengandungi pemampat, pengering dan penyejuk,penerima, penapis udara, pengatur tekanan, injap kawalan berarah, penyenyapinjap kawalan aliran dan selinder. Fungsi komponen tersebut adalah :-Pemampat- Memampat udara daripada tekanan atmosfera ke tekananyang lebih tinggi.Pengering dan Penyejuk- Untuk menyejukkan udara dan mengeluarkanpelewapan.Penerima- Berfungsi sebagai tangki sejenis penerima udara termampatuntuk kegunaan industri. Dan juga digunakan untuk menstabilkan tekananudara yang dibekalkan oleh pemampat serta menolong menurunkan udaratermampat. Pelwapan yang terhasil akibat daripada penurunan suhu bolehdikeluarkan melalui injap salir dibahagian penerima.
 7. 7. Penpis Udara- Mengasingkan bendasing daripada udara termampat.Pengtur Tekanan- Melaras tekanan mengikut keperluan sesuatu system.Alat Pelincir- Menyemburkan minyak pelincir kedalam udara termampatuntuk di bawa ke bahagian bergerak seperti injap kawalan berarah sertaOmboh dalam selinder.Injap Kawalan Berarah- Mengawalarah udara termampat ke liang tertentu.Injap Kawalan Aliran- Mengawal kadar alir udara termampat keselider.Penyeyap- Mengurangkan bunyi udara termampat yang dihembus melaluiliang elzos tertentu.Silinder- Sejenis pengerak yang digunakan untuk membuat kerja.
 8. 8. SYSTEM PNEUMATIK SYSTEM HIDRAULIK1. Mengunakan medium udara 1. Mengunakan medium bendalir termampat. hidraulik.2. Kos penghasilan udara 2. Kos bendalir hidraulik lebih termampat adalah murah. tinggi.3. Kendalian lebih bersih. 3. Kendalian mengotorkan .4. Digunakan untuk kerja ringan 4. Digunakan untuk kerja berat.5. Udara termampat memberi 5. Bendalir hidraulik menghasilkan rintangan aliran yang rendah. rintangan aliran yang tinggi.6. Membuat kerja lebih pantas 6. Membuat kerja pelahan tetapi tetapi kadang -kala tersekat. licin.
 9. 9.  Lihat dengan mata kasar jika ada kebocoran udara. Lihat kejatuhan pada penunjuk tekanan udara. Dengar kesan bunyi. Gunakan buih sabun. Gunakan pengesan elektronik. Kesan kelemahan pada pergerakan selinder.
 10. 10. SIMBOL MAKNA Injap shala tanpa pegas Penyenyap Tolok tekanan Pengering udara
 11. 11. SIMBOL MAKNA PUNCA UDARA MAMPAT TALIAN (PAIP) PNEUMATIK TALIAN EKZOS PEMAMPAT INJAP
 12. 12. SIMBOL MAKNA SILINDER TINDAKAN TUNGGAL DEKEMBALIKAN DENGAN DAYA TUAS SILINDER DWI-TINDAKAN DEKEMBALIKAN PEGAS SILINDER DARI TINDAKAN DUA ROD OMBOH SILINDER DWI-TINDAKAN DENGAN KUSYEN BOLEH LARAS A INJAP DUA LIANG DUA HALA LAZIM TERTUTUP PA INJAP TIGA LIANG DUA HALA LAZIM TERTUTUPP R
 13. 13. KILI BERKEDUDUKAN NEUTRAL KILI BERKEDUDUKAN KEDUA A B A B P R P R
 14. 14. PENYAMBUNG T SILINDER ALAT PELINCIRPENYAMBUNG T TOLOK TEKANAN
 15. 15. nurhidaya@psa.edu.my

×