Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

1 думата като част на речта

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

1 думата като част на речта

 1. 3. Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската.
 2. 4. По това време в Рим царували заедно двамата царе Диоклетиан и Максимиан. /284-305г./
 3. 5. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.
 4. 6. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил войнското си звание и се оттеглил в планините.
 5. 7. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.
 6. 8. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Бог. Така изминало доста дълго време.
 7. 9. Веднъж в главния град се провеждал празник, на който дошли много езичници. Като научил това, блаженият Мина се разгорял от ревност по Бога, оставил планината и дошъл в града.
 8. 10. Той излязъл насред мястото за зрелища, за да го видят всички, и ги изобличил за слепотата и неумението им да откриват истинския Бог, който е създал небето и земята и владее Вселената.
 9. 11. Като чул тези думи, царят заповядал да го заведат в тъмница, а по-късно се опитвал да го склони към идолопоклонство - обещал му дарове и го заплашвал с мъчения.
 10. 12. Но когато не успял да го подтикне към нечестие с думите си, започнал да го измъчва- без пощада го били с волски жили, а кръвта от раните му текла като река. Непреклоният дух на свети Мина предизвикало гнева на мъчителя и той заповядал да разтриват раните му с власена кърпа.
 11. 13. На тези изтезания Свети Мина отговорил така: " Онзи, заради Когото страдам, ми помага и затова не се страхувам от мъченията ви, защото помня евангелските слова на мой Господ: "И не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият."
 12. 14. Този твърд отговор силно разгневил царя и той заповядал да разсипят по земята куки, тризъбци и железни гвоздеи и да влачат по тях вързания мъченик. Но сякаш положен върху меки цветя, свети Мина още повече порицавал многобожието на езичниците и се смеел над безумието им.
 13. 15. И дълго измъчвали свети Мина така. По това време един от присъстващите воини на име Илиодор казал на мъчителя: -Царю, нима твоя светлост не знае, че християните са безумни и не се боят от мъченията, а смъртта смятат за сладко питие. Не се труди повече,а заповядай по-скоро да убият този ожесточен християнин.
 14. 16. Царят веднага изрекъл присъдата си над мъченика. Воините отвели свети мъченик Мина извън града, където отсекли главата му, запалили голям огън и хвърлили в него многострадалното му тяло.
 15. 17. Когато огънят изгаснал,вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили го с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести.
 16. 18. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.
 17. 19. 11 ноември
 18. 20. В представите на българина светецът бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни, времето в което вълците бесуват.
 19. 21. Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи. След тази дата хората избягвали да излизат по късна доба.
 20. 22. В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си позволявали да се разхождат късно вечер, да играят хоро и да се срещат с любимите си след залеза на слънцето.
 21. 23. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат злите сили.

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • koprinkasoudulovo

  Feb. 5, 2013
 • taniageorgieva733

  Dec. 8, 2013

Views

Total views

1,436

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

3

Actions

Downloads

13

Shares

0

Comments

0

Likes

2

×