Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
за 4 клас род. среща
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

2

Share

Download to read offline

1 думата като част на речта

Download to read offline

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

1 думата като част на речта

 1. 3. Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската.
 2. 4. По това време в Рим царували заедно двамата царе Диоклетиан и Максимиан. /284-305г./
 3. 5. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.
 4. 6. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил войнското си звание и се оттеглил в планините.
 5. 7. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.
 6. 8. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Бог. Така изминало доста дълго време.
 7. 9. Веднъж в главния град се провеждал празник, на който дошли много езичници. Като научил това, блаженият Мина се разгорял от ревност по Бога, оставил планината и дошъл в града.
 8. 10. Той излязъл насред мястото за зрелища, за да го видят всички, и ги изобличил за слепотата и неумението им да откриват истинския Бог, който е създал небето и земята и владее Вселената.
 9. 11. Като чул тези думи, царят заповядал да го заведат в тъмница, а по-късно се опитвал да го склони към идолопоклонство - обещал му дарове и го заплашвал с мъчения.
 10. 12. Но когато не успял да го подтикне към нечестие с думите си, започнал да го измъчва- без пощада го били с волски жили, а кръвта от раните му текла като река. Непреклоният дух на свети Мина предизвикало гнева на мъчителя и той заповядал да разтриват раните му с власена кърпа.
 11. 13. На тези изтезания Свети Мина отговорил така: " Онзи, заради Когото страдам, ми помага и затова не се страхувам от мъченията ви, защото помня евангелските слова на мой Господ: "И не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият."
 12. 14. Този твърд отговор силно разгневил царя и той заповядал да разсипят по земята куки, тризъбци и железни гвоздеи и да влачат по тях вързания мъченик. Но сякаш положен върху меки цветя, свети Мина още повече порицавал многобожието на езичниците и се смеел над безумието им.
 13. 15. И дълго измъчвали свети Мина така. По това време един от присъстващите воини на име Илиодор казал на мъчителя: -Царю, нима твоя светлост не знае, че християните са безумни и не се боят от мъченията, а смъртта смятат за сладко питие. Не се труди повече,а заповядай по-скоро да убият този ожесточен християнин.
 14. 16. Царят веднага изрекъл присъдата си над мъченика. Воините отвели свети мъченик Мина извън града, където отсекли главата му, запалили голям огън и хвърлили в него многострадалното му тяло.
 15. 17. Когато огънят изгаснал,вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили го с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести.
 16. 18. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.
 17. 19. 11 ноември
 18. 20. В представите на българина светецът бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни, времето в което вълците бесуват.
 19. 21. Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи. След тази дата хората избягвали да излизат по късна доба.
 20. 22. В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си позволявали да се разхождат късно вечер, да играят хоро и да се срещат с любимите си след залеза на слънцето.
 21. 23. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат злите сили.
 • taniageorgieva733

  Dec. 8, 2013
 • koprinkasoudulovo

  Feb. 5, 2013

Views

Total views

1,447

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

3

Actions

Downloads

14

Shares

0

Comments

0

Likes

2

×