Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

modernisme

3,341 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

modernisme

 1. 1. Literatura
 2. 2. El modernisme L'últim quart del segle XIX, la societat viu grans canvis a causa de la industrialització del país. Es desenvolupa una gran ciutat – Barcelona –, es forma una burgesia industrial i neix una classe obrera. El naixement d’un ampli moviment cultural (modernisme); amb la voluntat de construir un país autònom, i les reivindicacions revolucionaries. A partir de l’any 1892 s'ordeixen els modernistes, que expressaven de modernitat. El seu objectiu, era transformar la societat a traves de l’art i l’accio política. Els lemes dels jocs florals de pàtria “fe i amor” van ser substituïts per les idees de “joventut, progrés i innovació”. Al 1911, es dona per acabada la festa modernista amb la mort de Joan Maragall.
 3. 3. <ul><li>El modernisme, aconsegueix introduir l’art en les manifestacions de la vida social. </li></ul><ul><li>Les festes modernistes eren actes dels modernistes, disposaven de publicacions o es reunien a fer tertúlies. </li></ul><ul><li>Durant el segle XIX hi va haver a Europa dos grans moviments. </li></ul><ul><li>El romanticisme (1ra meitat del segle) i el realisme (2a meitat del segle). </li></ul><ul><li>Però els modernistes van reaccionar contra el realisme i es van sumar al moviment romàntic. </li></ul><ul><li>Els modernistes eren joves insatisfets de la societat. Aquests joves rebels volien ser artistes. </li></ul><ul><li>El rebuig a la societat va donar lloc a dues reaccions diferents. </li></ul><ul><li>REGENERACIONISTA: va adquirir un compromís de lluita per tal de transformar la societat. </li></ul><ul><li>ESTETICA: es van refugiar en l’art, un art entès com una religió només per a iniciats de la qual l’artista era sacerdot. </li></ul>
 4. 4. Joan Maragall Joan Maragall va néixer a Barcelona l’any 1860 i va morir a Barcelona l’any 1911. Al 1879 Maragall va començar la carrera de dret, mes que se advocat l’interessava relacionar-se amb la joventut il·lustrada i formar-se com a intel·lectual. Va alternar les classes amb les conferències i les tertúlies, l’estudi d’idiomes (alemany) i la lectura dels grans escriptors europeus de l’època. L’any 1890, Maragall va iniciar la seva activitat periodística: va entrar a la redacció del Diario de Barcelona, va col·laborar a la revista l’Avenç, la més significativa del Modernisme. Va ser en aquesta revista on publicà el seu primer llibre de poemes amb el títol de Poesies. Com a periodista, va destacar pels seus articles d’opinió i les seves resenyes literàries. Gràcies a l’activitat poètica i periodística, Maragall va ser un intel·lectual molt reconegut, llegit i respectat.
 5. 5. Maragall va expressar la teoria poètica de la “paraula viva” en els escrits Elogi de la paraula i Elogi de la poesia. El model de la poesia de Maragall ha influït grans poetes posteriors, com Carles Riba, Joan Salvat - Papasseit o Salvador Espriu. Maragall s’ha convertit així en un clàssic, el primer poeta clàssic del segle XX.
 6. 6. Un dels termes principals de la poesia de Joan Maragall és el de la natura. Maragall veu en la natura la cara visible de Déu, i el poeta té la missió de transmetre la gran emoció que li produeix la contemplació d’aquest espectacle bell i perfecte que és la natura. Joan Maragall va recollir els seus poemes en cinc llibres(poesies, llisions i cants, les disperses, enllà i seqüències), en els quals tracta temes intimistes, llegendaris, polítics i esperituals, amb una clara predilecció pel paisatge.
 7. 7. Victor Català Víctor Català era el pseudònim de Caterina Albert i Paradís nascuda al 1869. De formació autodidacta i dotada de gran sensibilitat, va ser, des de petita, una gran lectora. Els coneixements que tenia d'italià i francès li van permetre ampliar les seves lectures. Va viatjar per Europa, sobretot per Itàlia, cosa que va afavorir a la seva cultura. Des de molt jove escrivia, però no es va donar a conèixer fins el 1898, sent premiada als Jocs Florals d'Olot pel monòleg La infanticida i el poema El llibre nou . Com a poeta va publicar El cant dels mesos , com a autora de teatre va escriure peces tràgiques, recollides als volums Quatre monòlegs . Però el seu millor lloc, es a la narrativa l'any 1902 va publicar el primer recull, Drames rurals , sota el pseudònim de Víctor Català, cosa que va provocar certa polèmica sobre un tipus de literatura massa crua, que va augmentar quan es va descobrir que sota el pseudònim s'amagava una dona.
 8. 8. Teatre modernista <ul><li>Atracció del teatre: </li></ul><ul><li>Els modernistes van sentir una gran atracció per el teatre perquè era la manifestació artística més lliure de totes. </li></ul><ul><li>Teatre D’idees: </li></ul><ul><li>Era el mitjà més eficaç per aconseguir canviar la manera de pensar dels ciutadans. </li></ul><ul><li>Henrik Ibson: va ser l’autor europeu que va influir en aquest teatre. </li></ul><ul><li>Teatre de caràcter simbolista: </li></ul><ul><li>L’art per l’art: Teatre amb una finalitat exclusivament estetica. </li></ul><ul><li>Autor d’aquest teatre: ADRIÀ GUAL i SANTIAGO RUSINYOL </li></ul>
 9. 9. Santiago Rusiñol <ul><li>Va néixer a Barcelona l’any 1861. Les primeres obres de caràcter simbolista defensen que la societat ha de mantenir-se al marge de les qüestions materials per poder viure dedicada a la bellesa. </li></ul><ul><li>Obres de Rusiñol: </li></ul><ul><li>L’Hèroe. </li></ul><ul><li>L’auca del senyor Esteve. </li></ul><ul><li>- Comèdia, presenta costums i els valors morals, representada per comerciants. </li></ul>
 10. 10. Marina Marín, Pilar Corral, Jennifer Villalba, Celia Giró.

×