Adding And Subtracting Fractions

6,859 views

Published on

2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
6,859
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
38
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Adding And Subtracting Fractions

  1. 1. Adding and Subtracting Fractions Criss-Cross Smiley Face Method by Mr. Hoover Click to begin
  2. 2. <ul><li>Adding and Subtracting Positive and Negative Numbers </li></ul><ul><li>Signs are the same: add the numbers and keep the sign. </li></ul><ul><li>2 + 3 = 5 </li></ul><ul><li>-2 – 3 = -5 </li></ul><ul><li>-2 + -3 = -5 </li></ul><ul><li>Signs are opposite: subtract the numbers and take the sign of the larger number. </li></ul><ul><li>8 – 5 = 3 (8-5 is 3, and the sign of the larger number is positive) </li></ul><ul><li>5 – 8 = -3 (8-5 is 3, and the sign of the larger number is negative) </li></ul>Click to continue Skills Review
  3. 3. Skills Review <ul><li>Multiplying Positive and Negative Numbers </li></ul><ul><li>Signs are the same: the sign of the answer will be positive. </li></ul><ul><li>4 x 5 = 20 </li></ul><ul><li>-4 x -5 = 20 </li></ul><ul><li>Signs are opposite: the sign of the answer will be negative. </li></ul><ul><li>4 x -5 = -20 </li></ul><ul><li>-4 x 5 = -20 </li></ul>Click to continue
  4. 4. Skills Review <ul><li>Adding, Subtracting, and Multiplying Positive and Negative Numbers </li></ul><ul><li>Click on the correct answer. </li></ul><ul><ul><li>5 + 2 = </li></ul></ul>0 1 2 3 4 5 6 8 9 10 -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 7
  5. 5. Skills Review <ul><li>Adding, Subtracting, and Multiplying Positive and Negative Numbers </li></ul><ul><li>Click on the correct answer. </li></ul><ul><ul><li>5 – 2 </li></ul></ul>0 1 2 7 4 5 6 8 9 10 -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 3
  6. 6. Skills Review <ul><li>Adding, Subtracting, and Multiplying Positive and Negative Numbers </li></ul><ul><li>Click on the correct answer. </li></ul><ul><li>- 5 + 2 = </li></ul>0 1 2 3 4 5 6 8 9 10 -1 -2 7 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -3
  7. 7. Skills Review <ul><li>Adding, Subtracting, and Multiplying Positive and Negative Numbers </li></ul><ul><li>Click on the correct answer. </li></ul><ul><li>- 5 – 2 = </li></ul>0 1 2 7 4 5 6 8 9 10 -1 -2 -3 -4 -5 -6 3 -8 -9 -10 -7
  8. 8. <ul><li>You are correct! </li></ul><ul><li>Go on to the next question. </li></ul>
  9. 9. <ul><li>You are correct! </li></ul><ul><li>Go on to the next question. </li></ul>
  10. 10. <ul><li>You are correct! </li></ul><ul><li>Go on to the next question. </li></ul>
  11. 11. <ul><li>You are correct! </li></ul><ul><li>Move on to the next section. </li></ul>
  12. 12. Criss-Cross Smiley Face Method Click to continue 2 + 3 = 5 4 Step 1: Criss – multiply 2 x 4 and bring down + sign Step 2: Cross – multiply 3 x 5 Step 3: Smiley Face – multiply 5 x 4 Step 4: Solve and simplify if needed. Leave fraction as an improper fraction. 2 x 4 8 + 20 5 x 4 3 x 5 15 23 = 20
  13. 13. Criss-Cross Smiley Face Method Click to continue 1 - 2 = 6 3 Step 1: Criss – multiply 1 x 3 and bring down - sign Step 2: Cross – multiply 2 x 6 Step 3: Smiley Face – multiply 6 x 3 Step 4: Solve and simplify if needed. Leave fraction as an improper fraction. 1 x 3 3 - 18 6 x 3 2 x 6 12 -9 = = 18 -1 2
  14. 14. Practice Click on the correct answer. Leave fraction as an improper fraction. 1 + 3 = 5 4 OK, let’s practice what we just learned. = ? ? ? ? 4 9 4 20 19 9 19 20
  15. 15. Practice Click on the correct answer. Leave fraction as an improper fraction. 2 - 2 = 3 5 = ? ? ? ? 0 15 4 15 0 -2 -4 15
  16. 16. Practice Click on the correct answer. Leave fraction as an improper fraction. 6 + 4 = 7 3 = ? ? ? ? 24 21 46 21 1 1 24 10
  17. 17. Practice Click on the correct answer. Leave fraction as an improper fraction. 7 - 1 = 5 6 = ? ? ? ? 6 11 47 11 37 30 1 5
  18. 18. <ul><li>You are correct! </li></ul><ul><li>Go on to the next question. </li></ul>
  19. 19. <ul><li>You are correct! </li></ul><ul><li>Go on to the next question. </li></ul>
  20. 20. <ul><li>You are correct! </li></ul><ul><li>Go on to the next question. </li></ul>
  21. 21. <ul><li>You are correct! Congratulations! </li></ul><ul><li>You have completed the last question! </li></ul>THE END
  22. 22. <ul><li>Sorry, that’s not correct. </li></ul><ul><li>Try again! </li></ul>

×