Dossier del Vallès Oriental

7,493 views

Published on

Published in: Lifestyle, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,493
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
50
Actions
Shares
0
Downloads
16
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dossier del Vallès Oriental

 1. 1. II. DOSSIER Isabel Herrero Chen Claudia Sanchez Susana Fernández
 2. 2. ÍNDEX 1. Situació demogràfica.......................................................pàg. 3 2. El medi físic...................................................................pàg. 5   3. Economia.......................................................................pàg. 9   4. Política.........................................................................pàg. 11   5. Literatura.....................................................................pàg. 15   6. Premsa........................................................................pàg. 23   7. Idiomes turisme - tradicions i gastronomia......................pàg. 29   8. Música.........................................................................pàg. 36   9. Esports........................................................................pàg. 39   10. Visual i plàstica...........................................................pàg. 44   11. Bibliografia.................................................................pàg. 45
 3. 3. 1. Situació geogràfica   - Assenylar als mapes físics i polítics la situació de la comarca
 4. 5. 2.El medi físic: orografia, clima, vegetació, fauna i geologia.   - Mapa físic de la comarca amb els espais inclosos en el PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural), principals serralades, pics, rius i rieres. - El clima del Vallès Oriental: construcció i comentari de climogrames. - Geologia: tipus de roques més abundants, els fòssils. - Vegetació i bosc típics del Vallès Oriental. La vegetació de ribera. - La fauna: els carnívors i la fauna antropòfila.
 5. 7. Mapa de corbes de nivell
 6. 8. Comentari La temperatura a Granollers va augmentant des del mes de gener fins l’agost i les temperatures baixen fins a final d’any. Les precipitacions predominen al mes de març, maig, setembre i octubre, període humit. Al juliol es poc probable pluja, és un període sec.   Les temperatures al Turó del home “Montseny” són extremadament baixes, menys al mes de juliol i agost, que les temperatures pugen una mica. Les precipitacions són abundants, i a vegades en forma de neu, excepte al mes de juliol.   Geologia El Granit, Serralada litoral, Sauló, Gresos, Cingles, Calcàries, Esquists, Penya-segat i Tartera.   Vegetació del Vallés La vegetació del Vallés l'anomenem vegetació mediterrània. Alzinar, Surera, Estepa blanca, Lligabosc, Galzeran, Heura, Roser, Arboç.   Vegetació de Ribera Galzaran, Alzina, Lligabosc, Esparraguera, Viola, Roure, Roja, Aritjol, Arboç, Falzia negra, Bruc, Vidalba, Heura, Rosa.   Fauna del Vallés Gripau comú, Reineta, Tritó marbrat, Serp blanca, Serp de vidre, Puput, Duc, Eriço fosc, Guineu.
 7. 9. 3. Economia   - Fer un diagrama de sectors on apareguin la distribució de la població del Vallès en els diferents sectors econòmics i comenteu-lo.  
 8. 10. El 52% de la població activa treballa al sectors de serveis, és el sector més utilitzat en tota la comarca. Una miqueta menys el sector de la indústria que hi representa un 37% dels Vallesans. A la construcció hi treballa un 9.5% i a l’agricultura un 1.5%, és a dir, és el sector menys utilitzats per els habitants del Vallès Oriental.
 9. 11. 4. Política   - Resultats a nivell de la Roca, del Vallès Oriental i de tota Catalunya a les darreres seleccions autonòmiques. Feu-ne un estudi amb representacions gràfiques.
 10. 15. 5. Literatura   - Feu-ne una classificació entre els textos que són literaris i els que no ho són. Intenta justificar-ne el motiu.
 11. 16.   Textos literaris Textos no literaris A (Recull una idea del escriptor) C ( No expressa cap sentiment ni idea, només informa d’una sèrie de productors artesans) B (L’autor és un famós poeta de la literatura catalana) D (Informa sobre la comarca del V. Oriental) F (L’autor és un dels periodistes més importants de la literatura catalana contemporània) E ( Explica la història sobre Caldes de Montbui) G ( L'autor Josep Pla explica una historia sobre l’hotel Fonda Europa) H (L’autor Albert Lladó ens dóna informació sobre Empar Moliner) - I (És una canço popular que no ens transmet cap idea ni sentiment) - J ( També es una cançó popular i no transmet res)
 12. 17. 5.2 Relacioneu cada text amb una imatge. A B C
 13. 18. F D E
 14. 19. G H I
 15. 20. J
 16. 21. 5.3 Escriu un poema o una narració breu on descrigui un espai de la vostra comarca.   M’agrada. M’agrada veure des de la meva finestra el paisatge blanc i llunyà del Montseny a l’hivern. M’agraden els camps plens de flors de la Torreta en primavera. M’agraden les festes dels pobles de la comarca cadascun amb la seva cultura a l’estiu. M’agraden veure tots els carrers plens de fulles recentment caigudes dels arbres de la tardor. M’agrada el Vallès Oriental.
 17. 22. 5.4 Ordeneu-los alfabèticament pels cognoms .   Albert Agustí, Alba Barnusell, Ever Martin Blanchet, Lambert Botey, Eulàlia Canal, Fransesc Cano, Jaume Farriol, Alexis Fresnillo, Amador Garrell, Assumpta Margenat, Empar Moliner, Santi Montagut, Ramon Munné, Esteve Plantado, Joan Sala Vila, Josep Serra Busquets, Ana Sitjes, Joan Trias, Genís Tura.
 18. 23. 6. PREMSA: (esta actividad la realizarán en lengua castellana)   - Consulta los medios de información (radio, televisión y especialmente prensa) y busca información acerca de periodistas de la comarca. Recoge las referencias biográficas en una ficha técnica similar a la que te proponemos.
 19. 24.   PERIODISTA POBLACIÓN/ CIUDAD   MEDIO DE COMUNICACIÓN   Jordi Barbeta La Garriga Prensa i radio Margarita Reviere La Roca Prensa Josep Mas La Garriga Prensa Martí Suñol La Garriga Prensa Carles Capdevila, Santi Montagud Granollers Prensa Vicens Relats Lliçà Prensa Núria Albó, Santiago Cucurella, Joan Garriga La Garriga Prensa
 20. 25. - Recorta un texto de un periodista vallesano y concreta de qué géneroperiodístico se trata. Justifícalo señalando las partes del texto y rasgoscaracterísticos. Pol Espargaró es queda fora de la cursa de 125cc quan portava sis voltes, en sortir-li la cadena (Titular) Un any més, Montmeló va deixar un mal regust a la família Espargaró. En un gran premi en què partia en segona posició de la graella, corria davant del seu públic i en què necessitava pujar al podi perquè no se li escapés el campionat, Pol Espargaró va haver d’abandonar a la sisena volta, quan lluitava per les primeres posicions. Incomprensiblement, la cadena de la Derbi va sortir de lloc. Va ser un cop molt dur per al pilot de Granollers. (Entradilla)
 21. 26. El gran premi celebrat a Montmeló aquest cap de setmana va deixar una cursa excel·lent de Moto GP, amb una lluia aferrissada entre els pilots de Yamaha, Valentino Rossi i Jorge Lorenzo, guanyada pel gran campió italià amb una passada l'últim revolt i les victòries d'Álvaro Bautista en 250 centímetres cúbics i d'Andrea Iannone en 125 centímetres cúbics. El Circuit de Montmeló va passar amb força solvència el complicat examen de l’assistència de públic al Gran Premi de Catalunya: 88.502 espectadors van seguir en directe les tres curses de diumenge i, entre els tres dies de competició, un total de 171.805 persones va passar pel Circuit: divendres (jornada oberta per als abonats i socis, amb visita al pit lane), 20.103, i dissabte, 63.200. Les xifres queden molt lluny dels 113.150 espectadors de l’any passat, però superen moltes previsions, ja que fa només deu dies s’havien venut 60.000 entrades. D’aquesta manera, aquesta revifalla final pràcticament equipara l’assistència al gran premi de motos al de la Fórmula 1, que va aplegar uns 92.430 espectadors. (Cuerpo)
 22. 27. Es un texto informativo concretamente una notícia, ya que nos informa de lo que ha pasado en el circuito de Montmeló este fin de semana con el Gran Premio de Motociclismo.   El texto es de género informativo, concretamente una notícia.
 23. 28. - Redacta una carta a la dirección de un periódico vallesano opinando sobre alguna cuestión o hecho relacionado con la actualidad del Vallès.   Opinamos que el servicio de transportes públicos de la Roca 2 es pésimo. El autobus acostumbra a ser impuntual y hay varios dias que no se hace el trajecto tal y como deberia. Pasa dos veces al dia, deberian tener un horario más frecuente. Pensamos que estos servicios tendrian que cambiar, al igual que su horario, ya que no pasa en horas escolares y muchos de los habitantes de la Roca 2 son estudiantes y tienen que ir en coche o incluso en bicicleta. Esperamos que esta carta de opinión llegue a manos del coordinador de transportes públicos y se haga una breve reflexión sobre el escrito.
 24. 29. 7. Idiomes turisme - tradicions i gastronomia.   - Feu un text informatiu breu on figuren les dades bàsiques del poble de la Roca.
 25. 30. La Roca del Vallès belongs to Vallès Oriental. The village is at the right of the “Mogent” dominated by the castle. The castles base is rectangular, it haves a well with cilindric form. This was reconstructed since 15.600. The municipality is formed by Santa Agnes de Malanyanes, El Santuari de Santa Agnes de Malanyanes, Sant Pere del Bosc, Vallderiolf, Vilalba, San Lleïr and La Torreta. The commissions of parties is constituted by 12 persons
 26. 31. Itinerari a la Roca Village.
 27. 32. - Localitza al Tourist Information Center i SPAS de la comarca. Explica els serveis que ofereixen.   SPA Caldes de Montbui; Balneari broquetes “serveis” large rooms. Restaurant and coffe, pool, vaporarium, bubble pool and jacuzzi, massages, fast solarium, phone, garden and car park   SPA de La Garriga; SPA Blancafort accommodation, thermal center, restaurants, esthetic centre, art gallery, meeting and incentives.
 28. 33. <ul><li>- Busca informació del Ball de Gitanes i fes-ne un llistat de les colles . </li></ul><ul><li>  </li></ul><ul><li>“ El ball de Gitanes” Is a traditional dance in Catalonia and Valencia since 1800. </li></ul><ul><li>The dance it makes around a wood were grow some pieces of clothes and each dancers hold that clothes, depending of the dance it makes one form or another form. </li></ul><ul><li>    </li></ul><ul><li>COLLES </li></ul><ul><ul><li>Sant Celoni </li></ul></ul><ul><ul><li>Granollers </li></ul></ul><ul><ul><li>Parets del Vallès </li></ul></ul><ul><ul><li>L'Ametlla del Vallès </li></ul></ul>
 29. 34. Restaurant “El Racó de Can Fabes”
 30. 35. Menu of Can Fabes Spring '99 Set Menu Futurist pasties Baked Eggs 2000 Bean stew with watercress and scallops Pike in oil from a roast, with asparagus and octopus Veal entrecôte with basil and mashed potato Cheese apple slice and salad Sorbet Wild strawberries and creams Petits Fours Invented menu Baked green beans with shripms and crème caramele. Spring vegetables09 Rize Suflé of chocolat with ice cream
 31. 36. 8. Música   - Busca informació sobre el compositor Josep Maria Ruera
 32. 37. Josep Maria Ruera i Pinart neix a Barcelona el 2 d'agost de 1900, però es trasllada, a l'edat de 9 anys, a la ciutat de Granollers, on va viure fins la seva mort, el 31 de maig de 1988. L'any 1917 va ser viola de l'Orquestra Pau Casals, durant el cicle de Concerts de Primavera del Gran Teatre del Liceu de l'any 1923, i va dirigir diversos conjunts instrumentals i corals, com l'Orquestra Selecció, l'antic Quartet Clàssic i l'Orfeó Femení de Granollers. Dos fets van marcar definitivament la seva carrera musical: d'una banda l'estrena, de la seva obra Tres Moviments Simfònics durant el XIVè Festival de la Societat Internacional de Música Contemporània, celebrat l'any 1936 i l'estrena i posterior enregistrament dels seus Quatre Poemes Simfònics, agrupats sota el títol d’Empúries. La seva obra, dividida en dues etapes (l'anterior i la posterior a la Guerra Civil), ens mostra un compositor de la Generació del 27, dels anomenats &quot;menors&quot;, no per la qualitat sinó per la quantitat i posterior influència de la seva obra, amb un estil propi, fruit de la seva estimació pel folklore català i amb uns marcats trets nacionalistes -dintre del context de la tradició tonal neoromàntica-.
 33. 38. - Fes una fitxa d'un grup de música de la comarca:   NOM DEL GRUP: Partizàn COMPONENTS: Carlos Pomeda, Víctor Valiente, Marc Estrada i Carlos Ruiz. TIPUS DE MÚSICA: Rock INSTRUMENT: veu, guitarra acústica, teclat, guitarra eléctrica, baix i bateria. DISCOGRAFIA: 2. Disfraz de matarme 3. Matatora II 4. La Torre 5. Marinero 6. La Maquina mas feros del mundo 7. El Baile de San Vito 8. Amanecer, Rastro y Naufragio 9. Hora 0
 34. 39. 9. Esports - Tria dos dels següents esportistes i fes-ne la seva biografia i palmarès.
 35. 40. Biografia de Pedro Martínez Pilot de Fórmula 1 espanyol. Està en la màxima categoria del automobilisme des de 1999, però va passar per la Fórmula Ford espanyola, la Fórmula Renault y la Fórmula 3, totes dues de Gran Bretaña. També va competir en Japó en la F-3 y en la Fórmula Nippon. Pedro Martínez de la Rosa va néixer el 24 de febrer de 1971 en Barcelona. Està casat i té dos filles, Georgina i Olivia. Des de petit va ser un apassionat dels autos, però recentment als 17 anys el seu pare li va regalar el primer kart. En 1987 es va presentar en Espanya una nova categoria de iniciació en els monoplaces, la Fórmula Fiat, i Pedro va ser escollit per aquell programa de formació de pilots nombrat &quot;Ofensiva Uno /Racing for Spain&quot; amb aquell any més tard, amb l'escuderia Meycom, va ser campió en el seu país. de poc i amb paciència com premissa va saber ascendir a l'èxit. Va passar per la Fórmula Ford espanyola, la Fórmula Renault britànica (en 1992) i la Fórmula 3 (1993) -també d'aquell país-. Dos anys més tard, i com a objectiu principal donar el salt definitiu en la seva carrera, va decidir anar a Japó per a competir en la F-3. Aquell any va guanyar el títol, i posteriorment, en 1998, va fer el mateix en la Fórmula Nippon.
 36. 41. Palmarés de Pedro de la Rosa (2000 - 2007) 2007 Piloto de pruebas del Equipo Vodafone McLaren Mercedes Piloto reserva + testing 2006 Campeonato del Mundo de Fórmula 1 – Equipo McLaren Mercedes Piloto reserva y de pruebas 8 carreras + testing: 2º clasificado en el GP de Hungría – Hungaroring 6/8/06 (primer podio en F1) 5º clasificado en el GP Turquía – Estambul 27/8/06 5º clasificado en el GP de China – Shanghai 1/10/06 7º clasificado en el GP de Francia – Magny-Cours 16/7/06 8º clasificado en el GP de Brasil – Interlagos 22/10/06 11º clasificado en el Campeonato del Mundo, sumando 19 puntos en 8 carreras 2005 Piloto de pruebas del Equipo McLaren Mercedes 1 carrera: GP de Bahrein, 5º clasificado. Vuelta Rápida Piloto reserva + testing 20º clasificado en el Campeonato del Mundo, sumando 4 puntos en 1 carrera 2004 Piloto de pruebas del equipo McLaren Mercedes Testing 2003 Piloto de pruebas del equipo McLaren Mercedes Testing 2002 Piloto Oficial - Equipo JAGUAR RACING Sin puntuar 2001 Piloto Oficial Equipo JAGUAR RACING Debuta en el GP de España (27 a 29 de abril de 2001) 1 quinta plaza en el GP de Italia-Monza 16/9/01; 1 sexta plaza en el GP de Canadá-Canadá 10/5/01 2000 Campeonato del Mundo de Fórmula 1 - Equipo Orange Arrows Grand Prix 17 carreras + testing Dos sextas plazas (GP de Europa –Nürburgring, 21/5/00- y GP de Alemania –Hockenheim, 30/7/00) 15º clasificado en el Campeonato del Mundo, sumando 2 punto
 37. 42. Biografia de Sergi Barjuan   Sergi Barjuan i Esclusa, conegut futbolísticament com a Sergi, és un futbolista català nascut a Les Franqueses del Vallès el 28 de desembre de 1971. En Sergi comença a jugar a futbol a l’Esport Club Granollers als sis anys. A l’E.C. Granollers hi va estar fins els 15 anys A la temporada 1988-89 comença la seva trajectòria blaugrana Tot seguit puja al Barça B. El gener de 1994 debuta amb el primer equip de la selecció espanyola i marca un gol. Sergi es converteix en titular indiscutible al F.C. Barcelona i a les seleccions espanyola i catalana. Aquell mateix any es proclama campió de lliga i és convocat per jugar el Mundial dels Estats Units de 1994.
 38. 43. Palmarès 3 Lligues (1993-94, 97-98 i 98-99) 1 Recopa d'Europa (1996-97) 2 Copes del Rei (1996-97 i 97-98) 1 Supercopa d'Europa (1997-98) 2 Supercopes d'Espanya (1994-95 i 1996-97) 352 partits jugats a Primera Divisió dels quals: 267 amb el F.C. Barcelona (9 temporades) 85 amb l'Atlético de Madrid (3 temporades) 56 vegades internacional per Espanya (14è jugador de la història amb més partits disputats amb Espanya) jugant: 2 Mundials (Estats Units 1994 i França 1998) 2 Eurocopes (Anglaterra 1996 i Bèlgica-Holanda 2000) 9 vegades internacional per Catalunya
 39. 44. 10. Visual i plàstica   1.Justificació del logotip:   Abans de la idea principal, vam estar pensant possibles dibuixos sencills per no complicsr-nos a l'hora de copiar-los a les tarjetes. Després de tantes idees vam decidir quedar-nos amb el llibre ja que feia referéncia a apendre igual que jugan al trivial. Pensem que el logotip té relació amb el joc perque els llibres són fonts d'informació d'on em tret totes les preguntes del trivial. Amb aquest logotip volem transmetre alegria i que pots apendre mentres jugues amb els amics i passar-t'ho d'allò més bé. No vam fer cap esbòs ja que vam fer el dibuix directament.   2. Justificació del tauler i la capsa   En cada espai buit del tauler vam dibuixar alguns dibuixos que feien referencia a cada apartat del joc. No vam fer cap esbos ja que vam fer els dibuixos directament, sencills i fàcil de pintar. Vam escollir el color rosa per a la capsa perque en agrada i és un color neutre. Per al tauler el taronja perquè és un color viu i animat.
 40. 45. BIOBLIOGRAFIA Dossier del Vallès Oriental, Crèdit de síntesi 3r ESO   Internet www.viquipedia.org www.laroca.org www.balneriblancafort.cat www.grupbroquetes.com www.images.google.es

×