αναστασία λιάπη

725 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
725
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
22
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

αναστασία λιάπη

 1. 1. ΣΧΟΛΕΙΟ:2Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ- ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΑΞΗ: Β’ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 ONOMA: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΙΑΠΗ « ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ » Ήδη μέσα από την ιστορία έχει αποδειχθεί ότι οι πολιτισμοί μεταβάλλονται, εξελίσσονται αλλά και αφανίζονται. Κανένας πολιτισμός δεν είναι απομονωμένος, ούτε στατικός. Αντιθέτως μέσα από τις ιδιαιτερότητες του εκτιμάται η εξέλιξη του μέσα στο χρόνο σε σχέση με άλλους πολιτισμούς. Πράγματι δεν υπάρχουν λαοί ‘’αγνοί’’, διότι ως γνωστόν οι διασταυρώσεις μεταξύ λαών-φυλών-πολιτισμών ήταν πολύ συχνές παλαιοτέρα, όπως και τώρα άλλωστε. Παράγοντες που
 2. 2. συντέλεσαν σε αυτές τις επιμειξίες ήταν τα ταξίδια , οι εμπορικές συναλλαγές αλλά και η αρπαγή αγαθών. Αυτοί οι παράγοντες αποδεικνύουν πως παρά τις ιδιαιτερότητες του καθενός, διαφορετικοί λαοί-φυλές-πολιτισμοί μπόρεσαν να συνυπάρξουν και συνεχίζουν να αλληλοεπηρεάζονται. Όπως ακριβώς τοτέ,έτσι και σήμερα , οι σύγχρονες κοινωνίες γίνονται σιγά-σιγά πολυπολιτισμικές. Αυξάνεται ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες του τρίτου κόσμου. Έτσι στη Δ.Ευρωπη αλλά και στη Β.Αμερικη υπάρχουν τεράστια κύματα μεταναστών, με αποτέλεσμα να συνυπάρξουν άνθρωποι διαφορετικής νοοτροπίας,πολισμού,αξιών στην ίδια κοινωνία.Για να μπορέσουν, όμως να συμβιώσουν μεταξύ τους απαιτούνται κάποιες οικουμενικές αξίες (σεβασμός στον άνθρωπο,ελευθερία,ισονομία και διάλογος).
 3. 3. Με τον όρο «μετανάστευση» εννοούμε τη μόνιμη ή την προσωρινή μετακίνηση ανθρώπων μιας χώρας σε μια άλλη, με σκοπό την εύρεση εργασίας. Βασικές αιτίες των ομαδικών μεταναστεύσεων ήταν η ανάπτυξη των μέσων μεταφορών και συγκοινωνιών, η ανάπτυξη των ταξιδιών, η βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά και η ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που μεταφέρουν τα νέα της επικαιρότητας από το ένα σημείο της γης στο άλλο.
 4. 4. Γενικά η μετανάστευση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Σε αυτό συνέβαλε η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, οι μετασχηματισμοί στην οικονομία και η ραγδαία εκβιομηχάνιση η οποία δημιούργησε
 5. 5. τεράστιο φθηνό εργατικό δυναμικό πράγμα, το οποίο οδήγησε στην πύκνωση των ανταλλαγών και των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών μερών του πλανήτη. Ακόμη και σήμερα γίνεται λόγος για πολυπολιτισμικές κοινωνίες, για την όσο το δυνατό καλύτερη διατήρησή τους όπως και τη βελτίωσή τους. Στις 28/03/10 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, με σκοπό να βελτιωθούν τόσο οι συνθήκες ζωής τους, όσο και οι σχέσεις τους με τους ιθαγενείς Έλληνες. Πρόκειται για δύο πράγματα πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της ενότητας μιας κοινωνίας. Οι διατάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο επιγραμματικά είναι οι εξής: 1. Απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα 2. Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, ασχέτως του τόπου γέννησής τους 3. Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας από ανιθαγενή τέκνα αλλοδαπών 4. Κτήση ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα 5.Ενδεχόμενη κτήση ελληνικής ιθαγένειας από μέλη της οικογένειας αλλοδαπών κατόχων της ελληνικής ιθαγένειας
 6. 6. 6. Χορήγηση δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς: Ζήτημα συνταγματικότητας. 1.Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει στο άρθρο 1Α παρ. 1 ότι «Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.»
 7. 7. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το παιδί κάθε μετανάστη που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τουλάχιστον για πέντε συνεχόμενα χρόνια αποκτά αυτόματα με τη γέννησή του και, εφόσον υποβληθεί από τους γονείς του κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής στις αρμόδιες τοπικές αρχές, την ελληνική ιθαγένεια. Ακόμα όμως, και αν το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της πενταετούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής ενός από τους γονείς του στη χώρα, αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, αφού παρέλθουν πέντε έτη συνεχούς, νόμιμης και μόνιμης διαμονής του ενός γονέα του στην Ελλάδα.
 8. 8. 2. Ένα ακόμα επίμαχο σημείο του εν λόγω νομοσχεδίου είναι το ότι καθίσταται πλέον δυνατή η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών (ανεξάρτητα από το αν οι γονείς τους έχουν εισέλθει ή τουλάχιστον κατοικούν νόμιμα στη χώρα), εφόσον το τέκνο «έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα.».[10] Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα ότι «Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.»[11]. Η παρακολούθηση μάλιστα των έξι τάξεων διδασκαλίας σε ελληνικό σχολείο δεν απαιτείται καν να είναι συνεχόμενη ή, να έχει οδηγήσει σε ολοκλήρωση μίας τουλάχιστον βαθμίδας εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας ή γυμνασιακής).
 9. 9. 3. Παράλληλα με το επίμαχο νομοσχέδιο παρέχεται η ελληνική ιθαγένεια χωρίς κάποια υποχρέωση υποβολής δήλωσης, σε τέκνα μετανάστη γονέα, ο οποίος γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από τη γέννησή του. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1Α παρ. 4 του νομοσχεδίου ορίζει ότι «Την ελληνική ιθαγένεια μπορεί να αποκτήσει κάθε τέκνο που γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, χωρίς μάλιστα να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, εφόσον, α.) ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του, ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές, όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή β) Είναι άγνωστης ιθαγένειας ή γ) Ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.»
 10. 10. 4.Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση απαιτείται: - α) Να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης. - β) Να μην έχει καταδικαστεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα που ορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 2 στοιχ. β΄ του εν λόγω νομοσχεδίου. - γ) Να μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης. - δ) Να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα πέντε συνολικά έτη την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Η χρονική προϋπόθεση όμως της πενταετούς διαμονής δεν απαιτείται γι’ αυτόν που είναι σύζυγος Έλληνα ή Ελληνίδας ή έχει τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας και διαμένει επί μια τριετία στην Ελλάδα, ούτε και για εκείνον που έχει γεννηθεί και κατοικεί συνεχώς στην Ελλάδα, αλλά και για ορισμένες ακόμα περιπτώσεις - ε) Να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας. - στ) Να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και
 11. 11. ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν. 5.Μεταξύ άλλων, εντύπωση προκαλεί και το άρθρο 21 του σχετικού νομοσχεδίου, κατά το οποίο: «Αλλοδαποί οι οποίοι κατά το άρθρο 7 παρ. 2 του παρόντος νόμου θα εδικαιούντο να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στα οικεία δημοτολόγια εντός τριετίας από την ενηλικίωσή τους και έχουν ήδη ενηλικιωθεί, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση και τη σχετική αίτηση εντός τριετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος».
 12. 12. Δημιουργούνται εύλογες απορίες για το ποια είναι η αληθής βούλησή του νομοθέτη,αφού το άρθρο 7 παρ. 2 του παρόντος αναφέρεται στη σύσταση της επιτροπής πολιτογράφησης. Πιθανολογείται ότι ο νομοθέτης ήθελε να παραπέμψει στη διάταξη του άρθρου 1Α παρ. 2. Αν όντως αυτό ισχύει, τότε αναδρομικά χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια σε όσα ενήλικα τέκνα αλλοδαπών έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικούν μόνιμα στη χώρα, καθώς και στα τέκνα αλλοδαπών που έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
 13. 13. 6. Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και το γεγονός ότι από τη στιγμή που κάποιος αλλοδαπός ή αλλοδαπή πολιτογραφηθεί Έλληνας ή Ελληνίδα, τότε με βάση το άρθρο 11 του ν. 3284/2004 (ΦΕΚ Α΄ 217/10.11.2004) τα τέκνα αυτών γίνονται αυτομάτως Έλληνες χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την πολιτογράφηση είναι ανήλικα και άγαμα. Αυτό σημαίνει ότι στον αριθμό των αλλοδαπών ενηλίκων που θα πολιτογραφηθούν Έλληνες με βάση τις χαλαρές διατάξεις του άρθρου 2 του προτεινόμενου νομοσχεδίου (Πρβλ. ανωτ. ΙΙ.5), θα πρέπει να συνυπολογίζονται και τα ανήλικα, άγαμα τέκνα τους, που αυτόματα θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς καμία περαιτέρω προϋπόθεση.
 14. 14. 7.Το άρθρο 12, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του προτεινόμενου νομοσχεδίου καθιερώνουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε ομογενείς και αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών που κατοικούν νόμιμα στη χώρα και εκπληρώνουν τους όρους που το νομοσχέδιο θεσπίζει. Το δικαίωμα του εκλέγειν τα παραπάνω πρόσωπα μπορούν να το ασκούν μόνο κατά τις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να καταλάβουν με εκλογές μόνο το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, του συμβούλου δημοτικού διαμερίσματος και του τοπικού συμβούλου.
 15. 15. Πολλοί Έλληνες έχουν εκφράσει την άποψη τους για το θέμα του νομοσχεδίου των μεταναστών.Θετικές οι περισσότερες μεν, χωρίς βέβαια να λείπουν και τα άσχημα σχόλια τόσο από καθημερινούς πολίτες όσο και από μεγάλα κόμματα.Αρχηγοί κομμάτων εκφράζουν ασύστολα άσχημα σχόλια για τους μετανάστες και την παράνομη διαμονή τους στη χώρα μας. Απόψεις διάφορων ανθρώπων έχουν αναρτηθεί σε διάφορα sites. Κάποιες από αυτές μπορείτε να παρακολουθήσετε ακριβώς παρακάτω. 1. Από Απόστολος, (11/3/2010 - 23:23:00) : ΔΕΝ είναι όλοι οι πολίτες, που ανησυχούν για τον τρόπο που χειρίζεται ο κ. Ραγκούσης το θέμα των αλλοδαπών,
 16. 16. ακροδεξιοί. Η πρόθεση τής κυβέρνησης να δώσει ιθαγένεια μια κι έξω και σε εκείνους που μπήκανε λαθραία στη χώρα μας, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία! Δεν έχει συμβεί πουθενά και σε καμιά χώρα του πλανήτη. Η πρώτη φάση είναι η κανονική άδεια παραμονής και μετά από κάποια χρόνια έντιμης συμπεριφοράς, όχι στα ρεμάλια που έχουν μετατρέψει την Ομόνοια και τη γύρω περιοχή σε παζάρι διακίνησης ναρκωτικών, πορνείας και εκποίησης κλεμμένων αντικειμένων. Έπειτα, με εξετάσεις, βλέπε Γερανία, σε όσους το επιθυμούν, να παραχωρείται ΜΟΝΟ η ελληνική υπηκοότητα. Η Ιθαγένεια δεν μεταβιβάζεται σε αλλοεθνείς με γραφειοκρατικές και ιδεολογικές/κομματικές διαδικασίες και σκοπιμότητες. Και η υπηκοότητα υπό όρους. Δεν μπορεί ένας αλλοδαπός που είναι επαγγελματίας κακοποιός, σωματέμπορος ή τρομοκράτης να μην μπορεί το κράτος να τον απελάσει, επειδή έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα κλπ. Η φυλακή για κάποιους δεν είναι πια τιμωρία αλλά χώρος ξεκούρασης, άνετης διαβίωσης και εξάσκησης προς βελτίωση των άνομων προθέσεών του μετά τη λήξη της ... αδείας του στο λεγόμενο ...σωφρονιστικό Ίδρυμα!. Η Γερμανία πολιτογραφεί τους ξένους μετά από εξονυχιστική διαδικασία και εξετάσεις μόνο υπηκοότητα και όχι την ιθαγένεια, die Nationalit?t die Staatsb? rgerschaft.Ιθαγένεια σημαίνει Εθνικότητα. Ή έχουν σκοπό, στη συνέχεια, να καταργήσουν την Εθνικότητά μας?? Έλληνες αγρυπνείτε, οι Ραγκούσηδες και λοιποί όμοιοί του έρχονται και παρέρχονται η Ελλάδα πρέπει να μείνει.
 17. 17. 2. Από ΕΛΛΗΝΑΣ (12/3/2010 - 0:19:00) : ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΔΕ ΤΗ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ;ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ;Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ".ΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ,ΟΙ ΛΙΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΣΤΕ ΑΠ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΘΑ ΣΑΣ ΡΙΞΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΤΟΝ ΠΕΡΝΑΓΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΟ.Η ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΓΚΑΛΟ
 18. 18. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ,ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ. 3. Από nikos (12/3/2010 - 2:39:00) : Εγώ δεν απορώ για την "εμμονη"της κυβέρνησης. Βλέπω την κυβέρνηση να δρα σαν να είναι υποχρεωμένη να δράσει Έτσι.Μήπως λοιπόν αυτό είναι σε συμφωνία με το "απωλέσαμε εθνική κυριαρχία"??Είμαστε λοιπόν υπό ξένη κατοχή?
 19. 19. 4.Η προσωπική μου άποψη πάνω σε αυτό το θέμα θα έλεγα ότι κλίνει περισσότερο προς τη μεριά των μεταναστών. Τους υποστηρίζω ξεκάθαρα και συμφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο.Υπάρχουν μετανάστες, αλλά και ομογενείς οι οποίοι
 20. 20. στερούνται τα περισσότερα από τα ατομικά τους δικαιώματα παρόλο που φορολογούνται κανονικότατα. Πιστεύω πως πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε εθνικιστική μικρότητα και να κοιτάξουμε αυτό το θέμα από άλλη οπτική γωνία.Ακόμη δεν είμαστε και απαραίτητα σίγουροι ότι η χώρα μας είναι και η μόνιμη στάση τους. Ίσως να είναι απλά ένας από τους πολλούς σταθμούς στο μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι.Το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να τους δώσουμε το διαβατήριο για την τελειοποίηση του στόχου τους.Πρέπει να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά στερεότυπα που μας αφήνουν προσκολλημένους στην άποψη ότι το διαφορετικό είναι και απαραίτητα «κακό». Ενωμένοι οι πολιτισμοί θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και ν δημιουργήσουν μια πιο βιώσιμη κοινωνία για όλους μας.
 21. 21. Όσον αφορά στους μετανάστες σίγουρα αυτό το νομοσχέδιο θεσπίστηκε για το δικό τους καλό.Έρχεται να καλυτερέψει τις συνθήκες ζωής τους και να τους εντάξει σε μια κοινωνία, δίνοντάς τους όλα όσα στερήθηκαν αυτά τα χρόνια διαμονής τους στη χώρα μας.Αυτό το νομοσχέδιο θα δώσει στους μετανάστες μια συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.Αφενός μπορούν να είναι χαρούμενοι αλλά σίγουρα επιφυλακτικοί.
 22. 22. Παρακάτω ακολουθούν θετικά σχόλια για τα νομοσχέδιο από φορείς(μετανάστες),κ.Γ.Καμίνη ,κ.Μοαβία και πολλούς άλλους αρμόδιους. Νομοσχέδιο για ελληνική ιθαγένεια: Θετική άποψη από τους φορείς. Θετικά εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους οι αρμόδιοι φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
 23. 23. Ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης επεσήμανε ότι αλλοδαποί που αποκτούν μόνιμους και σταθερούς δεσμούς με την κοινωνία δικαιούνται την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή. Ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Αχμέτ Μοαβία υπογράμμισε: "Καλύπτεται το αίτημά μας για πλήρη ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία" και αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας, επικαλέστηκε την προσωπική του εμπειρία. Πρόσφυγας από τη Λιβύη, εδώ και 33 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, παντρεμένος με Ελληνίδα, έχει αποκτήσει τρεις κόρες που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, και εδώ και 15 χρόνια περιμένει να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Επιφυλάξεις ιδιαίτερα για τον ακαθόριστο αριθμό που θα αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ Βασίλης Κορομάτζος. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Γ. Τσαρμπόπουλος.
 24. 24. Τελειώνοντας αυτή τη περιήγηση στο ταξίδι μας στο νέο αυτό νομοσχέδιο θα ήθελα να αναφέρουμε την παγκόσμια ημέρα των μεταναστών και σχετικά με το ποσοστό των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας: 18/12 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ||
 25. 25. Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία των μεταναστών. Υπολογίζεται ότι γύρω στα 150 εκατομμύρια άνθρωποι (2% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν μακριά από την πατρίδα τους. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των μεταναστών υπολογίζεται σε 10% του πληθυσμού. Περισσότεροι από τους μισούς είναι Αλβανοί, ενώ 2 στους 10 προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη. Το ποσοστό των μεταναστών από την Ασία και την Αφρική αγγίζει συνολικά το 30%. Σε 200.000 ψυχές υπολογίζονται μόνο οι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας!
 26. 26. ΛΙΑΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΗΓΕΣ: εγκυκλοπαίδεια humanitus 2002,Google:τι προβλέπει το νομοσχέδιο των μεταναστών,ποια τα σχόλια Ελλήνων για τα νομοσχέδιο των μεταναστών,σχόλια μεταναστών αλλά και ειδικών για τα νομοσχέδιο,Google Εικόνες:Μετανάστες,μετανάστευση, (στην Ελλάδα)

×