PDF La paralització de les reformes i el conflicte rabassaire a Catalunya, F.Arigon i T.G García

1,543 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,543
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
437
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PDF La paralització de les reformes i el conflicte rabassaire a Catalunya, F.Arigon i T.G García

 1. 1. 5.2. La paralització de les reformes 5.3. El conflicte rabassaire a Catalunya Tomàs Gabriel García Micó Mª Fernanda Arigón Varela
 2. 2. Fotografia: El primer govern d’Alejandro Lerroux (setembre de 1933) · Gabinet del nou cap de govern. · Lerroux inicià la paralització de les 7 1 reformes empreses per les esquerres durant el bienni d’esquerres. · Amb la presidència de Lerroux S’inicia el bienni conservador o negre (1933-1935). 6 8 2 · Ministres: 1. Diego M. Barrios (Governació), 2. Juan José Rocha G. (Guerra), 3. Laureano López Paratcha (Indústria i comerç), 4. Santaló (Comunicacions), 5. Juan Botella Asensi 5 4 3 (Justícia), 6. Vicente Iranzo Enguita (Marina), 7. Rafael Guerra del Río (Obres públiques) i 8. Lerroux (President del Consell de Ministres i cap de govern).
 3. 3. · Mapa: La Unió de Rabassaires · El mapa mostra el nombre de seccions de la Unió, així com l’expansió dels sindicats entre el 1937-38. · Enfrontament entre la Unió de Rabassaires i la IACSI. · Més de 30 seccions: El Bages i l’Alt Penedès. · 21-30 seccions: El Vallès Occidental, el Baix Llobregat i l’Anoia. · 11-20 seccions: Osona, el Berguedà,… · 2-10 seccions: El Maresme, el Barcelonès, … · 1 secció: La Vall d’Aran, la Garrotxa,… · Expansió de sindicats: Frontera catalano- Aragonesa i comarques amb seccions de la Unió.
 4. 4. 29 de maig de 1934 Llei de Contractes de Conreu enviada Per la IACSI i la Lliga al Tribunal De Garanties Constitucionals Llei considerada anticonstitucional i per tant, és revocada. Doble enfrontament: ERC – Lliga Govern català – Govern central · Document: L’oposició a la llei · El IACSI i la CEDA no estan d’acord · Acte encapçalat per membre del amb les mesures empreses per la IACSI i la CEDA Generalitat  volen una Llei a nivell estatal.
 5. 5. · Comunicat de Lluís Companys, el President de la Generalitat Republicana després de la revocació de la Llei. · Necessitat de la Llei per part del camp català, diu que no és amb un esperit de revenja. · Desig de conciliació pagès-propietari o govern català – govern de la República. · Lluís Companys remarca la gran influència que la monarquia té sobre el govern. · Document: La posició del president Companys
 6. 6. LLUÍS COMPANYS I JOVER Polític i advocat espanyol, amb ideologia catalana i independentista, líder d’ERC i president de la Generalitat Republicana des de 1934 i durant la Guerra Civil Espanyola. Exiliat després de la Guerra Civil a França on fou detingut per la GESTAPO i retornat a Catalunya, on va ser afussellat al Castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940.
 7. 7. · Document: La Llei de Contractes de Conreu
 8. 8. · Dos plans: · La pancarta diu: “Proclamació de la República 1. Manifestants amb pancarta. Catalana. Abaix els traidors. Lluitem i lluitarem 2. Conjunt arquitectònic de la ciutat. fins la mort! · Causa: Revocació de la Llei de · Fotografia: Manifestació de Contractes de Conreu. rabassaires · Finalitat: Plasmar el moment i deixar constància de la lluita rabassaire.
 9. 9. · Acudit contrari a la nova llei de contractes de conreu · Tema: Repercussió que la Llei · Dos plànols: tindria en els propietaris i els 1. Rabassaire i home de classe rabassaires des d’un punt de vista alta. satíric i irònic. 2. Tres homes rere un llibre.
 10. 10. · Alejandro Lerroux García (La Rambla, Còrdova, 1864 – Madrid, 1949) · Formà part d’una coalició d’esquerres amb Manuel Azaña (1931-1933). · Ocupà carteres ministrials com: Guerra (1934) i Estat (1935). · Quan presidí el govern espanyol, es va acabar el bienni d’esquerres o reformista i s’inicia el bienni conservador o negre. · Descrèdit frent l’escàndol de l’estraperlo. · Guerra Civil (1936-1939): Marxa a Portugal i al 1949 torna a Espanya on mor.

×