Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Poemes Per A La Castanyada

Upcoming SlideShare
Poemes i rodolins 1516
Poemes i rodolins 1516
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 17 Ad
1 of 17 Ad
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Poemes Per A La Castanyada

 1. 1. La castanyada C ançons i P oemes Muntatge: Sàlvia http://bibliopoemes.blogspot.com
 2. 2. Antigament, per Tots Sants i en molts pobles es feia la castanyada en comú i, al voltant d’una foguera, es menjaven les castanyes i es bevia vi, costum que encara perdura. Aquesta celebració col·lectiva sembla ésser un aspecte residual de l’àpat funerari que envolta el culte als morts. Poemes i cançons acompanyen aquesta festa.
 3. 3. La castanyera (Cancó popular catalana) Quan ve el temps de menjar castanyes la castanyera, la castanyera, ven castanyes de la muntanya, a la plaça de la ciutat; la camisa li va petita, la faldilla li fa campana, les sabates li fan cloc-cloc i e n ballar sempre gira així.
 4. 4. EL BALL DE LA CASTANYA (DEL PALLARS) VORA EL FOC HI HA LA MAINADA QUE CASTANYES FA TORRAR QUAN ESTIGUIN BUFADETES EL GATET HI JUGARÀ. EL GATET HI JUGARÀ. (BIS) LA CASTANYA REINFLADA PEGA BOT I FUIG DEL FOC QUI TÉ LA SORT D'AGAFAR-LA NO N'HA D'ANAR A PLEGAR A L'HORT. NO N'HA D'ANAR A PLEGAR A L'HORT.(bis)
 5. 5. En otoño nos abrigamos y al monte a por setas vamos. El color del hongo marrón se parece al del turrón. Del castaño cogemos castañas y muy ricas nos las comemos asadas.
 6. 6. Poema de Castanyada Regna el primer fred sota l'auspici dels panellets, la collita dels fruits secs i la princesa ufana avui festejada. Oh, protagonista de la Castanyada, oh, castanya ja madurada, oh, fruit daurat de la tardor! Estrella a la llar de foc, contemporània de les carabasses, els moniatos i els rovellons, sàvia castanya que omples paperines, disfresses iaies i omples de fum l'ambient tot anunciant un hivern ja incipient. Isabel Barriel
 7. 7. LA CASTANYERA                    MOLT A PROP DE CASA MEVA HE VIST UNA CASTANYERA QUE EL CARRER HA PERFUMAT AMB L'OLOR DEL SEU TORRAT. CASTANYERA, CASTANYERA VENS CASTANYES DE PRIMERA.! LES CASTANYES BEN TORRADES CALENTETES I PELADES ENS ESCALFEN BÉ LES MANS I NO CAL POSAR-SE GUANTS. CASTANYERA, CASTANYERA VENS CASTANYES DE PRIMERA !
 8. 8. LA CASTANYERA                     QUAN VE EL TEMPS DE MENJAR CASTANYES LA CASTANYERA, LA CASTANYERA, VEN CASTANYES DE LA MUNTANYA A LA PLAÇA DE LA CIUTAT. LA CAMISA LI VA PETITA LA FALDILLA LI FA CAMPANA LES SABATES LI FAN CLOC-CLOC I EN BALLAR SEMPRE GIRA AIXÍ.
 9. 9. La castanyada Torrarem quatre castanyes quan regni la nit al cel, i amb històries de fantasmes tremolarà de por la gent. Cada esclat del tronc que crema, cada espurna de la llar fan del foc la llum extrema. Quan es buidin les safates i els panellets siguin record, quan de les castanyes quedin sols les clofolles i l'olor, només llavors esperarem que passi el temps ràpidament perquè arribi una altra festa al calendari. Isabel Barriel
 10. 10. CANÇÓ DE COLLIR CASTANYES SE N'HA VENUDA LA CAPUTXA PER COMPRAR UN DAVANTAL BLAU, PER ANAR A COLLIR CASTANYES A CAN GAT DE VILADRAU. EL COLLIR DE LES CASTANYES BÉ PODRIA DURAR UN MES HI HAURIA COLLIDORA QUE NO TORNARIA MÉS. EL COLLIR DE LES CASTANYES BÉ PODRIA DURAR UN ANY HI HAURIA COLLIDORA QUE NO TORNARIA MAI.
 11. 11. LLUNA, LLUNETA - LLUNA, LLUNETA , QUÈ HI FAS AQUÍ DALT? - PELO CASTANYES PEL POBRE PARDAL. - LLUNA, LLUNETA, QUÈ HI FAS AQUÍ AL MIG? - PELO CASTANYES PER FER-ME UN SANDWICH. - LLUNA, LLUNETA, QUÈ HI FAS AQUÍ BAIX? - PELO CASTANYES PEL POBRE LLANGARDAIX.
 12. 12. Tardor Les castanyes s’esberlen abrusades pel foc. Els ocres tardorencs m’engrapen la memòria. Just que comença novembre, he dut un pom de flors al fossar on s’hi enterren les quimeres i els somnis. L’enferrissat calfred que furga el moll de l’os em fa avinent l’hivern que a peu de gat s’acosta. Magda Altabella
 13. 13. Las castañas Crujientes castañas Traen a mi recuerdo El color del otoño, El calor del fuego, La alegria de disfrutar juntos De este hermoso tiempo, De compartir con los otros, Los frutos, frutos secos De nuestros árboles Frutos de un corazón abierto Que se entrega y comparte Los buenos y malos momentos.
 14. 14. PET - PATUM LA CASTANYERA COU CASTANYES EN UN BIDÓ FORADAT POSEU-ME'N UNA DOTZENA EN UN DIARI EMBOLICAT. PET-PATUM, PET-PATUM, PET FA LA CASTANYA. PET-PATUM, PET-PATUM, FOC CASTANYA I FUM. LA CASTANYERA ABRIGADA PORTA UN MOCADOR AL CAP COU CASTANYES I MONIATOS PER A TOTS ELS VILATANS. PET-PATUM, PET-PATUM,… LA CASTANYERA NO DEIXA QUE S'APAGUI MAI EL FOC, LES CASTANYES BEN CALENTES S'HAN DE MENJAR APOC A POC PET-PATUM, PET-PATUM,…
 15. 15. Las castañas son la paz del hogar. Cosas de antaño. Crepitar de leños viejos, peregrinos descarriados. García Lorca
 16. 16. I si no fem castanyada...
 17. 17. ... Caldrà disfressar-se per celebrar Halloween I aprofitar per a inventar-se poemetes monstuosos

×