100315 centrum voor de podiumkunsten

333 views

Published on

P

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
333
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

100315 centrum voor de podiumkunsten

  1. 1. Een sterke plek voor de podiumkunsten theater, dans, cabaret, musical, show, klassiek, opera, toneel, popmuziek jeugd, jongeren, ouderen, amateurs, scholen, verenigingen, solisten, groepen
  2. 2. Hanzehof en Muzehof willen meer betekenen Wij willen een sterk centrum voor de podiumkunsten zijn. Een plek waar kinderen, jongeren en volwassenen leren dansen, musiceren en acteren. Waar talent wordt gespot en ondersteund. Een uitvalsbasis voor samenwerking met de scholen en de wijken. Een professioneel podium waar amateurs hun concerten en voorstellingen maken en presenteren. Een inspirerende plek waar popmuziek en jongerencultuur zich thuis voelt. Een theater en een concertzaal met een breed professioneel aanbod voor vele duizenden bezoekers. Eén, twee, drie, vier Wij hebben een sterke positie in de stad en de regio. We werken continu aan de verbetering en vernieuwing van ons aanbod. Zowel cultuureducatie als presentatie. Dat gaat goed, maar kan nog beter. Wij zien ook dat allerlei culturele initiatieven in Zutphen zoeken naar ruimte en ondersteuning. Wij beschikken over docenten, repetitieruimten, technici, materialen, zalen en podia. Wij bieden een reikende hand aan nieuwe activiteiten en nieuwe doelgroepen. Wij roepen u op onze visie te ondersteunen Wij, Hanzehof en Muzehof, willen onze toegankelijkheid vergroten en beter zichtbaar zijn in de samenleving. Wij willen ons verbinden aan andere beleidsterreinen en ons aanbod en het publiek daarvoor vernieuwen. Wij streven naar een duurzaam gebouw en een sterke stabiele beleidskoers.
  3. 3. Een sprong naar de toekomst Het is een uitdaging om met dezelfde middelen meer te bereiken. Dat vraagt om visie en lef. En u weet, creativiteit is onze core business. Dus denken we na over een slimme inzet van ons personeel en onze gebouwen. Door duurzaam te investeren ontstaan nieuwe mogelijkheden die verder reiken dan de waan van de dag. Duurzaam beleid op alle terreinen Sociaal en maatschappelijk, wij verbinden ons met wijken, scholen en niet zo makkelijk te bereiken doelgroepen. Economisch, door te investeren in wat waardevol en kwetsbaar is, investeren we in de uitstraling van Zutphen als cultuurstad. Cultureel, van de eerste muziekles en een hiphop- festival tot grootse professionele opera’s, wij bieden het allemaal. Daarmee versterken we het culturele profiel van onze gemeente voor een lange reeks van jaren. Organisatorisch, door onze nauwe operationele en strategische samenwerking zijn we efficiënter en kunnen we meer bereiken. Beheersmatig, de Hanzehof is al jarenlang eigenaar en vastgoed beheerder en tevens een betrouwbare exploitant van de Hanzehal. Fysiek, we willen het energieverbruik drastisch verlagen en de klimaat- en geluidsbeheersing verbeteren.
  4. 4. Een ton aan energie per jaar De Hanzehof en Muzehof zijn twee kostbare voorzieningen voor de gemeente Zutphen. Dat komt door de kostbare infrastructuur en de intensieve inzet van mensen en gebouwen. Maar ook door de verouderde ongeïsoleerde gevels en daken van het complex. De investeringen in 2006 waren gericht op de theaterzaal, niet op de rest van het complex. Het gebouw kampt met achterstallig onderhoud en verbruikt op dit moment net zo veel energie als 50 huishoudens. Dat is in deze tijd ongewenst. Het vreet niet alleen veel energie, maar het vreet ook aan de uitstraling, zichtbaarheid en toegankelijkheid van onze instellingen. En dat botst met die mooie visies die we samen delen. Dus daar willen we graag wat aan doen. Duurzaam investeren loont Het moet mogelijk zijn om de schil van ons complex te vernieuwen zonder kapitaal te vernietigen. Twee keer enkel glas is ook dubbel glas. We zoeken naar verantwoorde architectonische oplossingen. Die het straatbeeld verbeteren en aansluiten op de parkgedachte die in de Binnenstadsvisie is verwoord. De eerste schetsen zijn gemaakt en vragen om nader onderzoek en onderbouwing. Door een combinatie van verlaging van de energielasten, provinciale en landelijke milieusubsidies en een gunstige lening zou een groot deel van die investeringen kunnen worden gedekt.
  5. 5. De eerste stappen zijn al gezet Met de heropening van de theaterzaal in 2006 is een enorme stap gezet voor de culturele infrastructuur. Vervolgens is dit seizoen de Luvata-zaal geschikt gemaakt voor repetities en presentaties. Voor amateurs, maar ook voor professionals en de zakelijke verhuur. En de komende maanden wordt de GMB-zaal omgevormd tot nieuw amateurpodium voor Zutphen. Dat doen we samen met de sponsors. En daarmee zijn in één klap de faciliteiten en mogelijkheden voor kleinschalige podiumkunsten in Zutphen en Warnsveld sterk verbeterd. In het kader van het cultureel jaarthema ‘talentvol Zutphen’ zullen we u dit jaar laten zien wat we daarmee kunnen betekenen. Door repetities, presentaties en uitvoeringen van lokaal talent mogelijk te maken en te ondersteunen. Van en voor jong en oud. En nu is het tijd om verder te gaan Wij willen zoveel mogelijk onderdak bieden aan de dakloze kleinschalige podiumkunsten in onze stad. Wij ondersteunen de roep om een herkenbare plek voor jeugd en jongeren. De strijd voor een podium voor het amateurtheater en de popmuziek is legitiem. We zien ook dat de middelen in onze gemeente beperkt zijn. En we weten dat we meer kunnen met de gebouwen waarover we nu beschikken. We zoeken samen, en willen formules vinden waarin jongeren zich herkennen.
  6. 6. Doorontwikkeling van onze organisaties De combinatie van zoveel doelgroepen en activiteiten in één complex vraagt om een goede organisatie met lef en doorzettingsvermogen. Want de Hanzehof is natuurlijk ook de plek voor zakelijke congressen, grootschalige publieksbijeenkomsten en culturele verhuringen. Een groot deel van de exploitatie is daarvan afhankelijk. Een hogere bezettingsgraad van het complex vraagt om een nauwere afstemming tussen cultuur en commercie. En dus om een professionele samenwerking en afstemming tussen de organisaties van de Hanzehof, de Muzehof en de talloze zakelijke en culturele huurders. Dat we dat gaan doen is helder. Hoe we dat precies gaan doen, daarnaar zijn we samen op zoek. En verregaande samenwerking met derden We zetten hoger in. We zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking met de amateurkunsten, het onderwijs en het welzijnswerk. Om zo een sterkere verbinding te leggen met andere beleidsterreinen. Daarvoor zullen we veranderingen doorvoeren in onze organisaties. En ruimte bieden aan de coördinatoren die op de verschillende beleidsterreinen werkzaam zijn.
  7. 7. De vraag aan het nieuwe bestuur van Zutphen Samen staan we sterker. Wij willen meer samenwerken dan voorheen en verbinden ons aan een bredere interpretatie van onze culturele opdracht. En we zijn bereid om daarover concrete afspraken te maken in het kader van onze budgetovereenkomst. Wij vragen u om de kernelementen van onze gezamenlijke visie te onderschrijven. Duurzaamheid in gebouwen en beleid, toegankelijkheid van de instellingen, zichtbaarheid in de samenleving, inhoudelijke vernieuwing en verbinding van het cultuurbeleid met andere beleidsterreinen. Wij weten dat door u ingrijpende keuzes moeten worden gemaakt over de culturele infrastructuur in onze gemeente. Wij vragen u om de aandacht, de energie en de middelen te richten op het versterken van wat in Zutphen is opgebouwd. Om zo een duurzame stap te zetten in de ontwikkeling van de podiumkunsten. Voor een gezonde culturele toekomst van beginners, amateurs en professionals. Voor jong en oud, voor alle inwoners van Zutphen, Warnsveld en de regio.
  8. 8. Een sterke plek voor de podiumkunsten theater, dans, cabaret, musical, show, klassiek, opera, toneel, popmuziek jeugd, jongeren, ouderen, amateurs, scholen, verenigingen, solisten, groepen

×