Presentatie Bier

1,068 views

Published on

Published in: Travel, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,068
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentatie Bier

  1. 1. Dit zijn mijn hoofdstukken. 1. De geschiedenis van bier. 2. De ingrediënten van bier. 3. De bereiding van bier. 4. De soorten bier.
  2. 2. De geschiedenis van bier. De Germanen dronken als eerst bier. Zij dronken dit uit schedels van overwonnen vijanden. Niet echt geloofwaardig. Iets geloofwaardiger is dat ze uit de horens van een oeros dronken dat is een soort koe. Het bier van de Germanen was donker en dat kwam omdat ze in het bier eikenbast deden, hierdoor kon het bier wel langer mee. In Egypte was wel bewijs van bier. Ramses de 3e bezat een brouwerij die het bier leverde voor de tempels. De egyptenaren voegden dadels toe aan hun bier waardoor het sterker en langer houdbaar werd. In het midden van de 10e eeuw: was het brouwen nog een vrij bedrijf; in de tijd van Lodewijk de Vrome werden echter al verschillende beperkingen opgesteld, die voornamelijk golden voor de kloosters. In vele steden had de brouwindustrie haar opkomst te danken aan het slechte drinkwater. Het water dat voor het bereiden van bier werd gebruikt, werd namelijk gekookt en was daardoor bacterievrij. In de middeleeuwen, waren het vooral de monniken die brouwden, om in hun levensonderhoud te voorzien. De monniken hoorden, in die tijd, tot de hoogst opgeleide mensen en zij brachten het bierbrouwen dan ook naar hoog niveau. Omstreeks het jaar 800, waren het waarschijnlijk dan ook de monniken, van het klooster van Weihenstephan in Duitsland, die als eerste hop gebruikten, om het bier langer houdbaar te maken. In de Gouden eeuw van het bier (1300-1400): werd er zo'n 300 tot 500 liter per persoon gedronken per jaar om te vergelijken, nu is het gemiddeld 50 tot 150 liter per persoon per jaar. Ook kinderen kregen in die tijd bier, het zogeheten scharrebier er zat wel minder alcohol in maar toch nog zo”n 3.5 procent. Men dronk in die tijd zoveel bier omdat er geen koffie, thee, of limonade was en wijn was veel te duur. In de 18e eeuw: begonnen thee en koffie bier te verdringen. De regering wilde hier wel iets tegen doen zoals bier goedkoper maken, maar het had geen zin. In de 19e eeuw: wilde ze het misbruik van sterke drank tegen gaan door het biertje weer goedkoper te maken en lekkerder.
  3. 3. Ook tegenwoordig word er niet zoveel bier gedronken dit komt voornamelijk omdat bier wordt gezien als voor je vrije tijd om te genieten Ook zijn er tegenwoordig veel minder soorten bier als vroeger en de onderlinge verschillen zijn soms zo klein dat het amper te proeven is. Na de Tweede Wereldoorlog: was de kwaliteit van het bier zeer slecht door gebrek aan goede grondstoffen. Het verbruik van sterke drank nam weer toe, terwijl het bierverbruik weer afnam. In 1949 was het bierweer vrij goed. Toch ging het slechter met de verkoop van bier In 1949 waren er in Nederland van de 148 brouwerijen nog maar 83 over. In de naoorlogse periode krabbelde de brouwindustrie langzaam uit het dal. Kenmerkend hiervoor waren de horizontale concentraties: veel brouwerijen produceerden naast bier ook mineraalwater en limonades. Tevens bundelden een aantal brouwerijen hun krachten. De opleving was echter maar van korte duur. In 1980 stond de Nederlandse biercultuur op een dieptepunt en waren er nog slechts negentien brouwerijen (waarvan verschillende in dezelfde handen) die samen een zestigtal bieren brouwden. Het positieve keerpunt in de Nederlandse biercultuur ontstond doordat de speciaalbieren aan hun opmars begonnen. In het begin ging dat nog erg traag, maar al snel prikkelde het succes van de één, de navolging van de ander. De gevestigde brouwers breidden hun assortiment uit en amateur-brouwers besloten van hun hobby hun beroep te maken. De opkomst van deze kleine brouwerijen heeft geleid tot een grote versterking van de Nederlandse biermarkt. Inmiddels is het aantal Nederlandse brouwerijen weer gestegen tot ruim 60. Bovendien kunnen we nog van vele brouwerijen een uitbreidingen verwachten wegens de toegenomen vraag.
  4. 4. De ingrediënten van bier. Ingrediënten van bier. Om bier te brouwen heb je minimaal 4 stoffen nodig. Met alleen water, mout, hopen gist kun je al prima en lekker bier brouwen. - Water: Het grootste gedeelte van bier bestaat uit water 75%. Als je zelf bier gaat brouwen kan je het beste water uit de kraan gebruiken. In de meeste gevallen hoef je dat water niet verder te behandelen. Het bekendste biertype gemaakt van zacht water is pilsener. Voor sommige biertypes heb je echt hard water nodig, dit heb je vaak bij donker gekleurde bieren. Om water harder te maken kan je er een beetje gips aan toe voegen. - Mout: Mout is gerst dat een speciale behandeling heeft ondergaan. Het graan is eerst in het water geweekt. In het graan ontstaat daardoor een kiem. De kiem is het begin van het plantje dat zich kan ontwikkelen. In de graankorrel worden enzymen gevormd die het meellichaam afbreken of oplossen zoals de mouters dat noemen. Door het graan bij een hoge temperatuur te drogen wordt dit gestopt. Het graan is dan mout en geschikt om bier mee te brouwen. Afhankelijk van de temperatuur waarbij het mout gedroogd is krijg je lichte of donkere mout. De kleur van het mout wordt uitgedrukt in EBC-waarden. Hoe hoger het EBC-gehalte hoe donkerder het mout, hoe donkerder het bier. - Hop: Hop is een klimplant het heeft een gematigd klimaat nodig om te groeien. Hop tuinen worden vooral aangelegd op leemgrond, omdat leemgrond goed vocht vasthoudt. Hop kan zo'n 10 meter hoog worden. Alleen het vrouwelijke deel van de plant wordt gebruikt bij het bereiden van bier. De bittere smaak van het bier komt door de hop. De hop geeft ook een fijne geur aan het bier, het draagt bij aan de schuimvorming en aan de houdbaarheid. Er zijn verschillende hopvarianten. Gist: Gist is een heel erg klein levend organisme. Bakkersgist is een bekend soort gist. Voor de bereiding van bier worden speciale soorten gist gebruikt. Gist zet suikers om in alcohol en in koolzuur. Door de vergisting ontstaan allerlei smaak- componenten. De gebruikte gist bepaald dus voor een groot gedeelte de smaak van het bier. Verander je de gist dan verander je ook de smaak van het bier.
  5. 5. De bereiding van bier Bier wordt dus gemaakt van 4 basisingrediënten water, mout, hop, gist. Maar om bier te krijgen kun je ze niet zomaar bij elkaar gooien. Eerst wordt het gerst in water geweekt, hierin laat men het een paar dagen weken, tot het vochtgehalte 45% is. Men stort het dan in langzaam draaiende trommels waardoor het gaat ontkiemen. Het kiemproces duurt ongeveer zes dagen (, het resultaat heet mout). Bij het ontkiemen wordt het zetmeel in de gerstekorrel omgezet in suikers. Vervolgens blaast men hete lucht door de gerst (80-90ºC) daardoor stopt het kiemproces, en de suikers uit het mout lossen op in het water. Het resulterende mengsel heet wort. Daarna worden de gedroogde toppen en bloemen van de hop toegevoegd. Daarna wordt de gist toegevoegd en gaat het bier gisten, waarbij de suikers worden omgezet in alcohol. Na het brouwen wordt het bier onder druk met koolzuur in flessen of blikjes gedaan.
  6. 6. Biersoorten. Pilsener Pilsener is de meest gedronken biersoort van Nederland. Niet voor niets wordt vaak de term bier gebruikt als men pils bedoelt. Bier is een drank die wordt verkregen door alcoholische gisting van wort, bereid uit gerstemout en suikerhoudende grondstoffen, hop en brouwwater. Pilsener is een van de vele biersoorten. Volgens de Nederlandse bierwetgeving is pilsener een lichtgekleurd, ondergistend bier in stamwortcategorieI, (11-15.5 gewichtsprocent). Het stamwortgehalte geeft de oorspronkelijke hoeveelheid extract waarvan het bier is gebrouwen. Een hoger stamwortgehalte betekent donkerder bier. Pils is met 5 % alcohol de 'standaard' binnen de verschillende biersoorten. Het is een ondergistend bier, wat betekent dat voor gisten lage temperaturen en speciale ondergisten nodig zijn. Deze ondergisten kunnen bij lage temperatuur alcohol vormen. Pilsener kenmerkt zich vooral door een grote helderheid, goudgele kleur, witte schuimkraag en aangenaam bittere smaak. Dit biertype dankt zijn naam aan het stadje Pilzen in Tsjechië. Daar heeft men te techniek van het ondergistend bierbrouwen ontdekt. Dit leidde weer tot het ontstaan van verschillende brouwstijlen. Brouwers in andere landen stapten ook over op het brouwen van dit type bier, omdat het zo'n ontzettend succes was. In Nederland is Pilsener het meest populaire bier geworden. Het aandeel van pilsener op de totale biermarkt is van 50% in 1939, gestegen tot 90% nu. Laagalcoholisch bier Er zijn drie categorieën laagalcoholisch bier: alcoholvrij bier, mild bier en light bier. Het laagalcoholische bier krijgt door een speciaal verkiezingsproces een lager alcoholpercentage. Alcoholvrij bier wordt verkregen door aangepaste vergisting waarbij weinig alcohol ontstaat of door een meer volledige vergisting waarbij de alcohol aan het bier wordt onttrokken. Light bier onderscheid zich door het lage caloriegehalte van de andere bieren. Alcoholvrije bieren hebben in Nederland een alcoholgehalte van minder dan 0.1 vol%. Mild bier heeft een alcoholgehalte van 2 vol% en light bier heeft 3.5 vol% alcohol. Bokbier Het traditioneel gebrouwen bokbier is herfstbier. Niet te verwarren met de voorjaarsversie, oftewel meibok, dat een typisch lentebier is. Bokbier heeft een robijnrode kleur en kent een hoger alcoholpercentage dan pils, minimaal 6.5 vol %. Bovendien heeft het meer extract, voor de kenners: een hoger
  7. 7. stamwortgehalte. Qua smaak is het licht moutig, aromatisch met impressies van zowel licht zoet als licht bitter. Volgens de Nederlandse Bierwetgeving is bokbier een donker gekleurd extra zwaar bier. Voor de oorsprong van deze biersoort gaan we enkele eeuwen terug in de tijd. Boknier werd naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst gebrouwen in de 14de eeuw in het stadje Einbeck. In die beginperiode kon er, vanwege de vereiste lage temperatuur, alleen in de koude maanden worden gebrouwen. Het bokbier was het eerste bier dat na de zomer werd gebrouwen van het nieuwe graan. Het was dus een soort testbier. Het bier uit Einbeck werd in Munchen zeer op prijs gesteld. De consument weet bokbier in toenemende mate te waarderen. In de afgelopen drie jaar is de totale consumptie van bokbier in Nederland verdrievoudigd. Witbier De productie van witbier begint met zuiver water. Dan volgen in uitgebalanceerde verhouding de geselecteerde tarwe, mout en hop. Tijdens dit proces wordt bovendien een melange van kruiden toegevoegd. Voor de vergisting wordt een speciale bovengist gebruikt. Die zorgt niet alleen voor het alcoholpercentage, maar ook voor de stevige verrijking van het aroma. Het koolzuur dat bij de vergisting ontstaat, blijft op een natuurlijke wijze in het bier behouden. Na rijping in de lagerkelders wordt het witbier zonder filtreren afgevuld. Zo ontstaat een mengsel van eiwit en gist, dat zorgt voor een lichte natuurlijke troebeling. Witbier is een bier die zijn oorsprong vindt rond 1600. Boheemse brouwers ontdekten dat door tijdens het brouwproces een mengsel van gerst en tarwe toe te voegen een fris bier ontstond. Het recept verspreidde zich over Europa en regionale brouwers brachten door middel van diverse toevoegingen hun eigen smaaknuances aan. Oud bruin Oud bruin bier, ook wel 'donker' genoemd, is een typisch Nederlandse biersoort. Het is een donker lager type, dat na de gisting wordt gezoet en een laag alcoholpercentage bevat. De smaak wordt bepaald door donker mout en suiker toe te voegen. Een gezoet donker gekleurd bier. De naam 'Oud' heeft betrekking op de bovengistende brouwmethode die vroeger werd gebruikt. In de jaren kort na 1945 werd ook voor dit bier overgegaan op ondergisting.
  8. 8. Overige speciaalbieren Naast de hierboven genoemde bieren zijn er de speciaal bieren die elk een specifieke smaak en specifiek karakter hebben. Deze bieren worden op hun eigen speciale manier gebrouwen. Doordat de consument de afgelopen jaren meer op zoek ging naar variatie, zijn de speciaal bieren steeds populairder geworden. Speciaalbieren zijn in een aantal groepen te verdelen: het momentbier, seizoenbier, amberkleurig bier, Belgische speciaalbier en Nederlandse speciaalbier

×