Què són els nous mitjans?

379 views

Published on

Primera pràctica de l'assignatura "Fonaments i evolució de la multimèdia" de la UOC sobre el llibre "El lenguaje de los nuevos medios de comunicación" escrit per Lev Manovich.

Published in: Education, Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
379
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Què són els nous mitjans?

 1. 1. El llenguatge dels nous mitjans de comunicació Lev Manovich
 2. 2. La revolució dels nous mitjans La revolució dels nous mitjans informàtics afecta a totes les fases de la comunicació i engloba la captació, la manipulació, l'emmagatzematge i la distribució. Aquesta revolució afecte als mitjans de tot tipus, ja siguin textos, imatges fixes i en moviment, so o construccions espacials.
 3. 3. La història dels nous mitjans Durant el segle XIX la invenció de nous aparells informàtics anava amb paral·lel amb el desenvolupament d'aparells mediàtics, sense creuar-se quasi mai. 1839 El daguerrotip de Daguerre. 1893 El primer estudi cinematogràfic d'Edison. 1895 El cinematògraf dels germans Lumiere 1833 Les Fitxes perforades de Baggage. 1890 Les màquines de tabulació elèctriques de Hollerith. 1936 L'ordinador digital de Konrad Zuse.
 4. 4. Finalment els mitjans mediàtics formats per gràfics, imatges, sons, formes i textos es converteixen en dades numèriques a les quals s'hi pot accedir a traves d'un ordinador. I per tant els antics mitjans es tornen nous mitjans. Per saber les característiques d'aquests nous mitjans, Manovich ha definit 5 principis:
 5. 5. 1. Representació numèrica Els nous medis estan compostos per codi digital. <ul>Com que aquest es forma de representacions numèriques, aixo permet descriure un objecte dels nous mitjans en termes formals, per mitjà d'una funció matemàtica. </ul>El proces de transformació de dades a representacions numèriques s'anomena digitalització Aquest proces consisteix en agafar mostres de dades continues (unitats indivisibles), transformar-los en discretes(diferents) per després assignar-els-hi un determinat valor numèric a partir d'una escala predefinida
 6. 6. Exemple: La composició de color en els nous mitjans. Els colors son treballats amb números hexadecimals.
 7. 7. Exemple. Aplicació d'algoritmes en un objecte gràfic a traves de Photoshop Els medis es tornen programables. La representació numèrica de les dades ens dona la possibilitat de manipular algoritmes
 8. 8. 2. Modularitat “ L'estructura fractal dels nous mitjans”. Les mostres discretes s'agrupen en objectes de major escala, però cada objecte manté per separat la seva pròpia identitat.
 9. 9. Exemple: L'espai web www.selva.cat està format de múltiples pàgines web , i cada una està composta per elements mediàtics individuals, que sempre s'hi poden accedir per separat.
 10. 10. 3. Automatització La codificació numèrica i la modulació permeten l'automatització (eliminar la interacció humana) en diverses operacions en el procés de creació, manipulació o accés d'un objecte. 2 tipus
 11. 11. Exemple. Un processador de textos com l'OpenOffice identifica automàticament errors ortogràfics, canvia d'idioma depenen el tipus d'usuari, aplica fonts, formats de tipografia, eines...
 12. 12. 4. Variabilitat Un objecte dels nous mitjans pot existir en diferents versions. El fet que els objectes mantinguin permanentment les seves identitats (modularitat), permet que es puguin adaptar de forma personalitzada a l'usuari. Exemple. Gràcies a la separació del contingut (dades) de la interfície, és possible crear diferents interfícies a partir de les mateixes dades. Així, en diferents espais webs és possible trobar diferents versions depenent del dispositiu a traves del qual s'hi accedeixi.
 13. 13. 5. Transcodificació Els nous mitjans estan formats per dos capes: Aquestes dues s'influeixen mútuament, i s'integren en una composició que dona com a resultat una nova cultura de l'ordinador: una barreja de significats humans i informàtics.
 14. 14. Exemple. Una enciclopèdia tradicional o la Viquipedia “una enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar”.
 15. 15. Montse Juanhuix Puntí UOC Fonaments i evolució de la multimèdia

×