Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
HS selvitti sisällissodan kuularuiskutytön
mysteerin
Julkaistu: 22.3.2008 06:04

helsingin sanomat

OTAVAN KUVA-ARKISTO


...
Toimittaja Anu Nousiainen kaivoi eri arkistoista ja historiantutkijoilta tietoja, joiden perusteella
hahmottui kuva Verna ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Hs Selvitti SisäLlissodan KuularuiskutytöN Mysteerin

977 views

Published on

Published in: News & Politics
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Hs Selvitti SisäLlissodan KuularuiskutytöN Mysteerin

  1. 1. HS selvitti sisällissodan kuularuiskutytön mysteerin Julkaistu: 22.3.2008 06:04 helsingin sanomat OTAVAN KUVA-ARKISTO Verna Erikson kuvattiin jossain Helsingissä keväällä 1918 yllään kolme kuularuiskuvyötä ja 1350 patruunaa sekä pistooli. Pistooli on FN Browning M1900. Samanlaisella Eugen Schauman ampui Nikolai Bobrikovin 1904. Yksi tunnetuimmista Suomen sisällissodan ajan valokuvista kuvaa helsinkiläistä teekkarityttöä. Kuva on otettu punaisten valtaamassa Helsingissä keväällä 1918. Nuori nainen on kietonut ympärilleen kolme patruunavyötä ja työntänyt niiden taakse suuren pistoolin. Aseiden päälle hän on pukenut villakankaisen päällystakin, jossa on muhkea turkiskaulus. Valokuvasta tuli jonkinlainen valkoisen Suomen ikoni, mutta Vernan tarinaa ei ole koskaan sen tarkemmin selvitetty.
  2. 2. Toimittaja Anu Nousiainen kaivoi eri arkistoista ja historiantutkijoilta tietoja, joiden perusteella hahmottui kuva Verna Eriksonin ja hänen ystäviensä jännittävistä vaiheista punaisessa Helsingissä. Kuva julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kuvalehden kannessa 15. kesäkuuta 1918. Mukana oli vain lyhyt kuvateksti: quot;Helsingin suojeluskunnan parhaita suojelijattaria. Aseita kantava Teknillisen korkeakoulun oppilas, neiti E., kietoutuneena kolmeen kuularuiskuvyöhön, joihin on pistetty lisäksi suuri revolveri. Yhteensä oli neiti E:llä yllään 1 350 patruunaa.quot; Myöhemmin kerrottiin, että neiti E. oli nimeltään Verna Erikson, joka salakuljetti aseita maan alla Helsingissä toimineille valkoisille sotilaille. Kun sisällissota tammikuun lopussa 1918 alkoi, Verna ja muut teekkaritytöt ryhtyivät avustamaan poikien konekiväärikomppaniaa. Tyttöjen sisärengas, staabi, kokoontui joka aamu Kauppatorin reunalle Nissenin kahvilaan. Siellä Verna ja muut saivat ohjeensa. Heitä lähetettiin laitakaupungille ostamaan venäläisiltä patruunoita, jotka pakattiin hämäyksen vuoksi kenkälaatikoihin. Tytöt kuljettivat aseita myös partiorepuissa. Ne sullottiin täyteen revolvereita ja sidottiin vyötärölle niin, että ne roikkuivat pitkän hameen alla jalkojen välissä. Hameen alle mahtui suurikin reppu, mutta se painoi ja hakkasi kävellessä epämukavasti sääriin. Kuularuiskut naamioitiin kukkapaketeiksi. Kun Helsinki oli vallattu, Vernan ystävä Salme Setälä kirjoitti päiväkirjaansa 13. huhtikuuta: quot;Ihana herätä 'valkoisena!'quot; Miten Vernan kävi, kun sota loppui? Kirurgisen sairaalan potilaskirjoista lokakuun 16. päivän kohdalta 1918 Nousiainen löysi tylyn tiedon: Död. Kuularuiskutyttö Verna Eriksonin tarina kokonaisuudessaan Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla lauantaina 22. maaliskuuta.

×