La C atalunya Autònoma

 1.La G eneralitat provisional i
     l’E statut de Núria
2.L’E statut d’Autonomia del 1932
La G eneralitat provisional i l’E statut
       de Núria
•  Degut a la desestabilitat política que vivia Espanya a...
E statut d’autonomia de 1932
• Els diputats catalans elaboraren un projecte d'Estatut a Núria
 aprovat en referèndum el 2...
La G eneralitat republicana
Eleccions del Parlament (1932)

          E s querra R epublicana:
         ...
La G eneralitat republicana

13 de desembre de 1932:
Lluís Companys president
  del Parlament.14 de desembre de 1932:...
La G eneralitat republicana
TE X T
   Intervenció del president del
   Consell de Ministres Manuel
   Azaña en una sessió del
   Congrés de...
TEXT

 5 primers articles que
 formen el projecte
 d’Estatut


  Primer Estatut
 d’Autonomia redactat
 per Catalun...
TEXT


    Articles de l’Estatut
    d’Autonomia de 1932


     Anàlisi del articles
FO TO S
 Atleta que representa l’Estatut de Núria corre una cursa
d’obstacles cap a les Corts, on havia de ser aprova...
FO TO S
Dones donant suport a l’Estatut de Núria a
Barcelona, agost del 1931
FO TO S
Multitud de gent, en la manifestació popular del 24 d’abril de
1932, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, a fa...
Fotografia: M acià al P alau de la Generalitat en una manifestació
a favor de l'E s tatut , el 24 d'abril del 1932 (llibre...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

PDF La Generalitat provisional i l'Estatut d'Autonomia, I.Aguilera, A.Barrabino i G. Donaire

2,218 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

PDF La Generalitat provisional i l'Estatut d'Autonomia, I.Aguilera, A.Barrabino i G. Donaire

 1. 1. La C atalunya Autònoma 1.La G eneralitat provisional i l’E statut de Núria 2.L’E statut d’Autonomia del 1932
 2. 2. La G eneralitat provisional i l’E statut de Núria • Degut a la desestabilitat política que vivia Espanya a principis dels anys 30, el 12 d’Abril de 1931 se celebraren eleccions municipals. • Les eleccions les guanyaren els republicans i el 14 d’Abril de 1931 es proclamà la II República Espanyola. • A Catalunya guanyà ERC i Francesc Macià va ser proclamat president de la Generalitat de Catalunya. • Els diputats catalans elaboraren un projecte d'Estatut a Núria aprovat en referèndum el 2 d'agost de 1931 i modificat i aprovat a les Corts Espanyoles el 12 de setembre de 1932 . • El 20 de novembre de 1932 se celebraren eleccions al Parlament de Catalunya per passar d’un Govern provisional a un Govern estatuari on Francesc Macià fou escollit president i Lluís Companys nomenat president del Parlament.
 3. 3. E statut d’autonomia de 1932 • Els diputats catalans elaboraren un projecte d'Estatut a Núria aprovat en referèndum el 2 d'agost de 1931. • L’Estatut era de caire sobiranista i definia Catalunya com un Estat dins la República Espanyola. • Inicialment l’Estatut era massa pretensiós i per exemple demanava el control de l'educació i la sanitat, i la creació d'un tribunal de justícia català. • Els tràmits parlamentaris a les Corts espanyoles van retallar el projecte inicial i van aprovar el 12 de setembre de 1932.
 4. 4. La G eneralitat republicana Eleccions del Parlament (1932) E s querra R epublicana: model s ocial republicà, progres s is ta, laic i d’esquerre moderada. D ues coalicions La Lliga: projecte cons ervador, catòlic i opos at al reformisme s ocial i laïcis me de les es querres .
 5. 5. La G eneralitat republicana 13 de desembre de 1932: Lluís Companys president del Parlament. 14 de desembre de 1932: Francesc Macià president de la Generalitat
 6. 6. La G eneralitat republicana
 7. 7. TE X T  Intervenció del president del Consell de Ministres Manuel Azaña en una sessió del Congrés dels Diputats el 27 de maig de 1932 en la qual es debat sobre l’Estatut d’autonomia.  Azaña defensa el dret d’autonomia de Catalunya.  Dins del congrés hi havia diversitat d’opinions:  Govern central --- partidari d’una autonomia moderada  Parlamentaris catalans --- partidaris d’una autonomia àmplia  Gent de dretes --- defensaven una Espanya unitària
 8. 8. TEXT 5 primers articles que formen el projecte d’Estatut  Primer Estatut d’Autonomia redactat per Catalunya  L’objectiu era definir el marc institucional de l’autonomia catalana
 9. 9. TEXT Articles de l’Estatut d’Autonomia de 1932  Anàlisi del articles
 10. 10. FO TO S  Atleta que representa l’Estatut de Núria corre una cursa d’obstacles cap a les Corts, on havia de ser aprovada.  Missatge irònic en el qual es representa la dificultat que va tenir l’Estatut per ser aprovat.
 11. 11. FO TO S Dones donant suport a l’Estatut de Núria a Barcelona, agost del 1931
 12. 12. FO TO S Multitud de gent, en la manifestació popular del 24 d’abril de 1932, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, a favor de l'Estatut del 1932 .
 13. 13. Fotografia: M acià al P alau de la Generalitat en una manifestació a favor de l'E s tatut , el 24 d'abril del 1932 (llibre de text, pàg 253) • Macià al Palau de la Generalitat en una manifestació a favor de l’Estatut , el 24 d’abril del 1932. • La gent es manifesta per donar suport a l'Estatut de Núria tal i com ells el van votar en les elecions del 2 d'agost.

×