e-Learning

1,486 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,486
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
21
Actions
Shares
0
Downloads
42
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

e-Learning

 1. 1. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење технички аспекти Васил Танески Институт за информатика Природно – математички факултeт 20.11.2007 / ИТО
 2. 2. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Преглед 1 Воведен дел Дефиниции Еволуциjа на e Учењето 2 Карактеристики e Учење е учење Што е што 3 Технологии и типови Технологии Типови 4 Заклучок
 3. 3. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Преглед 1 Воведен дел Дефиниции Еволуциjа на e Учењето 2 Карактеристики e Учење е учење Што е што 3 Технологии и типови Технологии Типови 4 Заклучок
 4. 4. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење Учење + е
 5. 5. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Учење?
 6. 6. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Учење? def 1. Да се каже дека еден субjект нешто научил, значи дека тоj ги зголемил своите опции за примена на нови или различни однесувања, за кои верува дека се од некаква корист, во специфично поставени услови.
 7. 7. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Учење? def 2. Учењето може да означува активност коjа го зголемува капацитетот и желбата на индивидуалци, организации и заедници да бараат и продуктивно да применуваат нови знаења и вештини, да растат и созреваат и успешно да се приспособуваат на промени и предизвици.
 8. 8. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е
 9. 9. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е = 2.71
 10. 10. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е = 2.71 = mc2
 11. 11. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е = 2.71 = mc2 е електрон
 12. 12. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок e ... •e mail •e comerce •e banking •e goverment • ...
 13. 13. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок e ... •e mail •e comerce •e banking •e goverment • ... Интернет, но не само тоа.
 14. 14. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Преглед 1 Воведен дел Дефиниции Еволуциjа на e Учењето 2 Карактеристики e Учење е учење Што е што 3 Технологии и типови Технологии Типови 4 Заклучок
 15. 15. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење (Еволуциjа) пред Интернетот Почеток на 90ти години: • Видео учење (MIT video courses, Бушава азбука) - предности - недостатоци
 16. 16. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење (Еволуциjа) пред Интернетот Почеток на 90ти години: • Видео учење (MIT video courses, Бушава азбука) - предности - недостатоци Нешто подоцна: • Учење со помош на ЦД–Ром (MS Encarta, Македоника) - предности - недостатоци
 17. 17. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење (Еволуциjа) ра´ање на Интернетот г Во исто време (рани 90ти): • едукативни BBS–ови (налик на нашата ИнформаЕИС)
 18. 18. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење (Еволуциjа) ра´ање на Интернетот г Во исто време (рани 90ти): • едукативни BBS-ови (налик на нашата ИнформаЕИС)
 19. 19. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење (Еволуциjа) Интернет ера Денес: • Можнoстите се неограничени!
 20. 20. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење (Еволуциjа) Интернет ера Денес: • Можнoстите се неограничени! • Сите нови технологии се искористуваат во учењето.
 21. 21. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење (Еволуциjа) Интернет ера Денес: • Можнoстите се неограничени! • Сите нови технологии се искористуваат во учењето. • Поимот е Учење ги надминува образовните рамки.
 22. 22. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Преглед 1 Воведен дел Дефиниции Еволуциjа на e Учењето 2 Карактеристики e Учење е учење Што е што 3 Технологии и типови Технологии Типови 4 Заклучок
 23. 23. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Сличности со учењето Потребни се истите услови како и за учењето. • Внимание • Концентрациjа • Мотивациjа
 24. 24. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Разлики со учењето Ангажирани се многу пове´е сетила к • Мултимедиjални содржини (Слика, звук, текст, анимациjа, видео, . . . ) • Интеракциjа (Игри, квизови, загатки, . . . )
 25. 25. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Преглед 1 Воведен дел Дефиниции Еволуциjа на e Учењето 2 Карактеристики e Учење е учење Што е што 3 Технологии и типови Технологии Типови 4 Заклучок
 26. 26. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење vs. далечинско учење Далечинското учење може да биде е Учење; е Учењето може да биде далечинско учење;
 27. 27. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење vs. далечинско учење Далечинското учење може да биде е Учење; е Учењето може да биде далечинско учење; Но, е Учење = далечинско учење. (пр. face–to–face учење)
 28. 28. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење vs. програмирано учење Програмираното учење може да биде е Учење; е Учењето може да биде програмирано учење;
 29. 29. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење vs. програмирано учење Програмираното учење може да биде е Учење; е Учењето може да биде програмирано учење; Но, е Учење = програмирано учење. (пр. Ad–hoc учење)
 30. 30. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Учење со компjутер Компjутерот е премногу битна, но не и единствена алатка за е Учење.
 31. 31. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Преглед 1 Воведен дел Дефиниции Еволуциjа на e Учењето 2 Карактеристики e Учење е учење Што е што 3 Технологии и типови Технологии Типови 4 Заклучок
 32. 32. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Технологии користени во е Учењето Ретки се технологиите користени во е Учење развиени стриктно за потребите на учењето. На следниот слаjд ке разгледаме график на категории ´ опфатени од е Учењето
 33. 33. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок
 34. 34. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок e Учење без компjутер • Специjализирани уреди • Мобилни телефони • PDA (Personal digital assistant)
 35. 35. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок e Учење со компjутер :-) XO 1 Претходно познат како компjутер за 100 долари. • компjутер развиен за учење • базиран на слободен софтвер • достапен на секое дете во светот • алатка коjа ке го менува светот ´
 36. 36. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Алатки и пренос на податоци Голем броj на алатки и медиуми: • принт (секоj медиум што може да се пренесе на хартиjа) • аудио (Интернет поток, цела датотека) • видео (Интернет поток, цела датотека)
 37. 37. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Алатки и пренос на податоци (2) Интерактивни алатки: • асинхрони • е–маил • меjлинг листи • дискусиони групи • синхрони • ВоИП • инстант месинџери • дискусиони групи
 38. 38. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Алатки и пренос на податоци (3) Колаборативни алатки: • вики • блогови • портали
 39. 39. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Алатки и пренос на податоци (4) Други технологии: • screencast, podcast • игри, симулации, анимации • аудио конференции, видео конференции • мултимедиjални ЦД–Ром-ови
 40. 40. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Разни платфрмски можности Платформата на коjа се одвива учењето не смее да биде ограничена, a наjмалку страната на ученикот. • сопственички платформи (MS Windows (Office), Apple MacOS, . . . ) • слободни платформи (*BSD, разни Linux-и, . . . ) • иако е Linux посебно ке го спомнеме Edubuntu; ´
 41. 41. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Разни можности за вмрежување При е Учењето начините на вмрежување можат да бидат наjразновидни со што, тоа станува небитно за самиот процес на учење. • по опсег (wan, man, lan, . . . ) • конекциjа (ethernet, WiFi, infrared, bluetooth, . . . ) • фунциски (P2P, Client–Server, . . . ) • топологии (star, ring, mesh, . . . )
 42. 42. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Преглед 1 Воведен дел Дефиниции Еволуциjа на e Учењето 2 Карактеристики e Учење е учење Што е што 3 Технологии и типови Технологии Типови 4 Заклучок
 43. 43. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учењa Иако претходно исклучивме некои типови тука пак ке ги ´ спомнеме како составен дел од класата е Учење. • компjутерски базирано учење (CBL, CBT) • онлаjн учење • далечинско учење • а/синхроно учење • веб базиран тренинг (WBT)
 44. 44. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок е Учење 2.0 Паралелно со Web 2.0 се поjавува и е Учење 2.0; Воглавно, ги има истите одлики како и Web 2.0. • web 2.0 заедници • колаборативност • вики, блог, социjално вмрежување • агрегациjа на содржини (RSS, Atom)
 45. 45. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Придобивки • Цена поефтино; • Самодефинирано темпо; • Брзина на учење побрзо; • Кога сакаш, каде сакаш учење JIT (just in time); • Ажурност;
 46. 46. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Недостатоци • Недостаток од непосреден контакт; • Зависност од модерната технологиjата; • Самодефинираното темпо како недостаток;
 47. 47. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Прашања пред краj?
 48. 48. Воведен дел Карактеристики Технологии и типови Заклучок Прашања пред краj? Благодарам за вниманието.

×