Teories Pàgines Web

608 views

Published on

Per un Treball de HTML!

Published in: Education, Travel, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
608
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Teories Pàgines Web

 1. 1. Creació de pàgines web: glossari Escola Andorrana de Segona ensenyança d’Encamp Departament de Tecnologia i Informàtica
 2. 2. adreça d'interès Adreça d'una pàgina web que un internauta visita i desa en la memòria del navegador a fi de facilitar-hi l'accés en ocasions posteriors. (també: preferits)   adreça d'Internet Adreça que indica la ubicació d'una empresa, una organització, una persona, etc. a Internet.   adreça IP Adreça de 32 bits representada generalment per quatre nombres enters del 0 al 255 separats per punts, que identifica un ordinador connectat a Internet i en permet la localització. ADSL (asymmetric digital subscriber line - línia d'abonat digital asimètrica) Línia d'abonat que transmet senyals digitals per un canal d'anada de més amplada de banda que el canal de retorn corresponent, utilitzant els mateixos cables que la telefonia analògica.
 3. 3. allotjar Oferir un lloc físic per a un ordinador i connexió a Internet, d'acord amb unes condicions establertes. Archie Programa informàtic que permet de cercar fitxers a Internet, mitjançant una base de dades actualitzada regularment que els indexa per nom. arrova Símbol format per una a semiencerclada (@) que, en una adreça de correu electrònic, separa el nom de l'ordinador de l'internauta del nom de l'ordinador que li dóna hostatge. assignació dinàmica d'adreces IP Funció d'un servidor d'una xarxa d'àrea local que permet d'assignar automàticament una adreça IP a un punt de connexió cada vegada que s'utilitza aquest per a la connexió a Internet.
 4. 4. autopista de la informació Xarxa de telecomunicacions amb unes característiques tècniques que permeten la transmissió de gran volum d'informació digital a alta velocitat. baixar (download) Copiar programes, fitxers, etc., d'un ordinador remot a un de local, generalment a través d'Internet banda ampla Banda de freqüències la dimensió de la qual permet de transmetre senyals d'àudio, de vídeo i dades utilitzant diferents freqüències i a alta velocitat.   banda estreta Banda de freqüències restringida que únicament permet de transmetre senyals d'àudio, de vídeo i dades a baixa velocitat i en forma d'imatges estàtiques
 5. 5. biblioteca electrònica Lloc web que recull un conjunt de publicacions electròniques, classificades i consultables per mitjans telemàtics i que generalment ofereix serveis addicionals, com ara enllaços amb altres webs d'interès o amb catàlegs en línia de biblioteques. bloc Pàgina web, generalment de caràcter personal i poc institucional, amb una estructura cronològica que s'actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos. cercador Eina de cerca consistent en una base de dades de pàgines web indexades automàticament, que permet a l'usuari de fer consultes a partir d'una o més paraules que apareguin en els documents indexats per mitjà d'un llenguatge d'interrogació.
 6. 6. ciberalumne -a Alumne d'un centre educatiu virtual, que utilitza les xarxes telemàtiques, generalment Internet, per a l'aprenentatge i per a comunicar-se amb el professorat i amb la resta de l'alumnat. cibercafè Establiment comercial que, a més de servir generalment menjar i begudes, posa a disposició dels clients ordinadors amb connexió a Internet a un preu preestablert.   cibercultura Conjunt de coneixements i comportaments compartits pels usuaris dels ordinadors, els productes multimèdia i Internet. comerç electrònic Conjunt d'activitats financeres i d'intercanvi de productes i de serveis realitzat per mitjà d'una xarxa telemàtica, generalment Internet.
 7. 7. compte FTP Compte que permet a un usuari d'accedir als fitxers d'un servidor per mitjà del protocol de transferència de fitxers. comunitat virtual Conjunt d'internautes que comparteixen interessos i sobre els quals intercanvien opinions i comentaris per mitjà d'una xarxa telemàtica, generalment Internet. contracte electrònic Contracte sobre béns o serveis establert per mitjà d'una xarxa de telecomunicacions. domini Part d'una adreça d'Internet que identifica una persona, empresa o organització connectada a aquesta xarxa i que expressa generalment la seva adscripció territorial, el tipus d'organització de què es tracta i el sector o empresa de què forma part.  
 8. 8. domini de primer nivell Part del domini que identifica estats, països o sectors d'activitat que estan connectats a Internet.   domini de segon nivell Part del domini que identifica organismes, empreses, persones o altres entitats que estan connectades a Internet. editor d'HTML Programa informàtic que permet de crear documents en HTML. encaminador (router) Dispositiu intermedi d'una xarxa de comunicació que s'encarrega de l'encaminament.   enllaç permanent (permalink) Enllaç fix a un article concret dels arxius d'un web, generalment d'un bloc, que continua operatiu malgrat que l'article ja no aparegui a la pàgina principal del web.
 9. 9. extranet Xarxa informàtica integrada per diverses intranets connectades a Internet per mitjà d'un servidor web d'accés restrictiu. fòrum Grup d'internautes que intercanvien opinions i informació sobre un tema a través de missatges que es pengen en una pàgina web.   fulls d'estil en cascada (CSS) Fitxer de text que conté una llista d'etiquetes HTML amb la formatació associada a cadascuna, la qual cosa permet definir la mida, el color i la disposició dels elements d'una pàgina web. galeta Fitxer amb informació sobre els hàbits, les preferències i el comportament d'un internauta que visita una pàgina web, que el servidor envia al disc dur de l'ordinador de l'internauta mitjançant el navegador.
 10. 10. grup de discussió Grup d'internautes que intercanvien opinions i informació sobre un tema a través de missatges que es pengen en una pàgina web. hostatge Servei en què hom ofereix espai d'un ordinador per a contenir informació, generalment pàgines web.   HTML Llenguatge estàndard que s'utilitza per a etiquetar documents en format d'hipertext, per tal d'indicar a un navegador de quina manera ha de visualitzar un document a la pantalla d'un ordinador.   HTML dinàmic Llenguatge que permet de crear pàgines web animades que proporcionen un nivell d'interacció amb l'usuari superior a les versions anteriors d'HTML.  
 11. 11. HTTP (hypertext transfer protocol - protocol de transferència d'hipertext) Protocol d'Internet que permet d'enviar documents d'hipertext i d'hipermèdia entre un servidor i un client. Internet Xarxa informàtica mundial constituïda per un conjunt de xarxes connectades pel protocol de comunicació TCP/IP.   Internet-2 Xarxa informàtica d'abast mundial formada per un conjunt de xarxes connectades pels protocols TCP/IP, que permet la transmissió de dades a més velocitat i amb més seguretat que Internet. IRC (Internet relay chat) Protocol que permet d'accedir a una tertúlia que segueix el model client-servidor.  
 12. 12. llibre electrònic Llibre editat en suport digital, que pot contenir text, imatge i so i que requereix mitjans informàtics per tal de visualitzar-ne o d'escoltar-ne el contingut lloc FTP Lloc d'Internet que conté fitxers als quals s'accedeix per mitjà del protocol de transferència de fitxers.   lloc web Lloc d'Internet format per un conjunt de pàgines web que una empresa, una organització o una persona publica perquè s'hi pugui consultar la informació que conté. marcatge Tècnica que consisteix a inserir un senyal invisible permanent a les imatges digitals que circulen per una xarxa, generalment Internet, a fi d'evitar el frau i la pirateria i de protegir els drets de la propietat intel·lectual.
 13. 13. MIME (multipurpose Internet mail extension) Protocol que permet de transferir informació de qualsevol naturalesa per mitjà del correu electrònic.   mòdem Aparell que converteix senyals digitals en senyals analògics perquè puguin enviar-se per una línia telefònica. motor de cerca Programa informàtic que indexa automàticament recursos disponibles a Internet o en un fitxer electrònic.   navegar Moure's pels diversos serveis, recursos o conjunts d'informació d'una xarxa, un sistema informàtic o una aplicació.   node Punt d'una xarxa de telecomunicacions en què es duu a terme la connexió, la concentració, l'expansió i la commutació de línies o de canals i la provisió de serveis.
 14. 14. normes d'ús Conjunt de condicions i de regles d'utilització generalment d'un lloc web o un servei en línia. pàgina de redirecció Pàgina web que informa l'internauta del canvi d'adreça d'Internet de la pàgina demanada i que habitualment el condueix automàticament, després d'uns segons, al nou emplaçament.   pàgina web Document d'hipertext, generalment escrit en HTML, que es difon al web. PING (packet Internet groper) Protocol que permet de verificar si un dispositiu de xarxa es pot utilitzar.
 15. 15. proveïdor d'Internet (ISP: Internet service provider) Organització que té un servidor amb connexió permanent a Internet, al qual l'usuari es pot connectar per accedir a la xarxa i per obtenir altres serveis. quiosc d'Internet Terminal situat en un lloc d'accés públic des del qual es pot navegar per Internet a un preu establert. robot web Component d'un motor de cerca que explora els webs i altres recursos d'Internet a fi d'alimentar les dades dels índexs del motor de cerca.   servidor Ordinador que, en una xarxa informàtica, comparteixen diversos clients, als quals subministra generalment informació, serveis i recursos.  
 16. 16. servidor FTP Servidor que un usuari pot utilitzar des del seu ordinador per tal de baixar-ne o penjar-hi fitxers, mitjançant el protocol de transferència de fitxers.   servidor web Programa que mitjançant el model client-servidor i el protocol de transferència d'hipertext posa pàgines web a disposició dels internautes. tallafoc Programa o conjunt de programes d'un servidor d'accés a una xarxa local que gestiona i controla les comunicacions amb d'altres xarxes externes per tal de garantir-ne la seguretat. TCP/IP (transmission control protocol/Internet protocol) Conjunt de protocols basat en el protocol d'Internet, que encamina paquets de dades des de l'origen fins a la destinació, i el protocol de control de transmissió, que garanteix la integritat dels paquets lliurats.
 17. 17. usabilitat Qualitat d'una pàgina web o d'un programa informàtic que és fàcil d'usar i té en compte aspectes com ara la llegibilitat dels textos, la rapidesa de la baixada d'informació, la manejabilitat i la capacitat de satisfer les necessitats de l'usuari.   URL (uniform resource locator i universal resource locator) Adreça que indica la localització d'un recurs a Internet i que permet d'accedir-hi. xat Comunicació simultània entre diverses persones a través d'Internet. XML (extensible markup language) Llenguatge estàndard que permet de crear formats d'informació i de compartir dades entre ordinadors, utilitzat generalment en la programació de pàgines web.
 18. 18. zona sensible Part d'un document HTML que permet d'activar un enllaç quan s'hi fa un doble clic al damunt

×