INFORMACIONI DHE K Ë RKIMI MARKETING
Përmbajtja <ul><li>Kuptimi i sistemit të informacionit marketing </li></ul><ul><li>Definicioni i sistemit të informacioni...
Rëndësia e informacionit marketing <ul><li>Rëndësia nga kapërcimi i kufijve të një vendi </li></ul><ul><li>Përmirësimi i...
Definicioni i sistemit të informacionit marketing <ul><li>“ tërësia e procedurave dhe metodave që shërbejnë për grumbullim...
Sistemi i informacionit marketing <ul><li>Mjedisi </li></ul><ul><li>Objektivat e ndërmarrjes </li></ul><ul><li>Plani i mar...
Kërkimi marketing <ul><li>Përkufizimi: “grumbullimi, ruajtja e analiza sistematike e informacionit rreth çështjeve që i r...
<ul><li>Në të shumtën e rasteve këto objektiva merren me: </li></ul><ul><li>Parashikimet afat-shkurtra apo afat-gjata për ...
Metodat e kërkimit marketing <ul><li>Përkufizimi i problemit </li></ul><ul><li>Analiza e situatës </li></ul><ul><li>Sigur...
Përkufizimi i problemit <ul><li>Saktësim i qartë i objektivave </li></ul><ul><li>Drejtuesi dhe specialisti duhet të punojn...
Analiza e situatës <ul><li>Ndihmon në grumbullimin e informacionit lidhur me problemin e përkufizuar </li></ul><ul><li>T...
Të dhënat sekondare <ul><li>Publikime nga organizmat publik </li></ul><ul><li>Publikime periodike (artikuj, revista) </li...
Sigurimi i të dhënave primare <ul><li>Sigurimi i këtyre të dhënave nëpërmes dy mënyrave: duke i pyetur apo vëzhguar </li><...
Sigurimi i të dhënave primare <ul><li>Pyetje sasiore mbi qëndrimet dhe përshtypjet </li></ul><ul><li>-metodë e zakontë për...
Sigurimi i të dhënave primare (komunikimi i drejtpërdrejt) <ul><li>Pyetjet me telefon </li></ul><ul><li>efikase në marrje...
Sigurimi i të dhënave primare (komunikimi i drejtpërdrejt) <ul><li>Pyetjet ballë për ballë </li></ul><ul><li>vëmendje më e...
Interpretimi i të dhënave <ul><li>Rëndësia e interpretimit të të dhënave të grumbulluara </li></ul><ul><li>Mostra </li></ul>
Zgjidhja e problemit <ul><li>Kërkimi marketing siguron zgjidhjen e problemit </li></ul><ul><li>Një përfundim logjik i gjit...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

L3

910 views

Published on

lexoneee

Published in: Business, News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
910
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L3

 1. 1. INFORMACIONI DHE K Ë RKIMI MARKETING
 2. 2. Përmbajtja <ul><li>Kuptimi i sistemit të informacionit marketing </li></ul><ul><li>Definicioni i sistemit të informacionit marketing </li></ul><ul><li>Metodat e kërkimit marketing </li></ul>
 3. 3. Rëndësia e informacionit marketing <ul><li>Rëndësia nga kapërcimi i kufijve të një vendi </li></ul><ul><li>Përmirësimi i nivelit të jetesës-rritje e pakufizuar </li></ul><ul><li>Kunkurimi në çmime- përdorim i markave të reja </li></ul><ul><li>Kontrollim dhe vezhgim i dinamikës së mjedisit </li></ul><ul><li>Nëpërmes informimit vlerësohen edhe objektivat </li></ul>
 4. 4. Definicioni i sistemit të informacionit marketing <ul><li>“ tërësia e procedurave dhe metodave që shërbejnë për grumbullimin, ruajtjen, analizën dhe përdorimin e informacionit të domosdoshëm për marrjen e vendimeve marketing, sipas rregullave të caktuara dhe në mënyrë të vazhdueshme”. </li></ul>
 5. 5. Sistemi i informacionit marketing <ul><li>Mjedisi </li></ul><ul><li>Objektivat e ndërmarrjes </li></ul><ul><li>Plani i marketingut </li></ul><ul><li>Rjeti i intelegjencës marketing (i kompjuterizuar ose jo) </li></ul><ul><li>-kërkimi marketing </li></ul><ul><li>-vëzhgimi i vazhdueshëm </li></ul><ul><li>-ruajtja e të dhënave </li></ul><ul><li>Zbatimi i planeve të marketingut </li></ul>
 6. 6. Kërkimi marketing <ul><li>Përkufizimi: “grumbullimi, ruajtja e analiza sistematike e informacionit rreth çështjeve që i referohen marketingut të mallrave, shërbimeve, organizatave, njerëzve, ideve e vendeve” </li></ul><ul><li>Realizimi kryhet nga ndërmarrja apo specialistët e jashtëm. </li></ul><ul><li>Ndërmarrjet e vogla nuk kanë departament të posaçëm për kërkime tregu. </li></ul><ul><li>Kërkimi marketing duhet të kryhet mbi bazën e metodave shkencore </li></ul><ul><li>Kërkimi marketing varion nga lloji i ndërmarrjeve. (produktet e konsumit të gjërë) </li></ul><ul><li>Rritje e përdorimit të teknologjisë së re dhe rënie e kërkimit personal të drejtpërdrejtë. </li></ul>
 7. 7. <ul><li>Në të shumtën e rasteve këto objektiva merren me: </li></ul><ul><li>Parashikimet afat-shkurtra apo afat-gjata për ndërmarrjen. </li></ul><ul><li>Vlerësimi i fuqisë së tregut </li></ul><ul><li>Analiza e shitjeve </li></ul><ul><li>Studimi i çmimeve </li></ul><ul><li>Pranimin dhe mirëpritjen e produkteve të reja </li></ul><ul><li>Efektivitetin e kanaleve të shpërndarjes </li></ul>Objektivat e kërkimit marketing
 8. 8. Metodat e kërkimit marketing <ul><li>Përkufizimi i problemit </li></ul><ul><li>Analiza e situatës </li></ul><ul><li>Sigurimi i të dhënave primare </li></ul><ul><li>Interpretimi i të dhënave </li></ul><ul><li>Zgjidhja e problemit </li></ul>
 9. 9. Përkufizimi i problemit <ul><li>Saktësim i qartë i objektivave </li></ul><ul><li>Drejtuesi dhe specialisti duhet të punojnë bashkë në identifikimin e objektivave të kërkimit. </li></ul><ul><li>Kërkimi eksplorues një metodë e shkëlqyer për përkufizimin e qartë të problemit mbi të cilin do të hetohet. (shfrytëzim i kontakteve joformale) </li></ul><ul><li>Shpesh gabohet kur disa çështje të rëndësishme nuk merren parasyhë , ndërsa ato më pak të rëndësishme analizohen më thell. </li></ul><ul><li>Koha dhe mjetet fincanciare janë të kufizuara për të studjuar të gjitha aspektet që do të dëshiroheshin. </li></ul>
 10. 10. Analiza e situatës <ul><li>Ndihmon në grumbullimin e informacionit lidhur me problemin e përkufizuar </li></ul><ul><li>Të dhënat sekondare </li></ul><ul><li>-sigurohen lehtësisht dhe janë të parat që merren në konsideratë </li></ul><ul><li>-janë mjaft efektive dhe të besueshme </li></ul><ul><li>-vjetrimi i tyre </li></ul><ul><li>-burimet e brendshme dhe jashtë ndërmarrjes (burime qeveritare ose joqeveritare) </li></ul>
 11. 11. Të dhënat sekondare <ul><li>Publikime nga organizmat publik </li></ul><ul><li>Publikime periodike (artikuj, revista) </li></ul><ul><li>Librat, monografitë dhe literaturë tjetër </li></ul><ul><li>Informacion i ofruar nga firma të specializuara </li></ul>
 12. 12. Sigurimi i të dhënave primare <ul><li>Sigurimi i këtyre të dhënave nëpërmes dy mënyrave: duke i pyetur apo vëzhguar </li></ul><ul><li>Pytjet aplikohen me metodën sasiore apo cilësore </li></ul><ul><li>Grupi i fokusuar </li></ul><ul><li>(perfundimet shpesh variojnë sipas personave) </li></ul><ul><li>Pyetjet e strukturuara </li></ul><ul><li>-një numër i madh i personave në kohë të njëtë </li></ul><ul><li>-pyetje shumë të thjeshta (metoda e shumëfishtë) </li></ul><ul><li>-pyetje të hapura </li></ul>
 13. 13. Sigurimi i të dhënave primare <ul><li>Pyetje sasiore mbi qëndrimet dhe përshtypjet </li></ul><ul><li>-metodë e zakontë për mbledhjen e opinioneve dhe parapëlqimeve </li></ul><ul><li>-përgjigjet në formë harku </li></ul><ul><li>-shembulli i akullores </li></ul><ul><li>Komunikimi i drejtpërdrejtë </li></ul><ul><li>-pyetjet me postë </li></ul><ul><li>vecanërisht kur ka shumë pyetje </li></ul><ul><li>personat e pyetur jetojnë të shpërndarë gjografikisht </li></ul><ul><li>pyetjet e thjeshta sepse nuk ka asistues </li></ul><ul><li>mjaft persona nuk i përgjigjen kësaj forme </li></ul><ul><li>vështirësi në përgjigje plotësuese </li></ul>
 14. 14. Sigurimi i të dhënave primare (komunikimi i drejtpërdrejt) <ul><li>Pyetjet me telefon </li></ul><ul><li>efikase në marrjen e përgigjeve të shpejta </li></ul><ul><li>personat mund të shpenzojnë 10-20 min </li></ul><ul><li>realisht mësohen opinionet e tyre </li></ul><ul><li>info personale nuk janë të mirëpritura </li></ul><ul><li>mungesa e telefonit në disa zona </li></ul>
 15. 15. Sigurimi i të dhënave primare (komunikimi i drejtpërdrejt) <ul><li>Pyetjet ballë për ballë </li></ul><ul><li>vëmendje më e madhe e personit të pyetur </li></ul><ul><li>përgjigjet e marra janë më të mira </li></ul><ul><li>janë më të shtrenjta </li></ul><ul><li>reagim negativ ndaj pyetjeve socialo-ekonomike (cfar reviste lexoni) </li></ul><ul><li>komunikimi mundet të jetë i hapur, i mbyllur apo i fshehtë </li></ul><ul><li>Vëzhgimi </li></ul><ul><li>vëzhgimi i rastit </li></ul><ul><li>ajo qe ndodh natyralisht (zgjatja e bisedës, zgjedhja e markës etj) </li></ul><ul><li>Metoda eksperimentale, një lloj tjetër infomracioni </li></ul><ul><li>(kush të reklamaoj, drejtuesi apo një figururë publike) </li></ul>
 16. 16. Interpretimi i të dhënave <ul><li>Rëndësia e interpretimit të të dhënave të grumbulluara </li></ul><ul><li>Mostra </li></ul>
 17. 17. Zgjidhja e problemit <ul><li>Kërkimi marketing siguron zgjidhjen e problemit </li></ul><ul><li>Një përfundim logjik i gjithë procesit </li></ul>

×