Activitat Obligatòria 0

752 views

Published on

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
752
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Activitat Obligatòria 0

 1. 1. -Entorn escolar Situació de l’escola i mitjans d’accés al centre Aquesta escola es troba molt a les afores del poble de Sant Antoni de Portmany a la falda d'una petita muntanya. Al costat té el poliesportiu i la piscina municipal. Està tant apartat del nucli urbà que fa que l'accés hagi d'ésser bàsicament en cotxe particular o en transport escolar. Característiques socials i econòmiques de la població o barri La població en la que es troba aquesta escola viu bàsicament del turisme en les temporades estiuenques. El centre del poble està format per bars, pubs, discoteques, souvenirs, etc. Aquesta escola que, com totes, reflexa la societat en la que es troba, ens mostra la diversitat cultural, religiosa i racial que hi ha a aquesta illa en general degut a la immigració que hi ha hagut aquests darrers anys. La majoria dels pares treballen (gairebé un 90%) però dins aquestes dades trobem que hi ha més homes treballant que dones. A més a més, el percentatge de dones que treballen tenen menys estabilitat laboral (com per exemple la hosteleria a la temporada alta) que els homes. Pel que fa al sou gairebé la meitat dels pares guanya menys de 18000 euros al any mentre que l'altra meitat es situa per sobre dels 18000 euros anuals.
 2. 2. Llengua predominant La llengua predominant és el català tant a les aules com fora per a les reunions del claustre. La comunicació amb les famílies de l'alumnat es durà a terme en les dues llengües oficials de la Comunitat. Totes les àrees des de Educació Infantil fins el segon cicle de l'Educació Primària tenen els llibres en català i la llengua vehicular a aquestes és el català, exceptuant a l'àrea de Llengua Castellana. Al tercer cicle de l'educació primària les matemàtiques i l'educació artística s'imparteix en Llengua Castellana. A més a més, per tal de identificar a cada mestre amb una llengua, les matèries de Llengua Castellana les impartirà un/a mestre/a tutor de l'altre grup del mateix cicle el qui només entrarà a donar classes a aquest grup per aquesta matèria. Pel que fa a les aules ASCE la llengua en la que es parla a cada alumne serà la materna per tal de facilitar la comunicació amb aquests infants. -Edifici escolar Característiques generals de l’edifici És un edifici relativament antic amb tres plantes, dues entrades (una ala planta baixa i una altra a la primera planta per diferenciar l'entrada dels alumnes d'Infantil de la dels de Primària) i uns patis amplis amb jardineres. Aquest edifici està distribuït de la següent manera: • Planta baixa: Aules d’Infantil, gimnàs i aula de música. • Primera planta: biblioteca i aula d’informàtica, aules de Primària, aules ASCE, aula de l’AL, direcció i secretaria, aula de la fisioterapeuta i aula d’estimulació basal. • Segona planta: Aules de Primària, sala de professors, aula de la PT,
 3. 3. aula de l’AD i aula d’audiovisuals. Nombre i característiques generals de les aules Aquest edifici consta de 22 aules entre les tutories, el gimnàs, l'aula de música, l'aula de la PT, l'aula d'ordinadors, l'aula de primer, les aules de segon, una aula per a fer tallers a Infantil, etc. A més a més podem trobar una sala per als professors, tres despatxos (director, cap d’estudis i APIMA), tres magatzems (el de COMASA , un a Infantil i el del material del gimnàs) i dos quartets de la neteja (un al primer pis i l'altre al segon). Descripció dels patis Hi ha una pista tancada de futbol sala, una pista gran oberta amb canastres de bàsquet, un passadís cap a una de les portes exteriors i una pista de voleibol separats per una llarga jardinera; a l'altre costat de la pista de futbol sala hi ha un petit tros de terra; al costat d'aquest tros de terra es troba l'hort i en front de la barda de l'entrada a la primera planta hi ha una porxada per als dies de pluja on hi han els banys. A la pista de voleibol hi han dos bancs per asseure’s. Aquesta no sembla una pista ja que la ret no hi és i les línies del terra no estan molt marcades, així que sembla un altre passadís com el de l'altre costat de la jardinera. Just a l'entrada d'Infantil trobem el pati d'aquests alumnes. Aquest pati té el sòl protegit contra els cops (com en els parcs) i hi ha diferent mobiliari de parc com casetes, un tobogan, etc.
 4. 4. Instal·lacions i espais específics: descripció i ús • El gimnàs. • L'aula d'estimulació basal es troba a la primera planta i l'entrada s'ha de fer per l'aula ASCE d'Infantil i Primària. Aquesta aula té una grandària mitja i està plena de material per a estimular els sentits. • Una aula de música. • Una aula de l'AL força petita. • L'aula d'audiovisuals és una aula del segon pis on hi ha una televisió i un DVD per a veure pel·lícules. • Una aula de l'AD bastant ample i on es fan activitats extraescolars per les tardes. • La sala de professors és on es fan la majoria de les reunions de coordinació, els claustres, CCP, etc. A més a més hi ha tres ordinadors i una fotocopiadora (que també fa la funció de impressora per als ordinadors) per a que el claustre pugui fer- los servir a les hores lliures, patis i demés hores lliures per buscar informació, materials, redactar actes, fotocopiar, imprimir, etc. • La biblioteca i la sala d’ordinadors són en realitat una mateixa sala separada l'una de l'altre per una gran prestatgeria plena de llibres de la biblioteca.
 5. 5. A la part de la biblioteca hi ha un grup de taules juntes envoltades per les prestatgeries amb els llibres. I a la part de la sala d'ordinadors hi ha una vintena d’ordinadors en taules aferrades a la paret fent una forma de “U”, i una pissarra digital a la paret contrària. • Al magatzem (COMASA) hi ha tot tipus de material a disposició del claustre per a emprar per a fer recursos i material per als alumnes com per exemple: una fotocopiadora, una plastificadora, plastilines, paper de seda, cartolines, etc. • Hi ha dos quartets de la neteja al centre i els dos es troben entre les portes dels banys del primer i el segon pis. • El despatx de l'APIMA que es troba al costat de l'entrada, està reservat per a l'ús del representant de l'APIMA. Condicions de seguretat i higiene Un cop a l’any es fa un simulacre d’incendi per a avaluar el pla d’evacuació i les condicions de seguretat del centre. L'edifici en general està força ben conservat ja que un conserge de l'ajuntament arregla qualsevol desperfecte que estigui al seu abast. Les condicions d’higiene són adequades i les principals encarregades són les dones de la neteja i quan algun grup realitza alguna activitat fora del habitual la neteja va a càrrec del grup. Barreres arquitectòniques Aquest centre té les aules ASCE al primer pis per tal de facilitar
 6. 6. l'accessibilitat d'aquest alumnat a la seva aula i s'ha traslladat l'aula de tercer de Primària al primer pis per a que una alumna pogués accedir a l'aula del seu grup ja que en cadira de rodes i no podria fer-ho. Això és degut a que el centre no gaudeix de cap ascensor. Qualsevol centre hauria de tenir un ascensor per a facilitar l'accessibilitat de tot l'alumnat a qualsevol punt del centre no només per a un alumne en concret sinó per a tothom perquè qualsevol alumne pot arribar a necessitar-lo en algun moment puntual (anar amb crosses per una cama trencada, un esquinç, etc.) i per a oferir un servei més per a futurs alumnes. -Alumnat, professorat i famílies Nombre d’alumnes i ràtios Hi ha matriculats 258 alumnes i les ràtios de cada aula són les següents: • Educació Infantil: 3 anys- 25 alumnes; 4 anys- 25 alumnes; i 5 anys- 25 alumnes. • Educació Primària: 1r- 26 alumnes; 2n (A i B)- 49 alumnes; 3r- 26 alumnes; 4rt- 25 alumnes; 5è- 25 alumnes; 6è- 26 alumnes; ASCE Infantil i Primària- 4 alumnes; ASCE Secundària- 2 alumnes. Mesures per a l’acolliment de l’alumnat nouvingut a l’escola En primer lloc la mestra d'Atenció a la Diversitat (AD) serà l'encarregada d'afavorir l’acollida a nouvinguts mitjançant activitats integradores que possibilitin el coneixement del centre, el professorat, els companys, els horaris, les normes de funcionament i convivència i el model lingüístic de l’escola. Si l'AD o el tutor de l'alumne sospiten que té alguna NEE passaran el cas a l'EOEP i aquest farà una valoració a través de la qual elaboraran un diagnòstic on descriuran les possibles NEE de l'alumne. Un cop es tingui el diagnòstic el cas passarà a les mans de l'equip de suport del centre.
 7. 7. Mesures per atendre les necessitats educatives especials de l’alumnat Aquest és un centre d'integració el que vol dir que acull tot tipus d'alumnat sense discriminació de cap tipus (raça, religió, discapacitat...), per tant, consta d'un equip de suport per donar resposta a les Necessitats Educatives Especials (NEE) de tot l'alumnat. Aquest equip de suport està format per: • Dues tutores de les aules ASCE. • Dues mestres de suport de integració. • Una mestra d'Audició i Llenguatge (AL) (que a més a més és la coordinadora del equip de suport). • I finalment una mestra per a l'atenció a la diversitat (AD). Professorat del centre i personal no docent Aquest centre compta amb vint-i-un mestres en total. D'aquests vint-i-un mestres hi ha: • Un especialista en Educació Física. • Una especialista en Música. (cotutora de 1r) • Dos especialistes en Llengua Estrangera (un d'ells el director i l'altra és cotutora de 1r) • Una especialista en Audició i Llenguatge. • Dues mestres de suport (fins fa poc eren 1 i mitja). • Una mestra de Religió. • Onze mestres que únicament desenvolupen la tasca de tutors entre els d'Infantil i Primària (incloent les tutores de les ASCE). • I finalment l'equip directiu.
 8. 8. Com a personal no docent trobem les tres Auxiliars Tècnic Educatiu (ATE) dues de les quals estan assignades als alumnes de les ASCE d'Infantil i Primària i a Secundària respectivament i la restant a una alumna de tercer exclusivament. La fisioterapeuta també acudeix al centre en qualitat de personal no docent. I finalment el conserge encomanat per l'ajuntament també consta com a personal no docent del centre. Estructura organitzativa (equips docents, comissions de treball…) Hi ha diferents comissions de treball entre les quals podem trobar: • La comissió de normalització lingüística: és l'encarregada de potenciar l’ús de la llengua catalana com a llengua vehicular i d'aprenentatge així com el coneixement i l'estima de les tradicions i les costums eivissenques. A més a més haurà d'assessorar l'equip directiu en el referent al la normalització lingüística. • La comissió mediambiental: encarregada d'elaborar material i activitats per a conscienciar als alumnes sobre la importància de reciclar; impulsar i coordinar el tractament de l’educació ambiental amb els diferents equips de cicle; etc. • La coordinació de serveis i activitats complementàries i extraescolars: el/la coordinador/a serà l'encarregat/da de elaborar el pla anual d’aquestes activitats, informar de l’oferta d’activitats que se’ns van presentant a llarg del curs, coordinar les activitats, etc. • La coordinació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC): el coordinador/a s'encarregarà del
 9. 9. manteniment de tots els ordinadors del centre, el material informàtic i la sala d'ordinadors; assessorar a tot el claustre sobre la utilització de les TIC a la pràctica docent així com possibles millores o avaries; dinamitzar i orientar la formació continuada dels mestres en l'àmbit de les TIC. • Coordinació de la biblioteca: el/la coordinador/a haurà de col·laborar en la promoció de la lectura com a mitjà d'informació, oci i entreteniment; assessorar en la compra de nous materials i fons per a la biblioteca general o d’aula; assegurar l’organització, el manteniment i l'adequada utilització dels recursos documentals i de la biblioteca del centre. Participació de les famílies La majoria de les famílies dels alumnes formen part de l'APIMA. Un representant d’aquesta associació forma part del consell escolar. Cada mes es realitza una reunió entre l'APIMA i l'equip directiu del centre. Projectes d’innovació en funcionament En aquest moment hi ha quatre projectes d’innovació en funcionament en el centre: • Elaboració de plafons codificats. • Taller de reeducació de la lectoescriptura. • Taller de lectoescriptura. • Programa d’estimulació. -Tecnologies de la informació i la comunicació
 10. 10. Descripció de la situació de les TIC’s en el centre (nombre i distribució dels equips informàtics actuals, funcionalitats, connexió en i a la xarxa,...) La situació de les TIC’s en el centre és: hi ha un aula d’informàtica en la que hi ha 20 ordinadors, una pissarra digital i una impressora; a cada aula hi ha un ordinador; a la sala de professors trobem tres ordinadors i dos impressores ; i finalment a secretaria hi ha dos ordinadors i a direcció hi ha un. Tots els ordinadors del centre estan connectats en xarxa de manera que des de qualsevol ordinador es pot accedir a una informació conjunta. Per una altra banda només els ordinadors de l’aula d’ordinadors i els de la sala de professors tenen accés a la xarxa. La funcionalitat d’aquests aparells és la de digitalitzar els documents i la informació del centre per a fer-los més accessibles al claustre. També, té una funcionalitat alternativa pel que fa a una metodologia més tradicional. Utilització de les TIC’s en la docència (projectes i/o experiències rellevants) La majoria del claustre d'aquest centre no inclou les noves tecnologies en la seva metodologia quotidiana, per tant, l'ús d'aquestes en les seves classes és força reduït. Algun dels mestres en alguna ocasió utilitza l'ordinador que té a l'aula per a mostrar fotografies com a exemple en les seves classes o com a recompensa per acabar la feina ràpidament. En el segon cas l'alumne podrà usar l'ordinador amb un programa per a reforçar els coneixements adquirits. D'altres, un nombre molt reduït, en algun desdoblament acudeixen a l'aula d'informàtica per a treballar amb la pissarra digital o alguna webquest.
 11. 11. Aptitud i expectatives de l’equip docent Les aptituds de l'equip docent són força bones. Alguns d'ells han acudit a un curs de formació de blogs que va ésser demanat l'any passat. La gran majoria té un nivell d'usuari d'ordinador i tots ells tenen connexió a la xarxa des de casa seva i son usuaris habituals. De moment està en procés d'elaboració la pàgina web de l'escola a càrrec del coordinador de les TIC. A més, es va aprovar fer una demanda de més ordinadors a Conselleria per tal de poder reunir ordinadors suficients per a poder treballar amb grup sencer. Aptitud i expectatives de l’alumnat i famílies La majoria dels alumnes tenen ordinador a casa seva amb connexió a la xarxa, encara que en el cas dels més petits l'ús majoritari és dels pares o germans amb més edat. En general saben fer funcionar un ordinador sense gaire problema. Pel que fa a Internet, la gran majoria sap fer funcionar un buscador corrent a l'hora cercar informació. De moment, moltes famílies no saben l'existència del blog de l'escola ja que ha estat acabat fa molt poc, però ja hi ha hagut algunes intervencions de pares i alumnes cosa que ens fa pensar en un bon futur d'aquest blog.

×