Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Prezantimi për shkollë

2,679 views

Published on

GNU/Linux and Ubuntu Presentation Albanian

Published in: Education
 • Be the first to comment

Prezantimi për shkollë

 1. 1. Linux GNU/Linux është një Sistem Operativ I bazuar në Unix, dhe është Softuer I lirë (jo I lirë në kuptimin e qmimit por në kuptimin e lirisë sikur fjala e lirë), është themeluar nga Free Software Foundation (FSF) dhe ka dalur në vitin 1991 por Idea e këtij sistemi kishte lindur që në fillim të viteve të 80-ta nga Richard M. Stallman.
 2. 2. Distribucionet (Llojet) e Linux Linux në fillim u mendua të bëhej versioni I lirë I Minix por ai përparoi më shumë, Distribucioni I parë I këtij Sistemi Operativ quhet Slackware, Slackware ende mbështetet por ka dhe Distribucione të tjera të GNU/Linux siq janë Ubuntu, Debian, Fedora, gNewSense, Trisquel, RMS, OpenSuse, RedHat, OpenGeu, PC LinuxOS, Kongoni, Arch, Parabola, Chakra, Back Track, Mandriva, Gentoo, Slax etj.. .
 3. 3. Çfarë të Zgjedh? <ul><li>Ku ka shumë alternativa shpesh parashtrohet kjo pyetje, por njerëzit shpesh shkojnë pas komunitetit dhe numrit më të madh të përdoruesve, sygjerimi më I shpeshtë është Ubuntu “Linux for Human Beings”, Ubuntu është Sistem Relativisht I ri versioni I parë ka dal në prill të vitit 2004 versioni 4.04 versioni më I ri është 10.04 LTS me emrin e koduar Lucid Lynx </li></ul>
 4. 4. Ubuntu <ul><li>Ubuntu është Sistem I dizajnuar për njerëz të thjeshtë aq sa është I dizajnuar për njerëz që e përdorin kompjuterin për punë më të avancuara. </li></ul>Ubuntu
 5. 5. Multitasking <ul><li>Nga kompjuteri pritet që ti kryej disa punë në të njejtën kohë, si p.sh të shof një Film, të dëgjoj muzikë, të programoj ose të luaj. Ubuntu mund ta po të njejtën punë mos më mirë se sistemet tjera operative. </li></ul>
 6. 6. Alternativat e Programeve <ul><li>Kalimi nga Windows në Ubuntu mund të duket pak I mundimshëm kur mendoni për programet por ka alternativa të tyre në Ubuntu dhe ato mund të punojnë poashtu dhe në Ubuntu me anën e Wine program I cili mundëson hapjen e programeve të windows në Ubuntu. </li></ul>
 7. 7. IM (Instant Messanging) <ul><li>IM është mënyra më e përhapur e komunikimit mes njerëzve në internet, fatmirsisht Ubuntu ka programin e duhur për këte ai quhet Empathy, me të mund të hapësh në të njejtën kohë MSN, Yahoo, Jabber, GoogleTalk , Facebook Chat etj, në foto është paraqitur Empathy duke përdorur Jabber, MSN dhe Facebook Chat sa mirë është ti kesh të gjithë në një vend... </li></ul>
 8. 8. Leximi I e-mail me Evolution <ul><li>Evolution është klienti për leximin e e-mail I cili vjen me instalimin e ubuntu është shumë I shpejtë dhe efikas. </li></ul>
 9. 9. Firefox Web Browser <ul><li>Ubuntu përdor Firefox si browser të Webit, ose I njohur ndrryshe si browseri më I miri në botë ky browser u dizajnua vetem për sisteme operative Linux në fillim pas falimentimit të Netscape tashmë është ndër më të suksesshmit. </li></ul>
 10. 10. A është I sigurtë? <ul><li>Ubuntu poashtu dhe sistemet e tjera Linux janë sistemet më të sigurtat në botë shumica e web serverave e përdorin këtë sistem operativ sepse nuk ka Bugs, Viruse, Malware, Spyware. </li></ul>
 11. 11. Rhythmbox <ul><li>Rhythmbox është Music Player që vjen me instalimin e Ubuntu, me lancimin e Ubuntu 10.04 Lucid Lynx është hapur dhe Ubuntu Music Store ku mund të merret Muzikë si nga iTunes. </li></ul>
 12. 12. Lidhja me kompjuterët tjerë <ul><li>Ubuntu si sistem shumë komunikues ka dhe funksione për lidhjen me kompjuterët e tjerë ky sistem quhet ssh (Secure SHell). </li></ul>
 13. 13. Broadcasting <ul><li>Shumica e njerëzve në botë përdorin Broadcasting si një mënyrë komunikimi me një rreth të ngushtë ose të gjëre njerëzish, ubuntu e mbështet këte, Gwibber është programi për këte funksion, me të mund të lidhesh me Facebook, Twitter, Identi.ca, Linkedin, Xing etj. </li></ul>
 14. 14. Efektet, Bukurija <ul><li>Shumë njerëz në kompjuter I tërheq vëmendjen dhe efektet grafike ose detaje të vogla, zhvilluesit e ubuntu kan kryer një punë të shkëlqyeshme për sa I përket efekteve grafike, mund të quhet lirisht sistemi më I bukur operativ në botë, mund ta bësh të duket si Mac OSX ose Windows 7 ose si diqka qe nuk ke parë kurrë... </li></ul>
 15. 15. Instalimi I Programeve <ul><li>Për të gjetur programet që nevojiten Ubuntu ka zgjidhjen e duhur (Ubuntu Software Center) me këtë instalimi I programeve është bërë më I lehtë, çdokush do mund të instalonte diqka, vetem duhet ta shkruash emrin e programit ose funksionet e tij dhe ta prekësh install dhe pas pak qastesh ai do të instalohet. </li></ul>
 16. 16. Lirija <ul><li>Ubuntu si sistem I lirë I jep lirinë përdoruesit të shprendajë kopje, ta zhvilloj më tej, ta ndrryshoj dhe ta lexoj kodin, pra të drejtat e përdoruesit janë të njejta me ato të zhvilluesit. </li></ul>
 17. 17. Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx <ul>Ubuntu 10.04 LTS (Long Term Support) ose I njohur ndrryshe si Lucid Lynx është versioni më I ri I Ubuntu I cili doli me 29 Prill 2010, ndrryshimet e këtij versioni nga atij paraprak është se ky është vendosur më shumë kah bashkpunimit social të njerëzve mes kompjuterit dhe ndrryshimet pamore poashtu ka dhe programe të reja... </ul>
 18. 18. Nga: Heroid Shehu Klasa: X-6 <ul><li>Email: [email_address]
 19. 19. Web: http://heroid.tk
 20. 20. Twitter: twitter.com/heroidi
 21. 21. Identi.ca: identi.ca/heroid
 22. 22. Facebook: facebook.com/heroid </li></ul>

×