Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Biblioteca web 2.0

315 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Biblioteca web 2.0

 1. 1. BIBLIOTECA 2.0
 2. 2. Característiques Principals del servei de Biblioteques pel Graduat Multimèdia 1. Efecte Network 2. Transparència 3. Simplicitat 4. Personalització 5. Temps i espai 6. Biblioteca sense barreres 7. Digitalització de continguts 8. Flexibilitat. 9 Intregrada a l´e-learning 10. Plataforma de suggerències 11. Eines web 2.0 12. Conclusions 13. Ús de les eines de la web 2.0
 3. 3. 1. Efecte Network El servei de la bibloteca ha d´estar adaptat a la comunicació entre comunitats d´aprenentatge. La Ann Arbor Distric Library és un bon exemple ja que disposa de blogs de comunitats segons el grau de coneixement i interessos de l´alumnat. D´aquesta manera la biblioteca en converteix en un servei social, participatiu i comunitari centrada en les persones. Es poden posar comentaris sobre exposicions, donar opinions sobre els llibres llegits o fer projectes online per la millora dels serveis de la biblioteca (intel.ligència col.lectiva). 13. Ús de les eines de la web 2.0
 4. 4. 2. Transparència Transparència. El servei de la biblioteca ha de ser transparent. Això vol dir que tant els materials com les concocatòries adients pels estudiants han d´estar a l´abast de tota la comunitat incloent convocatòries de feina. Per una altra part tota la informació de la biblioteca ha de ser pública. Això vol dir el número de llibres, tot el referent a les instalacions, horaris, etc, etc. La Biblioteca estatal d´Hamburg ofereix tota aquesta informació a la seva plana web.
 5. 5. 3. Simplicitat Les planes web de les biblioteques han de seguir uns paràmetres de disseny senzills i fàcils de visualitzar. Això significa que els colors han de ser visualment atractius, la font emprada llegible i clara i les fotografies i esquema de la informació ben representada. Per fer-ho els dissenyadors tecno-pedagògics han de seguir les indicacions d´avaluació de planes web proposades pels professionals del món de l´educació. La biblioteca de la UOC és un bon exemple.
 6. 6. 4. Personalització Personalitzar, com és en el cas de la llibreria virtual Pubmed amb MyNCBI és una opció important a tenir en compte. L´usuari pot escollir i ordenar les seves preferències, escollir el filtre que vol utilitzar per buscar la informació que realment necessita i preparar les preferències dels articles que l´ interessen.
 7. 7. 5. Temps i espai La biblioteca virtual ha d´estar oberta 24 hores al dia 365 dies a la setmana sense interrupcions. Això ha d´incloure ajuda virtual contínua i un servei que permeti a l´usuari fer preguntes tant de caire tècnic com de continguts. La biblioteca estatal d´Hamburg té un personatge virtual, la Nina, que pot respondre fins a 1838 preguntes amb 3 variants diferents.
 8. 8. 6. Biblioteca sense barreres El sistema sense barreres inclou diversos aspectes. Per una part tota biblioteca virtual ha de tenir un sistema per persones que tinguin dificultats visuals (tres mides de fonts), un altre sistema de lectura automatitzada de la informació que es presenta, un sistema de transport de llibres per persones amb dificultats de mobilitat i per últim una font de llibres per invidents. Bookshare.org és una biblioteca virtual que té un dels bancs més importants en braille del món.
 9. 9. 7. Digitalització de continguts La biblioteca de la UOC té un sistema a través d´EBSCO que permet consultar online la majoria dels articles per temari i alguns llibres. Altres biblioteques com la d´Hamburg ofereixen un servei de prèstec de llibres digitals (fins a 10.000) durant un temps concret. S´inclouen ja pel.lícules, cursos d´idiomes i tota mena de documents d´audio (4000).
 10. 10. 8. Flexibilitat La biblioteca utilitza el millor sistema per portar la informació al seu públic amb serveis de web modulars i el sistema beta. La llibreria pública de Toronto inclou diversos apartats per a nens i adults amb el sistema beta que enriqueixen la navegació i s´amplien continguts.
 11. 11. 9. Integrada a l´E-learning Totes les biblioteques virtuals han d´estar integrades amb una plataforma d´e- learning com és el cas de la UOC i han d´oferir, a més, els seus propis cursos gratuïts pels usuaris. La biblioteca d´Hamburg ofereix cursos d´informàtica, d´idiomes, d´economia i d´altres àrees d´interès.
 12. 12. 10. Plataforma de suggerències La biblioteca ha de ser una plataforma de millora contínua amb suggeriments i comentaris de tots els seus usuaris. Librarything.org té un innumerable grup d´ajudants que enriqueixen tots els aspectes claus del seu funcionament de forma eficient i ràpida.
 13. 13. 11. Eines web 2.0 Wordle Library Podcast Social mapping Video sharing La biblioteca ha de tenir un apartat explicatiu en el que s´expliquin les eines web 2.0 que els usuaris poden utilitzar per fer un ús més profitós de tots els seus recursos. La llista principal la hem resumit en aquest apartat tot i que es pot ampliar a mesura que apareixen nous sistemes informàtics de recollida d´informació.
 14. 14. 12. Conclusions La biblioteca web 2.0 fa ús de totes les eines al seu abast per fomentar la participació. La integració de continguts, la funcionalitat, la transparència i la descentralització dels sistemes autoritaris la fan atractiva i necessària per la societat de la informació.

×