Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Plenum 2

*

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Plenum 2

 1. 1. PLENUM 23-03-11GREGORY VAN BUGGENHOUT& MARGOT CLAESSENS DE MENS ACHTER DE MONUMENTEN OP HET KIEL
 2. 2. GEWIJZIGDEONDERZOEKSVRAAG“Het maken van een grafische vertaling van een sociaal gebouw”Onze onderzoeksvraag is ondertussen aangepast naar:“KUNNEN WIJ EEN VOLLEDIG BEELD WEERGEVEN VAN DE MENSACHTER DE MONUMENTEN OP HET KIEL?”Wij zullen ons meer toespitsen op de mens achter de MONUMENTEN op het kiel.Momenteel is er - door het Braemjaar - veel aandacht voor de sociale woningen.Maar wij willen er dieper op ingaan en zien wat er zich achter de gevels vanRenaat Braem en Jos Smolderen plaatsvindt.Hoe is het om daar te wonen? Hoe gaan de mensen met elkaar om?Schuilt er een vorm van waarheid in al de vooroordelen die er reeds zijn?Kortom, we willen een duidelijk beeld vormen van de sociale woonwijk op het kiel.
 3. 3. VERSCHILLENDEACTIESDit zullen we doen d.m.v. verschillende “acties”.Momenteel zijn we al met verschillende acties bezig:Sequentiefotografie - Repetitiviteit in beeld brengen - Interviews - Datavisualisaties via nodeboxDe namen van de bewoners op een typografische manier weergeven - Affiches - BoomerangkaartjesActies die nog volgen:CAMERA | Hiervoor geven we een camera aan jongeren die op het Kiel wonen. Zij filmen hun dag/nacht en zo kunnen we een heel andere onverwachte kijk krijgen op de buurt.TENTOONSTELLING | Een tentoonstelling voor de buurtbewoners houden.Al deze acties willen we graag samen bundelen tot één geheel,waardoor iedereen die de buurt niet kent, toch een helder beeldkrijgt van hoe het is om daar te wonen.
 4. 4. 01 SEQUENTIE FOTOGRAFIE Hiervoor nemen we om de 2 dagen een foto op exact dezelfde plaats
 5. 5. 02 REPETITIVITEIT EN UNIFORMITEIT Uniformiteit en repetitiviteit zijn 2 belangrijke aspecten van sociale woningen. Deze proberen we dan ook fotografisch weer te geven.
 6. 6. 03 INTERVIEWS Hiervoor interviewen we de bewoners van de Braem - en Smolderen sociale woningen, maatschappelijk werkers, straathoekwerkers, ... ANNIE BLOK 111
 7. 7. 04 DATAVISUALISATIES VIA NODEBOX Hiervoor maken we een datavisualisatie van de dagindeling van de bewoners waarbij we vroeger en nu vergelijken met elkaar gaan vergelijken.
 8. 8. 05 NAMEN VAN BEWONERS VISUALISEREN De namen van de bewoners op een typografische manier weergeven
 9. 9. 06 ENQUÊTE VISUALISEREN Wij hebben reeds een korte enquête gedaan waarin mensen de blokken van Braem en Smolderen in 1 woord moesten beschrijven. Hierbij vergelijken we de mening van mensen die wel en niet op het het Kiel wonen. Utopisch Groot Uniform Strak Symmetrisch Modern Hoog Simpel Koud Harmonie Kleurrijk Mooi Statisch Groot Saai Maritiem Speels StrakBlokkendozen Repetitief Oostblok Afgeleefd Boeiend Koud Volks Zwembad Grijs Getto Simpel Soviet Abstract TriestigPotenblokken Modernistisch Funky Knap Zigeunerwoning Ondergewaardeerd Oud Conservatief Lelijk blauw Oldschool Marine Tegels Speels strak Knap
 10. 10. 07 AFFICHES EN KAARTJES Affiches met quotes van de bewoners, om onszelf herkenbaar te maken én om interactie bij de bewoners uit te lokken. DE MEESTE GIJ ZIJT MENSEN ZOT DATGE GAAT NAAR BESEFFEN GE NIET DATBOVEN, GE ZE IN EEN ‘S AVONDS NOGDOET UW DEUR MONUMENT BUITENDICHT EN GE WONEN. KOMT.TREKT U NIKSAAN VAN WATER BUITEN UW ANTWOORD:GEBEURT. MARGOT EN GREGORY, TWEE MASTERSTUDENTEN GRAFISCH ONTWERP VAN SINT-LUCAS ANTWERPEN, WILLEN EEN FOTO(GRAFISCH) MARGOT EN GREGORY, TWEE MASTERSTUDENTEN GRAFISCH ONTWERP VAN SINT-LUCAS ANTWERPEN, WILLEN EEN FOTO(GRAFISCH) VERSLAG MAKEN VAN DE WIJK OP HET KIEL. VERSLAG MAKEN VAN DE WIJK OP HET KIEL. VOELT U ZICH GEROEPEN OM ONS HIERBIJ TE HELPEN DOOR VOELT U ZICH GEROEPEN OM ONS HIERBIJ TE HELPEN DOOR BIJVOORBEELD EENS MET ONS TE KOMEN PRATEN OVER DE BUURT, BIJVOORBEELD EENS MET ONS TE KOMEN PRATEN OVER DE BUURT, LAAT HET ONS DAN GERUST WETEN VIA HET VOLGENDE EMAILADRES: LAAT HET ONS DAN GERUST WETEN VIA HET VOLGENDE EMAILADRES: GREGORY.MARGOT@GMAIL.COM GREGORY.MARGOT@GMAIL.COM VOELT U ZICH GEROEPEN OM TE REAGEREN OP DEZE QUOTE? VERDER KAN U ONS OOK NOG VOLGEN VIA ONZE BLOG: VERDER KAN U ONS OOK NOG VOLGEN VIA ONZE BLOG: MARGOTENGREGORY.WORDPRESS.COM AARZEL DAN NIET EN STUUR DIT KAARTJE TERUG MET UW ANTWOORD NAAR HET VOLGENDE ADRES: HEISTRAAT 288, 2610 WILRIJK MARGOTENGREGORY.WORDPRESS.COM

×