Les formes de relleu de la terra

6,466 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,466
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
67
Actions
Shares
0
Downloads
67
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Les formes de relleu de la terra

 1. 1. LES FORMES DE RELLEU DE LA TERRA
 2. 2. QUINA ÉS LA CAUSA QUE ELPAISATGE, EL RELLEU, VAGI CANVIANT?Si no hi hagués relleu, la Terra seria totalment llisa
 3. 3. 1.-El Sol escalfa la superfície tant dels mars com de l’interior de la Terra 2.-L’aire del costat de la superfície s’escalfa, i puja. L’aire fred de sobre, baixa: ÉS EL VENT 3.-El vent erosiona roques, transporta sorra dels deserts…modifica el paisatge. 4.-El vent provoca les onades, que erosionen les costes i modifiquen el paisatge del costat del mar.
 4. 4. 5.-L’aigua del mar és escalfada pel Sol, puja en forma de vapor d’aigua iprovoca els núvols.Quan els núvols topen amb zones fredes d’aire, es transformen en pluja o neu. 6.-El gel, neu i aigua, baixen de zones altes a zones més baixes, fins el mar, i provoquen l’erosió, el transport i la sedimentació de materials: canvien el paisatge.
 5. 5. LES MODIFICACIONS DEL PAISATGE FORMEN…
 6. 6. AIGUA EN FORMA DE GEL GLACERA: massa de gel acumulada a les parts altes de les muntanyes que sempre estan nevades. Les glaceres es van movent molt lentament cap a baix, cap a la vall. quan el gel va baixant, i forma valls. Al baixar, arrossega pedres, sorra…tot el que troba. METEORITZACIÓ:L’aigua escola per les esquerdes i es gela.Al gelar-se augmenta de volum i trenca les roques
 7. 7. PARTS D’UN RIU CURS ALT O NAIXEMENT: l’aigua va molt ràpida, i per això erosiona tot el que troba CURS MITJÀ: l’aigua transporta materials, i el riu normalment es va engrandint perquè li arriba aigua d’afluents,de torrents… A vegades fa corbes o MEANDRES CURS BAIX O DESEMBOCADURA: els materials Es dipositen aquí (sedimentació). Es formen DELTES, RIES, ESTUARIS…
 8. 8. TIPUS DE RIUS RIU DE RÈGIM NIVAL: riu que es forma quan la neu es desglaça. RIU DE RÈGIM PLUVIAL: riu que es forma amb l’aigua de pluja
 9. 9. AFLUENT: riu que desemboca en un altre riuTORRENT: corrent daiguamolt fort que es forma quanplou.
 10. 10. CANYÓ: grans forats que es formenal llarg dels anys, per rius amb moltaaigua que van erosionant el sól o llitdel riu.CONGOST:pas estret iprofund entremuntanyes.Normalment alfons delscongostos hipassa un riu.
 11. 11. CASCADES:caiguda de laigua dunriu per un precipici.CATARACTES: quan la cascada ésmolt gran MEANDRE: revolt molt marcat que fa el curs dun riu.
 12. 12. AVENC: cavitat naturalsubterrània que forma com unpou. MASSÍS: Un massís és un conjunt de muntanyes que formen una unitat i tenen unes mateixes característiques. A Catalunya tenim els massissos del Garraf i del Montseny, entre altres.
 13. 13. SERRALADA: conjunt de muntanyessituades les unes al costat de lesaltres. SERRA: Serralada de dimensions petites.
 14. 14. TURÓ: muntanya petita,de poca alçadaDEPRESSIÓ:extensió deterreny situada més avall,més fonda, que els terrenysque lenvolten. Entre elsPirineus i les muntanyes dela costa hi ha la DepressióCentral.
 15. 15. ALTIPLÀ, O “MESETA”:superfíciemés o menys plana que seleva delterreny.La Meseta és un gran altiplà que hiha al centre de la PenínsulaIbèrica. VALL: espai de terra que queda entre dues cadenes de muntanyes i que té forma de V. Pel fons de les valls, acostuma a passar-hi un riu.
 16. 16. RIA: part inferior duna vall o dunsistema de valls profundamentenvaïda per la mar. O sigui, en unaria hi ha aigua salada. FIORD: entrant del mar a la costa, llarg, estret i profund, situat entre penya-segats. Els fiords es troben sobretot a Noruega.
 17. 17. DELTA:espai de terra en forma detriangle que es fa a la desembocaduradalguns rius.Els deltes es formen pels sediments delsmaterials que els rius arrosseguen. ESTUARI: zona ampla que es forma a la desembocadura dalguns rius. Als estuaris, laigua del mar entra sovint cap dins de la part final del riu.
 18. 18. MARESMA:Una maresma és un terreny pla prop del mar inundat per laigua. Els aiguamolls de lEmpordà són maresmes.ALBUFERA:Una albufera és una extensió daiguasalada separada del mar per un tros de terra ode sorra. Normalment,les albuferes són poc profundes.
 19. 19. GOLF:part de mar que entradins de la costa.A la Costa Brava hi ha el golfde Roses.BADIA: entrada que fa el mar capa dins de la costa.Quan una badia és molt gransanomena golf.
 20. 20. CAP:part de la costa que entra dins del mar. A la Costa Brava hi ha el cap de Creus, el cap de Begur i el cap Roig.ESTRET: tros de mar que separa duesterres molt pròximes.La majoria dels estrets fan de pas entredos mars.Lestret de Gibraltar separa Espanya dÀfrica.
 21. 21. PENÍNSULA:part més o menys gran de terra envoltada daigua gairebé per tots costats, menys per un, que luneix a un territori més gran. Espanya i Portugal formen la Península Ibèrica.ISTME:tros estret de terra que uneix dos continents o una península amb el continent.
 22. 22. ARXIPÈLAG: grup dilles. Les Canàries i les Balears són arxipèlags.ESCULLS:roca que sobresurt de laigua delmar o que és molt a prop de la superfície.Els esculls són molt perillosos per a lesembarcacions.
 23. 23. PENYA-SEGAT: paret de roca ambun pendent molt fort, gairebé vertical.EL VENT EROSIONA LES ROQUES

×