Successfully reported this slideshow.

Биодинамична ферма на сем. Стоянови в Бачково

4

Share

Upcoming SlideShare
природа ос- 2 кл.
природа ос- 2 кл.
Loading in …3
×
1 of 20
1 of 20

More Related Content

Related Audiobooks

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Биодинамична ферма на сем. Стоянови в Бачково

 1. 1. БИОДИНАМИЧНА ФЕРМА Сем.СТОЯНОВИ – Бачково Презентация – Март 2010 г.
 2. 2. ЗАЩО ИЗБРАХ? Конвенционалното земеделие – основен замърсител на природата, застрашава здравето на човека, създава проблеми с биологичното равновесие, бедна земя, без живи организми
 3. 3. Нарушена връзката между човека и природата. Забравени са природните ритми и импулси. Ниска екологична култура. Игнориране на науката от земеделската практика. Пренебрегване ролята на сеитбообръщението и биоразнообразието. “ Монокултурата убива земята”
 4. 4. Дадености и възможности на региона Богато културно-историческо наследство: няколко манастира с най-представения и втори по големина – Бачковската света обител, построен в далечната 1081 г. от братята Бакуриани, с иконопис от Захари Зограф и църквата-костница с оригиналната си архитектура и старинна живопис. Асеновата крепост с каменния надпис на цар Иван Асен и запазената средновековна църква.
 5. 5. Изключително богатство на природни ресурси: рядка, ендемична и реликтна растителност, цветя и билки. Най-големия флористичен резерват “Червената стена”, 52 метровия водопад “Сливовдолско падало”. Интересни и разнообразни екопътеки. Скалният феномен Беленташ. Традиционни и автентични празници и ритуали, кукерски тържества и литийно шествие с иконата на Света Богородица.
 6. 6. Създаване на опит Кандидатстване за сертификат за екологична земеделска продукция 1998 г. Участие в семинари по биоземеделие. Период на конверсия. Получаване на сертификат – 27.VІІ.2000 г. от агро- екологичния център. Получаване на лиценз за туристическа дейност. Утвърждаване на биологичната ферма като база за практика на студенти и развитие на селски екологичен и аграрен туризъм. Разработване на туристически продукти: Ековаканция за деца, уикенд с мама и татко и празници на биофермата.
 7. 7. Гарантираме качеството на продукцията, чрез спазване на наредбите и изискванията. Поддържаме жива и плодородна почва чрез правилно използване на оборския тор, компостиране на биологичните отпадъци, многогодишно сеитбообръщение с активност на бобовите култури, тревни смески за зелено торене, мулчиране и използване на биотор от калифорнийски червей. Връщаме на земята всичко, което сме взели от нея. Пример: N – 2,5 кг От 100 кг домати – К – 2,2 кг Р – 2,3 кг
 8. 9. При растителната защита строго спазваме базисните стандарти на IF ОАМ. Наредба № 22 на МЗГ от 1997 г. В нашата практика са изключени всички видове синтетични пестициди и растежни регулатори. Използваме устойчиви сортове, богато биологично разнообразие – над 50 различни растения, смесени посеви за взаимна защита, зелен пояс – стимулиращ развитието на полезни организми. Препаратите са на естествена основа – отвари, тинктури, феромони, природни регулатори, механични методи, серни и медни класически препарати.
 9. 10. Динамичните методи в биологичното земеделие съм усвоил от семинари и литературата. Рудолф Щайнер, Мария Тун, Пиер и Мишел Грос. От 2000 г. използвам Лунния календар на Мария Тун, а от 3 години и френски опит. Имам личен практически опит за използване на Космическите и природни ритми в биологичното земеделие. На базата на този опит и произведената екологична продукция през 2005 г. получих новия сертификат от Швейцарската организация за сертификация IMO .
 10. 12. 50-годишния практически опит на Мария Тун в Германия ни дава възможност да разберем как до нашата ферма достигат импулсите от зодиакалния пояс и как те активират различните части на растенията, които ползваме за храна. Трябва да отбележим, че нашите прародители са познавали тези импулси по инстинкт и са ги ползвали в практиката. Те са открили и космическия часовник за точното време на дейностите в градината – по-точно на времето за садене и прибиране на реколтата.
 11. 13. “ Часовникът”!!! Цифреблатът е зодиакалния пояс, стрелката е мисленния лъч в даден момент от времето от Земята през Луната до даденото съзвездие. Съзвездията са групирани в четири групи по 3 съзвездия с еднакви импулси: Топлинни – Лъв, Овен и Стрелец; Водни – Риби, Рак и Скорпион; Земни – Телец, Дева и Козирог Светлинни – Близнаци, Везни и Водолей . Първата група влияе активиращо на плодовете и зърното, втората на листната маса, която ползваме за храна, третата на кореноплодните растения и четвъртата на цветовете на растенията.
 12. 15. Пример1 в ляво: Стрелката на часовника показва съзвездието Близнаци, то е от групата на Светлинните. При низходяща Луна това е точното време за садене на растения, от които ще ползваме цветовете, при Възходяща Луна е най-добре да събираме тези цветове и билки. Ароматът им ще бъде най-траен и полезен за хората. Пример 2 долу: Стрелката се забива в съзвездието Рак. Водно съзвездие което активира листните зеленчуци. При Низходяща Луна садим: зеле, марули, лапад, киселец. При Възходяща Луна берем тези зеленчуци, рано сутрин. В този момент те са натрупали много енергия и са полезни за хората. Запазват се дълго и успешно може да се консервират.
 13. 16. Каква е ролята на Луната в нашия часовник? Тя е трамплина, който изпраща импулсите от съзвездията към земята. Пред всяко съзвездие тя се намира средно по 2-3 денонощия, като за един Лунен месец преминава пред всичките съзвездия. Като през половината от месеца е Възходяща и половината Низходяща.
 14. 17. Какво означава Възходяща Луна? Най-ниско на хоризонта се намира топлинното съзвездие Стрелец. Когато Луната застане пред него тя започва своя възходящ път. Ежедневно нейната дъга на небето става все по-голяма, като преминава през съзвездията: Козирог, Водолей, Риби, Овен, Телец и достига най-високата си точка на дъгата пред светлинното съзвездие Близнаци. За този период се срещат наименования като изкачваща се, събираща Луна. Това движение се характеризира с по-интензивно изкачване на соковете и силата в плодовете и върха на растенията. Това е точното време за прибиране на реколтата, консервиране, отрязване на калеми за облагородяване, елхи за Коледните празници. Съхранените на склад плодове и зеленчуци ще запазят своята свежест и аромат дълго време. В календара тези дни започват с обърнато нагоре с отвора, тънко Лунно сърпче.
 15. 18. Какво означава Низходяща Луна? Достигнала своята най-висока точка на дъгата, като че ли уморена , Луната замира в съзвездието Близнаци, но бързо започва да слиза надолу, като ни дава възможност за много важната дейност в градината – саденето на растенията. Последователно преминава през съзвездията от четирите групи: водното – Рак, топлинното – Лъв, земното – Дева, светлинното – Везни и отново достига до познатият ни Стрелец. На този период е посветила своята 50 годишна дейност Мария Тун и практическия й опит е илюстриран в специален календар наречен “Посевни дни”. Това е точното време за садене на различните плодове и зеленчуци според импулсите на съответните съзвездия. Това е времето, когато ние поверяваме на земята от нашата градина да се грижи за новопосаденото растение. Импулсите идващи от съзвездията са насочени към корените, което помага за бързо прихващане и израстване на растенията. Срещат се термини като: изпускаща, слизаща Луна. Това време е и най-подходящо за всички видове торене в градината, подрязване на дървета и храсти и рязане на лозите.
 16. 19. <ul><li>Максимални изисквания за биологичен, земеделски метод,при който разчитаме на плодотворни резерви на почвата и природосъобразната борба с вредителите: </li></ul><ul><li>1.Жив плет от всички страни </li></ul><ul><li>2.Вода/канал,езеро,вир/за земноводни </li></ul><ul><li>3.Компостна купчина </li></ul><ul><li>4.Ивица тревна площ </li></ul><ul><li>5.Повдигнати зеленчукови лехи </li></ul><ul><li>6.Сандъчета за разсад </li></ul><ul><li>7.Купчина от клони и къщички за птици </li></ul><ul><li>8.Цветни храсти и цветя за пчели </li></ul><ul><li>9.Купчина от камъни-скривалища за животни </li></ul><ul><li>10.Кътове за билки и лековити растения </li></ul><ul><li>11.Горски дървета </li></ul><ul><li>12.Овощни дървета-различни </li></ul><ul><li>13.Беседка за деца и ароматотерапия </li></ul><ul><li>14.Собствени животни за тор </li></ul><ul><li>15.На 1 хектар 3-4 пчелни кошера </li></ul>
 17. 20. Приемане на национален план и закон за биологичното земеделие Обучение на земеделските производители и субсидиране на всички, които са започнали такава практика. Създаване на многобройни малки семейни ферми, тяхното обединяване за постигане на комплексност и преминаване към Биорегиони. Най-важното е всичко да извършваме в точното време и обезателно с много, много любов. БЛАГОДАРЯ! За бъдещето

×