Womens Rights

3,850 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,850
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
152
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Womens Rights

 1. 1. 8 Mαρτίου Ημέρα της Γυναίκας ΤΜΗΜΑ : A3
 2. 2. • . Στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη οι εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή • Το τους άνδρες. Η με 1910 στην Κοπεγχάγη πνίγηκε συγκέντρωση καθιερώθηκε η 8η στο αίμα αλλά ο Μαρτίου δρόμος για ίσα μέρα ως παγκόσμια της γυναίκας. Από δικαιώματα των δύο τότε γιορτάζεται κάθε φύλων άνοιξε, χρόνο σε όλο τον τουλάχιστον στο πλανήτη είτε σε δυτικό κόσμο. η περιοχές όπου γυναίκα είναι χειραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.
 3. 3. • Παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Γιορτή γι΄ αυτές στο δυτικό κόσμο, μέρα αγώνα για τις γυναίκες που ζουν σε δικτατορικά καθεστώτα, άγνωστη έννοια για τις πολλές του τρίτου κόσμου.
 4. 4. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οι γυναίκες στην κοινωνία της μινωικής Κρήτης είχαν τα ίδια περίπου δικαιώματα • «Την προϊστορική εποχή ελευθερίες με τους άντρες. Έπαιρναν και η γυναίκα ήταν σε πρώτη μέρος σ' όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, στις θέση. Αυτό συνεχίστηκε και αγωνίσματα, το κυνήγι. Χτένιζαν γιορτές, τα στα μινωικά χρόνια ενώ ύστερα η θέση της γυναίκαςτα μαλλιά πάρα βάφονταν, με φροντίδα έπεσε τους, πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα από την αρχαιότητα μέχρικαι φορούσαν φανταχτερά φορέματα όμορφα στολίδια. και πριν από λίγες δεκαετίες οι άνδρες να θεωρούν τις γυναίκες πολύ Ταυροκαθάψια τους, να καθώς κατώτερές σωπαίνουν, τις «Ξαφνικά όλοι καταπιέζουν και να τις να μιλήσει η μεγάλη ιέρεια. σηκώνεται εκμεταλλεύονται. Για τους ανθρώπους τότε Κρήτης, σήμερα,μονότονα. -Λαέ της η εδώ λέει γέννηση ενός να Συγκεντρωθήκαμε δείξουμε φυτού ήταν μας στη για ανθρώπου, ενός ζώου, ενόςτην ευγνωμοσύνη μυστήριο. μητέρα Κι επειδή δεν μπορούσαν εκείνη τα εξηγήσουν, θεά. Γιατί να στέλνει τη βροχή στα χωράφια μας, εκείνη βρίσκεται παντού, στη νόμιζαν πως όλα αυτά προέρχονταν από ανώτερες γη και τη θάλασσα και δημιουργεί τα πάντα. δυνάμεις. Φαντάστηκαν τη φορέςμητέρα όλων των Μερικές Γη όμως θυμώνει και ξεσπάει πλασμάτων, την είπαν Μεγάλη σκορπώντας και τη Κι επάνω μας Μητέρα θάνατο.αρρώστια, λάτρευαν σαν θεά. πλημμύρες, κακήνα την κάνουμε πάλι να εμείς θα πρέπει σοδειά και ευχαριστηθεί με γενναίες πράξεις…
 5. 5. • «Έχουν και μια παράξενη συνήθεια στην Κρήτη που δεν την βρίσκουμε πουθενά αλλού. Το όνομά τους το παίρνουν από τη μητέρα τους και όχι από τον πατέρα. Κι όταν ρωτήσετε κάποιον ποιος είναι, εκείνος θα αραδιάσει τη γενιά του ανεβαίνοντας από μητέρα σε γιαγιά. Και αν μια γυναίκα από ελεύθερη γενιά κάμει νοικοκυριό με δούλο, τα παιδιά τους θεωρούνται ότι είναι από καλό σόι. Αν όμως ένας πολίτης, έστω και αν είναι από τους πρώτους, έχει γυναίκα ξένη, τα παιδιά τους δεν τα λογαριάζουν καθόλου.» Ηροδότου, Ἱ στορίαι
 6. 6. Η γυναίκα στην κλασική αρχαιότητα Στην κλασική Αθήνα οι άντρες συμμετείχαν στη διακυβέρνηση του κράτους ή σε άλλες εκδηλώσεις της δημόσιας ζωής, ενώ οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι. Σπάνια έβγαιναν έξω, συνήθως για να παρακολουθήσουν ορισμένες θρησκευτικές γιορτές. Στη Σπάρτη τα πράγματα ήταν διαφορετικά: Τα κορίτσια από μικρά και μέχρι να παντρευτούν γυμνάζονταν στα γυμναστήρια, για να πλάσουν δυνατό σώμα και γενναία ψυχή. Οι Σπαρτιάτες έδειχναν μεγάλο σεβασμό στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις μητέρες. Για τις Σπαρτιάτισσες λένε πως, όταν τα παιδιά τους ξεκινούσαν για τον πόλεμο, τους έδιναν την ασπίδα και τους έλεγαν: «Ἢ τάν ἢ ἐ πί τάς», δηλ. ή να την φέρεις (ζωντανός) ή να σε φέρουν πάνω σ' αυτή (σκοτωμένο). Γενικά, οι γυναίκες στη Σπάρτη ήταν περισσότερο ελεύθερες, απ' όσο στα άλλα μέρη της Ελλάδας.
 7. 7. Η γυναίκα στην αρχαιότητα • "Αρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες; Τους Ολυμπιακούς αγώνες συνήθεια αρχαία Γυναίκες διώχνει μια εδώθε". "Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα, τρία παρακολουθούσαν μόνο άντρες. αδέρφια, γιο, Η παρουσία των γυναικών πατέρα Ολυμπιονίκες. Να με αφήσετε πρέπει, Ελλανοδίκες, και εγώ απαγορευόταν αυστηρά. Σε κάποιαναΟλυμπιάδα όμως, μια καμαρώσω μες στα ωραία κορμιά, που για γυναίκα αγρίλι του Ηρακλέαηπαλεύουν, θαμαστές το από τη Ρόδο, Καλλιπάτειρα, αντρίκιες. Με τες άλλες γυναίκες δεν ψυχές παραβίασε αυτόν είμαι όμοια, στον αιώνα το σόι μου θα το νόμο. φαντάζει, με της αντρείας τ' αμάραντα προνόμια. Με μάλαμα γραμμένος το δοξάζει σε αστραφτερό κατεβατό μαρμάρου ύμνος χρυσός του αθάνατου Πινδάρου." Λορέντζος Μαβίλης.
 8. 8. Η γυναίκα στο Βυζάντιο Η θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο ήταν κατώτερη από τη θέση του άνδρα… Τα κορίτσια υποχρεώνονταν από πολύ μικρά να παντρευτούν όποιον διάλεγε ο πατέρας τους ή να πάνε σε μοναστήρι. Οι γονείς είχαν υποχρέωση να δίνουν προίκα στις κόρες τους κι αυτό ήταν ένας λόγος για τον οποίο οι φτωχοί εύχονταν να γεννούν αγόρια.Η κυριότερη απασχόληση των γυναικών ήταν η εργασία στο σπίτι. Ιδιαίτερα το γνέσιμο και η ύφανση. Τα κορίτσια των περισσότερων οικογενειών μάθαιναν συνήθως ανάγνωση, γραφή, αριθμητική, ιερή ιστορία και ωδική. Μόνο οι κόρες αριστοκρατικών και πλούσιων οικογενειών μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη μόρφωση, αν το ενέκριναν οι γονείς τους.
 9. 9. Η γυναίκα στο Βυζάντιο Παρόλους, όμως, αυτούς τους περιορισμούς, οι γυναίκες έπαιζαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην οικογενειακή, στην κοινωνική και την οικονομική ζωή του κράτους. Πολλές γυναίκες ασκούσαν διάφορα επαγγέλματα: γιατρίνες, μαμές, καλλιγράφισσες, ιδιοκτήτριες πλοίων. Και βέβαια, πάρα πολλές βοηθούσαν επαγγελματικά τους συζύγους τους στην ιατρική, στο καπηλειό, στο πανδοχείο ή στις αγροτικές εργασίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικές γυναίκες αναδείχτηκαν ως ποιήτριες (Κασσιανή), συγγραφείς (Άννα Κομνηνή) ή αυτοκράτειρες (Θεοδώρα του Ιουστινιανού) και ξεπέρασαν τους άνδρες της εποχής τους. Αναφέρονται ακόμα και περιπτώσεις που γυναίκες όλων των τάξεων συμμετείχαν σε κοινωνικά ή θρησκευτικά γεγονότα, όπως π.χ. σε δημόσιες διαμαρτυρίες κατά των εικονομάχων αυτοκρατόρων.
 10. 10. • Ο κανόνας σε όλες τις κοινωνίες των προηγούμενων αιώνων ήταν ότι η γυναίκα είναι κατώτερη από τον άνδρα και ανήκει στην εξουσία του. Η μεγάλη αλλαγή άρχισε τον 19ο αιώνα όταν η γυναίκα άρχισε να εργάζεται έξω από το σπίτι. Παρά τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, το εξοντωτικό ωράριο και την απάνθρωπη μεταχείριση άρχισε να διεκδικεί και να κατακτά τη θέση της στην κοινωνία.
 11. 11. Η ιστορία του κινήματος για τα δικαιώματα της γυναίκας Η ιδέα για τη Διεθνή Ημέρα Γυναίκας προήλθε στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν ο βιομηχανικός κόσμος ήταν τόσο σε μια περίοδο ανάπτυξης και πληθυσμιακής έκρηξης όσο και ιδεολογικών αλλαγών. 1910 Η Σοσιαλιστική Διεθνής, στη συνάντηση της Κοπεγχάγης, κα- θιέρωσε μια διεθνή γιορτή γυναίκας για να τιμήσει το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η πρόταση χαι- ρετίστηκε από 100 γυναίκες από 17 χώρες. Σε εκείνη τη συνάντηση είχε χαιρετιστεί και η εκλογή τριών γυναικών στο Φινλανδικό Κοινο- βούλιο. Το 1911, ως αποτέλεσμα της απόφασης που πάρθηκε στην Κο- πεγχάγη την προηγούμενη χρονιά, η Διεθνής Ημέρα Γυναικών γιορτάστηκε και παραπάνω από 1 εκατομμύριο γυναικών και ανδρών συμμετείχαν σε διαδηλώσεις. Στα αιτήματα για το δικαίωμα ψήφου και της δημιουργίας δημόσιων γραφείων, απαιτούσαν και το δικαίωμα της εγασίας, της επαγγελματικής επιμόρφωσης και στο τέλος της διάκρισης στη δουλειά.
 12. 12. • Μια βδομάδα αργότερα στις 25 Μαρτίου, στο τραγικό τρίγωνο φωτιάς στη Νέα Υόρκη, χάνονται πάνω από 140 κορίτσια, τα περισσότερα από αυτά Ιταλίδες και Εβραίες μετανάστριες. Αυτό το γεγονός είχε μεγάλη επίδραση στον εργατικό κώδικα των ΗΠΑ και τις συνθήκες εργασίας που οδήγησαν σε αυτό το δραματικό γεγονός.1913-1914: Ως μέρος του κινήματος ειρήνης στην ανατολή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ρωσίδες γιόρτασαν την πρώτη τους Διεθνή Ημέρα Γυναικών. Στις άλλες χώρες της Ευρώπης στις 8 Μαρτίου της επόμενης χρονιάς διαδήλωσαν για τον τερματισμό του πολέμου και της απομόνωσης. 1917 Με 2 εκατομμύρια νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, οι γυναίκες διάλεξαν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου για να διαδηλώσουν για «ψωμί και ειρήνη». Οι πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας αντιτέθηκαν σε αυτές τις εκδηλώσεις,. Τα υπόλοιπα βέβαια είναι ιστορία καθότι τέσσερις μέρες μετά οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα της ψήφου. Εκείνη η ιστορική ημέρα ήταν η 23η Φεβρουαρίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Ρωσία, και 8 Μαρτίου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών έδωσε άλλον νόημα και διάσταση στους κοινωνικούς αγώνες των γυναικών στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα ολοένα αυξανόμενα γυναικεία κινήματα τα οποία ενισχύθηκαν από 4 διεθνείς γυναικείες συναντήσεις υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, βοήθησαν στην ενδυνάμωση των προσπαθειών για τα δικαιώματα των γυναικών και την συμμετοχή τους στην πολιτική και οικονομική διαδικασία. Επιπλέον, η Διεθνής Ημέρα Γυναικών είναι η στιγμή για τον απολογισμό της προόδου που έγινε, να γίνει ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων αλλά και να βραβευτούν δράσεις γενναιότητας γυναικών της καθημερινότητάς μας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του γυναικείου κινήματος.
 13. 13. Μορφές παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας • Βία – κακοποίηση • Σεξουαλική εκμετάλλευση • Αποκλεισμός από θέσεις εργασίας • Αποκλεισμός από κέντρα λήψης αποφάσεων κ.α.
 14. 14. Μερικές περιπτώσεις βίας…
 15. 15. Μερικές περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων… ΑΝΕΡΓΊΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ UNEMPLOYMENT ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ/ WOMEN IN HIGH POSTS
 16. 16. Trafficking/ μεταφορά και (σεξουαλική)εκμετάλλευση
 17. 17. Το γυναικείο πρότυπο Πριν από μερικές δεκαετίες • …σήμερα
 18. 18. Το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα • Στην Ελλάδα, το 1868-1870 η Αιμιλία Κτενά και η Καλλιρρόη Κεχαγιά ζήτησαν ίση αμοιβή για ίση εργασία. Το 1930, μετά από σκληρούς αγώνες των γυναικών και ύστερα από πολλές συζητήσεις, δίνεται στην Ελληνίδα το δικαίωμα ψήφου υπό όρους. α) Μόνο για τις δημοτικές εκλογές. β) Μόνο για να εκλέγει, όχι να εκλέγεται. γ) Μόνο οι εγγράμματες είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν. δ) Μόνο όσες ήταν πάνω από 30 χρονών. Αλλά το 1930 το 70% των γυναικών στην Ελλάδα, άνω των 30 χρονών, ήταν αγράμματες. Επρόκειτο λοιπόν για καθαρή κοροϊδία. Το 1934 οι γυναίκες καλούνται να ψηφίσουν, για πρώτη φορά, στις δημοτικές εκλογές. Στις εκλογές εκείνες, ψήφισαν μόνο 240 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα. Οι εκλογές εκείνες, ήταν οι πρώτες στην ιστορία του τόπου, όπου οι γυναίκες, έστω και υπό όρους, είχαν το δικαίωμα ψήφου. Μερικά χρόνια αργότερα, μέσα στην κατοχή, στην ελεύθερη Ελλάδα αναγνωρίζεται τυπικά και ουσιαστικά η ισότητα της γυναίκας. Έτσι, για πρώτη φορά οι γυναίκες έχουν ίσα πολιτικά δικαιώματα με τους άνδρες. Στις 23 Απρίλη του 1944 γίνονται οι πρώτες εκλογές στην ελεύθερη Ελλάδα και στο Εθνικό Συμβούλιο (Βουλή) εκλέγονται οι πρώτες γυναίκες βουλευτές: Χρύσα Χατζηβασιλείου, Μαρία Σβώλου, Καίτη Νισυρίου-Ζεύγου, Μάχη Μαυροειδή, Φωτεινή Φιλιππίδη.
 19. 19. H γυναίκα σε άλλους πολιτισμούς “...να μεγαλώνεις ένα κορίτσι, είναι σαν να ποτίζεις τον κήπο του γείτονα” (Ινδικό ρητό)
 20. 20. H γυναίκα σε άλλους πολιτισμούς • OI ΓΥΝΑΙΚΕΣ • ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ Σε πολλές περιοχές του κόσμου (κυρίως στην Ασία και την Αφρική) η κατάσταση των γυναικών είναι τραγική! Τις εκμεταλλεύονται, τις καταπιέζουν, στερούν από αυτές στοιχειώδη δικαιώματα.
 21. 21. H γυναίκα σε άλλους πολιτισμούς • Νικαράγουα: Εργάτριες σε εργοστάσιο παραγωγής καφέ δουλεύουν με απόλυτο συντονισμό ξεδιαλέγοντας τους κόκκους του καφέ. Οι γυναίκες επιλέγονται γι' αυτήν τη δουλειά επειδή ανέχονται την πολύωρη και μονότονη εργασία ευκολότερα από τους άνδρες.
 22. 22. H γυναίκα σε άλλους πολιτισμούς Αφγανιστάν: Ενώ τα α Πακιστάν: Η Ζάρα πη- γόρια παίζουν ελεύθερα γαίνει στο σχολείο. ποδόσφαιρο, οι γυναίκες Πράγμα καθόλου εύ- εξακολουθούν να φο- κολο στη χώρα αυτή ρούν την μπούργκα. για τα μικρά κορίτσια.
 23. 23. H γυναίκα σε άλλους πολιτισμούς
 24. 24. H γυναίκα σε άλλους πολιτισμούς Aφγανιστάν: Άν και κάποια κορίτσια πηγαίνουν σχολείο, πολλά παραμένουν αναλφάβητα, καθώς φοβούνται το κοινωνικό στίγμα. Αυτή η φωτογραφία είναι ένα μήνυμα ελπίδας. Οι Αφγανές είναι πιο δυνατές απ' όσο φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος. Δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες, έτοιμες να αντιμετωπίσουν θαρραλέα τους κινδύνους και τις προσβολές των συμπατριωτών τους, όταν τις βλέπουν να πηγαίνουν σχολείο. Γυναίκες στο Αφγανιστάν καλυμμένες με τη μπούργκα. Αν τις δουν στο δρόμο χωρίς αυτή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκτελεστούν.
 25. 25. H γυναίκα σε άλλους πολιτισμούς
 26. 26. Μερικά στατιστικά στοιχεία • Η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες ενώ ο μισθός όσων γυναικών δουλεύουν φτάνει τα δύο τρίτα του μισθού των ανδρών. Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο για τη γυναικεία χειραφέτηση. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία της Unesco 600.000.000 γυναίκες παραμένουν αναλφάβητες (δύο στους τρεις αναλφάβητους είναι γυναίκες). Μόλις το 60 % των γυναικών φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κάτω από 15% στη δευτεροβάθμια. Τα κορίτσια εγκαταλείπουν το σχολείο για να αναλάβουν οικιακές εργασίες, να γίνουν σύζυγοι και μητέρες. Εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια εξωθούνται σε καταναγκαστικό γάμο στο Κογκό, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ. Η εκπροσώπηση των γυναικών στην επιστήμη είναι ακόμη πολύ χαμηλή. Ενώ κάθε χρόνο αποφοιτούν από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια περισσότερες γυναίκες από άνδρες, πολύ λίγες καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να κάνουν επιστημονική καριέρα. Στις υποβαθμισμένες κοινωνίες, οι γυναίκες «παγιδευμένες» στη φτώχεια, στην καταπίεση, στην άγνοια, ζουν σ’ έναν κόσμο που τις μεταχειρίζεται σαν κατώτερα όντα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βία ενάντια στις γυναίκες αποτελεί δυστυχώς ακόμη και σήμερα, διαδεδομένη μάστιγα και μάλιστα όχι μόνο στις υποβαθμισμένες κοινωνίες.
 27. 27. • Είναι γνωστό ότι ο δείκτης πολιτιστικής εξέλιξης μιας κοινωνίας διαφαίνεται, εκτός των άλλων, από την αντιμετώπιση και τη γενικότερη θέση του γυναικείου φύλου στον εργασιακό χώρο, στο πλαίσιο της οικογένειας, στους θεσμούς, στην πολιτική και κοινωνική ζωή.Ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή έχει διαφοροποιηθεί συγκρινόμενος με αυτόν των παλαιοτέρων κοινωνιών. • Σήμερα η θέση του γυναικείου φύλου έχει αναβαθμιστεί με τις συνταγματικές ρυθμίσεις της πολιτείας αλλά και τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος. • Όμως η κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί αποκλειστικά από τις ευνοϊκές παρεμβάσεις της πολιτείας μόνον, ούτε από την αλλαγή της στάσης του ανδρικού φύλου απέναντι στη γυναίκα. Θεωρείται αναγκαία η συνειδητοποίηση της ίδιας της γυναίκας αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας, για να αρθούν οι διακρίσεις και να καταργηθούν τα στερεότυπα για το ρόλο της. • Η παρεχόμενη παιδεία, λόγω του ειδικού της βάρους στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας, μπορεί να συντελέσει στην καλλιέργεια πνεύματος ισοτιμίας και στην αλλαγή της υπάρχουσας νοοτροπίας σχετικά με τα δύο φύλα.
 28. 28. Μερικά στατιστικά στοιχεία • Η έκθεση της Unicef για τις κακοποιημένες γυναίκες δίνει ανατριχιαστικές εικόνες σε όλο τον πλανήτη: · Μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως πέφτει καθημερινά θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης. · Κάθε μέρα 14 γυναίκες θανατώνονται από γονείς ή συγγενείς επειδή «ατίμασαν» την οικογένειά τους. · Στις ΗΠΑ μία γυναίκα κακοποιείται κάθε εννιά λεπτά. · Στη Σουηδία μία γυναίκα κακοποιείται μέχρι θανάτου κάθε δέκα μέρες. · Στη Μ. Βρετανία μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις μέρες. · Στην Ινδία το 40% των παντρεμένων γυναικών ξυλοκοπείται ενώ 5.000 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως στο βωμό των προκαταλήψεων. · Στην Αίγυπτο το 35% των γυναικών κακοποιούνται καθημερινά από το σύζυγό τους. · Στο Πακιστάν, το 1997 θανατώθηκαν περισσότερες από 300 γυναίκες για λόγους τιμής. · Στο Μπαγκλαντές είναι νομικά κατοχυρωμένο το να ρίχνει κάποιος οξύ στο πρόσωπο μιας γυναίκας. Όμως οι πραγματικοί αριθμοί παραμένουν άγνωστοι. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται μόνο στις επίσημες καταγγελίες. Ο φόβος της κατακραυγής οδηγεί τις περισσότερες γυναίκες στη σιωπή….
 29. 29. • Γιώργος Σαραντάρης Ήταν γυναίκα, ήταν όνειρο • Ἦ ταν γυναῖ κα ἦ ταν ὄ νειρο ἤ τανε καὶ τὰ δυὸ Ὁ ὕ πνος μ' ἐ μπόδιζε νὰ τὴ δῶ στὰ μάτια Ἀ λλὰ τῆ ς φιλοῦ σα τὸ στόμα τὴ ν κράταγα Σὰ ν νὰ ἦ ταν ἄ νεμος καὶ νὰ ἦ ταν σάρκα Μοῦ 'λέγε πὼ ς μ' ἀ γαποῦ σε ἀ λλὰ δὲ ν τὸ ἄ κουγα καθαρὰ Μοῦ 'λέγε πὼ ς πονοῦ σε νὰ μὴ ζεῖ μαζί μου Ἦ ταν ὠ χρὴ καὶ κάποτε ἔ τρεμα γιὰ τὸ χρῶ μα της Κάποτε ἀ ποροῦ σα νιώθοντας τὴ ν ὑ γεία της σὰ ν δική μου ὑ γεία Ὅ ταν χωρίζαμε ἤ τανε πάντοτε νύχτα Τ' ἀ ηδόνια σκέπαζαν τὸ περπάτημά της ἔ φευγε καὶ ξεχνοῦ σα πάντοτε τὸ ν τρόπο τῆ ς φυγῆ ς της Ἡ καινούρια μέρα ἄ ναβε μέσα μου προτοῦ ξημερώσει Ἦ ταν ἥ λιος ἦ ταν πρωὶ ὅ ταν τραγουδοῦ σα Ὅ ταν μόνος μου ἔ σκαβα ἕ να δικό μου χῶ μα Καὶ δὲ ν τὴ σκεφτόμουνα πιὰ ἐ κείνη
 30. 30. • …ειν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε.. ειν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε σαν λιμάνια (μόνος σκοπός Προορισμός των ωραίων καραβιών μας) τα μάτια τους είν’ οι κυματοθραύστες οι ώμοι τους είν’ ο σημαιοφόρος της χαράς οι μηροί τους σειρά αμφορείς στις προκυμαίες τα πόδια τους οι στοργικοί μας φάροι ... ... είναι τα κύματά τους οι υπέροχες θωπείες οι Σειρήνες τους δεν μας γελούν μόνε μας δείχνουνε το δρόμο -φιλικές- προς τα λιμάνια: τις γυναίκες π’ αγαπούμε. ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΥΜΝΟΣ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Π’ ΑΓΑΠΟΥΜΕ
 31. 31. • Δε με φοβίζει η μοναξιά ούτε οι μεγάλοι δρόμοι Δε με λυγίσανε ποτέ του κόσμου αυτού οι νόμοι Της μάνας μου κόρη μικρή και μάνα του παιδιού μου Γυναίκα εκείνου που αγαπώ, αφέντρα του κορμιού μου... • Μάνα και παιδί μαζί, κορίτσι και γυναίκα Εννιά ζωές μου τάξανε να ζήσω θέλω δέκα... • Στης λάγνας της ανατολής σαν γέρνω την αγκάλη Στα μάγια αντίδοτο έχω εγώ της δύσης προσκεφάλι Μες στη γιορτή της μουσικής την κόλαση αντέχω Και στον παράδεισο να βγω το μυστικό κατέχω"...
 32. 32. Ελληνίδα Γυναίκα, το πνεύμα της, τη ζωή της, τους αγώνες της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θυμόμαστε και τιμάμε γυναίκες όπως: Την Σπαρτιάτισσα μάνα που ανέτρεφε άνδρες και τους έστελνε στον πόλεμο με το «Ή ταν ή επί τας». Την Καλλιπάτειρα από την Ρόδο, θυγατέρα και μητέρα Ολυμπιονικών που προσπάθησε να αγωνιστεί στον στίβο, ντυμένη ανδρικά, ξεπερνώντας την εποχή της και τους κανόνες της. Την Υπατία, την Αλεξανδρινή φιλόσοφο και μαθηματικό που το πνεύμα της έχει μείνει στην ιστορία χωρίς μέτρα σύγκρισης. Γυναικείες μορφές που έδωσαν το στίγμα τους στην μετά Χριστόν εποχή: Παναγία, η Μεγάλη Μάνα όλων των ανθρώπων, το «Ρόδον το αμάραντον», την «Κυρία των Αγγέλων», την «Γλυκοφιλούσα», την «Παρηγορήτρα», την «Γοργοεπή- κοο», την «Ευαγγελίστρια», την «Υπέρμαχο Στρατηγό», των αγώνων της Πατρίδας μας! Την Αγία Ελένη την Ισαπόστολο που αξιώθηκε την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Γυναίκες του Βυζαντίου. Αυτοκράτειρες και γυναίκες του πνεύματος: Ειρήνη την Αθηναία, Θεοδώρα την Αυγούστα, που αναστύλωσαν τις εικόνες. Κασσιανή μοναχή, την υμνογράφο και ποιήτρια. Πριγκίπισσα 'Αννα την Κομνηνή μεγάλη ιστοριογράφο της εποχής της, συγγραφέα της «Αλεξιάδος». Αρχόντισσα 'Αννα Νοταρά, την συγγραφέα του Μεγάλου Επίτομου Λεξικού, την γυναίκα που περιέσωσε από τους Τούρκους κατά την 'Αλωση της Κωνστα- ντινουπόλεως τους παπύρους με τους αρχαίους συγγραφείς και τους μετέφερε στη Δύση.
 33. 33. • Κι ύστερα κρίκοι μιας αλυσίδας πολύτιμης νεομάρτυρες, αγίες και ηρωίδες από το 1453 μέχρι την Επανάσταση του 1821: Φιλοθέη η Αθηναία, Ακυλίνα από το Ζαγκλιβέρι της Μακεδονίας, Αργυρή από την Προύσα της Μικράς Ασίας, Σουλιώτισσες, γυναίκες του αγώνα, της θυσίας. Μαντώ Μαυρογέννους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα,, Καρατάσαινα, Μόσχω Τζαβέλλα, Δέσπω Μπότση, Μάρω Μπότσαρη, Ζαμπέτα Κολοκοτρώνη, και τόσες άλλες επώνυμες κι ανώνυμες. Οι δασκάλισσες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Μικρασία, την Κύπρο που δίδασκαν ελληνική γλώσσα, λευτεριά και θυσία γράφοντας την ιστορία με το αίμα τους. Κι ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει. Τις γυναίκες της Πίνδου, τις ηρωικές νοσοκόμες των ορεινών χειρουργείων, τις εθελόντριες αδελφές, τις γυναίκες της Εθνικής Αντιστάσεως με κορυφαία τη Λέλα Καραγιάννη. Την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, την Ευτυχία Καλύβα, την Ελένη Παπαδάκη.
 34. 34. • Τις γυναίκες του ανεπανάληπτου έπους 1955-59 στην Κύπρο . Τις ηρωικές δασκάλες των κατεχομένων, τις συγγενείς των αγνοουμένων, τις γυναίκες που αντίθετα σε κάθε λογική επιμένουν με πορείες να επιστρέφουν στην κατεχόμενη γη τους. Και ερχόμαστε στο σήμερα. Το τόσο δύσκολο και περίπλοκο που οι γυναίκες διαδραματίζουν ρόλους κυρίαρχους και σημαντικούς. Τιμούμε : Τις αγρότισσες της υπαίθρου. Τις επιστήμονες. Τις ερευνήτριες. Τις φοιτήτριες. Τις αθλήτριες. Τις πολιτικούς. Τις υπαλλήλους. Τις νοικοκυρές. Τις γυναίκες της διπλανής πόρτας που αγωνίζονται καθημερινά εργαζόμενες εκτός και εντός σπιτιού, να είναι σωστές επαγγελματίες, σύζυγοι και μητέρες, σε έναν κόσμο αντίξοο, δύσκολο, αρνητικό. Να είναι ο εαυτός τους και ταυτοχρόνως να διδάσκουν αξίες, όραμα,αρετή και να εμπνέουν ιδανικά στα παιδιά τους και το περιβάλλον τους. Τις άνεργες γυναίκες που αντιστέκονται στην χυδαιότητα, την αναξιοκρατία, την διαφθορά, την υποκρισία, το ψεύδος. Τις πολύτεκνες γυναίκες. Τις γυναίκες που αντιστέκονται στην εξαθλίωση, την εμπορευμα- τοποίηση, την ισοπέδωση των αξιών, την παγκοσμιοποίηση και την αλλοίωση των παραδοσιακών εθνικών κοινωνιών.
 35. 35. Ας αναλογιστούμε άλλωστε, πόσες σπουδαίες έννοιες, αξίες και αρετές είναι γένους θηλυκού….
 36. 36. Ας αναλογιστούμε άλλωστε, πόσες σπουδαίες έννοιες, αξίες και αρετές είναι γένους θηλυκού….

×