Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Σελίδα 1
Ιστορία και Πληροφορίες για το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας και
τους καθηγητές του
Συνέντευξη συνταξιούχων εκπαιδευτικών τ...
Σελίδα 2
Το 56ο
Γυμνάσιο Αθήνας ιδρύθηκε ως Μικτό Ημερήσιο Γυμνάσιο
Αμπελοκήπων το 1979. Μετονομάστηκε σε 56ο
Γυμνάσιο Αθή...
Σελίδα 3
Τα παιδιά αυτά φοιτούσαν πριν, κυρίως, στο σχολείο που λειτουργούσε στον
Ερυθρό Σταυρό. Το 16ο
δεν ήταν τότε στο ...
Σελίδα 4
Πριν μετακινηθεί στην οδό Αχαΐας το σχολείο, αλλά και μετά, υπήρχαν
σκέψεις να στεγαστεί σε κάποιον άλλο χώρο, αλ...
Σελίδα 5
[Η συνοικία Αμπελοκήπων αποτελείται από τους συνοικισμούς: Αμπελόκηποι Ι,
Αμπελόκηποι ΙΙ και Κάτω Ερυθρός. Η Σχολ...
Σελίδα 6
Το παλιό κτίριο του 56ου
Γυμνασίου είναι πολύ ανθεκτικό στους σεισμούς. Είναι από
πέτρα. Όταν έγινε ο μεγάλος σει...
Σελίδα 7
Πρώτη. Τότε όλες οι κάτω αίθουσες ήταν αίθουσες διδασκαλίας. Δεν υπήρχε
γραφείο καθηγητών. Το γραφείο καθηγητών ή...
Σελίδα 8
στη Φυσική. Και τώρα στο Ιπποκράτειο είναι δύο γιατροί από το σχολείο. Ο
Παπανικολάου και ο Πολίτης ο Νίκος. Επίσ...
Σελίδα 9
Παράρτημα
Φωτογραφίες
(Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το διαδίκτυο (η ασπρόμαυρη) καθώς και
από τη φωτογ...
Σελίδα
10
Τι είναι τώρα στη Φωκίδας
Το 2ο κτίριο (Αχαΐας 3) που μας φιλοξενεί:
Τι είναι στη
θέση της
πολυκατοικίας
που
φιλ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Αμπελόκηποι Αθήνας: Συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς του 56ου Γυμνασίου Αθήνας

1,536 views

Published on

Εργασία στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού προγράμματος "Αμπελόκηποι Αθήνας: Μελετώ και ερευνώ το περιβάλλον που βρίσκεται το σχολείο μου" καθώς και στο μάθημα της Πληροφορικής.

56ο Γυμνάσιο Αθήνας
Σχολικό έτος: 2014-2015

Published in: Education
 • Ενημέρωση του αρχικού αρχείου λαμβάνοντας υπόψη τη συνέντευξη του ιδιοκτήτη του κτιρίου: "[Το κτίριο ΔΕΝ κατεδαφίστηκε. Άλλαξε χρήση στην «πορεία»: http://www.slideshare.net/goa56tkdrills/fokidos26pkremos]."
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Αμπελόκηποι Αθήνας: Συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς του 56ου Γυμνασίου Αθήνας

 1. 1. Σελίδα 1 Ιστορία και Πληροφορίες για το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας και τους καθηγητές του Συνέντευξη συνταξιούχων εκπαιδευτικών του 56ου Γυμνασίου Αθήνας στο εργαστήριο Πληροφορικής του 56ου Γυμνασίου Αθήνας. Έλαβαν μέρος οι:  Στυλιανίδου Αικατερίνη,  Λυμπεροπούλου Σταυρούλα,  Πεπονάκη Εύα και  Μπικάκη Εύη Παρόντες ήταν και οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί:  Καραμπίνης Αναστάσιος,  Λυκοκάπη Μαρία,  Μαναγλιώτου Σοφία και  Τεκάτογλου Δέσποινα Ακολουθούν ενότητες που βασίζονται σε περιλήψεις των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη συνάντηση των εκπαιδευτικών.
 2. 2. Σελίδα 2 Το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας ιδρύθηκε ως Μικτό Ημερήσιο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων το 1979. Μετονομάστηκε σε 56ο Γυμνάσιο Αθήνας το 1983. Αρχικά συστεγαζόταν στην οδό Φωκίδος με δύο Δημοτικά. Η λειτουργία είχε χωριστεί σε τρία κομμάτια εκ περιτροπής. Πριν δημιουργηθούν το 10ο και το 80ο Δημοτικό, τα Δημοτικά στεγάζονταν στην οδό Φωκίδος. Το Γυμνάσιο μπήκε εμβόλιμο και μοίρασαν την ημέρα για κάποιο διάστημα. Ύστερα από λίγους μήνες, όταν χτίστηκε το κτίριο στην οδό Ζαγοράς, κατά το σχολικό έτος 1979-1980, μετακόμισε εκεί το ένα Δημοτικό και το Γυμνάσιο μοιραζόταν το κτίριο με το άλλο Δημοτικό, με βάρδιες εναλλάξ πρωινές και απογευματινές. Αυτό το κτίριο κατεδαφίστηκε πολύ αργότερα, όταν ήταν ακόμα η ΕΥΔΑΠ στην οδό Φωκίδος 26 [Το κτίριο ΔΕΝ κατεδαφίστηκε. Άλλαξε χρήση στην «πορεία»: http://www.slideshare.net/goa56tkdrills/fokidos26pkremos]. Το Γυμνάσιο στεγάστηκε εκεί μόνο για έναν χρόνο και κάποιους μήνες. Η μετακίνηση του Γυμνασίου έγινε το 1980-81. Τα Δημοτικά που ήταν στην οδό Αχαΐας (19ο (πρώην 35ο ) και 18ο (από μεταστέγαση)) είχαν ήδη μετακομίσει στην καινούρια πτέρυγα που είχε δημιουργηθεί. Στην αρχή υπήρχαν μόνο δύο ή τρία τμήματα στην Πρώτη τάξη Γυμνασίου, ενώ η Δευτέρα και η Τρίτη θα πρέπει να είχαν από ένα τμήμα. Δεν υπήρχαν πολλά παιδιά. Οργανική θέση είχαν οι κυρίες Αικατερίνη Στυλιανίδου (Φιλόλογος) και Δώρα Μάκκα (Θεολόγος). Οι άλλοι καθηγητές ήρθαν με απόσπαση από τα γύρω σχολεία. Η Διευθύντρια ίσως λεγόταν Αναστασίου ή Αθανασίου [Αθανασία Αναστασοπούλου]. Η Διευθύντρια, που είχε προσωρινή θέση, άλλαξε αμέσως, το 1980. Πήρε οργανική ο Θεοφάνης Γκάγκαρης (Μαθηματικός). Το παλιό κτίριο στην Αχαΐας ήταν κλειστό, αφού το Δημοτικό είχε μετακομίσει στη νέα πτέρυγα, και η γυναίκα του Γκάγκαρη, η οποία ήταν δασκάλα στο σχολείο, του πρότεινε να φροντίσει να μετακομίσουν εκεί, στο παλιό κτίριο που είχε εγκαταλειφθεί, όπως και έγινε. Η μεταφορά του έγινε Οκτώβρη-Νοέμβρη. Οι καθηγητές έκαναν μόνοι τους τη μεταφορά σε τσάντες. Έτσι μετέφεραν, σιγά σιγά, όλα τα πράγματα. Η μετακόμιση δεν κράτησε πολύ, καθώς δεν είχαν και πολλά αντικείμενα να μεταφέρουν, αφού το σχολείο ήταν νεοσύστατο. Δεν είχαν παραλάβει πολύ εξοπλισμό, αφού στο παλιό κτίριο, όπου συστεγάζονταν με το Δημοτικό για μία χρονιά, δεν είχαν ούτε γραφείο. Το πρώτο που είπε η Επιθεώρηση ήταν να βγάλουν μια σφραγίδα και να αρχίσουν τις εγγραφές. Η Πρώτη τάξη δημιουργήθηκε από τους μαθητές των συστεγαζόμενων Δημοτικών. Δεν είχαν παιδιά για τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ήρθαν εκεί οι μαθητές που είχαν «διωχτεί» από τα άλλα σχολεία της περιοχής.
 3. 3. Σελίδα 3 Τα παιδιά αυτά φοιτούσαν πριν, κυρίως, στο σχολείο που λειτουργούσε στον Ερυθρό Σταυρό. Το 16ο δεν ήταν τότε στο κτίριο που είναι τώρα. Είναι ιστορικό σχολείο, μπορεί να είναι και προπολεμικό. Η κυρία Στυλιανίδου; ανέφερε ότι ο αδερφός της, που είναι γεννηθείς το 1955, φοίτησε εκεί. Ήταν Γυμνάσιο αρρένων. Μετά το 1981, όταν έγιναν οι μεγάλες αλλαγές στην παιδεία με το ΠΑΣΟΚ, έγιναν όλα τα σχολεία μικτά και άλλαξαν οι ονομασίες των Σχολικών Μονάδων. Τα Θηλέων που έγιναν μικτά ακολούθησαν. Τα σχολεία δεν είχαν νούμερα πριν. Όταν έγιναν όλα τα σχολεία μικτά, απέκτησαν νούμερα. Μετά τη μετακίνηση στην Αχαΐας το Γυμνάσιο στεγαζόταν μόνο στο παλιό κτίριο που είχε εγκαταλειφθεί, στο ισόγειο και στον όροφο, ενώ τα μαθήματα γίνονταν πρωί και απόγευμα. Υπήρχαν τρεις αίθουσες πάνω και τρεις κάτω. (Τώρα, το σχολικό έτος 2014-15, στο ισόγειο βρίσκεται το γραφείο των καθηγητών, το εργαστήριο Πληροφορικής του 56ου Γυμνασίου καθώς και μια αίθουσα διδασκαλίας, ενώ πάνω οι τρεις αίθουσες του ορόφου χρησιμοποιούνται από το Δημοτικό). Τα μαθήματα γίνονταν σε δύο βάρδιες. Η Α΄ τάξη είχε τέσσερα τμήματα και ήταν μόνη της. Στην άλλη βάρδια λειτουργούσε η Β΄ και η Γ΄ τάξη, η οποία στην αρχή είχε μόνο δύο τμήματα. Το ωράριο της πρωινής βάρδιας ήταν οκτώ με δύο και της απογευματινής δύο με επτά και μισή, όπως και σε όλα τα σχολεία. Λειτουργούσαν τη μια εβδομάδα Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη απόγευμα, Πέμπτη και Παρασκευή πρωί και την άλλη εβδομάδα το αντίστροφο. Είχε φτάσει το σχολείο να έχει 13 τμήματα. Αυτό έγινε όταν δημιουργήθηκε και νέα πτέρυγα με αποτέλεσμα να αυξηθεί η χωρητικότητα των μαθητών των σχολείων. Το ανώτερο ήταν τα 13 τμήματα –πέντε στην Α΄ και από τέσσερα στις Β΄ και Γ΄- και ήταν «γεμάτα» τμήματα. Οι καθηγήτριες ανέφεραν ότι ήταν ωραίο σχολείο και στην τάξη είχαν πολλά παιδιά. Στην αρχή ήταν τριανταπεντάρια. Στη συνέχεια καταργήθηκαν και είχαν τμήματα τριαντάρια. Επίσης, ήταν μικτό σχολείο από το 1979 που ιδρύθηκε ως Ημερήσιο Μικτό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων. Υπήρχαν όλες οι ειδικότητες καθηγητών, γίνονταν όλα τα μαθήματα. Δεν υπήρχε μετακινούμενος καθηγητής. Το 1980 ήρθαν όλοι οι καθηγητές. Τότε δηλαδή πήραν όλοι οργανικές θέσεις στο σχολείο. Υπήρχαν πάρα πολλοί καθηγητές, και Καλλιτεχνικών και Μουσικής και Γαλλικών. Οι καθηγητές ήταν μόνιμοι, δεν υπήρχαν αναπληρωτές, είχαν όλοι οργανική θέση. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Θεοφάνης Γκάγκαρης έφυγε, αφού πρώτα έγινε Διοικητικός Επιθεωρητής κι αργότερα σύμβουλος.
 4. 4. Σελίδα 4 Πριν μετακινηθεί στην οδό Αχαΐας το σχολείο, αλλά και μετά, υπήρχαν σκέψεις να στεγαστεί σε κάποιον άλλο χώρο, αλλά έλεγαν στους καθηγητές ότι δεν υπήρχε ελεύθερο οικόπεδο. Κάθε φορά που επρόκειτο να γίνουν εκλογές, έρχονταν υποψήφιοι και τους μιλούσαν για τη δημιουργία νέου κτιρίου. Ειδικά ο Γκάγκαρης, που ήταν πολύ δραστήριος και ο Ζούμπι; που ήταν και καλός άνθρωπος, έψαχνε συνέχεια για οικόπεδο, για να μη συστεγάζεται το Γυμνάσιο με το Δημοτικό και να έχει το Γυμνάσιο, πλέον, το δικό του κτίριο. Υπήρχαν σκέψεις να χτιστεί κάποιο κτίριο στον χώρο του οικοπέδου ΘΩΝ, αλλά τελικά εκεί έγινε εμπορικό κέντρο. Αυτό το είχαν πει στους καθηγητές τότε που ήταν Δήμαρχος της Αθήνας ο Αβραμόπουλος. Τους είχαν πει να υπογράψουν για να γίνει το σχολείο στο ΘΩΝ. Μάλιστα συγκεντρώθηκαν και υπογραφές από κατοίκους της περιοχής για τον λόγο αυτόν. Επίσης, είχε προταθεί να χτιστεί σχολείο εκεί που ήταν ο κινηματογράφος Amica, πάνω από το Γηροκομείο. (Τώρα αναφέρουν ότι θα προσπαθήσουν να επανιδρύσουν το 58ο Γυμνάσιο στην οδό Λάμψα, εκεί που ήταν το Ίδρυμα Αναπήρων. Το 58ο στεγαζόταν πριν στο Βαρβάκειο, αλλά καταργήθηκε. Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν χρήματα από τον Δήμο για να αποζημιώσουν τη ΔΕΗ στην οποία ανήκει το οικόπεδο, με σκοπό να χτιστεί κτίριο που θα στεγάσει το Γυμνάσιο και τα Δημοτικά που στεγάζονται στο Βαρβάκειο). Επίσης, άλλοι χώροι που είχαν αναφερθεί ήταν στα προσφυγικά, που έλεγαν ότι θα γκρεμιστούν στην ανάπλαση, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και σε ένα οικόπεδο εκεί που παλιά ήταν το σινεμά Σινεάκ, στον χώρο που τώρα βρίσκεται το ΙΚΑ. Προτάθηκαν πολλά οικόπεδα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Εκτός από την οικονομική δυσκολία, υπήρξαν και οι αντιδράσεις των γονέων. Δεν ήθελαν να μετακινηθεί το σχολείο, γιατί τα παιδιά τους θα διένυαν μεγαλύτερη απόσταση. Πριν από λίγα χρόνια σχετικά, επρόκειτο να μεταφερθεί το σχολείο στο παλιό Αναμορφωτήριο, στο 3ο Λύκειο, κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αντέδρασαν, όμως, οι γονείς. Το Γυμνάσιο θα μπορούσε να έχει όλο το κτίριο, γιατί ήταν άδειο, αλλά οι γονείς ήταν αρνητικοί, γιατί ήταν μακριά και δεν ήθελαν να περνούν τα παιδιά τους «τόσους δρόμους». Υποστήριξαν ότι η περιοχή των Αμπελοκήπων θα πρέπει να έχει το δικό της Γυμνάσιο.
 5. 5. Σελίδα 5 [Η συνοικία Αμπελοκήπων αποτελείται από τους συνοικισμούς: Αμπελόκηποι Ι, Αμπελόκηποι ΙΙ και Κάτω Ερυθρός. Η Σχολική μας Μονάδα (56ο Γυμνάσιο Αθήνας) βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας] Τελικά, η προσωρινή μετακίνηση έγινε μόνιμη. Βέβαια, οι συστεγάσεις σχολικών μονάδων διαφορετικών βαθμίδων είναι συχνή. Πόσω δε μάλλον τώρα, που συζητείται ξανά το θέμα της «συγχώνευσης» Δημοτικών-Γυμνασίων και για λόγους οικονομικούς και ευκολίας (ειδικότητες που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια και στο Γυμνάσιο - Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών…- θα μπορούν να διδάσκουν, συμπληρώνοντας το ωράριό τους, σε ένα σχολικό συγκρότημα). Σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη κατάλληλων πόρων και, κυρίως, συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών των σχολείων που συστεγάζονται στα σχολικά συγκροτήματα.
 6. 6. Σελίδα 6 Το παλιό κτίριο του 56ου Γυμνασίου είναι πολύ ανθεκτικό στους σεισμούς. Είναι από πέτρα. Όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Αθήνα, κάτοικοι της περιοχής κοιμούνταν στο σχολείο, το οποίο δεν είχε πάθει τίποτε. Μετά τον Διευθυντή Γκάγκαρη, έγινε Διευθύντρια η κα Παπούλια για λίγο καιρό. Και η κα Βλαχοπούλου η οποία είχε τη δυνατότητα να κάνει εκθέσεις. Η κα Βλαχοπούλου ήταν φιλόλογος. Η κα Ραψομανίκη, μετά, πάλι προσωρινή, ήταν μαθηματικός. Αυτό ήταν περίπου το 1986-87. Μετά ήρθε η κα Δημητρίου και έμεινε περίπου 3 με 4 χρόνια. Το 1990 άλλαξαν όλους τους διευθυντές. Όταν γύρισαν οι καθηγητές τον Σεπτέμβρη, δεν υπήρχε κανείς στη θέση του. Μετά έγινε Διευθύντρια η κα Βλάχου. Έμεινε περίπου 2 χρόνια. Το 1992 έφυγε και ήρθε ο κος Καφφές, που ήταν Διευθυντής, για οκτώ χρόνια. Μετά τον Καφφέ Διευθύντρια ήταν η κα Ταφλανίδου για 4 χρόνια, μετά η κα Σκουληκάρη και μετά ο κος Νικολόπουλος, ο οποίος είναι μέχρι τώρα (2014). Το 56ο ξεκίνησε σαν Γυμνάσιο αλλά δημιουργήθηκαν και Λυκειακές τάξεις. Λυκειάρχης έγινε ο κύριος Βογιανόπουλος. Ήταν Λυκειακές τάξεις, αλλά συνεδρίαζαν στο Γυμνάσιο όλοι μαζί. Οι Λυκειακές τάξεις δημιουργήθηκαν όταν η κα Ραψομανίκη ήταν Διευθύντρια του Γυμνασίου. Ήταν τότε που είχε σκοτωθεί ο Τεμπονέρας. Γύρω στο 1991. Μετά από μικρό διάστημα, ενός ή δύο χρόνων, το 56ο έγινε αυτόνομο Λύκειο και ονομάστηκε 56ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Αυτά πρέπει να φαίνονται και στα πρακτικά του γυμνασίου, όπου γίνονταν οι συνεδριάσεις. Ο Σύλλογος ήταν κοινός και οι αποφάσεις θα έπρεπε να λαμβάνονται από κοινού. Οι συνεδριάσεις γίνονταν στον ίδιο σύλλογο στο Γυμνάσιο, αλλά ήταν άλλοι καθηγητές. Το Λύκειο ήταν στο ίδιο κτίριο που είναι και τώρα, αλλά συγκεντρώνονταν στο Γυμνάσιο για τις συνεδριάσεις. Οι Λυκειακές τάξεις δημιουργήθηκαν από την αρχή στο καινούριο κτίριο του 56ου Λυκείου. Εκεί συστεγάστηκαν με το 17ο Δημοτικό σχολείο και το 10ο Δημοτικό σχολείο. Τώρα το 10ο Δημοτικό είναι στη Χωροφυλακή. Ένας από τους καθηγητές του Λυκείου ήταν ο Κουμαριανός, ο φυσικός που κάηκε στην Κωνσταντινούπολη στο διώροφο πούλμαν. Ήταν καλό παιδί, εμφανίσιμος και αγαπητός από όλους. «Γέφυρα» ήταν να δουλεύουν ενδιάμεσα οι καθηγητές. Για παράδειγμα 11.00 με 16.00. Δεν μπορεί να δουλεύει κάποιος από το πρωί μέχρι το βράδυ. «Γέφυρα» έκαναν όσοι δούλευαν και στις δύο βάρδιες (πρωί - απόγευμα). Το πρωί ήταν η Α΄ Γυμνασίου και, στο ίδιο κτίριο, το απόγευμα ήταν η Β΄ και η Γ΄ Γυμνασίου. Οι βάρδιες στο τέλος ήταν η Δευτέρα με τη μισή Πρώτη και η Τρίτη με τη μισή
 7. 7. Σελίδα 7 Πρώτη. Τότε όλες οι κάτω αίθουσες ήταν αίθουσες διδασκαλίας. Δεν υπήρχε γραφείο καθηγητών. Το γραφείο καθηγητών ήταν ο διάδρομος. Αργότερα, γύρω στο 1988, ένα μικρό δωμάτιο, στον πάνω όροφο, που μέχρι τότε ήταν αποθήκη, έγινε γραφείο Διευθυντή. Οι συνεδριάσεις των καθηγητών γίνονταν σε αίθουσες. Δεν είχαν γραφεία και για να συνεδριάσουν - κάθονταν στα θρανία των μαθητών. Οι μαθητές ήταν πάρα πολύ καλοί. Προέρχονταν από μεσοαστικές οικογένειες. Το σχολείο άλλαξε «κόσμο» δύο φορές. Την πρώτη φορά, όταν άρχισαν να φεύγουν από τους Αμπελοκήπους οι μεσοαστοί (οι οποίοι εργάζονταν ως μηχανικοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι...) και να πηγαίνουν σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Μεσόγεια κλπ. Περίπου από το 1980 άρχισε αυτό. Στις πολυκατοικίες άρχισαν να έρχονται και να εγκαθίστανται άνθρωποι που είχαν επαγγέλματα που χρησίμευαν σε νοσοκομεία (π.χ. τραπεζοκόμοι, νοσηλεύτριες, εργάτες Δήμου...). Άρχισε να έρχεται αρκετός «εργατικός», ας πούμε, κόσμος στη γειτονιά. Στη συνέχεια, η άλλη αλλαγή έγινε με την εγκατάσταση ανθρώπων από άλλες χώρες, κυρίως από Αλβανία και Φιλιππίνες. Οι καθηγητές είχαν οργανική θέση. Ως το 1996 περίπου, δεν είχαν πολλούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Τα παιδιά ήταν τόσο καλά και προσεγμένα, ώστε, όπως ανέφερε η κυρία Μπικάκη, για να διδάξει Ανθρωπολογία διάβαζε όλο τον τόμο του Life, γιατί οι μαθητές είχαν πολλές απορίες. Οι καθηγήτριες θυμούνται πάρα πολλούς μαθητές. Δυστυχώς έμαθαν για κάποιο μαθητή τους που αυτοκτόνησε. Δεν πήγαιναν καλά οι δουλειές του. Είχαν πολύ καλά παιδιά και καλούς μαθητές στο σχολείο. Στην Ιστορία έκαναν πάρα πολλές ερωτήσεις τα παιδιά. Γενικά οι καθηγητές διάβαζαν πολύ για να ανταποκριθούν στο μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών τους. Επίσης, όταν είχαν ανοίξει τα σύνορα και είχαν έρθει εδώ Βορειοηπειρώτες από την Αλβανία, τα πρώτα παιδιά που είχαν έρθει εδώ γνώριζαν πολύ καλά Ελληνικά, παρότι απαγορευόταν να τα μιλάνε στη χώρα τους, ήταν πολύ καλοί μαθητές και το επίπεδο μόρφωσης στα σχολεία τους ήταν πάρα πολύ υψηλό. Και ο σύλλογος γονέων παλιά είχε μεγάλες επιτυχίες και βοηθούσε πολύ το σχολείο. Γενικά υπήρχαν άριστοι μαθητές και μαθήτριες, όπως η Κακούρη, η Διονυσοπούλου, η Γεωργιοπούλου, η Παπαχρήστου... Είχαν πολλές επιτυχίες στα Πανεπιστήμια και στα Πολυτεχνεία. Σε μια τάξη, τα 20 παιδιά του τμήματος των 30 ατόμων είχαν 19
 8. 8. Σελίδα 8 στη Φυσική. Και τώρα στο Ιπποκράτειο είναι δύο γιατροί από το σχολείο. Ο Παπανικολάου και ο Πολίτης ο Νίκος. Επίσης στο Αττικό Νοσοκομείο είναι ο Παπανικολάου που είναι πολύ καλός γαστρεντερολόγος. Συνεντευξιαζόμενοι: Στυλιανίδου Αικατερίνη, Λυμπεροπούλου Σταυρούλα, Πεπονάκη Εύα και Μπικάκη Εύη Ερωτήσεις: Περιβαλλοντική ομάδα του προγράμματος: "Αμπελόκηποι Αθήνας: Ερευνώ και μελετώ το περιβάλλον που βρίσκεται το σχολείο μου" Εκπαιδευτικοί του προγράμματος: Λυκοκάπη Μαρία, Μαναγλιώτου Σοφία, Τεκάτογλου Δέσποινα, Καραμπίνης Τάσος Αποφώνηση: Αναστάσης, Γιάννης, Φλοριάν, Ντόρι, Τάσος 56ο Γυμνάσιο Αθήνας Σχολικό έτος: 2014-2015
 9. 9. Σελίδα 9 Παράρτημα Φωτογραφίες (Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το διαδίκτυο (η ασπρόμαυρη) καθώς και από τη φωτογραφική ομάδα του σχολείου μας (οι πρόσφατες)) Το 1ο κτίριο (Φωκίδος 26) που μας φιλοξένησε και τι είναι τώρα στη θέση του: Φωτογραφία παλιά από τη Φωκίδας (Η Μεσογείων στο βάθος). Στα αριστερά η πολυκατοικία που κατεδαφίστηκε και στα δεξιά το κτίριο που υπάρχει τώρα (2015)). Το κτίριο που φιλοξένησε το σχολείο μας, όταν πρωτοδημιουργήθηκε , το 1979, ως Μικτό Ημερήσιο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων
 10. 10. Σελίδα 10 Τι είναι τώρα στη Φωκίδας Το 2ο κτίριο (Αχαΐας 3) που μας φιλοξενεί: Τι είναι στη θέση της πολυκατοικίας που φιλοξένησε το σχολείο μας Πολυκατοικία που χρησιμοποιήθηκε για ταυτοποίηση

×