Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Manto

81 views

Published on

25 Μαρτίου - γιορτή του σχολείου (υλικό)

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Manto

 1. 1. Μέσα από τον ηρωϊσμό, την αγάπη για την πατρίδα και το μεγαλείο της επανάστασης του΄21, ξεπροβάλλει η μορφή της περίφημης ηρωΐδας Μαντούς (Μαγδαληνής) Μαυρογένους. Υπήρξε παράδειγμα αυτοθυσίας, ανιδιοτέλειας και αγάπης για την πατρίδα. Ενέπνευσε μάλιστα με το παράδειγμά της, όχι μόνο τις ελληνίδες, αλλά και τις μορφωμένες γυναίκες της Ευρώπης.
 2. 2. Η Μαντώ γεννήθηκε το 1796 στο χωριό Μαρμαρά της Πάρου, από γονείς αρχοντικής καταγωγής, από την παραδουνάβια ηγεμονία της Βλαχίας. Ο πατέρας της υπήρξε αδελφός του Νικολάου Μαυρογένη, αρχικά ναυάρχου του τουρκικού στόλου (1770- 1786) και στη συνέχεια ηγεμόνα της Βλαχίας (1786- 1790). Η μητέρα της καταγόταν από ονομαστή οικογένεια της Μυκόνου.
 3. 3. Μεγάλωσε σε ένα τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον που της χάρισε ευρωπαϊκή παιδεία και γλωσσομάθεια. Η Μαντώ Μαυρογένους μιλούσε άριστα: αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά.
 4. 4. Η πρώτη επαφή της Μαντώς με την ιδέα της επανάστασης της Ελλάδας από τους Τούρκους έγινε, όταν ο πατέρας της, μέλος της Φιλικής Εταιρείας ο ίδιος την μύησε στους κόλπους της το 1820.
 5. 5. Από εκεί μαζί με το θείο της ιερέα και φιλικό παπα-Μαύρο πηγαίνουν στη Μύκονο, ώστε να οργανώσουν μαζί την εξέγερση του νησιού ενάντια στους Τούρκους. Το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 βρίσκει την νεαρή Μαντώ στην Τήνο.
 6. 6. Είναι τόσο μεγάλος ο πόθος της νεαρής Μαντώς για την ελευθερία αλλά και για το χρέος της απέναντι στην πατρίδα, ώστε αποφασίζει να δωρίσει όλη την περιουσία της στον αγώνα και παράλληλα να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις στην επανάσταση. Η Μαντώ θα προσφέρει στον αγώνα του 1821: 700.000 γρόσια, ποσό τεράστιο για την εποχή.
 7. 7. Παρεμβάλλεται το δημοτικό της Ζακύνθου, Καράβι. Απαγγέλλει ο μαθητής Μπόρις Άντσεβ Με τα χρήματα αυτά εξοπλίζει 6 καράβια με πολεμικό υλικό. Πρώτο της μέλημα είναι να απαλλάξει τις Κυκλάδες από τους πειρατές που τρομοκρατούσαν τους Έλληνες με τις επιδρομές τους.
 8. 8. Τα πλοία της Μαντώς θα κρατούσαν ανοιχτούς τους θαλάσσιους δρόμους για να υποστηρίζεται η Επανάσταση στα ηπειρωτικά.
 9. 9. Τα πλοία αυτά παραχωρούνται αργότερα με τα πληρώματά τους στο ναύαρχο Ανδρέα Τομπάζη. Η δύναμη του ελληνικού στόλου πόσο ενισχύεται! Παράλληλα συγκροτεί με δικά της έξοδα σώμα στρατιωτών και αναλαμβάνει προσωπικά την υπεράσπιση της Μυκόνου.
 10. 10. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τη φλογερή ελληνίδα που δονείται από αγάπη για την ελευθερία. Με δικά της πάλι έξοδα οργανώνει και δεύτερο σώμα πεζικού, αποτελούμενο από 800 άνδρες. Αναλαμβάνει η ίδια την αρχηγία και περνώντας από τη Μύκονο απέναντι στην Εύβοια, συμμετέχει στις εκεί πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων.
 11. 11. Μετά την συμμετοχή της σ΄αυτές τις μάχες επιστρέφει στην αγαπημένη της Μύκονο, όπου αναλαμβάνει την τροφοδοσία του ελληνικού στόλου με δικά της έξοδα. Ο στρατός της Μαντώς Μαυρογένους θα πάρει μέρος σε πολύ κρίσιμες μάχες για την έκβαση του αγώνα : στη Φθιώτιδα, την Λειβαδιά αλλά και στο Πήλιο στο πλευρό του οπλαρχηγού Γρηγορίου Σάλα. .
 12. 12. ⦿ Οι μαθήτριες Κάιδου Σοφία και Αγραπιδάκη Κωνσταντίνα ⦿ δραματοποιούν έναν χαρακτηριστικό διάλογο της Μαντώς Μαυρογένους με την αδελφή της Ειρήνη, ο οποίος διεξάγεται στο πατρικό τους σπίτι στη Μύκονο το 1822.
 13. 13. ⦿ Η χορωδία θα μας τραγουδήσει το τραγούδι «εγια μόλα-εγια λέσα»
 14. 14. Eγια μολα εγια λεσα Θάλασσα από θαλασσα απ’ολα τα νερά(2) Θαλασσα απ’όλα τα νερα και τα ποτάμια πίνεις και από τα παλληκάρια μας κανένα δεν αφήνεις(ολο 2 φορες) Έγια μόλα έγια λέσα αχ βρε θάλασσα μπαμπέσα(2 αντιστροφα)
 15. 15. Eγια μολα εγια λεσα Στ’ αγριεμε στ’αγριεμενα κυματα(2) Στ’αγριεμενα κυματα στη μαυρη αγκαλια σου Του κοσμου πηρες τα παιδια Και τα’κανες δικα σου (ολο 2 )φορες Θαλασσα μου θαλασσα μου συ μου πηρες την καρδια μου ( ολο 2 αντιστροφα)
 16. 16. Μέρα με την μέρα το ηρωϊκό πρότυπο θυσίας και ανιδιοτέλειας για την πατρίδα της Μαντούς, μεταδίδεται σαν τον άνεμο και η φήμη της σε σύντομο διάστημα ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Ο ευγενής αγώνας της συνεπαίρνει τις φιλέλληνες γυναίκες της Γαλλίας και της Αγγλίας. Η Μαντώ εκμεταλλευόμενη την γλωσσομάθειά της, τους στέλνει πατριωτικές επιστολές, μέσω των οποίων προσπαθεί να εξασφαλίσει τη βοήθειά τους στην ελληνική επανάσταση.
 17. 17. Η ίδια γράφει σε μια επιστολή της προς τις φιλέλληνες γυναίκες του εξωτερικού: «Δεν με νοιάζει τι θα γίνω αν είναι να λευτερωθεί η πατρίδα μου. Όταν θα έχω χρησιμοποιήσει όλα όσα μπορώ να διαθέσω για την ιερή υπόθεση της ελευθερίας, θα τρέξω στο στρατόπεδο των Ελλήνων για να τους ενθαρρύνω με την απόφασή μου να πεθάνω, αν χρειαστεί, για την ελευθερία.»
 18. 18. Το 1826, μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου, αναλαμβάνει οικονομικά τη φροντίδα 2.000 Μεσολογγιτών, οι οποίοι σώθηκαν από τα τουρκικά πυρά. Τώρα όλη η Ευρώπη παραμιλά για την μεγάλη ελληνίδα, που θυσιάζει ολόκληρη την περιουσία της και τα ολόδροσά της νιάτα, για να ενισχύσει με όλες τις δυνάμεις της την υπόθεση της ελευθερίας.
 19. 19. Πού βρίσκει όμως η απελεύθερη από τους Τούρκους Ελλάδα, την μεγάλη ηρωίδα; Με το τέλος της επανάστασης η Μαντώ εγκαθίσταται στο Ναύπλιο Ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, αισθανόμενος βαρύ το χρέος της Ελλάδας προς τη μεγάλη ηρωίδα, θα της αποδώσει τον τίτλο του αντιστρατήγου. Ας θυμηθούμε ότι η Μαντώ Μαυρογένους είναι και η μοναδική ελληνίδα που έχει λάβει αυτόν τον τίτλο μέχρι σήμερα. Ο Καποδίστριας επίσης θα της αναθέσει ακόμα την εποπτεία του Ορφανοτροφείου που ιδρύει στην Αίγινα για τα ορφανά παιδιά των αγωνιστών του ΄21.
 20. 20. Δεν έχει πλέον προσωπική περιουσία, αφού την παραχώρησε όλη στον Αγώνα. Αποφασίζει να καταφύγει σε συγγενείς της στην Πάρο. Μάλιστα υπάρχουν και αναφορές της Μαντούς, μέσω των οποίων ζητά από την κυβέρνηση οικονομική βοήθεια για να επιβιώσει. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και τον ερχομό του βασιλιά Όθωνα, η Μαντώ Μαυρογένους πέφτει σε δυσμένεια.
 21. 21. Αρχικά η κυβέρνηση εγκρίνει την παροχή βοήθειας «διά λόγον ευχαριστήσεως δια τας προς την Πατρίδαν και το Έθνος εκδουλεύσεις της κυρίας Μαντούς Μαυρογένη». Μεταγενέστερες εκκλήσεις της όμως για οικονομική ενίσχυση, θα απορριφθούν από την κυβέρνηση Κωλέτη .
 22. 22. Η αρχοντοπούλα της Βλαχίας, που είχε δωρίσει ολόκληρη τη μυθώδη περιουσία της στην πατρίδα, τα ολόδροσά της νιάτα και την ίδια της την ψυχή …. Ποια όμως ζητούσε βοήθεια και είχε περιέλθει σε φτώχεια, την οποία η Ελλάδα πεισματικά της αρνιόταν;
 23. 23. Κατάμονη και λησμονημένη θα πεθάνει στην Πάρο το 1840, από τυφοειδή πυρετό. Ενταφιάζεται με δημόσια δαπάνη στο προαύλιο της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Όμως με την ανακαίνιση της εκκλησίας αργότερα, θα καταστραφεί ο τάφος της.
 24. 24. Μετέπειτα κυβερνήσεις μας, με διάφορες τιμητικές εκδηλώσεις, αφιερώματα και πρωτοβουλίες αποκατέστησαν την αδικία της πατρίδας προς την Μαντώ, που στο μεταξύ όμως είχε καταξιωθεί παγκόσμια ως πρότυπο, ηθικής έξαρσης, αυτοθυσίας, πατριωτικής ανιδιοτέλειας και ηρωϊσμού. Σ΄αυτά τα πλαίσια της αναγνώρισης μάλιστα κόβεται νόμισμα δυο δραχμών που φέρει τη μορφή της.
 25. 25. Το 1934 σχεδιάστηκε το άλσος του «Πεδίου του Άρεως», με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821. Στην επονομαζόμενη οδό «Αγωνιστών του 21» ανάμεσα στις προτομές των γνωστότερων ηρώων της επανάστασης, περιελήφθη και η προτομή της Μαντούς. Ακόμα ένα άγαλμά της έχει στηθεί στο παλιό λιμάνι της Πάρου, στη μέση της Πλατείας «Μαντούς».
 26. 26. ΜΑΝΤΩ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ!!!!!!!!!!! ΠΑΝΤΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ

×