Е-услуги без възраст и граници

616 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
616
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
314
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Е-услуги без възраст и граници

 1. 1. Е-УСЛУГИ БЕЗ ВЪЗРАСТ И ГРАНИЦИ ОБУЧЕНИЕ ПО НАЧАЛНА КОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ Градска библиотека при НЧ “П. Славейков 1871” гр. Трявна
 2. 2. От 20 май 2013 г. в Градската библиотека при НЧ “П. Славейков-1871” се проведе обучение по начална компютърна грамотност. Курсистите бяха на възраст от 35 до 70 г. Обучението се проведе на два етапа – 2 групи по 10 човека. Ежедневно в рамките на 5 дни по 2 учебни часа се редуваха теоретични и практически занятия. Този модел на обучение е резултат от направения анализ на посещаемостта на залата от тази група потребители и техните знания.
 3. 3. Голям интерес към компютрите в библиотеката проявяват хора над 55 годишна възраст. За тях дигиталната пропаст е голяма и те се чувстват откъснати от съвременния глобален свят. В този петдневен курс обучаващите се бяха толкова ентусиазирани да се научат да работят с Интернет, че дори проливните дъждове и лошото време не ги спряха. Усилията и мотивацията за навлизане в новия технологичен свят бяха по- големи.
 4. 4. Какво научиха хората от този курс?  Какво представлява компютъра. (процесор, RAM, Hard disc, периферни устройства)
 5. 5.  Как се създава папка.  Как се пише текст, форматира, съхранява. (Microsoft Word)  Електронна поща и разговори през интернет. (Skype, ABV.bg, Mail.bg )  Как се намира информация в интернет пространството. (По ключова дума)  Как да се забавляват. (YouTube, Vbox)  Социални мрежи (Facebook) Какво научиха още…
 6. 6. Всеки един от курсистите имаше разностранни интереси, но като цяло всеки имаше нужда от СПРАВОЧНА ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИЯ: - търсене на лекарства, заплащани от НЗОК; - консултации с лекари – специалисти; - здравословен начин на живот и здравословно хранене. ДОСТЪП ДО ВИРТУАЛНИ ОБЕКТИ: - портала ВИРТУАЛНА БЪЛГАРИЯ; - Google street view; - художествени галерии. РЕГИСТРАЦИЯ В САЙТОВЕТЕ НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ
 7. 7. СПЕЦИАЛИЗИРАН ПОРТАЛ - е-книги - е-списание (Liternet) - културни новини (Изложби, концерти, премиери на книги, кино, театър, научни форуми) - арт-магазин (живопис, графики, рисунки на стъкло) КАК СЕ ТЪРСИ РАБОТА? http://www.jobs.bg/ http://www.zaplata.bg/ http://rabota.bg/ - Агенция по заетостта - CV, Мотивационно писмо
 8. 8. Обучението имаше за цел да превърне библиотеката в място свободно за достъп до обществено полезна информация и в място за комуникация за всеки желаещ.
 9. 9. Затвърди се идеята, че посоката, в която работят библиотеките за достъп до информация на всички хора е правилна и тя е институцията, която трябва да продължи да се утвърждава като съвременен информационен център.
 10. 10. След приключване на курса всички си тръгнаха с ел. поща и Skype, а някои и с профил във Facebook и обещаха, че ще идват в библиотеката да им помагаме при възникнали проблеми, да ползват компютърната техника и да доусъвършенстват наученото.

×