Tema 2 sistemes operatiusi gestió de xarxes.

198 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
198
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tema 2 sistemes operatiusi gestió de xarxes.

  1. 1. Kevin Mas Pérez i Gladis Jareño Jiménez. T-2 Sistemes operatius i gestió de xarxes. T-2 Sistemes operatius i gestió de xarxes.1. IntroduccióTots els tipus electrònics necessiten un sistema operatiu per funcionar.Hi ha un sistema operatiu apropiat per a cada finalitat. • El sistema operatiu més utilitzat en els ordinadors de tot el món es el Windows. És un SO comercial que té diferents versions. Aptes per a ús domèstic o empresarial. Hi ha una versió <reduïda> de Windows Windows Mobile. Que es fa servir en els dispositius mòbils:PDA, Telèfons mòbils, etc. • En àmbits més reduïts s’utilitza el sistema Mac OS, sobretot en el món del disseny, la creació musical o de vídeo i les arts gràfiques. • El sistema linux, cada cop mes utilitzat per les administracions i en els àmbits educatius, te l’avantatge que es gratuït. • Moltes PDA utilitzen un altre SO: el Plam OS. • Un altre SO utilitzat en dispositius mòbils es el Symbian, creat per una agrupació d’empreses de telefonia mòbil.2. Sistemes operatius (SO)Un ordinador es un sistema complex que s’estructura en diverses capes: • El sistema operatiu conte les instruccions i els programes basics necessitats per interactuar amb l’ordinador. • Sobre el sistema operatiu s’instal·len els programes i les aplicacions que permetran donar funcionalitat a l’ordinador. • L’últim nivell el formen els usuaris que interactuen amb l’ordinador.Definició i estructura El sistema operatiu es el programa que efectuen la gestió dels processos basics d’un sistema informàtic, i permet l’execució normal de la resta de les operacions. El sistema operatiu s’estructura en els mòduls següents: • El nucli s’encarrega del control de la resa dels mòduls. • L’administració de memòria s’encarrega d’assignar de manera ordenada un espai de memòria RAM. • El sistema d’entrada i sortida s’encarrega de controlar els diferents dispositius connectats a l’ordinador, funcionen de manera simultània. • L’administració de fitxers s’encarrega de la creació modificació eliminació i localització dels fitxers necessaris per treballar.
  2. 2. Kevin Mas Pérez i Gladis Jareño Jiménez. T-2 Sistemes operatius i gestió de xarxes.Un sistema operatiu per a cada necessitatNo tots els sistemes operatius son iguals. Estan dissenyats i adaptats demanera especifica per funcionar amb el màxim rendiment els aparellselectrònics als quals serveixen.SO de processament SO multiprogramació SO multiusuariper lotsEn aquests sistemes Són sistemes que S’han dissenyat perquèoperatius les tasques es suporten dues o mes diversos usuarisprocessen una a una. La programacions accedeixenprimera tasca que arriba paral·leles. Els simultàniament a unal processador es la administradors de sistema. Això se sol ferprimera que s’atén memòria i d’entrada i des de diversos sortida controlen que no terminals d’accés. hi hagi conflictes entre ells.Controladors de dispositiuEls controladors són programes específics per a la comunicació entre eldispositiu i el sistema operatiu. Hi ha un controlador per a cada SO i perifèric.3. El So windows Accés per desinstal·lar un Control de les xarxes a programa, per exemple. Cal què està connectat a visitar-lo per desinstal·lar l’equip, ja sigui de aplicacions que no fem cable o wifi. servir gaire. Accés al Central de seguretat, on es controla el tallafoc per evitar accessos indesitjats.
  3. 3. Kevin Mas Pérez i Gladis Jareño Jiménez. T-2 Sistemes operatius i gestió de xarxes.L’administració de l’equip: la consola d’administracióUn altre lloc des del qual podem administrar l’equip al Windows ésla consola d’administració. s’hi accedeix fent clic amb el boto dretdel ratolí sobre la icona. El meu ordinador de l’escriptori, i escollintl’opció Administrar.4.El SO LinuxTot el sistema de fitxers surt d’una ruta anomenada arrel. Símbol<</>>, a linux les unitats no s’anomenen amb lletres, sinó queprenen noms de carpetes.Mode consolaEl Linux no es un sistema operatiu gràfic, totes les tasques es poden fer enmode terminal.Per al seu control, el sistema compta amb alguns comandaments que enpermeten l’ús en mode terminal.Cada distribució de Linux té les seves pròpies aplicacions.5.Usuaris i GrupsUsuarisEls SO moderns són sistemes segurs amb usuaris, grups d’usuari i permisos iprivilegis a nivell d’usuari i grup. Cal identificador d’usuaris i unacontrasenya.GrupsEls usuaris pertanyem a grups, hereten els permisos. • Alguns grups predeterminats pel sistema, com el d’administradors, modificar paràmetres del sistema operatiu. • El grup d’usuaris avançats només pot instal·lar i desinstal·lar aplicacions certificades per Microsoft. • El grup d’invitats, l’usuari invitat d’estabilitat, pot accedir a les carpetes a través de la xarxa.Permisos sobre fitxers i carpetesAl Windows botó del ratolí sobre un fitxer qualsevol i esculls l’opció Propietats,Permisos definir els permisos que els usuaris tindran sobre el fitxer seleccionat.Operatiu Linux definir els permisos dels fitxers clic botó dret del ratolí Permisos.Sistemes d’administració de xarxes d’ordinadors.Estem acostumats a veure equips informàtics amb diferents SO orientats al’usuari final, formant el que s’anomena estacions de treball. Aquestsordinadors s’uneixen alhora constituint xarxes d’àrea local i accedint a Internet.El SO Windows l’anomenen directori actiu. Els altres SO solen configuraraquest sistema d’administració mitjançant directoris LDAP.
  4. 4. Kevin Mas Pérez i Gladis Jareño Jiménez. T-2 Sistemes operatius i gestió de xarxes.L’administració d’aquests sistemes se simplifica molt, ja que un grupd’administradors de sistemes es l’encarregat de donar d’alta els usuaris,d’assignar-los els permisos i de mantenir el directori al dia.Les directives de grupEn xarxes Windows, les directives de grups ens permeten controlar laconfiguració en una xarxa per a un grup d’usuaris.Mitjançant les directives de grup es possible: • Proporcionar un aspecte d’escriptori comú a tots els equips connectats a la xarxa. • Adreçar carpetes • Controlar la seguretat de manera que els usuaris no puguin instal·lar aplicacions. • Controlar l’accés de determinats grups d’usuaris als continguts allotjats a la xarxa. • Controlar algunes accions que es duran a terme que l’usuari entre a la xarxa o quan es desconnecti.

×