Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
BAB 5: KEGEMILANGAN MELAKA1. Apakah sumbangan yang diberikan oleh golongan rakyat dalam mengangkat kegemilangan  kerajaan...
4. Bendahara merupakan pembesar paling utama dalam sistem pmerinatahn Kesultanan Melayu  Melaka pada kurun ke 15.  Tugas...
7. Carta berikut merujuk kepada peranan laksamana dalam pemerintahan Kesultanan Melayu  Melaka.  Apakah X ?  A.. Pemung...
9. Senarai berikut merujuk kepada kawasan anugerah sultan kepada pembesar di Melaka.      Bendahara  - Bentan   ...
12. Pernyataan berikut menggambarkan suasana yang sibuk di pelabuhan Melaka   “maka segala dagang atas angin dan bawah a...
15. Berdasarkan Jadual berikut mengapakag pedagang dari China dan Jepun tidak dikenakan  cukai ?   Lokasi pedagang  ...
18. Dialog berikut mungkin berlaku di Melaka pada sekitar tahun 1430.  Laksamana Hang Tuah : Tuanku, Maharaja China tida...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Bab5

557 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Bab5

 1. 1. BAB 5: KEGEMILANGAN MELAKA1. Apakah sumbangan yang diberikan oleh golongan rakyat dalam mengangkat kegemilangan kerajaan Melaka pada kurun ke 15 ? A. Berganding bahu membantu pemerintah B. Bersatu padu mengusahakan ekonomi C. Bermuafakat menjaga sumber alam D. Bekerjasama menentang ancaman dari luar (T1 / MS 58)2. Rajah berikut merupakan faktor kegemilangan Melaka pada kurun ke 15. Pemimpin yang gigih dan berwibawa Faktor kegemilangan Melaka X Apakah faktor X ? Sistem pentadbiran yang sistematik A.Kekayaan hasil bumi B.Hubungan dengan Pasai C.Sokongan dari rakyat D.Peralatan ketenteraan yang kuat (T1 / MS 58)3. Rajah tiga segi berikut menunjukkan sistem pentadbiran di MelakaS Apakah nama sistem tersebut? A Sistem Empat Barisan B Sistem Empat Gelaran C Sistem Empat Lipatan D. Sistem Empat Warisan (T1 / MS 58)
 2. 2. 4. Bendahara merupakan pembesar paling utama dalam sistem pmerinatahn Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke 15. Tugas belaiau ialah ? I Ketua urusetia istana II Ketua angkatan laut III Penasihat utama Raja IV Pemangku Sultan A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV (T1 / MS 59)5. Berikut adalah senarai tugas Penghulu Bendahari dalam sistem pentadbiran Melaka pada kurun ke 15 I Ketua urusetia istana II Ketua pengawal istana III Ketua hakim pelabuhan IV Ketua segala shahbandar A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV (T1 /MS 59)6. Bagaimanakah Kesultanan Melaka memastikan pentadbiran wilayah takluknya berjalan Lancar? A Mentadbir secara terus wilayah berkenaan B Menggunakan kekerasan ke atas wilayah berkenaan C Mempelbagaikan sistem pemerintahan di wilayah berkenaan D Melantik pembesar sebagai wakil Kesultanan Melaka di wilayah berkenaan (T1 / MS 60)
 3. 3. 7. Carta berikut merujuk kepada peranan laksamana dalam pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka. Apakah X ? A.. Pemungut cukai B. Penasihat Sultan C. Penguasa bandar D. Pengawal peribadi raja (T1 /MS 59)8. Jadual berikut merujuk kepada jawatan dan peranan seorang pembesar di Melaka. Jawatan Peranan • Ketua Hakim X • Ketua Turus Angkatan Perang Apakah jawatan X ? A. Bendahara B. Laksamana C. Temenggong D. Penghulu Bendahari (T1 / MS 59)
 4. 4. 9. Senarai berikut merujuk kepada kawasan anugerah sultan kepada pembesar di Melaka. Bendahara - Bentan Laksamana - Temasek Hulubalang - Sungai Raya Anugerah tersebut dikenali sebagai A. Jajahan takluk B. Daerah warisan C. Wilayah naungan. D. Kawasan pegangan (T1 / MS 60)10. Senarai berikut adalah ” kawasan pegangan ” seorang pembesar Melaka. • Sening Ujung • Kampar Apakah jawatan pembesar tersebut ? A. Penghulu Bendahari B. Laksamana C. Hulubalangh D. Shahbandar (T1 / MS 60)11. Jawatan pembesar dalam sistem pentadbiran kerajaan Melaka berperanan? I Membantu rakyat dalam kegiatan ekonomi Melaka II Menegakkan kedaulatan dan mempertahankan kerajaan Melaka III Memungut hasil cukai perdagangan di pelabuhan Melaka IV Menyebarkan agama Islam di kawasan jajahan takluk Melaka A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV (T1 / MS 60)
 5. 5. 12. Pernyataan berikut menggambarkan suasana yang sibuk di pelabuhan Melaka “maka segala dagang atas angin dan bawah angin sekaliannya datang ke Melaka : terlalu ramai bandar Melaka pada zaman itu ” Sumber : Sejarah Melayu Mengapakah situasi tersebut berlaku ? A Kecekapan sistem pentadbiran B Penggunaan sistem mata wang C Kemudahan laluan di Selat Melaka D Lokasi pelabuhannya yang strategi (T1 /MS 61)13. Maklumat berikut merupakan bentuk mata wang yang digunakan oleh para pedagang di pelabuhan Melaka pada kurun ke 15. • Mata wang timah (calains) • Wang emas tempatan • Mata wang perak dari Pedir Mengapakah pedagang menggunakan pelbagai jenis mata wang dalam urus niaga mereka? A. Memudahkan urus niaga di antara mereka dengan penduduk Melaka B. Membolehkan urusan perdagangan berjalan lancar C. Pemerintah Melaka mempunyai pelbagai jenis mata wang D. Mengelakkan penipuan nilai mata wang dalam urus niaga (T1 /MS 65)14. Kerajaan Melaka mengeluarkan Surat Kebenaran kepada pedagang pada kurun ke 15. Apakah kepentingan surat tersebut? I Mendapatkan keizinan pembesar II Melancarkan urus niaga di pelabuhan III Menjalankan urusan perdagangan IV Memudahkan pelayaran di Selat Melaka A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV (T1 / MS 66)
 6. 6. 15. Berdasarkan Jadual berikut mengapakag pedagang dari China dan Jepun tidak dikenakan cukai ? Lokasi pedagang Peratus cukai dikenakan India,Siam,Pegu Cukai 6 % Pedagang asal Melaka Cukai 3% China ,Jepun Tidak dikenakan cukai Nusantara Ditentukan oleh pembesar A. Pedagang kedua-dua negara menggantikan cukai dengan persembahan B. Pedagang kedua-dua negara tidak mempunyai hubungan diplomatik C. Pedagang kedua-dua negara terlalu jauh jaraknya dengan Melaka D. Pedagang kedud-dua negara ditakuti oleh pemerintah Melaka (T1/ MS 66)16. Apakah kesan pelaksanaan kedua-dua undang-undang berikut kepada kegiatan perdagangan di Melaka ? Hukum Kanun Melaka dan Undang-Undang Laut Melaka telah digubal bagi melancarkan lagi sistem pentadbiran di Melaka A. Pelbagai jenis cukai baru yang membebankan dikenakan kepada pedagang B. Kegiatan perdagangan bebas dijalankan tanpa memerlukan kebenaran C. Keyakinan pedagang tehadap jaminan keselamatan semakin meningkat D. Semua pedagang asing dikenakan pelbagai syarat dan peraturan (T1/ MS 68)17. Dialog berikut mungkin berlaku antara Maharaja dan pembesar negara China. Maharaja China : Laksamana Cheng Ho,apakah yang akan beta kurniakan kepada Paduka Sultan Melaka ? Laksamana Cheng Ho : Cop mohor,sepersalinan kain sutera dan sekaki payung kuning ,Tuanku Apakah maksud pengurniaan hadiah tersebut ? A. Perluasan kuasa B. Pertukaran budaya C. Pengiktirafan kerajaan D. Perhubungan perdagangan (T1 / MS 70)
 7. 7. 18. Dialog berikut mungkin berlaku di Melaka pada sekitar tahun 1430. Laksamana Hang Tuah : Tuanku, Maharaja China tidak lagi memberi perhatian kepada negara luar. Sultan : Tidak mengapa.Kita sudah boleh mempertahankan negeri kita sendiri . Mengapakah sultan begitu yakin? A. Kelengkapan peralatan perang B. Kewibawaan pemimpin C. Kesetiaan tentera D. Kerjasama rakyat (T1 / MS 70) 19. Kenyataan berikut merujuk kepada hubungan antara Melaka dengan kerajaan Siak dan Kampar pada kurun ke 15. Siak dan Kampar membekalkan emas untuk kegiatan perdagangan di Melaka, apabila berutus surat ke Melaka kedua-dua kerajaan itu menggunakan istilah sembah Apakah bentuk hubungan tersebut ? A. Naungan B. Taklukan C. Diplomatik D. Warisan (T1/ MS 71)

×