Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Prezentacija Za Deca 1

2,457 views

Published on

Published in: Sports, Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Prezentacija Za Deca 1

 1. 1. Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет ( CRISP) Едукативна презентација Неготино, 08.02.2010
 2. 2. Вистинска приказна Пример од Велика Британија Чет: Му пратив фотографија, мислев дека ми е пријател... 
 3. 3. <ul><li>Partygirl е всушност возрасен маж </li></ul><ul><li>Муабети на Интернет </li></ul><ul><li>Провален профил на Hi5 </li></ul><ul><li>Уништен имиџ од видео на Youtube </li></ul>
 4. 4. Што треба да направиш? www.crisp.org.mk
 5. 5. Интернетот – извор на корисни информации, но и на опасности!
 6. 6. Добри страни: <ul><li>Бесконечен извор на информации </li></ul><ul><li>Неограничен извор на забавни содржини </li></ul><ul><li>Големи можности за комуникација </li></ul>www.crisp.org.mk
 7. 7. Лоши страни: <ul><li>Обезбедува анонимност – секој може да си го скрие својот идентитет на интернет </li></ul><ul><ul><li>Онлајн предатори - луѓе кои психички ги вознемируваат (заплашуваат) и физички ги малтретираат децата преку интернет </li></ul></ul><ul><li>Не постои ограничување за содржините кои можат и смеат да се објавуваат - неадекватни содржини за децата </li></ul><ul><li>Постојат вируси и хакери </li></ul><ul><li>Постојат законски и финансиски опасности </li></ul>www.crisp.org.mk
 8. 8. Имај на ум! <ul><li>Информациите кои се објавуваат и појавуваат онлајн обично не остануваат приватни . </li></ul><ul><li>Луѓето кои ги среќаваш онлајн не се секогаш такви кави што се претставуваат на интернет. </li></ul><ul><li>Било кој може да објави било каква информација на интернет. </li></ul><ul><li>Не треба да веруваш во се што ќе прочиташ онлајн. </li></ul><ul><li>Ти или некој од твоето семејство може неочекувано и ненамерно да наидете на содржини на интернет кои се навредливи, насилни, порнографски непристојни, расистички или шовинистички.  </li></ul>www.crisp.org.mk
 9. 9. Како безбедно да го користиш  интернетот? www.crisp.org.mk НИКОГАШ не ги давај своите лични податоци на интернет, освен ако некој од твоите родители не ти каже дека е во ред да ги дадеш. Лични податоци се твоето име , адресата , телефонскиот број , возраста , расата , името на училиштето или локацијата на училиштето , омиленото место за играње и собирање со пријателите , имињата на пријателите и сл.
 10. 10. Како безбедно да го користиш  интернетот? www.crisp.org.mk НИКОГАШ и никому не ги кажувај лозинките што ги користиш на интернет, дури ни на своите пријатели.
 11. 11. Како безбедно да го користиш  интернетот? www.crisp.org.mk НИКОГАШ не оди да се запознаваш во живо со некој твој онлајн пријател кој го познаваш само преку интернет, освен ако не се согласат твоите родители дека е во ред да одиш. Дури и тогаш – оди со некој од нив и сретнете се на јавно место.
 12. 12. Како безбедно да го користиш  интернетот? www.crisp.org.mk НИКОГАШ не одговарај на пораки кои прават да се чувствуваш непријатно (те засрамуваат, заплашуваат или на било кој начин прават да се чувствуваш лошо). Игнорирај ги овие пораки и прекини ја комуникацијата со тој што ти ги испраќа, веднаш  кажи на некој од родителите или на друг возрасен во кој имаш доверба.
 13. 13. Доброто однесување е важно на интернет
 14. 14. Совети за добро однесување www.crisp.org.mk НИКОГАШ немој да правиш плагијати . Противзаконски е да се копираат онлајн информации и да се претставуваат како сам да си ги напишал.
 15. 15. www.crisp.org.mk НИКОГАШ не праќај злобни пораки преку интернет ! НИКОГАШ не кажувај нешто преку интернет, што не би го кажал некому во лице ! Не заплашувај! НИКОГАШ не го користи интернетот за да наштетиш некому ! Не праќај пораки од туѓа имејл адреса! Совети за добро однесување
 16. 16. Корисни и интересни содржини <ul><li>Википедија на македонски </li></ul><ul><li>Онлајн игри на македонски </li></ul><ul><li>Игри кои бесплатно можеш да ги преземеш од интернет </li></ul><ul><li>Други сајтови за информации од разни области </li></ul>www.crisp.org.mk
 17. 17. Информирај се повеќе
 18. 18. Едукативни публикации www.crisp.org.mk
 19. 19. www.crisp.org.mk www.bezbednonainternet.org.mk www.crisp.org.mk
 20. 20. www.crisp.org.mk www.bezbednonainternet.org.mk www.crisp.org.mk

×