SlideShare a Scribd company logo

Bio

G
G

Bio

1 of 32
Download to read offline
Kanceri .
Rebelim I qelizes
 Kanceri është një term i
përgjithshëm, që përdoret për një
grup me më tepër se 100
sëmundje të cilat mund të prekin
çdo pjesë të organizmit.
 Terma të tjerë sinonime, që
përdoren janë: Tumori dhe
Neoplazma.
Kanceri njihet si rritje e pakontrolluar e
qelizave qe prodhojne 1 Tumor ose
Neoplazme.
Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin
e indit, qe i perkasin dhe nuk i pergjigjen
Mekanizmave te Kontrollit qe normalisht e
kufizojne Ndaljen e Qelizave.
Kanceri mund te kaloje nga forma primare e
Tumorit ne Formen sekondare te tij ne nje
proces qe ndryshe quhet "METASTAZ".

1. KARCINOMAT
2. SARKOMAT
3. LEUKEMIA
4. LYMFOMIA.
Bio
Bio
Ad

Recommended

Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritMuhamed01
 
Biologjia
BiologjiaBiologjia
Biologjianida63
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritM.Selimi90
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor D. Sh
 
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorsindi idnis
 
Projekt biologji
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji Xhoana Pepa
 

More Related Content

What's hot

Kanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKlevi Hoxha
 
Projekt biologji xc
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xcGoogle
 
Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Peci Ademaj
 
Projekti Biologji
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti BiologjiErjonaHaka
 
Bimet mjekesore ne kancer
Bimet mjekesore ne kancerBimet mjekesore ne kancer
Bimet mjekesore ne kancerAnitaKrasniqi4
 

What's hot (11)

Kanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizor
 
Semundjet kanceri
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceri
 
Kanceri
Kanceri Kanceri
Kanceri
 
Kanceri
KanceriKanceri
Kanceri
 
Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive
 
Kanceri dhe gjenetika
Kanceri dhe gjenetikaKanceri dhe gjenetika
Kanceri dhe gjenetika
 
Projekt biologji xc
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xc
 
Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..
 
Projekti Biologji
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti Biologji
 
Bimet mjekesore ne kancer
Bimet mjekesore ne kancerBimet mjekesore ne kancer
Bimet mjekesore ne kancer
 
Kanceri i Mushkerise
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i Mushkerise
 

Similar to Bio

Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekancerozeParimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekancerozeZajmira Thanasi
 
Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1Danjela Lushaj
 
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSMarjan Dodaj
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikeDajana Gjini
 
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.eniacs
 
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!#MesueseAurela Elezaj
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikDaniela Muhaj
 
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxKANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxAlbianaSyla1
 
Disa patologji ne sferes ORL qe i hasim rralle
Disa patologji ne sferes ORL qe i hasim rralleDisa patologji ne sferes ORL qe i hasim rralle
Disa patologji ne sferes ORL qe i hasim rralleOlsi Belishta
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
 
Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.Xhuljana Malka
 
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSMatilda Gremi
 
Aborti dhe llojet e tij
Aborti dhe llojet e tijAborti dhe llojet e tij
Aborti dhe llojet e tijLeonora Salihu
 

Similar to Bio (20)

KANCERI I KOLONIT
KANCERI I KOLONITKANCERI I KOLONIT
KANCERI I KOLONIT
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekancerozeParimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
 
Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1
 
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.
Disa patologji te sferes ORL qe i hasim rralle.
 
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
 
Adr te dermatologjike
Adr te dermatologjikeAdr te dermatologjike
Adr te dermatologjike
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizik
 
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxKANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
 
Obsetrik aborti dhe llojet e tij
Obsetrik aborti dhe llojet e tijObsetrik aborti dhe llojet e tij
Obsetrik aborti dhe llojet e tij
 
Disa patologji ne sferes ORL qe i hasim rralle
Disa patologji ne sferes ORL qe i hasim rralleDisa patologji ne sferes ORL qe i hasim rralle
Disa patologji ne sferes ORL qe i hasim rralle
 
Candidias (soor) te të rriturit
Candidias (soor) te të rrituritCandidias (soor) te të rriturit
Candidias (soor) te të rriturit
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.
 
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
 
Aborti dhe llojet e tij
Aborti dhe llojet e tijAborti dhe llojet e tij
Aborti dhe llojet e tij
 

Bio

 • 2.  Kanceri është një term i përgjithshëm, që përdoret për një grup me më tepër se 100 sëmundje të cilat mund të prekin çdo pjesë të organizmit.  Terma të tjerë sinonime, që përdoren janë: Tumori dhe Neoplazma.
 • 3. Kanceri njihet si rritje e pakontrolluar e qelizave qe prodhojne 1 Tumor ose Neoplazme. Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin e indit, qe i perkasin dhe nuk i pergjigjen Mekanizmave te Kontrollit qe normalisht e kufizojne Ndaljen e Qelizave. Kanceri mund te kaloje nga forma primare e Tumorit ne Formen sekondare te tij ne nje proces qe ndryshe quhet "METASTAZ".
 • 4.  1. KARCINOMAT 2. SARKOMAT 3. LEUKEMIA 4. LYMFOMIA.
 • 8. 1. Karcinomat: jane Kancere qe rrjedhin nga Indet epiteliale dhe qe perfshijne Kancerin e Lekures, Gjendrave, Gjinjeve dhe shume Organeve te mbrendshme. Perfshijne reth 80-90% te numrit te pergjithshem te Kancerave. 2. Sarkomat jane Tumore te indit lidhor. 3. Leukemia eshte Kancer i tipit qe karakterizohet me rritje shume te shpejt te numrit te leukociteve (rruzave te bardha te gjakut). 4. Lymfoma është Tumor, Sistemi I të cilit në tërë Trupin e Imunsistemit zhvillohet.
 • 9.  Gjenet, te cilat ndodhen ne Trupin tonë: ne Gjak, Eshtëra dhe ne Lëkurë, nga këto formohet Kanceri. Në Trupin e Njeriut vazhdimisht ndahen dhe formohen Qeliza të reja. Qelizat e reja janë të njejta sipas Formës dhe funksionit me “qelizat shumëzuese” prej të cilave e kanë Prejardhjen.
 • 12.  Faktorët fizik: 1. Rrezatimet jonizuese - Tumori i lëkurës te Rentgenologët të pa mbrojtur mirë, 2. Tumori i Mushkërive te Punëtorët që punojnë në Minierat e Uraniumit e Pluhurit 3. Rrezet ultraviolete - Tumori i Lëkurës së Qafës, Buzës dhe Veshëve – tek Bujqit  Faktorët kimik: 1. Tymi shkakton Tumorin e Lëkurës dhe atë të Bronkeve ne Gjoks 2. Ngjyrat kimike shkaktojnë Tumorin e fshikëzës tek Punëtorët që punojnë me këto Ngjyra 3. Ngjyrat azotike, Arseni, Nikli, Kromi etj.
 • 13.  Faktorët biologjik: 1. Viruset (viruse onkogjene) 2. Virusi i Hepatitit C 3. Papilloma virus, virusi që shkakton Neoplazma në indiet limfoide.  Ndezjet kronike -Infektimet: 1. Ngacmimi kronik për shkak të ndezjes shkakton Neoplazma në vendin e veprimit 2. Ngacmimi i Gurëve është shpesh i përcjellur me Kancer Karcinom 3. Karcinomi i Lëkurës paraqitet më shpesh në vendet që u janë ekspozuar Rrezeve ultraviolete të Diellit ose në Plagët nga të djegurat.
 • 14.  1. Formë të Nyjes -Lidhjes 2. Formë në sipërfaqe të Lëkurës e lidhur me të me bisht, 3. Formë të Fijeve 4. Formë të zbrazëtirës të mbushur me Lëng etj.
 • 15.  Tumorin femëror  është nje Tumor i cili rritet shumë me shpejtësi dhe verehet shumë vonë, sepse nuk ka Dhimbje dhe mund te rritet deri me 15cm ne te njejtin Vend.  Ky Tumor formon edhe Metastazen ne Organe tjera dhe fillimisht depërton ne Mushkëri.  Zemra është i vetmi Organ se nuk e pranon nje gje te till. Tumori Mashkullor është nje Tumor qka nuk deporton ne Organe tjera te Trupit, rritet shum me ngadalësi dhe nuk furmon Metastazen dhe mund te sherohet me nje Operation, ku e hjekin vetem atë Gjen, i cili ka ndryshuar dmth është zbulu mbi Trup.
 • 16.  -Shtypja e Organeve përreth -Gjakderdhje -Shpërthimi i Organeve gypore të Lukthit dhe Zorrëve -çrregullime të përgjithshme -Vdekja e qelizave -Humbja ekstreme e Peshës - dobësimi dhe -Përhapja e Kacerit Malinjë në vendet tjera -edhe pas Operacionit kirurgjik.
 • 18.  Tumori i Trurit është një Sëmundje e rëndë në Sistemin nervor të Njeriut. Sikurse Qelizat e pjesëve tjera të Trupit, edhe Qelizat e Trurit mund të shumohen pa kontroll. Tumori i Trurit paraqet një Shumim të pakontrolluar të Indit të Trurit si dhe cipave që rrethojnë Trurin. Ato mund të jenë Malinjë (femëror), por nuk zhvillojnë Metastaza. Në të shumtën e Rasteve ata zhvillohen nga Indi lidhor nervor , por shpesh edhe nga Cipat e Trurit, që janë Metastaza nga Tumoret e tjera të Trupit.  Tumorët mashkullor -Beninjë e shtyjen Indin përreth tyre, por nuk rriten brenda në Indin përreth dhe nuk zhvillojnë Metastaza. Përbrenda Kafkës mund të rrisin shtypjen e Trurit duke e penguar Sistemin e Qarkullimit të Likuorit. Për këtë Tumor mashkullor si Artikel i mirë njihet Hypofysenadenomi.  Tumorët femëror -Malinjë rriten duke e infiltruar Indin përreth tyre, kjo do të thotë që është e vështirë të gjendet një Kufi i mprehtë ndërmjet Indit normal dhe Kancerit. Pas një Operimi të mundshëm mbesin përreth akoma Qeliza, të cilat më vonë shumohen dhe krijojnë sërish Tumor të Trurit -recidiv. Për këtë Kancer njihet Glioblastomi.
 • 22. Mukozat e Frymarrjes (Bllokimi ne Hundë brenda saj) janë një Sipërfaqe e Kufirit ndërmjet Organizmit të Njeriut dhe Ambientit të tij. Mbi të gjitha Rritja e Papastërtisë se Ajrit -Frymëmarrjes merr Kancerin e Mushkërive, Kancerin e karcinom të Bronchiteve (Anatomi), tek Burrat dhe Gratë. Faktorët e rrezikshëm Vecanërisht rrezikohen thithësit e Cigareve dhe Personat e profesionit, të cilët shpesh me Fijet gjeologjike, Tymosje, Avullosjet kimike dhe Pluhurat ne Kontakt vijnë. Shpesh bashkohet ne Kancerin e Mushkërive një Bronhitis kronik (i përgjithshëm). Kush largon Tymosjen e Duhanit me kohë dhe Bronhitin kronik lë të shërojë, ai i shmanget Rrezikut e Sëmundjes ne Kancer të Mushkërive, edhe pse e dhjeta përballohen me këtë Rrezik.
 • 23. Shenjat e Kujdesit Sa me gjatë të jetë Kollitja e thatë, aq mund të jetë një Shenjë rreziku: Temperaturë, Dobësi (joefikas), Humbje peshe, Dhembje Gjoksi -Krahërori. Kanceri i Mushkërive paraqitet ne Moshen mesatare dhe mbimesatare shpeshher. Këto Mosha duhet të marrin gjithsesi serioz Shenjat e Kujdesit dhe le të mbrojnë veten.. Diagnoza dhe Shërimi Diagnoza përcillet me Kontrollim të Rentgenit, Vështrim i Rrugëve të Frymëmarrjes me ndihmën e Periskopit (Bronhoskopi) dhe Diagnostikës së Qelizave. Sa më herët të bëhet Njohja e Sëmundjes, Mjekimi (Operacioni) do të ketë Pamje të suksesshem (të jorikthimit). Aty do të tërhiqet vetëm Pjesa e Mushkërisë, ku është goditur. Sulmi natyrisht që ka kuptim, nëse Qelizat e Kancerit munden plotësisht të nxirren jashtë. Nëse kjo nuk është e mundshme, atëher kufizohet Mjekimi ne masat e buta, mbi të gjitha Luftimin e Dhimbjeve dhe Ngushtimeve të Frymëmarrjes.
 • 25.  Faktorët rrezikues Kërkesat do të marrin dukshëm një kombinim jetëgjatë ne Mukozat e Stomakut, duke ndiku Faktorët ngacmues. Në këto Dukuri të pazgjidhura njihen Alkoholikët e fortë, Ushqimet shumë të nxhehta dhe shumë të ftohta, Mish shumë i tymosur apo i fërguar (perrzhitur), Mukozat e Stomakut të përseritura dhe Krime të Stomakut me Pamje të Varrës.
 • 27.  Shenjat e Kujdesit Dhimbje dhe Ndjenja të Shtypjes ne Bark-pjesën e epërme, pa Apetit gjatë dhe kohëgjatë, Mundim dhe Vjellje, Ankesa të përbirjes dhe nje dëshirë kundër Mishit është një ndër Shenjat kryesore. Gjakderdhjet (Vjellje Gjaku, Gjak ne jashtëqitje) mund të jenë Shenjat paralajmëruese të Sëmundjes.  Diagnoza dhe Shërimi Diagnoza do të sigurohet përmes një Pasqyrimi të Stomakut (Gastroskopi) dhe përmes Kontrollimeve të Rëntgenit. Gastroskopia bën heret të njohim Kancerin e Stomakut: në Kohë të duhur edhe Operacioni është Metodë e mirë. Më vonesë, Kanceret kanë Shansë shumë të vogël të Mjekimit. 
 • 28.  Lëkura është Organi me i madh dhe nje nga me te rendesishmit. Lëkura mbulon gati plotesisht të tërë Trupin tonë. E si e tille na mbron nga Traumat, Goditjet, Rrezatimet etj. Ajo ka funksion Termorregullues të Fymëmarrës gjithashtu, lekura depoziton Yndyrat, Vtaminat (vit.D) dhe Ujin. 
 • 30. Shkaktar kryesor mendohet se jane Rrezet ultra- violet. Gjithashtu vjen nga Rrezatimet jonizuese Rrezet X, Rrezet Gama (Fizikë) etj. Agjentet kimike: Hidrokarburet, kriperat inorganike te arsenikut e shume Substanca kimike me te "dobeta" - nga Kontakti i perditshem e i vazhdueshem me ato. Faktori i Prejardhjes: Trashegimia, shihet se incidenca me e larte ne familjet me nje a me shume persona me kete lloj kanceri. Po ashtu ketu futen dhe nje Grup Semundjesh te cilat e rrisin prirjen e Organizmit tone per Kancere, p.sh Kserodermia pigmentoze, albinizmi etj.
 • 32.  1. Karcinoma Bazoqelizore Eshte me e perhapura (mbi 80 %) e rralle leshojne Metastaza. Duket si e tejdukshme, me ene Gjaku e pika (pigmenti melanine), e bute ne Prekje e jo e dhimbshme. Kane si Forme nyjesh qe formojne Kore, e per pasoje i Semuri kujton se po sherohen shpejt. Pa trajtim ato depertojne dhe tek pjeset nen Lekure. Diagnoza behet me Biopsi Mjekimi behet ne varesi te Madhesise, llojit, lokalizimit e thellesise se Kancerit. Hiqen me Mjete a Teknika te ndryshme. Trajtohen me Rreze X, me Kimio-terapi lokale etj. Nëse lihet anash, per nje Kohe teper te gjate sjell Rrezik per Jeten.  2. Karcinoma Spinoqelizore Fillon nga Epiderma, por preken Qelizat Skuamoze. E forte ne Prekje, ne Forme pllake, ngjyre te kuqe fluska-fluska ne Siperfaqje. Vjen dhe nga demtimet para-kanceroze, p.sh. Djegiet e perseritshme e te bera Kore, e quajtur ne Mjekesi - Cikatrice, e nga inflamacionet e demtimet e perseritura te lekures. Mjekimi - eshte i njejte me ate te Tipit I, pra preferohet Heqja kirurgjike. Duke lexuar keto me lart, mos mendoni se te gjitha Kanceret e Lekures jane te "pademsheme" a qe mund të mjekohen thjesht. Per te ilustruar Rrezikshmerine e tyre do ju pershkruaj nje Tip malinjë të Lekures: