Paràmetres psicomotors: pràxies global i fina

2,026 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,026
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
120
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Paràmetres psicomotors: pràxies global i fina

 1. 1. Desenvolupament psicomotor 3ª UF del SPMH Pràxia global i pràxia fina Gil Pla, Ph.D aka @gildevic https://www.researchgate.net/profile/Gil_Pla-Campas Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes Departament de Ciències de l’Activitat Física
 2. 2. Estudi de la 3a Unitat Funcional Fonseca, V. da (1998). Manual de observación psicomotriz. Inde: Barcelona Organització del Sistema Psicomotor Humà (SPMH)
 3. 3. L’activitat cortical del Sistema Psicomotor Humà, SPMH Vitor da Fonseca (1998) Unitat Funció Activitat Factors 1a Regulació del to cortical i de la funció de vigilància. Rep i emet els impulsos cap a la perifèria. No processa. • Tonicitat • Equilibri 2a Obtenció, captació, processament i emmagatzematge de la informació exterior. Processa la informació integrada i prepara els programes. • Lateralitat • Noció de cos • Estructuració de l’espai i el temps 3a Programació, regulació i verificació de l’activitat mental. Organitza les formes complexes de l’activitat i el comportament conscient. • Pràxia global • Pràxia fina
 4. 4. Espai INTRAcorporal, domini intern Espai EXTRACORPORAL, relació amb el món Suport físic/emocional al comportament Comportament conscient i propi del pensament Integració del Sistema Psicomotor Humà (SPMH)
 5. 5. Pràxia global És el comportament motor global que implica sistemes de moviments coordinats en funció d’un resultat i una intenció. En el món de l’esport tendeix a anomenar-se coordinació.
 6. 6. Tant si són apresos com si no, i que s’ajusten en funció del propi cos i els condicionants de l’entorn.
 7. 7. Comhotreballem? Tornant a treballar els inicis del desenvolupament psicomotor (tonicitat, equilibri, lateralitat...) # Treball d’assaig-error. Acceptar l’error de l'infant. # Dificultat ajustada a una “discrepància” mínima però mai excessiva. # No donar mai la resposta, ni fragmentar l’aprenentatge. # Oferir un clima de treball de seguretat i confiança. # I també...?
 8. 8. Pràxia fina Accions motores coordinades en funció d’un resultat i d’una intenció que utilitzen la mà i la pinça (dits polze i índex), fonamentalment.
 9. 9. Delsorígens(reflexosifitesdel desenvolupament)
 10. 10. A la seva importancia… Lectoescriptura - llenguatge
 11. 11. Espai INTRAcorporal, domini intern Espai EXTRACORPORAL, relació amb el món Suport físic/emocional al comportament Comportament conscient i propi del pensament Desenvolupament psicomotor És aquell procés amb evolucions i involucions, diferent per a tothom, i que dura tota la vida, pel qual tota persona va prenent consciència de la seva pròpia activitat corporal així com aprèn a controlar-la

×