Paràmetres psicomotors de la 2a UF del SPMH: Lateralitat, Noció de Cos i Estructuració Espàciotemporal

2,523 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,523
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
123
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Paràmetres psicomotors de la 2a UF del SPMH: Lateralitat, Noció de Cos i Estructuració Espàciotemporal

 1. 1. Desenvolupament psicomotor 2ª UF del SPMH Lateralitat, Noció de cos i Estructuració espàciotemporal Gil Pla, Ph.D aka @gildevic https://www.researchgate.net/profile/Gil_Pla-Campas Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes Departament de Ciències de l’Activitat Física
 2. 2. Estudi de la 2a Unitat Funcional Fonseca, V. da (1998). Manual de observación psicomotriz. Inde: Barcelona Organització del Sistema Psicomotor Humà (SPMH)
 3. 3. L’activitat cortical del Sistema Psicomotor Humà, SPMH Vitor da Fonseca (1998) Unitat Funció Activitat Factors 1a Regulació del to cortical i de la funció de vigilància. Rep i emet els impulsos cap a la perifèria. No processa. • Tonicitat • Equilibri 2a Obtenció, captació, processament i emmagatzematge de la informació exterior. Processa la informació integrada i prepara els programes. • Lateralitat • Noció de cos • Estructuració espàciotemporal 3a Programació, regulació i verificació de l’activitat mental. Organitza les formes complexes de l’activitat. • Pràxia global • Pràxi fina
 4. 4. Lateralitat És la preferència d’ús d’un hemisferi corporal en relació l’altre. La preferència és una manifestació de l’activitat especialitzada. És una organització externa del món on vivim.
 5. 5. La preferència lateral es mostra com un procés biològic que hem de respectar i afavorir en el sentit que es mostra en l‘infant.
 6. 6. • 1a etapa (0-1/2 aa): globalitat, indiferenciació. • 2a etapa (fins 3-4 aa): preferència per quantitat d’ús. • 3a etapa (fins 8-9 aa): maduració qualitativa, forta especialització. Comevoluciona?
 7. 7. • Afavorir l’especialització hemisfèrica per l’ús preferent • Organització espai intracorporal (hemisfèric), per ús i coneixement de les diferències entre hemisferis. • Coneixement cognitiu-conceptual de la dreta i l’esquerra (a partir de 5 anys...?) Quinsobjectius?
 8. 8. NOCIÓ DE COS Intuïció global o coneixement immediat del nostre cos, sigui en estat de repòs o en moviment, en funció de l’interrelació de les seves parts i, sobretot, de la seva relació amb l’espai i els objectes que ens rodegen. (Le Boulch, 1978: 87)
 9. 9. Com evoluciona? Cos viscut 0 a 2 anys Maduració neuromotora Lleis cefalocaudal /pròximodistal Motricitat global, control global Cos percebut 3 a 7 anys Percepció i interiorització del cos Control segmentari del cos Cos representat 8 a 12 anys Noció operatòria del cos Acomodament pràxic Consciència corporal
 10. 10. Quins són els objectius? Mecnognòsia Reconeixement de la funcionalitat corporal així com de les possibilitats i limitacions dels moviments Somatognòsia Reconeixement de les parts i dimensions del cos així com la seva posició interna relativa Iconognòsia Reconeixement emocional positiu i adequat del cos
 11. 11. La preferència lateral i la noció de cos són la configuració de l’ordre i organització interna. La qualitat de la qual determina l’ús i manifestació externa d’aquest ordre.
 12. 12. Estructuració espàciotemporal És l’organització funcional del comportament corporal del subjecte en l’espai i el temps. Que implica la projecció de la lateralitat i de la noció de cos en l’activitat humana en l’espaitemps extracorporal.
 13. 13. E-comesmanifesta
 14. 14. T-comesmanifesta
 15. 15. Estructuraciódel’espaiieltemps Comevoluciona? Vivència Percepció Representació

×