Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Το Ισλάμ Α

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 37 Ad

Το Ισλάμ Α

http://psifasyiannis.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html
Ισλάμ σημαίνει «υποταγή» στο Θεό. Είναι η θρησκεία της υποταγής στο θέλημα του θεού, όπως αυτό αποκαλύφθηκε στον προφήτη του Μωάμεθ. Το θέλημα αυτό στο Ισλάμ διαμορφώνει όλες τις όψεις της ζωής, κοινωνικές και ατομικές, ως τις παραμικρές λεπτομέρειες. Έτσι, το Ισλάμ αποτελεί μια θρησκεία, αλλά ταυτόχρονα μια πολιτική, πολιτισμική, κοινωνική και ηθική πραγματικότητα.
Παρουσίαση του μαθήματος

http://psifasyiannis.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html
Ισλάμ σημαίνει «υποταγή» στο Θεό. Είναι η θρησκεία της υποταγής στο θέλημα του θεού, όπως αυτό αποκαλύφθηκε στον προφήτη του Μωάμεθ. Το θέλημα αυτό στο Ισλάμ διαμορφώνει όλες τις όψεις της ζωής, κοινωνικές και ατομικές, ως τις παραμικρές λεπτομέρειες. Έτσι, το Ισλάμ αποτελεί μια θρησκεία, αλλά ταυτόχρονα μια πολιτική, πολιτισμική, κοινωνική και ηθική πραγματικότητα.
Παρουσίαση του μαθήματος

Advertisement
Advertisement

More Related Content

Slideshows for you (20)

Similar to Το Ισλάμ Α (20)

Advertisement

More from Ioannis Psifas (19)

Recently uploaded (20)

Advertisement

Το Ισλάμ Α

 1. 1. Το Ισλάμ α΄ Διδ. Εν. 30
 2. 2. Ισλάμ σημαίνει «υποταγή» στο Θεό  Ισλάμ είναι η θρησκεία της υποταγής στο θέλημα του Θεού, όπως αυτό αποκαλύφθηκε στον προφήτη Μωάμεθ.
 3. 3.  Αριθμεί περίπου 1.570.000.000 πιστούς.
 4. 4. Η προϊσλαμική θρησκεία στην Αραβία  Βασικό στρώμα από το οποίο άντλησε σημαντικά στοιχεία το Ισλάμ ήταν η αραβική θρησκεία. Υπήρχαν 360 είδωλα . Λάτρευαν ένα από αυτά κάθε μέρα. Ανιμισμός και λατρεία πνευμάτων, διαδεδομένη και η λατρεία των λίθων που πίστευαν ότι έκρυβαν μυστική δύναμη.  Σημαντικό ιερό στο οποίο γίνονταν ετήσια προσκυνήματα ήταν η Καάμπα στη Μέκκα, ένα μεγάλο οικοδόμημα κυβικού σχήματος
 5. 5. Η Καάμπα στην Σαουδική Αραβία
 6. 6. Μωάμεθ: ο προφήτης των Αράβων
 7. 7.  Ο Μωάμεθ γεννήθηκε το 570 μ.Χ. ( πλούσια χήρα Χαντίτζα – ο ίδιος έντονα θρησκευτική φύση ).Το 610 άρχισε να έχει οράματα και "άμεση" επικοινωνία με τον θεό, (άγγελος Γαβριήλ) ο οποίος του υπαγόρευε το Κοράνι.  Δυστυχώς το πολυθειστικό περιβάλλον στο οποίο απευθυνόταν δεν μπορούσε να ανεχθεί τη διδ/λία για τον ένα Θεό.  Τελικά το 622 μ. Χ. μετέβη από τη Μέκκα στη Μεδίνα. Το γεγονός αυτό ον. Εγίρα
 8. 8.  Το 622 μ.Χ. αποτελεί την αρχή του μουσουλμανικού ημερολογίου.  Στη Μεδίνα κατήργησε την ειδωλολατρία και όταν απέκτησε αρκετή δύναμη επιτέθηκε εναντίον της Μέκκας και την κυρίευσε το 630 μ. Χ.  Πέθανε το 632 μ. Χ. και τον διαδέχθηκε παίρνοντας τον τίτλο του χαλίφη ο σύντροφός του Αμπού Μπαάκρ.
 9. 9.  Ο προφήτης Μωάμεθ καθώς εισέρχεται με τους οπαδούς του στη Μέκκα. Λεπτομέρεια από χειρόγραφο
 10. 10. Το Κοράνιο
 11. 11.  Το Κοράνι, "η απαγγελία" στα αραβικά. είναι ο νόμος του Θεού, που κατέβηκε στον Μωάμεθ με τη μεσολάβηση του αρχάγγελου Γαβριήλ. Το Κοράνι αποτελείται από 114 σούρες ή κεφάλαια.  Είναι αλάθητο και θείο.
 12. 12. Στίχοι από το Κοράνι σε αραβική καλλιγραφική γραφή.
 13. 13. Βασικές διδασκαλίες του Κορανίου 1) Ο Θεός είναι ένας , ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του. Άλλοι προφήτες ήταν ο Μωυσής, ο Νώε, ο Αβραάμ και ο Χριστός. Μωάμεθ ανώτερος από όλους . 2) Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα του θεού και έργο τους είναι να εκτελούν το θέλημα του. Ο Ιμπλίς εξέπεσε .
 14. 14. 3) Η ζωή και οι πράξεις των ανθρώπων προκαθορίζονται από τη βούληση του Αλλάχ (κισμέτ),αλλά στην τελική κρίση ο άνθρωπος ανταμείβεται ή καταδικάζεται ανάλογα με τις πράξεις του 4) Η ανταμοιβή καταδίκη = παράδεισος , τιμωρία, Ιδιαίτερα τονίζεται η ανταμοιβή για το θάνατο στη μάχη κατά των απίστων (πολεμικός ζήλος)
 15. 15. «Οι πέντε στύλοι του Ισλάμ», Τα 5 υποχρεωτικά καθήκοντα του μουσουλμάνου πιστού 1) Ομολογία πίστης (σαχάντα): Η επανάληψη της φράσης «δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του».
 16. 16. 2. Προσευχή (σαλάτ, νάμαζ) η οποία πρέπει να γίνεται πέντε φορές την ημέρα κατά προτίμηση στο τζαμί κοιτάζοντας προς τη Μέκκα (η δεύτερη προσευχή της Παρασκευής πρέπει να γίνεται στο τζαμί) .(Σούρα 2:144). Επαναλαμβάνεται πέντε φορές την ημέρα με τρόπο τελετουργικό. Το πρωί μεταξύ χαραυγής και ανατολής του ήλιου, το μεσημέρι, γύρω στις 3 το απόγευμα, μετά την δύση του ήλιου, και το βράδυ όταν είναι σκοτάδι. Το Κοράνιο αναφέρει μόνο τρεις υποχρεωτικές προσευχές τονίζοντας κυρίως την μεσημβρινή προσευχή. Στη Χαντίθ όμως ξεκαθαρίζεται ο αριθμός των προσευχών και η χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται.
 17. 17. Πριν την προσευχή επιβάλλεται τελετουργικό πλύσιμο του προσώπου, των χεριών και των ποδιών ( νερό ή άμμος ). Ο μουεζίνης καλεί από το μιναρέ για προσευχή ενώ ο ιμάμης απαγγέλλει τις προσευχές και προσκυνά. Η Παρασκευή είναι ιερή μέρα.
 18. 18. 3. Η ελεημοσύνη, ζακάτ, υποχρέωση δηλαδή να δίνει κανείς ένα ποσοστό του εισοδήματός του και της αξίας κάποιας ιδιοκτησίας στους φτωχούς. Δίνοντάς το, συμβάλλει στον εξαγνισμό της υπόλοιπης περιουσίας του. Σε όσες χώρες έχει καταργηθεί, η ελεημοσύνη γίνεται όπως και στις Χριστιανικές χώρες, δηλαδή σαν εθελοντισμό. (Σούρα 24:56) 4. Η αποχή ή νηστεία . Το Κοράνι συνιστά νηστεία 29-30 ημερών το χρόνο απ΄ όλους τους πιστούς άνδρες και γυναίκες άνω των 14 ετών . Απαγορεύεται η λήψη τροφής , η όσφρηση αρωμάτων ακόμα και οι ενέσεις από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.
 19. 19. 5. Η Ιερή αποδημία (Χατζ) στη Μέκκα, Κάθε πιστός τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του θα πρέπει να επισκεφθεί τους ιερούς τόπους του Ισλάμ «αν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα», τον 12ο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και αν μπορεί να εξασφαλίστει την διαβίωση της οικογένειάς του κατά την απουσία του. (Σούρα 3:87)
 20. 20. Προσκυνητές στο Χατζ του 2008 στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας
 21. 21. Ιερός πόλεμος (Τζιχάντ) το Κοράνιο παροτρύνει για δυναμική, μαχητική αντιμετώπιση των απίστων. Οι εκτός της κυριαρχίας του Ισλάμ χώρες ονομ. «οίκος πολέμου» και αντιδιαστέλλονται του «οίκου του Ισλάμ».
 22. 22. Ισλαμική Αρχιτεκτονική
 23. 23. Μέκκα το συγκρότημα τεμένων -βράδυ.
 24. 24. Κωνσταντινούπολη, Σουλταν Αχμέτ Τζαμί – Μπλέ Τζαμί
 25. 25. Το κεντρικό συγκρότημα τεμένων στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν
 26. 26. Sheikh Zayed Grand Mosque, Abu Dhabi
 27. 27. Ινδία, Taj Mahal
 28. 28. Ιερουσαλήμ, Τέμενος Ομάρ
 29. 29. Εσωτερικοί χώροι, διαρρύθμιση τεμένους Όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα της Μέκκας.
 30. 30. Συνήθως υπάρχει εσωτερική αυλή στην οποία υπάρχει κρήνη για τους καθαρμούς πριν την προσευχή
 31. 31. Χαρακτηριστικό του κάθε τζαμιού αποτελεί ο μιναρές. Παλιότερα, η πρόσκληση προς προσευχή γινόταν από τον μουεζίνη, που έβγαινε στον μιναρέ και φώναζε το αντάν, για να ακούν όλοι οι πιστοί.
 32. 32. Κοινό σε όλα τα Τζαμιά είναι η κεντρική τετράγωνη αίθουσα όπου οι πιστοί παρατάσσονται σε σειρές με το μέτωπο προς της Μέκκα
 33. 33. Μέσα στο Τζαμί δεν υπάρχουν αγιογραφίες ούτε αγάλματα (απαγορεύονται στο Ισλάμ) και αντ΄ αυτών φέρονται σε περικαλλή πλαίσια ρήσεις από το Κοράνι.
 34. 34. το "μιχράμπ"
 35. 35. Το "μινμπάρ"
 36. 36. Ιμάμης σε μιναρέ κατά την πρόσκληση των πιστών για προσευχή το τέμενος.

×