Bab 6: Bentuk Muka Bumi : Saliran

8,871 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,871
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
168
Actions
Shares
0
Downloads
165
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bab 6: Bentuk Muka Bumi : Saliran

 1. 1. PRESENTING …..A TOKEK’S PRODUCTION…
 2. 2. BAB6.4 :SALIRAN…
 3. 3. PENGENALAN…o Secara umumnya, sungai sungai di Malaysia adalah pendak.o Alirannya deras di bahagian hulu dan berliku- liku di bahagian hilir.o Kebanyakan sungai di Semenanjung Malaysia mengalir dari Banjaran Titiwangsa ke arah Laut China Selatan di sebelah timur dan ke Selat Melaka di sebelah barat.
 4. 4. PETA SEMENANJUNG MALAYSIA
 5. 5. SAMBUNGAN… Di Sarawak, sungai-sungai berpunca daripada banjaran gunung di pedalaman dan mengalir ke Laut China Selatan. Manakala di Sabah pula, sungai-sungai ini mengalir dari kawasan tanah tinggi di pedalaman menuju ke Laut China Selatan, Laut Sulu dan Laut Sulawesi.
 6. 6. PETA DI SABAH DAN SARAWAK
 7. 7. TAMBAHAN… Antara sungai-sungai yang terpenting ialah Sungai Pahang dan Sungai Perak di Semenanjung Malaysia, Sungai Kinabatangan diSabah dan Sungai Rajang di Sarawak. Sungai Rajang (563 km) adalah sungai terpanjang di Malaysia. Manakala Sungai Pahang yang panjangnya 402 kmadalah Sungai yang terpanjang di Semenanjung Malaysia.
 8. 8. POLA SALIRAN… Terdapat tiga pola saliran utama di Malaysia,iaitu pola ranting, jejala dan jejari /sepunca. Selain itu, terdapat beberapa pola saliran lagi, iaitu pola sejajar, pola setumpu dan pola bersirat.
 9. 9. GAMBAR JENIS-JENIS POLA UTAMA…
 10. 10. GAMBAR JENIS POLA SAMPINGAN…
 11. 11. TERIMA KASIH….• NAMA AHLI KUMPULAN-NUR ATHIRAH BINTI MOKHTAR, NUR ATIRAH BINTI SAPTU, NURFARHANAH IZZATI, NUR AFIANA BINTI ABDUL LATIP, FATIN SYAMIMI BINTI AFFINDY, NOR ATIQAH BINTI MOHD AL-RUZAINIE DAN ANIS NABILA BINTI ROSLAN…• DUA TIGA BUAH RAMBAI,• SELAMAT TINGGAL …BAI..

×