Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Cce2013.heg.ne.a3.samenstellingen

242 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Cce2013.heg.ne.a3.samenstellingen

 1. 1. Samengestelde zinnen
 2. 2. SAMENGESTELDE ZINNEN
 3. 3. SAMENGESTELDE ZINNENOnderschikking
 4. 4. SAMENGESTELDE ZINNENOnderschikking Nevenschikking
 5. 5. SAMENGESTELDE ZINNENOnderschikking Nevenschikking1. Hoofdzin2. Bijzin
 6. 6. SAMENGESTELDE ZINNENOnderschikking Nevenschikking1. Hoofdzin 1. Hoofdzin2. Bijzin 2. Hoofdzin
 7. 7. SAMENGESTELDE ZINNENOnderschikking Nevenschikking1. Hoofdzin 1. Hoofdzin2. Bijzin 2. HoofdzinHoofdzin: persoonsvorm en onderwerp staan naast elkaar in de zin.Bijzin: persoonsvorm en onderwerp staan niet naast elkaar in de zin.
 8. 8. Beknopte bijzinnen
 9. 9. BEKNOPTE BIJZINNENOnderschikking1. Hoofdzin2. Bijzina. Stefano is bang verkeerd begrepen te worden.
 10. 10. BEKNOPTE BIJZINNENOnderschikking1. Hoofdzin2. Bijzina. Stefano is bang verkeerd begrepen te worden.b. Stefano is bang dat hij verkeerd begrepen wordt.
 11. 11. BEKNOPTE BIJZINNENOnderschikking1. Hoofdzin2. Bijzina. Stefano is bang verkeerd begrepen te worden.b. Stefano is bang dat hij verkeerd begrepen wordt.a. Hevig blozend keek hij haar aan.
 12. 12. BEKNOPTE BIJZINNENOnderschikking1. Hoofdzin2. Bijzina. Stefano is bang verkeerd begrepen te worden.b. Stefano is bang dat hij verkeerd begrepen wordt.a. Hevig blozend keek hij haar aan.b. Terwijl hij hevig bloosde, keek hij haar aan.
 13. 13. VERKEERD AANSLUITENDE BEKNOPTE BIJZINNENOnderschikking1. Hoofdzin2. Bijzina. Na gezond te hebben, kwamen de rode bultjes weer tevoorschijn.
 14. 14. VERKEERD AANSLUITENDE BEKNOPTE BIJZINNENOnderschikking1. Hoofdzin2. Bijzina. Na gezond te hebben, kwamen de rode bultjes weer tevoorschijn.b. Nadat ik had gezond, kwamen de rode bultjes weer tevoorschijn.
 15. 15. VERKEERD AANSLUITENDE BEKNOPTE BIJZINNENOnderschikking1. Hoofdzin2. Bijzina. Na gezond te hebben, kwamen de rode bultjes weer tevoorschijn.b. Nadat ik had gezond, kwamen de rode bultjes weer tevoorschijn.a. Enthousiast zwaaiend reed de auto met de bruid en bruidegom weg.
 16. 16. VERKEERD AANSLUITENDE BEKNOPTE BIJZINNENOnderschikking1. Hoofdzin2. Bijzina. Na gezond te hebben, kwamen de rode bultjes weer tevoorschijn.b. Nadat ik had gezond, kwamen de rode bultjes weer tevoorschijn.a. Enthousiast zwaaiend reed de auto met de bruid en bruidegom weg.b. Terwijl ze enthousiast zwaaiden, reed de auto met de bruid en bruidegom weg.
 17. 17. Samentrekking
 18. 18. SAMENTREKKINGNevenschikking1. Hoofdzin2. Hoofdzina. We hebben in Antwerpen gewinkeld en we hebben veel leuke kleren gekocht.
 19. 19. SAMENTREKKINGNevenschikking1. Hoofdzin2. Hoofdzina. We hebben in Antwerpen gewinkeld en we hebben veel leuke kleren gekocht.b. We hebben in Antwerpen gewinkeld en veel leuke kleren gekocht.
 20. 20. FOUTIEVE SAMENTREKKINGNevenschikking1. Hoofdzin2. Hoofdzina. Jack was volgens de rechter onschuldig en onjuist behandeld.
 21. 21. FOUTIEVE SAMENTREKKINGNevenschikking1. Hoofdzin2. Hoofdzina. Jack was volgens de rechter onschuldig en onjuist behandeld.b. Jack was volgens de rechter onschuldig en Jack was onjuist behandeld.
 22. 22. FOUTIEVE SAMENTREKKINGNevenschikking1. Hoofdzin2. Hoofdzina. Jack was volgens de rechter onschuldig en onjuist behandeld.b. Jack was volgens de rechter onschuldig en Jack was onjuist behandeld.a. Mijn mentor stelde ik een vraag, maar beantwoordde hem niet.
 23. 23. FOUTIEVE SAMENTREKKINGNevenschikking1. Hoofdzin2. Hoofdzina. Jack was volgens de rechter onschuldig en onjuist behandeld.b. Jack was volgens de rechter onschuldig en Jack was onjuist behandeld.a. Mijn mentor stelde ik een vraag, maar beantwoordde hem niet.b. Mijn mentor stelde ik een vraag, maar hij beantwoordde hem niet.
 24. 24. FOUTIEVE SAMENTREKKINGNevenschikking1. Hoofdzin2. Hoofdzina. Jack was volgens de rechter onschuldig en onjuist behandeld.b. Jack was volgens de rechter onschuldig en Jack was onjuist behandeld.a. Mijn mentor stelde ik een vraag, maar beantwoordde hem niet.b. Mijn mentor stelde ik een vraag, maar hij beantwoordde hem niet.a. Ik zal voor jou koffie zetten en de afwas in de vaatwasser.
 25. 25. FOUTIEVE SAMENTREKKINGNevenschikking1. Hoofdzin2. Hoofdzina. Jack was volgens de rechter onschuldig en onjuist behandeld.b. Jack was volgens de rechter onschuldig en Jack was onjuist behandeld.a. Mijn mentor stelde ik een vraag, maar beantwoordde hem niet.b. Mijn mentor stelde ik een vraag, maar hij beantwoordde hem niet.a. Ik zal voor jou koffie zetten en de afwas in de vaatwasser.b. Ik zal voor jou koffie zetten en ik zal de afwas in de vaatwasser zetten.
 26. 26. Samengestelde zinnen

×